Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Retro számítógépek

Témaindító: gyerek67, idő: Nov 21, 2014
A retro, '80-as, '90-es években készült számítógépek bemutatásával, javításával, moddingolásával, illetve korszerűsítésével foglalkozó topik.
Lapozás: OK   28 / 28
(#) uniman hozzászólása Feb 12, 2025 1 /

Melyik a RETRO ...a HC vagy a PC?

Zavar, hogy ebben a topikban keveredik a Home computer meg a PC- a személyi számítógép(Personal computer)... Pedig nagyon eltérő készülékek!
Talán ideje lenne kettéválasztani a két számítógép családot...vagy nem?
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2025
(#) vargham válasza uniman hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

A topic címe szerint mindegy. A lényeg, hogy régi legyen.
Amúgy akkor az Apple II az személyi számítógép vagy otthoni? És az Amiga? Vagy a PC klón, amit kizárólag játékra használsz? És a Commodore 64, amin könyveltek?
A PC alapvetően az olyan számítógépet jelent, ami kisebb mint egy hűtőszekrény, elfér az asztalodnál, és teljesen egy felhasználó használja. A home computer ezen belül olyan, ami olcsóbb, és otthon használod, részben vagy egészében szórakozásra.
(#) veroka válasza uniman hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

A PC egy fantázianév, az IBM találta ki azért, mert meg akarták különböztetni a saját számítógépeiket az akkor elterjedt home computerektől mint pl. az Amiga vagy a Macintosh. Valójában mind a kettő ugyanazt jelenti, egyfelhasználós számítógépet.
Mellesleg én dolgoztam DEC architektúrákkal, a MicroVAX 3800-as pl akkora volt mint egy kisebb mosógép. Tehát kisebb mint egy hűtőszekrény, mégis se nem PC, se nem HC, hanem mainframe (alapvetően több terminálos üzemre lett tervezve).
(#) gyerek67 válasza uniman hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

Amikor több mint 10 évvel ezelőtt elindítottam ezt a topicot, első sorban Spectrumokra, Commodore-okra, Primokra, HT-1080Z-kre, HomeLab-okra és még számtalan másik egykori 8 bites csodára gondoltam.

Aztán egyszer csak megjelentek az egyéb architektúrával rendelkező, de régi masinákkal kapcsolatos bejegyzések is, de nem találtam problémának, nem ágaskodtam, hogy nem ide való.

Aztán egyszer csak az egyik admin öntevékenyen átkeresztelte a topicot "Retró számítógépek"-re, de ebben sem találok kivetni valót!

Hadd szóljon!
(#) Tomi94 válasza gyerek67 hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

Meg több mint 10 éve a "Pentium I Windows 95-tel" még inkább volt divatjamúlt lom, amiket akkor pár éve selejteztek az utolsó nagyon lemaradt közületek is (2008 körül még az én sulimban is előfordult ilyesmi), és tele lehetett velük az utca lomtalanításkor. Mostanában egy ilyesmi, működőképes komplett állapotban, 30-40 ezer Ft, mert időközben gyűjtői értéke lett. Egyrészt már nincs belőle minden második panelházi pincében. Másrészt felnőtt és dolgozni kezdett (tehát: ha elkapja a hangulat, költeni is tud rá) az a korosztály, akinek már ez is retro, mert gyerekkori nosztalgiát ébreszt benne. A retro fogalma idővel változik is Hasonló utat járt be a magnó és a kazetta, és már a 2000-es évek játékkonzolai is kezdenek felívelni elvileg.
(#) veroka válasza Tomi94 hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

Inkább 20 év lesz az. 2005-ben már Pentium4-ek voltak és XP volt az oprendszer és 2015-ben már azok a gépek is elavultak voltak. Viszont egy akkori 2015-ös gép még ma is használható bizonyos kompromisszumokkal. Egyrészt lelassult a fejlődés, másrészt az emberek már nem akarnak új gépekre költeni.
(#) vargham válasza veroka hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

Az IBM PC 1981-ben jelent meg, a Macintosh 1984-ben, az Amiga 1985-ben. Úgyhogy nem pont ezektől akarhatta volna megkülönböztetni a saját gépét.
Ám a personal computer kifejezést sem az IBM találta ki. Már a hatvanas évek végétől használták. A hetvenes években pedig szélesebb körben is elterjedt.
(#) Doky586 válasza veroka hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

Szerintem azon gépek Retro kategória amiknek processora nem támogat 64 bitet. Tehát a C64 től Z80 gépeken át a P4 ig.

Az eladási árnak semmi köze ehhez.
Mintha valaki azt mondaná hogy az ember fejének semmi értéke, mert ha levágom nem tudom eladni egyetlen forintért se..
(#) vargham válasza Doky586 hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

Ne legyen 64 bites, de P4 lehet? A késő P4 CPU-k is 64 bitesek voltak...
Vagy a Cray-1 ne lenne retro? Vagy a DEC Alpha, ami 64 bites és 1992-ben jelent meg?

Nem biztos, hogy ez a lagjobb kritérium.
(#) vargham válasza Doky586 hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

Retro az, ami régi. De ez sem abszolut határ. Egy közel 20 éves Intel Core 2 CPU-s gépre tudsz egészen modern operációs rendszert telepíteni. Windows 10 vagy valamelyik Linux friss kiadása. És fogsz tudni HDban Youtubeot nézni. Ezzel szemben egy hasonló korú Apple Mac G5 már nem használható ilyesmire. Egyszerűen nincs meg hozzá a szükséges szoftver támogatás.

Nézhetjük a használhatóságot is. Ami használható, az nem retro? 30 éves laptoppal ülök ki a parkba írni, mert nincs más csak a Win 3.1 és a Word 6.0. Használható. És semmi sem vonja el a figyelmemet. 40 éves mikro géppel (Epson HX20) nyomtatom a címkéket az alkatrészes dobozaimra. Heti szinten használom, festékszalag a mai napig kapható. Sok helyen használnak cégek is akár 20-30 éves gépeket, amikben beépítve található egy-egy akkori számítógép. Az retró?

De az is lehet egy definíció, hogy az retro, ami akkor volt úk, amikor gyerek voltam. Akkor nekem kb 1993-ig.

Senki se értse félre, nem kötekedni akarok. Inkább érdekesnek találom, hogy mennyiféle értelmezése lehet ennek.
(#) Doky586 válasza vargham hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

A véleményemet fenntartom.

"Intel Core 2" ---> 64 bit azaz nem retro csak régi vacak.
"30 éves laptop" ---> biztos nem 64 bites ha 1995 ös.
"nyomtatóm" ---> csak otthoni számítógépekről beszéltem, nem tartozékokról. Egér volt akkor is ma is. PS2 ma is bedugható. 5p tuchel egér meg hanyagolandó.
(#) cua válasza veroka hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

Nekem meg most is van tucatnyi (vagy tobb) VAX-om (foleg uVax), a legkisebb a 2000-es, az eleg szemelyi meret, pedig sok mindenre kepes (volt). Talan a VAXstation 4000VLC, amit en 'PC'-nek hivnek..
(VAXstation-bol csak 2-3 darab van, azok Mo-on talan nem voltak olyan elterjedtek anno )
(#) uniman válasza gyerek67 hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

Szia! Most elolvastam a topicnyitó írásodat... (Amúgy mi volt az eredeti cím?)
Megkérdeztem a "gugli"-tól is, hogy "mi számit retro számítógépnek?"...
Úgy tűnik, hogy ez a fogalom nincs egyértelműen meghatározva. Az is egyértelmű, hogy akkor (2014-ben), még más számítógépekre vonatkozott ez a jelző. Életkorunk is meghatározza, hogy kinek mit jelent a retro.
Nekem, ami 16 bit-nél több az már nem retro... A korai ipari számítógépek sem, mert azok közelébe elenyésző számú ember juthatott, mi csak az újságokból értesültünk a létezésükről.
ZX, Homelab, Commodore +4, C64 is csak később került a birtokomban, nem mikor újonnan megjelent a piacon. Addigra már turbón pörögtek az XT-k...én ezekkel kezdtem. Meg volt turbo AT PC-m, amely 10 mp alatt bebootolt... Meg érdekes volt az Intel 0.05 GHz-es (!!!) DX486-os procija, amelyet sikerült megmenteni, a kitört lábának visszaforrasztásával.
Szóval, ma már mindenki szabadon eldöntheti, hogy neki mi számít retrónak...
(#) sany válasza uniman hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

Idézet:
„Szóval, ma már mindenki szabadon eldöntheti, hogy neki mi számít retrónak...”

Ez teljesen így van.

Én meg megkérdeztem az AI-t. Itt a válasza.

Idézet:
„A retro számítógép általában olyan régebbi hardvereket és rendszereket jelent, amelyek ma már elavultak, de nosztalgikus vagy gyűjtői értékkel bírnak. A „retro” fogalma szubjektív, de általában az alábbi kategóriákba eső gépeket tekintik annak:
1. Klasszikus otthoni számítógépek (1970-es–1990-es évek)

Commodore 64 (1982) – Az egyik legismertebb és legsikeresebb 8 bites számítógép.
ZX Spectrum (1982) – Népszerű volt az Egyesült Királyságban és Kelet-Európában.
Amiga 500 (1987) – Erős grafikai és multimédiás képességekkel rendelkező gép.
Apple II (1977) – Az Apple első sikeres személyi számítógépe.
Atari ST (1985) – Az Amiga fő riválisa, MIDI-támogatás miatt népszerű volt zenészek körében.

2. Korai PC-k (1980-as–1990-es évek)

IBM PC 5150 (1981) – Az IBM első személyi számítógépe.
386, 486 és Pentium 1 PC-k (1980-as–1990-es évek) – Az MS-DOS és Windows 3.1/95 korszakból származó gépek.
DOS-alapú számítógépek (pl. Sound Blaster hangkártyával és VGA grafikával) – Sok klasszikus játék ezekre a rendszerekre készült.

3. Korai játékkonzolok és hordozható számítógépek

Nintendo Entertainment System (NES, 1983)
Sega Mega Drive / Genesis (1988)
Game Boy (1989)
IBM ThinkPad és más korai laptopok (1990-es évek)

4. 2000-es évek „retro” PC-jei

Egyesek már a Pentium III–IV és az első generációs AMD Athlon gépeket is retro kategóriába sorolják.
Windows XP-korszak számítógépei is lassan retro státuszt kapnak.

Mi számít retro-nak?

Időszak: Általában 20+ évnél idősebb számítógépeket nevezünk retro-nak.
Technológiai ugrás: Ha egy gép jelentősen eltér a mai számítógépektől (pl. 8 bites, DOS alapú, régi csatlakozók).
Nostalgia és kultúra: Ha egy gép vagy konzol fontos szerepet játszott a számítástechnika történetében és a videojátékok fejlődésében.

Ha konkrét gépről van szó, meg tudom mondani, hogy retro-nak számít-e! ?”
(#) uniman válasza sany hozzászólására (») Feb 12, 2025 /

Igen, de ezt az a "AI" is csak a netről ollózta össze...minden egyes szó olvasható a "gugli"-m által feldobott találatokban.
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Feb 12, 2025 / 1

Ilyen számítógépem is van...ez tuti nagyon retro! Bár szét van szedve, de egyszer összerakom, 10 Mb-os a RLL HDD benne.
(#) vargham válasza Doky586 hozzászólására (») Feb 13, 2025 /

Az Epson HX20 az egy komplett számítógép beépített nyomtatóval. Az egyik első hordozható, akkumulátorról működő gép.
Ettől függetlenül nem érdemes a perifériáik nélkül nézni a számítógépeket. Azok is hozzájuk tartoznak, megjelenésük, kialakításuk jellemzi a kort, amikor készültek. Ráadásul nem is igazán használhatók a számítógépek ezek nélkül. Mit kezdesz egy első generációs Macintoshsal egér és billentyűzet nélkül? Vagy egy Commodore 128D-vel, ha nincs hozzá billentyűzeted?
Továbbra is fenntartom, hogy a retro az nem abszolut határok mentén kialakított kategória. Inkább életérzés, ami részben technikatörténeti érdeklődésre, részben nosztalgiára épül, és ilyenformán eléggé személyes. Ha valaki 30 éve DEC Alpha gépekkel dolgozott, vagy látta a szülei munkahelyén gyerekként, akkor neki az retro, és nem fogja érdekelni, hogy 64 bites. Ugyanígy a nekem nem sokat jelentő Core2Duo tucat Dell laptop a gyermekemnek kedves emlék lesz 20-30 év múlva, mert olyan volt az első gépe. Ahogy nekünk is egy olcsón gyártott, tucatgép (C64) az egyik kedvencünk.
(#) gyerek67 válasza uniman hozzászólására (») Feb 13, 2025 /

Szia!
Sajnos az eredeti topic-címre nem emlékszem, de szinte biztos vagyok abban, hogy a "mikroszámítógép"kifejezés szerepelt benne.
(#) lazsi válasza uniman hozzászólására (») Feb 13, 2025 /

Amikor nyugdíjba megyek, összeszedem a körülöttem lévő, kidobásra szánt (de én megmentettem...), ősrégi cuccokat és milliomos leszek...
(#) Laci66 válasza lazsi hozzászólására (») Feb 15, 2025 /

Szia!
Áruld már el hogyan csinálnád, mert nekem is vannak "megmentettem" cuccaim és szeretnék milliomos lenni !!!

1.jpg

(#) vargham válasza Laci66 hozzászólására (») Feb 15, 2025 /

Letakarítod, megjavítod, a működéséről teszel fel videót. Majd felteszed aukcióra.
(#) bbb válasza vargham hozzászólására (») Feb 15, 2025 /

Külföldire.
(#) Suba53 válasza Laci66 hozzászólására (») Feb 15, 2025 /

Jó sok lomcsist indítottam el a milliomossá válás útján.

Bár szerintem őket csak a vas, a réz, meg az alumínium érdekelte.
(#) vargham válasza bbb hozzászólására (») Feb 15, 2025 /

Azért elég jó áron mennek el nálunk is az Amiga, Enterprise, TVC és hasonló korú számítógépek. A500 lassan nincs 60 ezer alatt. A1200 inkább 150 ezer felett. Enterprise 128 is 60-80 ezer.
(#) bbb válasza vargham hozzászólására (») Feb 15, 2025 /

Meg is veszik őket, vagy csak kínálva vannak ennyiért?
(#) vargham válasza bbb hozzászólására (») Feb 15, 2025 /

Ezek leütési árak.
Külföldön pedig magasabbak.
(#) szikorapéter válasza Laci66 hozzászólására (») Feb 15, 2025 /

Az alsónak a gépháza tetszik csak.
Következő: »»   28 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem