Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
igen, itt már át kell gondolni, hogy milyen sorrendben kerülnek fel az alkatrészek.
Asztrofotós fókuszálóSziasztok!Készítettem egy motoros fókuszálót asztrofotózáshoz. Szinte kizárólag hulladék anyagokból raktam össze. A lineáris tengelyeket egy CD lejátszóból, a rúgókat egy nyomtatóból bontottam. Egyedül a 15RPM-es motort vettem hozzá, ami nagyjából 20-ad részébe került, mint egy gyári motoros fokuszáló. Még hátra van a távirányító összerakása. A lehető legegyszerűbb megoldásra törekszem. Az egész "elektronika" két nyomógombból, és egy elemtartóból fog állni.
És még ívelt dobozos Pacsirtád is van.
2x10W SANYO2x10W Arra, hogy csak szóljon valami a háttérben
Ez a hajlítás olyan, amit eddig megpróbálni sem mertem.
Azért ennek rendesen megadtad a módját, nem semmi. Belvilág engem is érdekelne
A külső keret egy tömör vörösréz profilból hajlított idom, a többi oldal pedig sárgaréz lemez?Mert ha igen, akkor ez nem egy spórolós megoldás, őrizned kell, nehogy valaki beugorjon érte és leadja valamilyen felvásárló helyen.
Ez az, amikor valakinek van műhelye. Az viszont nem jelenti azt, hogy magától gusztusos lesz a mi készül ott. Ez viszont nekem is tetszett! Ötletesen harmonikusnak tartom a munkádat!
Pedig a hajlítás igen hatásos zenei eszköz, ami hatásos előadási mód kelléke lehet.
Szerintem ezek a legjobb konstrukciók, amit az ember magának csinál, "csak szóljon valami" felkiáltással. Nálam egy hasonló szolgál a konyhába építve. Bár nem sikerült ilyen szépre, hiszen csak hulladék laminált padlóból készítettem.
Tessék. Kicsit féltem, mert nagyon közel van minden egymashoz, de semmi zaj/ zavar. Máskülönben a 230V-os reszeket hálóznom/árnyékolnom kellett volna. A 230V os vezetékek duplaszigetelésűek(zárlat biztosak), a zsugorok 3 réteg az alsó gyantás, legalábbis mi így hívjuk. A trafó kb 32VA 5% drop mellett, primer-szekunder 4kV próbafeszültseggel vizsgalva. És persze földelve a doboz, hiszen 1ÉV osztalyba tartozik.
Ezt a sok forrasztott kötést mivel csináltad? Ekkora rézfelületet már nem lehet akármivel átmelegíteni.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2024
Csak egy tipp, de nem csak pákával lehet forrasztani, hanem lánggal is. Például a víz-gáz szerelők is lánggal forrasztanak, kis kézi palackos eszközzel, viszonylag robosztus rézcsöveket.
Ahogy Alkotó mondja, kis palackos lánggal lett felmelegítve. A réz sin 40x6mm az meg igen csak eszi a hőt
Van nekem is ilyen kis palackos gázforrasztóm - "benzinlámpa" helyett vettem anno, de azzal nem könnyű "szelektíven" felmelegíteni a dolgokat.
Vastag vörösréz lemezen meg szinte lehetetlen a szelektív forrasztás. Ott más megoldást kell alkalmazni. Fel kell pakolni mindent a végleges helyére, a forrasztandó helyek tövébe folyasztószert és ónt kell tenni, majd jöhet a melegítés. A rögzítést hőálló csipesszel lehet megoldani.
Nálunk most történik egy kis átalakítás, és a mesterek pontosan ilyet használnak a csövek forrasztásához.
Nem tudom mi a különbség, de látszólag ezzel jobb forrasztani, mint ezzel.
A "kulimász"-ban lehet valami csel, mert szinte pontosan csak oda folyik-be az ón, ahol be van kenve. Most több csőforrasztást is végignéztem, és meglepően jól "terjed" az ón. Ügyesen melegítve, egy ponton adagolva az ónt, teljesen körbe futja a csövet, és teljesen behatol az idom belsejébe is (ezt tudtam ellenőrizni, amikor vissza kellett bontani az egyik fittinget).
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2024
Ónt tartalmaz az a kulimász. Én is ilyennel csináltam a teljes fűtésemet és a víz hálózatomat is.
Nekem valami hibridem van akkor, mert a felső része az első képen levőhöz hasonlít, de a gázpalackja a másodikhoz hasonló.
Degufit 3000 forrasztó paszta, ónt tartalmaz. Célszerű letakarítani a csövekről nagyon alaposan, mert utólag kimaraja a csövet és kilyukad.
Egyébként én 650 celsius előállítására képes hőlégfúvóval és a hozzá tartozó adapterrel, (ami körbe öleli a csövet) forrasztottam a fűtéscsöveket, a gázszerelő beüzemeléskor meg is kérdezte, hogy lett ilyen szép minden forrasztás. Elavult dolog gázzal melegíteni már fűtéscső szereléskor és a nyílt láng nem olyan biztonságos és sokkal drágább a gáz...
Én ezt nem próbáltam, csak leírtam amit láttam (ha már éppen itt forrasztgattak a szakemberek).
Ha valóban kilyukasztja a csövet, akkor az idomokon belül (ahol mindenhol ott van a forraszanyag) drámai hatások várhatók?
A forrasztással kapcsolatos beszélgetést kérjük a megfelelő témában folytatni!
Weller WMRP-WMRT forrasztó állomásSziasztok!Megépült egy forrasztó állomás, illetve kettő, Weller Wmrp (RTM hegy), és Wmrt (csipesz páka) eszközökhöz alkalmasak. Az egyes képen látható saját tervezés. Azonban a világhálón találtam egy teljesen kifejlesztettet, Menü rendszerrel, Stand-by állapottal, Reed relé a nyélben, hidegpont kompenzáció, stb., mindenféle beállítási lehetőséggel ellátott kapcsolást, így az lett a nyerő. Ez az állomás használható csak az RTM heggyel is, illetve gyári pákával is. Menüben ez is állítható. A páka nyelem 3D nyomtatással készült. 12V DC tápegység látja el az áramkört, igy akkuról is használható akár. Páka hegyekben benne van az érzékelő (D höelem), és a fűtöelem is, pár másodperc a felfütési idő, 3.5-es jack csatlakozóval van ellátva, így használható könnyedén gyári nyél nélkül is. Az áramkört PIC vezérli. Végezetül a WSP-80-as állomásom is új házat kapott (6.kép). A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2024
Nem látok pákatartót. Ennek hiányában honnan tudja az állomás, hogy éppen nincs használatban a páka, azaz "pihenő" üzemmódba lehet állni?
Figyeli a munkacilust, illetve a fűtés mértékét pl. csak beállított hőmérsékleten tartja a pákát, vagy ha forrasztunk is vele, igy megadható mekkora érétkű munkavégzés alatt, és menüben beállított idön belül hűljön vissza a szintén menüben állítható értékre, valamint kapcsoljon ki készenlétbe.
Gyári pákanyélben reed kapcsoló van, illetve a tartón mágnes. Én is vettem, de nem építettem egyenlöre a nyélbe, igy is jól működik. A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2024
Mini erősítőKínai D-osztályú erősítőpanel bedobozolva egy akciós tápegységgel, a számítógépnél használt kis polchangfalakhoz. Majdnem azt írtam, hogy "csak szóljon valami", de az előzményeket tekintve ez nem éri el azt a színvonalat
Nekem azért tetszik, mert:
- A felhasznált anyagokhoz képest egész kulturált kinézetű a végeredmény. - A hálózati oldal határozottan el van választva a kisfeszültségű részektől. - Van benne saját gyártású panel is. Talán annyi, hogy én 1db sztereo potit használtam volna, gondolom úgyis együtt fogod tekergetni a kettőt.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |