Fórum témák
» Több friss téma |
Tranzisztor forrósodásHali!Akinek ismerős ez a Román tip. villanypásztor, és volt már vele dolga, segítséget kérek. Vihart követő áramingadozás által ment tönkre. A tulaj ezt mondja. Látszik a panelon a (BD243) tranzisztor alatt az elszíneződés, égés nyom. A tranzisztort kicseréltem, mert a régi megfőtt. Feszültség alá helyezést követően, az új tranzisztor is, pár mp. alatt tűz forró. Körülötte mindent jónak találok, szemrevételezés, és mérések alapján is. Köszönöm a segítséget!
Ami nálam volt, abban BUV27G tipusú tranyó volt. A kis trafó jó? Nálam a bázis tekercs volt zárlatba.A diódák jók?
A kis trafón, a bejelölt pontokon NULLA ohm-ot mérek.
Szerintem a kistrafó lesz a ludas.....
Szia.
A tranzisztor előtt lévő diódát és a tranzisztor bázisát meghajtó tranzisztort és az körüli ellenállásokat mérdd ki / cseréldd ki. Amikor a BD243 tönkremegy olyankor az azt meghajtó tranzisztor is kiég. Ezután ajánlott beállítani a munkapontot, de abban nem tudok segíteni hogy melyik ellenállás állítja be. Remci: a bázis tekercs az csak pár tekerés, nem nagyon szokott zárlatba menni. Ha garanciaidőn túl megy tönkre a készülék akkor is érdemes a szervízzel felvenni a kapcsolatot mert nagyon segítőkészek. Alkatrészet külön nem adnak el, de alkatrészcserével megjavítják a készüléket.
Szia ami nálam volt szintén a kis trafó volt a hibás.Tettem bele komplett másik invertert azóta jó,ugyan ez a megoldás jó a Pálmonostorai és a Ceglédi készülékhez is.A kis invertert kb 800ft ért lehet kapni ha kell teszek róla képet fel.
Nagyon segítőkészek de alkatrészt külön nem adnak el, Ja igen és persze A hozzászólás módosítva: Pé, 8:26
Szia ezt az elektronikát egyik néhai barátom tervezte.
Volt már nálam is belőle. A primer oldalon a BD bázisára egy szabályzó elektronika kapcsolódik. Ez tartja nagyjából 3-600 volt között az őn rezgő osztilátor feszültségét. Ez beállítástól függ. ( Zenner cserével módosítható) A trafó nagyon ritkán megy tönkre. Viszont a szekunder körben lévő diódákat első körben szedd ki. Ezek után nézd meg melegszik-e a BD , illetve mérd meg az áramfelvételét. 3-400 milliampernél több nem lehet. Ezt a hibát leginkább secunder-kör zárlat okozza. Diódák tirisztor stb Van egy párhuzamos védő dióda valami ByXXX, vagy egy 2NXXXX Ezek villámcsapáskor át szoktak ütni. A secunder kör zárlata olyan terhelést ad a meghajtásnak hogy képes felforrósodni. Még normál üzemben is elég meleg. Más hiba szinte kizart. Annyira egyszerű ez az elektronika mintegy fakerék A hozzászólás módosítva: Pé, 9:17
Igen, tudom hogy segítő készek. Egy ismerősőm direktbe rákötötte a 230v-ot a bemenő 12v helyére. Előtte kapta meg a pásztort. A primer oldalon szinte minden elszállt. A gyártó honlapján jeleztem az esetet, és másnap fel is hívtak. Abban maradtunk, hogy a tulaj nem küldi vissza a készüléket ( pedig megjavították volna ), hanem küldenek egy komplett panelt x összegért, én meg beszerelem a régi helyére. Így is történt. Meg kaptam ajándékba egy prospektust, meg 2 kocsi illatosítót
![]()
Engem érdekelne az a kis trafó, hanem titkos.
Ha külön adnánk el alkatrészet (komponenseket) akkor ahhoz tehnikai segítséget is kellene adnunk amire nincsen kapacitása a cégnek mert szinte 0 jövedelme lenne ebből. Hamarabb megy és egyszerűbb ha a szervízes emberünk kicseréli garanciával az alkatrészet, vagy ahogyan Remci is írta adunk el külön alaplapot egy szimbólikus összegért (ami közel sem egy új készülék ára).
Szia nem titkos Magyarországon a modulshop-nál vehető meg de teszek ki képet róla
Én gyári Ako készüléket javítottam ki vele 1 kis módosítással 750v otad ki 30-as kondira Mutatok 1 tesztelés alatti képet.
Ki vettem a tirakot. Teszterrel mérve kuka. Ez megint egy számomra teljesen ismeretlen tip.
CS19-H01 Természetesen nincs a készletemben. Tudtok helyette javasolni valami konkrét tip.?
Bocsi, ezt a triakot nagyon elírtam! Tehát: CS19-12H01
A hozzászólás módosítva: 6:56
Szia,
Nem triak,hanem tirisztor!
Az sincs. BT-im vannak. Beraktam a BTW69-1200 at. Nem pulzál csak akkor egyet, ha csavarhúzóval hozzáérek a kondenzátornak a fegyverzetéhez, amely a tirisztorra megy.
Mérj feszültséget a motor indító kondenzatoron (400 - 600 V ) ha ez megvan, akkor cseréld ki a diakot DB4 DB6 jó bele.
Ha nincs minimum 400V az indító kondin, akkor a szekunder körben lévő diódákat cseréld ki. 1N4007 jo lesz bele. Az első esetben a diak elszállt, A második esetben meg kicsi szekunder feszültség, igy a diak el sem éri a feszültség osztó miatt a nyitó feszültséget.
Igen általában amikor elszáll a védő dióda a tirisztor a diak..
És a zárlat miatt túlterheli a primer oldalt. Ott pedig rossz esetben elszáll a meghajtó tranzisztor. Mondjuk egy biztosíték megoldaná a problémát a primer körben :/ így legalább az nem szállna el |
Bejelentkezés
Hirdetés |