Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültség stabilizátor 3.4V-ra

Témaindító: tams, idő: Jún 17, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Korcos válasza Bakman hozzászólására (») Nov 9, 2024 /

Igen egy led égőt jelent a szerkezet. Rákerestem amit írtál, de arról halvány fogalmam se nincs, hogy mit kezdjek vele.
https://hu.rs-online.com/web/p/led-meghajto-ic-k/1658524?srsltid=Af...V5s2vC
(#) Korcos válasza proli007 hozzászólására (») Nov 9, 2024 /

Köszönöm a válaszodat! Gondolom a 18650-es akkut ajánlottad! Tulajdonképpen igen rákapcsolhatnám, de közbe van még a fénykapcsoló- és az is fogyaszt. Nagyobb akkum (6 és 12 voltos)van néhány, ezért gondoltam azok használatára.
(#) proli007 válasza Korcos hozzászólására (») Nov 10, 2024 /

Azt hogy mi jó neked, az csak Te tudod eldönteni. De néhány szempontot nem árt figyelembe venni, a döntéshez.
- Nem tudom mit jelent a nagyobb akksi és mire is akarod használni, azt érdemes átgondolni.
mert az akksi kapacitásának célszerű igazodni a terheléshez. Mert egy savas akksi kb 6 hónap alatt magától is lemerül. Tehát pld. egy 4Ah akkumulátor önkisütési árama kb. 1mAh. Vagy is annyi, mint ha egy 20mA-es Led naponta egy órát világítana róla.
- Egy kis zselés akksi ha használod, ha nem, pár év alatt tönkremegy. Elszulfátosodik. Amúgy pedig ki fognak veszni ezek a zselés akksik, mert ugyan ilyen tokba beteszik a Liion akksikat és lényegesen jobb tulajdonságokkal fog rendelkezni.
- Ha analóg szabályzót teszel egy Led elé, akkor csak az akku kapacitása számít, mert hiába van a 12V-os akksiban ugyan annál a kapacitásnál kétszer akkora energia mennyiség, a szabályzó el fogja fűteni a különbözetet. Tehát csak akkor számít a feszültség, ha a Led-ek soros kapcsolásával közelebb tudsz menni az akksi feszültségéhez.
- A napelemes töltés energia mérlegének pozitívnak kell lenni. Tehát minimum annyi energiát kell tudnia betölteni naponta, mint amennyit kiveszel belőle. És akkor nem számoltuk a "fény nélküli" napokat. Ha magasabb az akksi feszültsége, nagyobb napelem szükséges. Amit emlegettél kerti lámpákat, ugyan ezen okból pusztulnak meg. De ott csak 1-2 Ni-Cd cella van/volt benne.
- A figyelő és szabályzó áramköröknek is van önfogyasztása.

Az akksival kapcsolatban van egy csomó feladatod.
- Túltöltés és túlmerítés megakadályozása. (A töltőáram szabályozása nem gond a napelem úgysem tudja "agyontölteni".
- A lámpához szükséges áram vagy feszültség szabályozása.
- A fény hatására ki-be kapcsolni a szabályzót.

Ezeket kell átgondolni. A felkészültségedet, a lehetőségeidet és legfőképpen azt hogy mi is a cél. Mert különben csak kőrbe-kőrbe fogsz járni.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2024
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2024 /

Idézet:
„Ezeket kell átgondolni. A felkészültségedet, a lehetőségeidet és legfőképpen azt hogy mi is a cél. Mert különben csak kőrbe-kőrbe fogsz járni.”

Eredeti kérdés szerint, örökmécses temetőbe.
Próbálom elképzelni a kereszten a napelemet, belevésve a LED-et és elektronikát.
Felénk évente (vagy többször) elmegyünk, lesöpörjük, kigyomláljuk, meggyújtjuk.
Van rá maradandó megoldás is, nem tudom foxpost játszik-e.
(#) proli007 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 10, 2024 /

Igen, de itt már minden szóba került, stabilizátor áramgenerátor "dióda". De volt itt már előzőleg vadkamera, világítás meg minden.
Én most elővettem egy ilyen mezei mécsest, ami CR2032-höz készült. 3V-on 6mA-t kajált, 4V-on meg 20mA-t. Hogy mi van a Led-ben, arról fogalmam sincs. (Egyszer megszkópoltam, mindenféle frekik rohangálnak. De amit belinkelt mécsest, ott mint ha a gyertya teste is világítana, nem csak a láng. Hogy ez most kamu, vagy így is van, az kérdéses. De hogy mennyit fogyaszt, azt nem mérte meg a barátunk, nem linkelte be a "fénykapcsolóját". Így nem lehet tudni, hogy mi van, csak azt hogy van sok akksi. Én meg azt állítottam, hogy erre az eredeti célra egy Liion cella jobb választás.
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2024 /

Ezekben a villogó izékben két két chip van "összebondolva", az egyik világít, a másik pislogtat.
Ami nagyon fontos, hogy ezeknek is tipikusan kell előtét ellenállás.
Szerintem még 10 mA is túl sok, nappal mindegy, éjszaka meg úgyis látszik...
Ha meg nincsen odaragasztva/betonozva, akkor nem sokáig pislog, mert másnap már nincsen ott.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2024
(#) Korcos válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2024 /

Igen, korábban már posztoltam gyertyalánggal kapcsolatos dolgot. Azt hiszem pont tőled kaptam a megoldást csatolom a rajzot. Meg is építettem egy párat belőle és szépen működik jelenleg is, amit most is köszönök. Nem tudom miért jelentet olyan nagy problémát a kérdés amit feltettem. Kaptam egy jó ötletet egy step-down alkatrésszel. Meg is építettem és szépen működik. 6 és 12 Voltos akkuval működik a temetői mécses és szépen fényesen világít. Az akkura rákötöttem a step-downt és utána rákötöttem a fényellenállásos szerkezetet aminek mellékeltem a rajzát és a megépített fotóját is. Ez utóbbi ki és bekapcsolja a mécsest a fényviszonyoknak megfelelően. (lapos elemmel 2-3 hónapot is elmegy) Most az akkura teszek egy napelemet és bízom benne, hosszú ideig fog működni. Ha lemerülni látom, akkor külső töltővel rásegítek. Igazából ennyi volt a problémám hogy a 12 és a 6 voltot hogyan tudnám levenni 4 és 3 volt köré. Köszönöm, hogy sokat foglalkoztatok vele és köszönök minden jó szándékú tanácsot is! Szerettem volna magam megépíteni ezeket a dolgokat azért fordultam szakemberekhez, de most már rendeltem több step-downt és rendben minden. Mifelénk nem lopják el a temetőről a mécsest ezért nem kell aggódni. Nem kaptam megerősítést, hogy Liion cella a 18650 es akkut jelenti e? A mécses illusztráció volt, de csatolom azt is, amit használok. A mécses fogyasztása valóban úgy van ahogyan írtad. Még azt szeretném tudni, melyik az az akku amelyik töltésvezérlővel és lemerülés gátlóval is fel van szerelve. Ezt írta valaki fentebb.
(#) proli007 válasza Korcos hozzászólására (») Nov 10, 2024 /

Sokféle Liion cella van, de talán a legnépszerűbb valóban a 18650-es.
Létezik olyan, amiben benne van a védelmi áramkör, ezek drágábbak ás jellemzően a pozitív csatlakozó hasonlít az elemére. A pozitív pólusnál a burkolaton egy körkörös behorpadás látható, mert ott rögzítik az áramkört.
Ipari cellákban nincs védelem, de külön kapható, pld.TP4056-1A. Ezzel, akár egy "telefon töltőről" (mert az is csak egy 5V-os táp) is töltheted.
De talán legegyszerűbb levetett laptop cellát szerezni. Ha napelem van, akkor azt a fényérzékelésre is lehet használni. Nem kell LDR. Viszont dióda kell a napelem és az akksi közé, hogy ne legyen viszáram. A napelemhez elég a védelem, mert az úgysem ad túlzottan nagy áramot.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem