Fórum témák
» Több friss téma |
Igen egy led égőt jelent a szerkezet. Rákerestem amit írtál, de arról halvány fogalmam se nincs, hogy mit kezdjek vele.
https://hu.rs-online.com/web/p/led-meghajto-ic-k/1658524?srsltid=Af...V5s2vC
Köszönöm a válaszodat! Gondolom a 18650-es akkut ajánlottad! Tulajdonképpen igen rákapcsolhatnám, de közbe van még a fénykapcsoló- és az is fogyaszt. Nagyobb akkum (6 és 12 voltos)van néhány, ezért gondoltam azok használatára.
Azt hogy mi jó neked, az csak Te tudod eldönteni. De néhány szempontot nem árt figyelembe venni, a döntéshez.
- Nem tudom mit jelent a nagyobb akksi és mire is akarod használni, azt érdemes átgondolni. mert az akksi kapacitásának célszerű igazodni a terheléshez. Mert egy savas akksi kb 6 hónap alatt magától is lemerül. Tehát pld. egy 4Ah akkumulátor önkisütési árama kb. 1mAh. Vagy is annyi, mint ha egy 20mA-es Led naponta egy órát világítana róla. - Egy kis zselés akksi ha használod, ha nem, pár év alatt tönkremegy. Elszulfátosodik. Amúgy pedig ki fognak veszni ezek a zselés akksik, mert ugyan ilyen tokba beteszik a Liion akksikat és lényegesen jobb tulajdonságokkal fog rendelkezni. - Ha analóg szabályzót teszel egy Led elé, akkor csak az akku kapacitása számít, mert hiába van a 12V-os akksiban ugyan annál a kapacitásnál kétszer akkora energia mennyiség, a szabályzó el fogja fűteni a különbözetet. Tehát csak akkor számít a feszültség, ha a Led-ek soros kapcsolásával közelebb tudsz menni az akksi feszültségéhez. - A napelemes töltés energia mérlegének pozitívnak kell lenni. Tehát minimum annyi energiát kell tudnia betölteni naponta, mint amennyit kiveszel belőle. És akkor nem számoltuk a "fény nélküli" napokat. Ha magasabb az akksi feszültsége, nagyobb napelem szükséges. Amit emlegettél kerti lámpákat, ugyan ezen okból pusztulnak meg. De ott csak 1-2 Ni-Cd cella van/volt benne. - A figyelő és szabályzó áramköröknek is van önfogyasztása. Az akksival kapcsolatban van egy csomó feladatod. - Túltöltés és túlmerítés megakadályozása. (A töltőáram szabályozása nem gond a napelem úgysem tudja "agyontölteni". - A lámpához szükséges áram vagy feszültség szabályozása. - A fény hatására ki-be kapcsolni a szabályzót. Ezeket kell átgondolni. A felkészültségedet, a lehetőségeidet és legfőképpen azt hogy mi is a cél. Mert különben csak kőrbe-kőrbe fogsz járni. A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2024
Idézet: „Ezeket kell átgondolni. A felkészültségedet, a lehetőségeidet és legfőképpen azt hogy mi is a cél. Mert különben csak kőrbe-kőrbe fogsz járni.” Eredeti kérdés szerint, örökmécses temetőbe. Próbálom elképzelni a kereszten a napelemet, belevésve a LED-et és elektronikát. Felénk évente (vagy többször) elmegyünk, lesöpörjük, kigyomláljuk, meggyújtjuk. Van rá maradandó megoldás is, nem tudom foxpost játszik-e.
Igen, de itt már minden szóba került, stabilizátor áramgenerátor "dióda". De volt itt már előzőleg vadkamera, világítás meg minden.
Én most elővettem egy ilyen mezei mécsest, ami CR2032-höz készült. 3V-on 6mA-t kajált, 4V-on meg 20mA-t. Hogy mi van a Led-ben, arról fogalmam sincs. (Egyszer megszkópoltam, mindenféle frekik rohangálnak. De amit belinkelt mécsest, ott mint ha a gyertya teste is világítana, nem csak a láng. Hogy ez most kamu, vagy így is van, az kérdéses. De hogy mennyit fogyaszt, azt nem mérte meg a barátunk, nem linkelte be a "fénykapcsolóját". Így nem lehet tudni, hogy mi van, csak azt hogy van sok akksi. Én meg azt állítottam, hogy erre az eredeti célra egy Liion cella jobb választás.
Ezekben a villogó izékben két két chip van "összebondolva", az egyik világít, a másik pislogtat.
Ami nagyon fontos, hogy ezeknek is tipikusan kell előtét ellenállás. Szerintem még 10 mA is túl sok, nappal mindegy, éjszaka meg úgyis látszik... Ha meg nincsen odaragasztva/betonozva, akkor nem sokáig pislog, mert másnap már nincsen ott. A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2024
Igen, korábban már posztoltam gyertyalánggal kapcsolatos dolgot. Azt hiszem pont tőled kaptam a megoldást csatolom a rajzot. Meg is építettem egy párat belőle és szépen működik jelenleg is, amit most is köszönök. Nem tudom miért jelentet olyan nagy problémát a kérdés amit feltettem. Kaptam egy jó ötletet egy step-down alkatrésszel. Meg is építettem és szépen működik. 6 és 12 Voltos akkuval működik a temetői mécses és szépen fényesen világít. Az akkura rákötöttem a step-downt és utána rákötöttem a fényellenállásos szerkezetet aminek mellékeltem a rajzát és a megépített fotóját is. Ez utóbbi ki és bekapcsolja a mécsest a fényviszonyoknak megfelelően. (lapos elemmel 2-3 hónapot is elmegy) Most az akkura teszek egy napelemet és bízom benne, hosszú ideig fog működni. Ha lemerülni látom, akkor külső töltővel rásegítek. Igazából ennyi volt a problémám hogy a 12 és a 6 voltot hogyan tudnám levenni 4 és 3 volt köré. Köszönöm, hogy sokat foglalkoztatok vele és köszönök minden jó szándékú tanácsot is! Szerettem volna magam megépíteni ezeket a dolgokat azért fordultam szakemberekhez, de most már rendeltem több step-downt és rendben minden. Mifelénk nem lopják el a temetőről a mécsest ezért nem kell aggódni. Nem kaptam megerősítést, hogy Liion cella a 18650 es akkut jelenti e? A mécses illusztráció volt, de csatolom azt is, amit használok. A mécses fogyasztása valóban úgy van ahogyan írtad. Még azt szeretném tudni, melyik az az akku amelyik töltésvezérlővel és lemerülés gátlóval is fel van szerelve. Ezt írta valaki fentebb.
Sokféle Liion cella van, de talán a legnépszerűbb valóban a 18650-es.
Létezik olyan, amiben benne van a védelmi áramkör, ezek drágábbak ás jellemzően a pozitív csatlakozó hasonlít az elemére. A pozitív pólusnál a burkolaton egy körkörös behorpadás látható, mert ott rögzítik az áramkört. Ipari cellákban nincs védelem, de külön kapható, pld.TP4056-1A. Ezzel, akár egy "telefon töltőről" (mert az is csak egy 5V-os táp) is töltheted. De talán legegyszerűbb levetett laptop cellát szerezni. Ha napelem van, akkor azt a fényérzékelésre is lehet használni. Nem kell LDR. Viszont dióda kell a napelem és az akksi közé, hogy ne legyen viszáram. A napelemhez elég a védelem, mert az úgysem ad túlzottan nagy áramot. |
Bejelentkezés
Hirdetés |