Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audiofil, High End Audio

Témaindító: konyak6, idő: Márc 25, 2018
Lapozás: OK   32 / 37
(#) tunerman válasza mateatek hozzászólására (») Szo, 22:15 /

Egyszerűen meg kell hallgatni egy CD-t 01-es mátrixal, meg ugyanazt a kiadványt 07-essel...ez bárki megteheti
TJ.
(#) segítő válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 22:20 /

Idézet:
„A konzerv zenehallgatok 99,90% -a soha nem hallotta a lemezen levö zenekart élöben.”

Ostobaság. 3-szor ültem a tabáni LGT koncerten. + A Nyugati pályaudvaron is Ott voltam a Bercsényi építész koleszban a KFT első bemutatkozásán. Szerintem sokan hallgatták anno. Komolyzenei koncerten sajnos csak 2x voltam. De az ízlés nem változik.
(#) cua válasza tunerman hozzászólására (») Szo, 22:24 /

Jol ertem azt allitod, mas (digitalis) informacio van a CD elso kiadasan, mint mondjuk az otodiken?
(#) tunerman válasza cua hozzászólására (») Szo, 22:41 /

Nem.
Azt írtam, hogy első kiadvány (01-es mátrix) a legjobb hangzású.
De teljesen felesleges itt kérdezgetni - meg kell hallgatni
TJ.
(#) cua válasza tunerman hozzászólására (») Szo, 22:47 /

Nem, nem felesleges kerdezni.
Ha a digitalis informacio azonos a ket hordozon, akkor az azt jelenti mindkettorol bitrol-bitre ugyanazt az adatok kapjuk.
Hogyan szolhat maskepp ugyanazon a lancon, feltetelezve nem gagyi (lehet ez barmilyen neked tetszo audiofil) CD player-t hasznalunk?
A hozzászólás módosítva: Szo, 22:48
(#) tunerman válasza cua hozzászólására (») Szo, 22:57 / 1

Én egy felhasználó vagyok, zenehallgató, aki szíveseb hallgatja a CD lemezeit - és tapasztalati úton kiderült amit beírtam - hogy mi az oka ennek a hangzásbeli eltérésnek azt nem tudom.
De nem is érdekel, mert a hallott zene a fontos számomra - nem a CD gyártástechnológiája...
TJ.
(#) cua válasza tunerman hozzászólására (») Szo, 23:04 /

Az nem tudom mennyire zavar az allitasod keptelensege, ismet feltetelezve a CD player-ed jo minosegu.
Az elmondottak alapjan ez velhetoen nem igy van. Erdemes lenne par masikat kiprobalni.
(#) Massawa válasza segítő hozzászólására (») Szo, 23:09 /

Akkor miattad kellett 3 szor felvenni a koncertet…
(#) Alkotó válasza tunerman hozzászólására (») Szo, 23:24 /

Ezt írod az okok kapcsán: "De nem is érdekel..."
Azért jó keresni valaminek az okát, mert ha kiderül akkor lehetőségünk van befolyásolni az éppen vizsgált akármit. Most például kiderülhetne egy látszólag lehetetlennek tűnő, szerinted mégis létező jelenség valódisága. Én kételkedem ebben a különbségben, mert éppen ez lenne a bitekre bontás lényege, de egy megcáfolhatatlan indokláson biztosan elgondolkoznék.
(#) Suba53 válasza tunerman hozzászólására (») Vas, 0:31 /

Azt remélem elfogadod, hogy a digitális állomány, amiről a nyomómintát készítik, az nem változik a két kiadás között. A második, többedik kiadásnál ugyanaz a gép ugyanazon digitális állományt használva pontosan ugyanazt a PIT/LAND sorozatot marja bele a nyomómintába.
Ha van is némi különbség, mert más a hold állása, akkor sem lehet kijelenteni, hogy az egymást követő kiadásoknál a hallható minőség folyamatosan romlik. Lehet hogy a denevérek hallanak valami nüansznyi különbséget, de ez lehet negatív, vagy akár pozitív irányú is.
A kódokat meg természetes, hogy használják, hiszen minden műszaki gyártó tevékenységnél vannak széria számok. De nem mindig a nulladik széria a legjobb.
(#) cua válasza Suba53 hozzászólására (») Vas, 1:57 /

A szamoknal maradva (mert ok igazan a barataink), en abbol indultam ki, hogy a Reed-Solomon kb 4000 bit-ig tud javitani (tobb mint 2 millimeter a lemezen), ez ugyan nem olyan komoly mint a Yellow book szerinti javitas (ahol 1 bit sem lehet ketseges), de gyakorlatilag stabil olvasast biztosit (ertsd: ha ketszer olvasod ketszer ugyanazt kapod, de nem feltetlenul azt ami eredetileg rogzitve volt).
Ehhez kepest most arrol beszelunk hogy ahanyszor ujragyartjak a CD lemezt az mindig hallhatoan rosszabb lesz...
Igazabol az a zavaro, hogy mar fel sem merul a magyarazat igenye (legyen az barmi) hanem csak ez van es kesz.
Arrol most nem is szeretnek beszelni, hogy sima digitalis allomany masolasa eseten romolhat-e a minoseg...

Kb 15 eve, amikor meg a tanyamon laktam, biztos voltam benne, hogy hallom a denevereket. Ez nem valami kepzelges volt, tenyleg hallottam.
Aztan egy hallasteszt gyorsan kimutatta, hogy nemhogy a deneverekkel nem vagyok pariban (120kHz) hanem meg a kutyak is korberohognek (40-45kHz), mivel 20kHz korul mar nem mukodik a fulem.
Mar majdnem belenyugodtam, hogy csak kepzelodom, nincs ott semmi hallhato,amikor termeszetvedelmi biologus/kutato ismeros megvilagitotta, hogy:
- az echolocation az bizony 15kHz kornyeken kezdodik (nem feltetlen 20+)
- a deneverek szoktak csevegni is, azt kutya kozonseges par kHz frekin teszik
Igy kiderult sem UFO nem vagyok, sem hulye, van magyarazat.
(#) tunerman válasza cua hozzászólására (») Vas, 6:20 /

Az általam használt CD lejátszó egy modifikált Philips CD100 trial run gép (no global NFB I/V converter + V-FET output van benne).
Itt lehet róla többet megtudni:

https://audiodiyers.hu/viewtopic.php?f=48&t=3892&start=200
(#) cua válasza tunerman hozzászólására (») Vas, 6:26 /

Emlekszem ra, mar volt rola szo reggebben ezen a forumon is, ezert fricskaztalak vele.
Tehat tovabbra is azt allitod, hogy ha ket kulonbozo idopontban kiadott (de amugy azonos kiado, zenei anyag..etc) CD-t meghallgatsz, akkor megtudod mondani, melyiket adtak ki kesobb. Jol ertettem?
(#) tunerman válasza cua hozzászólására (») Vas, 7:00 / 1

Jól értetted
TJ.
(#) Suba53 válasza cua hozzászólására (») Vas, 9:13 / 1

Én megtaláltam a magyarázatot. Ebben is a pénz dominál. Akik érdekeltek a másodlagos CD piacon, az árveréseken, stb. elterjesztették ezt az ócska legendát, ( Ami ellentmond minden józan műszaki érvnek ) hogy felverhessék az árát a korábbi kiadványoknak, és minden gyűjtő az első sorozatból akarjon magának egy példányt. Így annak az ára a csillagos ég.
(#) Suba53 válasza cua hozzászólására (») Vas, 9:32 /

Ez a hibajavítás nem a nyomóminta hibáinak a javítására szolgál, ( Hiszen az mikrométer, vagy nanométer pontosságú precíziós gépekkel készül. ) hanem az olvasási bizonytalanságok, a karcok, rárakódott por miatti tévesztett olvasásra. A lézer alakja is azért kúpos, hogy amikor belép a viszonylag vastagabb műanyag rétegbe, akkor a fénytörésnek megfelelően pont a fémezési rétegen legyen a fókusz. Vagyis az enyhébb karcoknál nagyobb átmérőjű a lézer a belépési ponton, ahol ezek a karcok lehetnek. A nagyobb hibákra meg ott a hibajavító algoritmus. És ha már az sem segít, akkor lehet kukázni a darabot.
A hozzászólás módosítva: Vas, 9:37
(#) tunerman válasza Suba53 hozzászólására (») Vas, 9:43 /

A Hobbielektronika.hu regisztrált tagjain kivül mindenki hozzánemértő és nem jó a hallása

Amúgy aki hallja a különbségeket az fog válogatni, és veszi meg a neki megfelelő lemezeket...aki szerint meg minden CD kiadvány egyformán szól, az meg válogatás nélkül veszi azokat.
TJ.
(#) Suba53 válasza tunerman hozzászólására (») Vas, 9:46 /

A hallásról már kismilliószor bebizonyították, hogy egy szubjektív érzet, simán megcsalhatja a gazdit.
(#) mateatek válasza mek-elek hozzászólására (») Vas, 9:48 /

Idézet:
„Lemaradt, és minden további saját másolása a saját berken belül további apró minőségromlással jár.”

Ha automatikus merevlemez töredezettség mentesítés van a gépeden, akkor az folyamatosan másolgatja a lemezeden a fájlokat. illetve, ha meghallgatod az aktuális felvételt, akkor az bemásolódik a SRAM-ba. Majd mivel a SRAM ezred másodpercenként felejt, így folyamatosan másolja magát. Majd bekerül másik memóriába......
A végén pedig egy nem is tudom hányszor másolt fájlt hallgatsz a gépeden.
(#) Massawa válasza mateatek hozzászólására (») Vas, 10:22 /

Csak ugye a digitális másolás nem járhat kopással meg adatvesztéssel, mert szinte minden digitális adatfolyamban ott a védelem meg az ellenörzés, azaz csak akkor jo, ha a másolat ugyanolyan mint az eredeti ( nem hiányoznak a bitek és nincs is több). A korrekcio csak a hang illetve videoanyag lejátszása folyamán avatkozhat be.
(#) mcc válasza Suba53 hozzászólására (») Vas, 10:27 /

A különböző kiadások dinamikatartománya különböző lehet. De ez nem feltétlenül egyirányú...
Dire Straits Love over gold
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Vas, 10:35 /

A hallás az sosem, az agy inkább, de az meg folyamatosan. A legjobb példa rá az álom, amit pont ugyanolyan valóságosnak élsz meg mint az ébrenlétet. És akkor egyből joggal tevődik fel az a kérdés is, hogy amit valóságnak élsz meg, az valóban valóság-e, vagy csak egyfajta mátrix-ban élünk, és a valóság az tkp nem is létezik, csak úgy mint az álom?
(#) Ge Lee válasza mcc hozzászólására (») Vas, 11:31 /

Ezt most hogy kell értelmezni? Feltelepítettem ezt a DR plugint vagy mit a foobar-ba, az egyik számon rányomtam, és kiírta nekem, hogy 12 a számnak a dynamik range-je. Na de ez mit jelent? Akkor ez most mekkora dinamika? Vagy bele kell törődnöm abba az oldalon látható 00-14-es skálába? Hogy akkor most ez az flac ugyan nincs 14 de legalább 12 megvan?

dr12.jpg

(#) mcc válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 11:53 /

Ha jól tudom, akkor az átlag szintet vonja ki a csúcsból és ez a 12dB.
(#) Suba53 válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 12:37 /

A hallás nem létezik az agy munkája nélkül. Vagyis ha az agyunk játszik velünk, akkor bizony a fülben lévő kis csillámszőrök által közvetített ingerületek összerakásánál is adódhatnak furcsaságok, akár éber állapotban is.
(#) Suba53 válasza mateatek hozzászólására (») Vas, 12:47 /

Csak a pontosság kedvéért. Az SRAM a statikus memória, az a nem felejtő memória. A beírt értéket a tápfeszültség kikapcsolásáig megtartja.
Ami felejt, és ezért ciklikusan frissíteni kell, az a DRAM a dinamikus memória.
(#) mateatek válasza Suba53 hozzászólására (») Vas, 12:57 /

Helyes, eltévesztettem.
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Vas, 13:04 /

"Ne merülj ebbe mélyebben bele, mert látszik, hogy informatikából nem te vagy a legélesebb kés a fiókban."
Mért szerinted ez lenne ott a téma megjelölése?
Meg különben is, hallottam én ennek a magyarázatáról. Aztán meg Te és az audiofil...
(#) Skori válasza mek-elek hozzászólására (») Vas, 13:10 / 3

Nyilván... a fel és letöltésnek, vagy éppen a másolásnak semmi köze az informatikához, csak a minőséget rontja... vagy talán mégsem?
A hozzászólás módosítva: Vas, 13:12
(#) Suba53 válasza mcc hozzászólására (») Vas, 13:12 /

Persze, mert minden egyes kiadás előtt van lehetőség beavatkozni az eredeti felvétel paramétereibe. Új hangmérnök, az előző kiadás sikere, elemzése, majd egy kis módosítás és újra nyomás. Ez teljesen életszerű.
Én azt az esetet említettem, amikor ilyen tudatos beavatkozás nincs, hanem az eredeti módosítatlan digitális anyagból készít egy újabb nyomómintát ugyanaz a gép.
És még ekkor is adódhatnak apró mozzanatok, mint a hőmérséklet változás, ami a hőtágulás miatt befolyásolhatja a mechanikus elemek méretét, stb. De ez az ami kétirányú lehet, és nem csak egyértelmű romlás.
A hozzászólás módosítva: Vas, 13:21
Következő: »»   32 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem