Fórum témák
» Több friss téma |
Igy van és honapokig verekedtünk egy neves PC gyárral, mert egy berendezésünkhöz Törökországban egy ilyen laptopot használtak. Minden remekül ment, addig amig le nem merült a laptop akkuj. Akkor valaki elövette a töltöt bedugta a laptopba és elégett a 48 V -s hálozat egy része ( állitolag majdnem 100000 dollár lett a kár). A legszomorúbb, hogy nekem ugyanolyan laptopom meg tápom volt és akkor derült ki a balhé, mert elötte valo napon az én Laptopomrol ment a rendszer ( táppal együtt).
Akkor mértük ki, hogy ugyanolyan az eredeti tápnál az egyiken össze volt kötve a zöldsárga a kimenet GNDjével a másikon meg nem . A jogászaink honapokig veszekedtek a gyártoval a kár megtéritése miatt. Közben kiderült a mi berendezeseinkhez beszállitott 12 V-os tápok között is volt olyan, ami galvanikusan össze volt kötve a földeléssel megint másokon nem. ( kontajner mennyisegü táprol volt szo)! Törökországba akkor ezek meg nem jutottak el, szerencsére. A hozzászólás módosítva: Vas, 22:10
A tápok csiphetnek, mert van bennük két kondi a primér meg a szekunder között, ami okozhat ilyen érzést. Azok valamilyen spéci biztonsági kondik.
De mi volt a baj? A gépeitek földtől független GND-vel mentek és ezt nem is tolerálták? Vagy mi miatt égett le a rendszer a földelt GND-jű táp bedugásakor? Milyen módon volt a laptop a rendszerre csatlakoztatva?
Egy telefonközpontba adtunk el monitorozo berendezéseket. A telefonközpont cuccai meg többnyire DC 48 Voltrol mennek ( igy a mi drága berendezésünk is) és a földelés is rendszerint más mint a hálozati földelés. A LAN kábel meg ugye galvanikus kapcsolatot alkot a berendezések között amit rádugsz. A laptop meg a monitor ( s nem a képernyöröl van szo, hanem a hálozati folyamatok ellenörzéséröl/monitorizásárol) addig gondtalanul ment, amig az akkubol kapta a delejt ( illetve az én laptopom mindig ment az én töltöm szigetelve volt ), de amikor bedugod a töltöt akkor összekapcsolodhat a hálozati föld ( PEN ) a DC 48 V földelésével, ha jol emlékszem a pozitiv polusával mert ezekben a cuccokban többnyire a DC 48 V + polusa a test, azaz valahol a földelés). Volt egy idö nálunk a cégen belül is, amikor külön volt választva a technologia föld a hálozati földtöl ( sok korházban is ez van) azaz az ember tudta, mit hova lehet bedugni ( szines stekkerek voltak a falon). Már nem emlékszem mit csináltak Iisztambulban az amperszag elött,,talán rossz helyre dugták a tõltöt, de az tény volt, hogy az enyém le volt választva a hálozati GNDröl ( pedig 3 polusu volt a stekker) a másik teljesen ugyanolyan meg nem. Ezt vitattuk a laptop gyártojával, hogy meg szabad-e engedni egy akkus es hálozati gépen , hogy galvanikusan ilyen kapcsolatok keletkezhetnek. Szerintem nem, de nem tudom mire jutottak a jogászaink de azota mindenki megnézte a laptopjait ebböl a szempontbol is.
Mint késöbb kiderült a cégünk beszállitoja sem tudta mikor van összekötve s mikor nincs a PEN a DC minusz polusával. Hosszu viták voltak a gyártoval, mert mintha nem lenne egyértelmü a szabvány. Azota ilyen esetekben mindig elöbb mérek., A hozzászólás módosítva: Hé, 19:24
Híradástechnikában valóban 48 Vdc, pozitív oldalon földelve járatos történelmi okokból.
A szabvány eléggé egyértelmű ebből a szempontból. Legutóbb amikor jártam a laborban akkor a szünetmentesen a kijelző 52 V (szintén történelmi okokból) és 2450 A-t (ami kicsinek számít) mutatott. A hozzászólás módosítva: Hé, 19:26
A + testelése nem merült fel bennem, köszönöm.
A LAN szerintem csak akkor galvanikus kapcsolat, ha fémes az RJ45-ös dugó és árnyékolt a kábel, hiszen szimmetrikus átvitel és transzformátorkkal kezdődik és végződik, nem?
A LAN kábel alapbol mind ilyen, sajnos. ( hogy mi van utánnuk a gépekben azt nem tudom).
A hozzászólás módosítva: Hé, 21:12
És nem teljesen! Nem követelmény a leválasztás, de a LAN kábel erei egy ballunnal vannak csatolva, ez önmagában már sok száz voltos átütési szilárdsággal leválaszt. Csak utána van egy speciális RC kör (neve is van, ami nem jut az eszembe) ami az egész izolációt el is rontja, mivel az erek, és "föld" között van!! Ezen az RC körön múlik, hogy lehet e rá POE-t kötni vagy nem... De ez egy másik sztori.
Nem tudom, már nem emlékszek a részletekre ( régen volt) és azokban a központokban rengeteg cucc van, igy nehéz pontosan lokalizálni mi is történt. Utánna minket ki is küldtek a teremböl, mert elindult a vészjelzö. Véletlen nem lehetett, hogy pontosan akkor keletkezett a balhé amikor a laptopba bedugták a tápot. Másnap megjavitották a központot, de meg sokáig leveleztek a jogászainkkal azok meg a laptop gyártojával. Szerencsére a monitorunk jol vizsgázott igy elég jó üzlet lett a dologbol. Akárhányszor arra jártam mindig elökerült a sztori.
A híradástechnikában három féle föld létezik, az érintésvédelmi, a villámvédelmi, és a hiradástechnikai. Ezek egy pontban vannak összekötve, közvetlenül a földelőhálózaton. A hírközlő hálózatokban csúnya dolgokat tud művelni egy földhurok. Különösen a hírközlési tornyokban, amik jelentős magasságuk mitt fokozottan ki vannak téve a villámcsapásoknak. Láttam már sok IC -t amelyek megemelték a kalapjukat.
Azzal, ha egy műszer érintésvédelmi földjét a mérés során összekötöd a híradástechnikai földdel földhurkot csináltál, ami rögtön jelez, többnyire az elektrikusnál, de vészjelzés is aktíválódik. Erről tudtam ugyan, de amikor egy adóvevő állomást telepítettünk a Szabadság hegyi torony 7. emeletén, és az antenna csatlakozóját rátekertük az adóvevők elosztójára, hanyatt- homlok rohant az energetikus, hogy mi a túrót csinálunk. Pedig leadtuk a telepítési terveket, de senki sem szól semmit. A probléma az volt, hogy laza mozdulattal összekötöttük az érintésvédelmi földet a villámvédelmi földdel. A hozzászólás módosítva: Kedd, 18:03
Az egyetem után az elsö munkám volt egy nagy TVnel amit eredetileg 3 drotos rendszerbe épitettek és ki tudja mikor hol volt összekapcsolva a föld meg a 0 (N) vagy 50 km kábelt huztunk ujra 6 studio meg egy sereg müszaki mellékhelység videomagnokkal stb. Ott is amikor odakerültem mindennapos volt a brumm probléma. A koncerteken sem volt egyszerü a dolog. Ezért harcoltam nagyon keményen cégen belül is meg a balhé után a PC gyárral, hogy az nem lehetséges ilyen helyeken, hogy a külsö táp megváltoztassa a rendszer GND strukturáját. Bele bele gondoltam hogy mi történt volna egy nagy koncerten, ha a zenésznek vagy az asszisztensének eszébe jut bedugni ilyen tápot a laptopba és ki tudja milyen hurkot okoz a sok 10 kW-s hangrendszerben.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 18:53
A leg érdekesebb felkérésem volt, amikor Lipótmezóre hoztak egy új gépet, és amkor bedugták a hálózati konnektorba, attól kezdve minden gép csípett, de legalábbis brummos lett. Ezek a gépek igen érzékenyek, az agyi hullámokat vizsgálták.
A megoldás végül is az új berendezés földelési rendszerének különválasztása lett.
Hát igen ezért volt minden jobb erösitön egy kapcsolo GND LIFT. Sajnos anélkül nem minden müködött jol az analog világban. A mai zenészek talán már nem is tudnák miröl beszélünk.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |