Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1684 / 1686
(#) bbatka válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 28, 2024 /

igen, itt már át kell gondolni, hogy milyen sorrendben kerülnek fel az alkatrészek.
(#) varttina hozzászólása Nov 1, 2024 / 18

Asztrofotós fókuszáló

Sziasztok!

Készítettem egy motoros fókuszálót asztrofotózáshoz. Szinte kizárólag hulladék anyagokból raktam össze. A lineáris tengelyeket egy CD lejátszóból, a rúgókat egy nyomtatóból bontottam. Egyedül a 15RPM-es motort vettem hozzá, ami nagyjából 20-ad részébe került, mint egy gyári motoros fokuszáló.
Még hátra van a távirányító összerakása. A lehető legegyszerűbb megoldásra törekszem. Az egész "elektronika" két nyomógombból, és egy elemtartóból fog állni.
(#) Gafly válasza varttina hozzászólására (») Nov 1, 2024 / 1

És még ívelt dobozos Pacsirtád is van.
(#) possim hozzászólása Nov 8, 2024 / 33

2x10W SANYO

2x10W Arra, hogy csak szóljon valami a háttérben
(#) Skori válasza possim hozzászólására (») Nov 8, 2024 /

Jól néz ki! A belsejét is megmutatod?
(#) Gafly válasza possim hozzászólására (») Nov 8, 2024 /

Ez a hajlítás olyan, amit eddig megpróbálni sem mertem.
(#) somitomi válasza possim hozzászólására (») Nov 8, 2024 /

Azért ennek rendesen megadtad a módját, nem semmi. Belvilág engem is érdekelne
(#) Alkotó válasza possim hozzászólására (») Nov 9, 2024 /

A külső keret egy tömör vörösréz profilból hajlított idom, a többi oldal pedig sárgaréz lemez?Mert ha igen, akkor ez nem egy spórolós megoldás, őrizned kell, nehogy valaki beugorjon érte és leadja valamilyen felvásárló helyen.
(#) mek-elek válasza possim hozzászólására (») Nov 9, 2024 /

Ez az, amikor valakinek van műhelye. Az viszont nem jelenti azt, hogy magától gusztusos lesz a mi készül ott. Ez viszont nekem is tetszett! Ötletesen harmonikusnak tartom a munkádat!
(#) mek-elek válasza Gafly hozzászólására (») Nov 9, 2024 /

Pedig a hajlítás igen hatásos zenei eszköz, ami hatásos előadási mód kelléke lehet.
(#) kameleon2 válasza possim hozzászólására (») Nov 9, 2024 /

Szerintem ezek a legjobb konstrukciók, amit az ember magának csinál, "csak szóljon valami" felkiáltással. Nálam egy hasonló szolgál a konyhába építve. Bár nem sikerült ilyen szépre, hiszen csak hulladék laminált padlóból készítettem.
(#) possim válasza Skori hozzászólására (») Nov 11, 2024 / 7

Tessék. Kicsit féltem, mert nagyon közel van minden egymashoz, de semmi zaj/ zavar. Máskülönben a 230V-os reszeket hálóznom/árnyékolnom kellett volna. A 230V os vezetékek duplaszigetelésűek(zárlat biztosak), a zsugorok 3 réteg az alsó gyantás, legalábbis mi így hívjuk. A trafó kb 32VA 5% drop mellett, primer-szekunder 4kV próbafeszültseggel vizsgalva. És persze földelve a doboz, hiszen 1ÉV osztalyba tartozik.
(#) Skori válasza possim hozzászólására (») Nov 11, 2024 /

Ezt a sok forrasztott kötést mivel csináltad? Ekkora rézfelületet már nem lehet akármivel átmelegíteni.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2024
(#) Alkotó válasza Skori hozzászólására (») Nov 11, 2024 /

Csak egy tipp, de nem csak pákával lehet forrasztani, hanem lánggal is. Például a víz-gáz szerelők is lánggal forrasztanak, kis kézi palackos eszközzel, viszonylag robosztus rézcsöveket.
(#) possim válasza Skori hozzászólására (») Nov 11, 2024 /

Ahogy Alkotó mondja, kis palackos lánggal lett felmelegítve. A réz sin 40x6mm az meg igen csak eszi a hőt
(#) Skori válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 12, 2024 /

Van nekem is ilyen kis palackos gázforrasztóm - "benzinlámpa" helyett vettem anno, de azzal nem könnyű "szelektíven" felmelegíteni a dolgokat.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Nov 12, 2024 /

Vastag vörösréz lemezen meg szinte lehetetlen a szelektív forrasztás. Ott más megoldást kell alkalmazni. Fel kell pakolni mindent a végleges helyére, a forrasztandó helyek tövébe folyasztószert és ónt kell tenni, majd jöhet a melegítés. A rögzítést hőálló csipesszel lehet megoldani.
(#) Alkotó válasza Skori hozzászólására (») Nov 12, 2024 /

Nálunk most történik egy kis átalakítás, és a mesterek pontosan ilyet használnak a csövek forrasztásához.
Nem tudom mi a különbség, de látszólag ezzel jobb forrasztani, mint ezzel.
(#) Alkotó válasza tothbela hozzászólására (») Nov 12, 2024 /

A "kulimász"-ban lehet valami csel, mert szinte pontosan csak oda folyik-be az ón, ahol be van kenve. Most több csőforrasztást is végignéztem, és meglepően jól "terjed" az ón. Ügyesen melegítve, egy ponton adagolva az ónt, teljesen körbe futja a csövet, és teljesen behatol az idom belsejébe is (ezt tudtam ellenőrizni, amikor vissza kellett bontani az egyik fittinget).
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2024
(#) Elektro.on válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 12, 2024 /

Ónt tartalmaz az a kulimász. Én is ilyennel csináltam a teljes fűtésemet és a víz hálózatomat is.
(#) Skori válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 12, 2024 /

Nekem valami hibridem van akkor, mert a felső része az első képen levőhöz hasonlít, de a gázpalackja a másodikhoz hasonló.
(#) Phile80 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 12, 2024 /

Degufit 3000 forrasztó paszta, ónt tartalmaz. Célszerű letakarítani a csövekről nagyon alaposan, mert utólag kimaraja a csövet és kilyukad.
Egyébként én 650 celsius előállítására képes hőlégfúvóval és a hozzá tartozó adapterrel, (ami körbe öleli a csövet) forrasztottam a fűtéscsöveket, a gázszerelő beüzemeléskor meg is kérdezte, hogy lett ilyen szép minden forrasztás. Elavult dolog gázzal melegíteni már fűtéscső szereléskor és a nyílt láng nem olyan biztonságos és sokkal drágább a gáz...
(#) Alkotó válasza Phile80 hozzászólására (») Nov 12, 2024 /

Én ezt nem próbáltam, csak leírtam amit láttam (ha már éppen itt forrasztgattak a szakemberek).
Ha valóban kilyukasztja a csövet, akkor az idomokon belül (ahol mindenhol ott van a forraszanyag) drámai hatások várhatók?
(#) Moderátor hozzászólása Nov 13, 2024

A forrasztással kapcsolatos beszélgetést kérjük a megfelelő témában folytatni!
(#) Johnny0004 hozzászólása Nov 14, 2024 / 11

Weller WMRP-WMRT forrasztó állomás

Sziasztok!
Megépült egy forrasztó állomás, illetve kettő, Weller Wmrp (RTM hegy), és Wmrt (csipesz páka) eszközökhöz alkalmasak. Az egyes képen látható saját tervezés. Azonban a világhálón találtam egy teljesen kifejlesztettet, Menü rendszerrel, Stand-by állapottal, Reed relé a nyélben, hidegpont kompenzáció, stb., mindenféle beállítási lehetőséggel ellátott kapcsolást, így az lett a nyerő. Ez az állomás használható csak az RTM heggyel is, illetve gyári pákával is. Menüben ez is állítható. A páka nyelem 3D nyomtatással készült. 12V DC tápegység látja el az áramkört, igy akkuról is használható akár. Páka hegyekben benne van az érzékelő (D höelem), és a fűtöelem is, pár másodperc a felfütési idő, 3.5-es jack csatlakozóval van ellátva, így használható könnyedén gyári nyél nélkül is. Az áramkört PIC vezérli.
Végezetül a WSP-80-as állomásom is új házat kapott (6.kép).
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2024
(#) Alkotó válasza Johnny0004 hozzászólására (») Nov 14, 2024 /

Nem látok pákatartót. Ennek hiányában honnan tudja az állomás, hogy éppen nincs használatban a páka, azaz "pihenő" üzemmódba lehet állni?
(#) Johnny0004 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 14, 2024 /

Figyeli a munkacilust, illetve a fűtés mértékét pl. csak beállított hőmérsékleten tartja a pákát, vagy ha forrasztunk is vele, igy megadható mekkora érétkű munkavégzés alatt, és menüben beállított idön belül hűljön vissza a szintén menüben állítható értékre, valamint kapcsoljon ki készenlétbe.
Gyári pákanyélben reed kapcsoló van, illetve a tartón mágnes. Én is vettem, de nem építettem egyenlöre a nyélbe, igy is jól működik.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2024
(#) somitomi hozzászólása Nov 15, 2024 / 12

Mini erősítő

Kínai D-osztályú erősítőpanel bedobozolva egy akciós tápegységgel, a számítógépnél használt kis polchangfalakhoz. Majdnem azt írtam, hogy "csak szóljon valami", de az előzményeket tekintve ez nem éri el azt a színvonalat
(#) Skori válasza somitomi hozzászólására (») Nov 16, 2024 / 1

Nekem azért tetszik, mert:
- A felhasznált anyagokhoz képest egész kulturált kinézetű a végeredmény.
- A hálózati oldal határozottan el van választva a kisfeszültségű részektől.
- Van benne saját gyártású panel is.
Talán annyi, hogy én 1db sztereo potit használtam volna, gondolom úgyis együtt fogod tekergetni a kettőt..
(#) Black7275 válasza Skori hozzászólására (») Nov 16, 2024 / 1

Ha jól látom mindkettő poti sztereó... Gondolom az egyik a hangerő másik a balance vagy valami hasonló...
Következő: »»   1684 / 1686
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem