Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   586 / 587
(#) pipi válasza motinka60 hozzászólására (») Jan 20, 2025 / 1

Hali! lnk304, de simán betehetsz lnk306-ot a helyére, az fickósabb. Több minden el szokott szállni, ellenőrizni kell a környéken lévő alkatrészeket. Közelítő kapcsi rajz van az IC gyári doksijában
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2025
(#) motinka60 válasza pipi hozzászólására (») Jan 20, 2025 /

köszi az infót
(#) még1MbR hozzászólása Jan 30, 2025 /

Electrolux hibakód service mód

Sziasztok!
Electrolux EWS 106410W mosógépet miként tudom service módba tenni?
Meglepő módon a start gomb+balra mellette lévő gomb egyszerre lenyomva tartása és a programtárcsa eggyel jobbra fordítása nem lépteti ide be.
A másik hasonló, de 7kg-os gépemnél ez működik.
Itt nem.
Nem forog a dob, lehet elpukkadt a motor elektronika triak, de gondoltam kiolvasom először.
Köszi!
(#) még1MbR válasza még1MbR hozzászólására (») Jan 30, 2025 / 1

Na sikerült, erősebben kellett nyomni az egyik gombot, mint gondoltam. E52-t jelez.
Ez techogenerátor nem ad jelet történet, na majd megnézem.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2025
(#) még1MbR válasza még1MbR hozzászólására (») Feb 2, 2025 /

Folytatódik a javítás sztori a Electrolux EWS 106410W mosógépnél.
Triakot kicseréltem, mert volt itthon. Továbbra sem forgatja a motor a dobot.
EWM2100N panelen kiforrasztottam a fehér reléket, 12V-ot ráadva szépen kapcsolnak, műszerrel sípolva ott a rövidzár az érintkezőkon, mikor kapcsolnak.
Kézzel megpörgetve a dobot kisebb, 3-4V-os AC feszültséget mérek a tachogenerátoron. Ha rámérek műszerrel, kb. 170 ohm az egyenáramú ellenállása.
Úgy vélem, ez is rendben.
Holnap majd megnézem, jut e feszültség a motorra valójában.
Amikor forognia kéne, hallok egy relét kattanni a panelen.
A program kijelző hibát nem jelez, csak megáll a visszaszámlálásban.
Egyelőre ennyi.
(#) sector99 hozzászólása Feb 5, 2025 /

SAMSUNG WW90CGC04DAELE hiba

Sziasztok !
Lehet hogy off-ra kellene tennem. A leírt mosógép borzalmasan csattog, dübörög - centrifugálásnál. Lengéscsillapító hiba lehet ?
(#) Hutty válasza sector99 hozzászólására (») Feb 5, 2025 /

Vagy csapágy, vagy elszakadt az üst tartó rugója, de láttam olyat is, hogy elszakadt a dob lemeze a tengely csatlakozásánál és ezért ütött. És lehet idegen tárgy a dob külső részén, ami elhajlította a fűtőbetétet.
(#) sector99 válasza Hutty hozzászólására (») Feb 5, 2025 /

Köszi ! Akkor előtte szét kell szedni. Írok priviben.
(#) Hutty válasza sector99 hozzászólására (») Feb 5, 2025 /

Nem hiszem, hogy annyira titkos lenne az információ, hogy privátban társalogjunk. Más is segíthet és másnak is jól jöhet a tudás.
Szóval, mostanában a dobot nem igazán lehet kivenni az üstből. A dobban lévő bordát lehet néhány típusban kivenni, ott bekukucskálni, esetleg a fűtés kivehető. Több ötletem nincs.
(#) nemthomm hozzászólása Feb 8, 2025 /

whirlpool awe 66710

Üdv
Segítséget szeretnék kérni egy whirlpool awe 66710 mosógép javításához, ha van benne ruha nem indul el a centrifuga, üresen elindul, tengelyek javítva, szivattyú megy, tesztprogram c4-nél megáll, motor jónak tűnik, szénkefék rendben, kommutátor megtakarítva.
Ha tud valaki segíteni mi lehet a gond megköszönném.
(#) Dino71 válasza nemthomm hozzászólására (») Feb 8, 2025 /

Szia! Ruhával próbáltad??? Mert az kell neki
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2025
(#) tibec válasza nemthomm hozzászólására (») Feb 8, 2025 /

Szia!
Az mit jelent, hogy "szénkefék rendben"? Ugyanis, ha a kefék hossza (a szabadon lévő) 1 - 1,5 cm-től rövidebb, akkor már nem biztos, hogy a rugó megfelelő erővel nyomja így nem adja át a megfelelő áramerősséget, ezért, mivel centrizéskor nagyobb áram kell a motornak, nem fog működni.
(#) még1MbR válasza még1MbR hozzászólására (») Feb 9, 2025 /

Sziasztok!

Na most jött el a pillanat, hogy kérek a rutinosaktól egy kis ötletet.
Electrolux EWS 106410W a gép, nem indul el a motor, nem forgatja a dobot, E52 hibakódot olvasok ki, de magától nem írja ki, csak megáll a program amikor a motornak forognia kéne.
A vezérlőpanel EWM2100N típus.
Amit eddig megnéztem:
-szénkefék hosszúak, nemrégen cseréltem újra.
-a motor kiszerelve szépen pörög, persze nem nyélgázon próbáltam, hanem egy porszívóból kiszerelt fordulatszám szabályozóval
-a tachogenerátor ad ki jelet, 12VAC-t mértem rajta felpörgött motornál.
-Motor és az elektronika közötti kábelek egyesével átmérve, nem szakadtak, átviszik az érintkezés a panelre is.
-a panelen a reléket kiforrasztotam, multiméterrel átmérve jók az érintkezők mindkét állásban.
-a panelen a triakot vadi újra cseréltem.

Gondolom most működés közben kéne méregetnem, ez már persze nehezebb buli.
A triak meghajtó résznél szokott gond lenni ennél a típusnál?

Köszönök szépen minden jó ötletet.
(#) még1MbR válasza még1MbR hozzászólására (») Feb 9, 2025 /

Közben találtam az elektrotanyán egy leírást, igaz nem teljesen ugyanaz, de azért becsatolom, később másnak is jól jöhet.
Most böngészem, hátha találok valamit.
(#) atos30 hozzászólása Feb 10, 2025 /

LG WD-8021c

Sziasztok!
22 éves LG wd-8021c mosógép, aminek kb 15-17 évvel ezelőtt már újraforrasztva lett az ajtózáró relé lába a vezérlőn, mert elengette a gyári forrasztás. Akkor volt egy ordas hiba, nem lett kitöltve szilikonnal a javítás helye.
Mostanra szépen lekokszolódott a relé érintkezőfelülete és szépen felmelegedett a relé lábán lévő forraszanyag, ami meg megolvadva szépen lecsurgott az alatta lévő 230V-os másik relé lába felé. Mintha valaki ívhegesztett volna.(a Fi relé vajon miért nem kapcsolt le?)
Csodálatos módon a panel azért túlélte. Mindene működik, kivéve az ajtózár és a fűtés relét.

Bővebben: Link

Namost gondolkodok, hogyan építsem újra a kiégett részt (remélem a csatolt fotón látszik a probléma).
Az új relék úton vannak. A diódák ,transzformátor, varisztor túlélte az esetet.

Valakinek ötlete ilyen esetre?
(#) még1MbR válasza atos30 hozzászólására (») Feb 10, 2025 /

Én ívekre hajtott rézvezetékkel szoktam a felégett fóliát pótolni, esetleg a legvégén leöntöm valami 2K gyantával.
(#) atos30 válasza még1MbR hozzászólására (») Feb 11, 2025 /

Köszi! Ez a 2K epoxy eszembe se jutott. Pedig elvileg üvegszál és epoxy maga a panel anyaga is. Az lesz, hogy az átégett panel részt feltöltöm epoxyval, kifúrom a relé lábainak a helyét , majd újravezetékelés után kap még egy kis epoxy-t, és most ki lesz nyomva szilikonnal az egész.
Ha kész lesz az operáció, beszámolok róla.
(#) Dino71 válasza atos30 hozzászólására (») Feb 11, 2025 /

Csak ne acetátos szilikonnal nyomd ki mert az mar mindent is. Egyébként heti szinten javítok ilyeneket. Semmi gondot nem jelentett idáig, hogy nincs visszaöntve az elektronika. Persze ha valahol odafolyik a víz akkor van cumi, Pl lyukas a üstszájgumi, vagy a mosószertartály koszos,eltömődött és jön a víz ki belőle...
(#) lóri hozzászólása Feb 11, 2025 /

Üstszáj kérdés

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy a képen látható üstszáj gumi, az jól van-e így?
Emlékeim szerint, régen nem volt kitüremkedve jobboldalt fent.
De állítólag ez így jó.
(#) zolika60 válasza lóri hozzászólására (») Feb 11, 2025 / 1

Nincs jól. Az üst felfüggesztés a helyén van?
(#) még1MbR válasza lóri hozzászólására (») Feb 11, 2025 / 1

Szemre olyan, mintha le lenne szakadva a belső rész.
(#) lóri válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 11, 2025 /

Köszönöm mindenkinek. Sajnos nem tudom, hogyan lehet megnézni a felfüggesztést, vagy, hogy mi az. Az a rugó lenne, ami felfelé húzza?
(#) még1MbR válasza még1MbR hozzászólására (») Feb 11, 2025 /

Sziasztok!
Visszajeleznék a Electrolux EWS 106410W "E52 tachogenerator hiba" javításról.
Sikerült megoldani, egy nyomorult 47 ohmos smd ellenállás volt rossz (mitől romlik el??), a képen bekarikázott.
A triak lábára ezen keresztül jött a vezérlőjel, mivel túl nagy volt az ellenállása, a triak nem tudott működni, nem forgott a motor, jött az E52 hibakód.
(#) sector99 válasza Hutty hozzászólására (») Feb 11, 2025 /

Bocsánat, csak azért mentem át privátba, mert ez ugye ez egy elsődlegesen elektromos hibákkal foglalkozó topik...
Kicseréltem a lengéscsillapítót, megmaradt a kattogás, de csak centrifugálásnál. (és persze ha van benne ruha) A dob nem lóg, a csapágy nem hangos (dobtisztítás - 1400-as fordulat)
Szóval szétszedem. És ha nem teher a topiknak, megírom a fejleményeket.
(#) moltam válasza még1MbR hozzászólására (») Feb 11, 2025 / 1

Gyakori valamiért az a gate ellenállás döglés, javítottam talán siemens szárítógépet amiben nem forgott a motor, pont ugyanez volt a baja. Keresgéltem és kiderült hogy nem egyedi eset. Bár lehet csak a forrasztás repedt meg, nememlékszem hogy végül cseréltem e.
(#) sector99 válasza sector99 hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

Újabb információ. Eddig úgy volt, hogy amikor elkezdett centrifugálni, akkor ha nagyon kilengett a dob - alacsony fordulaton megpróbálta eloszlatni a ruhát. Na ma megfigyeltem, hogy ezt nem csinálja. Lehet, hogy mégis elektromos (program) hiba ? Van valamilyen érzékelő benne a mi figyeli, hogy mennyire leng ki a dob ?
(#) sector99 válasza sector99 hozzászólására (») Feb 13, 2025 /

Tudom, hogy off, de azért leírom. Szétszedtem a gépet. A csillagnak (keresztnek ) semmi baja, viszont a belső csapágy és a szimmering az kuka. És most jön a felháborító része: kínai 6205 2Z-s HCH márkájú csapággyal van szerelve ! Aminek kemény 500 HUF az ára Az alkatrész áruházban az SKF például 11 ezer, csapágy webáruházban ugyanaz 5.500.- Ft Hogy is van ez ? Szimmering megint kétszer annyi az alkatrész áruházban... Inkább nem kommentálom. Bocs, ezt muszáj volt leírnom, ha a moderátor úgy gondolja, majd törli.
(#) proli007 válasza sector99 hozzászólására (») Feb 13, 2025 / 1

Hello! Na így már én is jártam. Kollégám hozott egy csónakmotort, (igaz, előtte motorcsónakról beszélt, mecsoda kölönbség..) Tök be volt állva, szétszedtem, begélesedett benne az akármi. Kipucoltam, a kommutátort felszabályozták a suliba, kitisztítottam, de a két szintercsapágy meg a szimering kakukk. Néztem a helyét, hogy igazából golyóscsapágy is mehetne bele. Na, elballagtam a boltba, mondták hogy colos (tudtam) és hogy SKF van három hétre megjön 1700Ft/db. Na mondtam, hogy felejtsük gyorsan el, vettem "Magyar Gördülőcsapágy" kemény 200Ft/db. szimering 50Ft. Vettem is négy csapágyat. Visszavittem a forgórészt, ledrehálták mm-esre és szépen belefért sorba mind két-két csapágy egymás után. Ment mint a schaffhausen. Már 2V-nál forgott mint a gép, 12V-nál azt hittem felrepül a kezemből.
Na most már ketten szorulunk, majd zsugázunk a kóterban..
(#) még1MbR válasza sector99 hozzászólására (») Feb 13, 2025 /

Az a helyzet, hogy nem érdemes túl drága csapágyat tenni a szimering mögé.
A csapágy élettartamát úgyis a szimering jósága fogja meghatározni. Amint az tönkremegy, vége a csapágynak.
Szimeringből meg nincs túl sok féle.
(#) sector99 válasza sector99 hozzászólására (») Feb 16, 2025 /

Nos a szokásos mondat: Van egy jó és egy rossz hírem: Nem csattog, nem dübörög !....viszont jó hangosak az új csapágyak... FAG C3 illesztésű csapágyakat tettem be.Rosszul tettem ?
Következő: »»   586 / 587
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem