Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Borhűtő vezérlő panel
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Honda130 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 12, 2025 /

Sziasztok! Csak pár diódát forrasztottam ki a tápból, de az a pár darab biztosan rossz. Van amelyik mindket irányba vezet, van ami csak simán szakadt. Lehet sok volt neki, amikor 6,3 Amperes biztivel áram alá helyeztem. Ami még nem volt kicsapva, azt kicsapta.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2025
(#) kadarist válasza Honda130 hozzászólására (») Jan 12, 2025 /

Most már csak az eredeti zárlatot kellene megtalálni, ha volt egyáltalán.
(#) Honda130 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 12, 2025 /

Kedden megnézzük. Addig szerintem veszek pár diódát. De az sem biztos, mert lehet előtte megmérünk még pár alkatrészt, amit én nem mértem még meg.
Majd megírom, mire jutottunk.
(#) user1914 válasza Honda130 hozzászólására (») Jan 12, 2025 /

Mérd meg a két nagy tranyit. Ha abból valamelyik szakadt, vagy zárlatos, a két pici meghajtó trafó tranzisztorát is cseréld. Az emitter ellenállásait ekkor ellenőrizd.
Alapból csak kb 8-8.5 V-ot fog előállítani. Ha ez megy kicserélheted az izzót biztosítékra.
(#) Honda130 válasza user1914 hozzászólására (») Jan 12, 2025 /

Köszönöm! Megoldjuk.
Ezek a kis trafók tönkre szoktak menni?
(#) user1914 válasza Honda130 hozzászólására (») Jan 13, 2025 / 1

Nem.
Üdv. M.
(#) Honda130 válasza user1914 hozzászólására (») Kedd, 20:17 /

Sziasztok! Lassan megy a borhűtő tápegység javítása, mert a kollégám, aki segít javítani, elég keveset van velem egy műszakban.
Viszont eddig a 4db dióda volt rossz, a 230-as bemenetnél a túlfeszültség védelem, vagy minek hívják, és ugye a biztosíték. A diódák már ki lettek cserélve, a biztosítékot már megvettem, egyenlőre azokat a To220-as dupla diódákat várjuk, mert legalább össze kellene hasonlítani a panelen lévőkön mért és az új alkatrészeken mért értékeket. Hogy kell-e cserélni, vagy sem?
Szívem szerint, a nagy elko kondikat is cserélném, de azt mértük, elvileg nincs velük semmi gond.
A fekete alkatrészeket elvileg egy magyar oldalról rendeltem meg, gyakorlatilag, szerintem ők is kínából rendelik. Azóta várom, hogy megérkezzen. Ilyen erővel én is rendelhettem volna az Aliról. Mérges is vagyok miatta.
(#) user1914 válasza Honda130 hozzászólására (») Sze, 7:13 /

Ha azt kiforrasztva dióda méréssel 300mv nagyságú feszültséget mérsz, biztos jó.
A középső lábhoz mutat mindkét dióda katódja.
A négy dióda a hálózat felé pedid nem túlfeszültségvédő, hanem egyenirányító.
Ízzót elé és mérni rajta.
A hozzászólás módosítva: Sze, 7:15
(#) Honda130 válasza user1914 hozzászólására (») Csü, 19:13 /

Szia! A 4db diódát nem írtam ám túlfesz védelemnek! Az ott egy felsorolás. 3 dolog ment tönkre. 1.- a 4db dióda,
2.- a túlfeszültség védelem,
3.- a biztosíték.
Meglesz a mérés, csak ha már rábíztam, akkor a kollégámmal akarom csinálni. Égőt szerezni manapság, kényelmetlenebb, mint gondoltam.
(#) user1914 válasza Honda130 hozzászólására (») Pé, 7:03 /

Megkérdezhetem melyik részt érted "2.- a túlfeszültség védelem"-nek?

A rajza 98% ban megegyezik ezzel.
Mert ebben a topikban teljesen ki van vesézve minden róla.
Üdv. M.
A hozzászólás módosítva: Pé, 7:10
(#) Honda130 válasza user1914 hozzászólására (») Pé, 12:53 /

A képen lévő kis zöld pogácsa. Szét volt nyílva. A srácok azt mondtákm hogy túláram, vagy feszültség esetén ez védi meg az áramköröket. Vagy hogy mondták. De ilyenkor ez szét is nyílik. Amíg nincs gond az aáamkörben, addig csak ott van, de ha ugy van, akkor ő zárlatra kapcsol... nem biztos hogy jól írtam, de tényleg szét volt pukkanva.
(#) user1914 válasza Honda130 hozzászólására (») Pé, 13:02 /

A rajzon és a paneleden RTC felirat van mellé rendelve.
Az egy soros PTC ellenállás, az induló nagyáram csökkentésére van kitalálva. Nélküle is működik az áramkör, csak rövidzárt kell betenni helyette.
Azért nyilt szét neked, mert a diódák zárlatosak lettek.
Egyébként a biztosítéknak is ki kellett emiatt égnie.
(#) kadarist válasza user1914 hozzászólására (») Pé, 13:30 /

Inkább NTC lesz az, ha valóban sorosan van kötve a biztosítékkal.
(#) user1914 válasza kadarist hozzászólására (») Pé, 14:44 /

Igaz.
(#) Honda130 válasza user1914 hozzászólására (») Pé, 19:48 /

Természetesen rossz volt a biztosíték.
És ilyen NTC-t lehet kapni?
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem