Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Egyszerüen nincs az amerikaiaknak megbizható rakétájuk. Ez ami most fenn volt a legujabb és ez volt az elsö sikeres utja. ( elötte vagy 3-4 sikertelen startja volt, szerencsere emberek nélkül)..
Az oroszok még azt a Progress tehetszállitot felküldték tavaly augusztusban, de a személyszállitoért már nem akartak az amcsik fizetni, mert. Az Ariannak sincs gyorsan bevethetö rakétája meg ugy látszík az a legdrágább.
Most fél évig járni fognak tanulni.
![]()
Elég bonyolult lehet azért ezt leszervezni, főleg, ha nincs eszközük rá, az oroszokkal sem akarnak mindenáron kooperálni, a saját cuccaik meg még inkább kísérleti fázisban, az előkészítés is rengeteg idő, ablakok vannak, ha jól tudom az indításra is, meg ott az időjárás, amikor elhalasztanak egy ilyet, aminek nem fognak feltétlenül másnap újra nekifutni. De igazad van, a 9 hónap a 8 nap helyett, több, mint furcsa. Meg egy nagy pofon az USA-nak, hogy az oroszok egy mosógépes chip-el is lehozták volna őket... Ahogy Uniman rávilágított, az ellátmányt is ők vitték fel.
Lehet, hogy lett volna valami kalandos gyorsabb megoldás, de mivel nem volt vészhelyzet, nem kapkodtak. Bocsánat érte egyébként, de engem kiráz a hideg, ha a nénire nézek. Féloldalról egy boszorkány, a sztereotípiák miatt... ![]()
Lehet, hogy valami rosszat csináltak és "büntiből" azt mondta nekik a földi irányítóközpont: "Hát tudjátok mit? Akkor most 9 hónapig nem jöhettek haza!"
![]()
Igy van ahogy irod. A Boeing konstrukcioja ugy látszik egy katasztrofa, Musk SpaceX rakétája müködik, de van elég sok feladata igy megkérik a pénzt is, ha a NASA valamit akar. A NASA az USAban egy állami vállalat, nem igen fürdik a pénzben meg rossz mellékize is van ha valaki nekik dolgozik. (A mi cégünk itt ott az US Navynek dolgozott és mindig téma volt, hogy miért…).
Sokkal érdekesebb lehet, hogy most hogyan tanulnak az ürhajosok ujra járni. Ha csak belegondolok hogyan kezdtek a gyerekeink járni, hányszor estek orra vagy seggre ami egy alig 10kilos 50 cm-s gyereknél mindig vicces volt, de már egy felnött 60-80 kilos 160-180cm-s embernél messze veszélyesebb és egyáltalán nem vicces.
Idézet: „Ez ami most fenn volt a legujabb és ez volt az elsö sikeres utja.” Már megbocsáss de amennyiben ez alatt a SpaceX Dragon 2-es űrhajóra gondolsz amivel most visszajöttek akkor ez hülyeség, 2020-óta szállít rendszeresen személyzetet az ISS-re, ez volt a 15. útja (amin személyzetet is vitt magával). Idézet: „de a személyszállitoért már nem akartak az amcsik fizetni” Tavaly szeptemberben indult az a Sojuz MSZ-26 ami jelenleg is fent tartózkodik, a három fős legénység egyik tagja amerikai, a NASA-nak a mai napig van szerződése a Roszkoszmosszal hogy szállítják egymás űrhalyósait, így a Crew 8 és a 9-es SpaceX hajón is utazott orosz űrhajós (eddig összesen 5 orosz utazott a ragon 2-vel). A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2025
Nem olyan egyszerű a dolog, az ISS menetrendje évekre előre ki van dolgozva, mikor ki/mi megy fel, jön le. Ebbe egy ilyen esemény csúnyán belerondít, azért maradtak ennyi ideig mert így kellett a legkevésbé felborítani a koreográfiát.
Ráadásul rögtön azután hogy dokkoltak és megszületett a döntés hogy a Starliner nem hozhatja őket haza, előkerült egy nagy probléma, az összes dokkolóport az amerikai szegmensen foglalt volt, ahhoz hogy egy új űrhajó csatlakozni tudjon az ISS-hez a Starlinert le kellett volna választani az ISS-ről, viszont annak még nagyban folytak a vizsgálatai, hogy pontosan mi is a probléma, egyrészt tanulási folyamat a Boeingnek, másrészt a földi irányítás attól félt (jogosan) hogy a hajtóműhiba miatt a lecsatlakozáskor belecsapódhat a távolodó Starliner az ISS-be. Végül is szeptemberben választották csak le az ISS-ről, ezután lehetett volna másik hajót küldeni az űrhajósokért (ekkor más 4 hónapja fent voltak). A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2025
Volt róla szó, hogy az oroszok hozzák őket vissza. Az orosz Sojuz MSZ hajókkal viszont van egy kis gond, a fedélzeti nyelve orosz és max 3 fő szállítására alkalmas amiből normál esetben 2-en "vezetik". Természetesen vészhelyzetben egy ember is el tudja irányítani. A hajóra külön kiképzés van, amivel feltehetően egyik fent rekedt űrhajós sem rendelkezett (hacsak korábban nem repültek az MSZ-el) szóval ha ehhez hozzáveszed a nyelvi nehézségeket (orosz feliratok a hajó kezelőpanelén és az irányítás is oroszul zajlik) nagyobb kockázat lett volna vészhelyzeti leszállást rendezni a Sojuzzal mint várni pár hónapot az ISS-en. Azok az amerikai űrhajósok akik a Sojuzzal mentek/mennek fel azoknak meg kellett tanulni oroszul és a hajóra is kiképezték őket ( ha jól emlékszem az időre akkor 1-2 év a Csillagvárosban, de ebben benne van az ISS orosz szegmensének a kiképzése is ahol szintén a hivatalos nyelv az orosz).
Az amerikai lehozáshoz lett volna eszköz, sőt akkor a SpaceX-el az is megnézették, hogy hogyan tud 6 ember lejönni a 4 személyes Dragonnal ha esetleg vészhelyzet volna, de mint a másik hozzászólásomban írtam szabad dokkolónyítás nem volt, anélkül meg hiába küldenek oda űrhajót, nem tud az út szélén megállni mint egy taxi aztán csak gyors beugrunk. A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2025
Bocs elnéztem mett sokáig a Boeingröl volt szo. Utána meg már nem tudtam javitani.
Minden űrhajósnak meg kell tanulnia oroszul, és az orosz űrhajók vezetését is el kell sajátítaniuk, különben nem repülhetnek. Mindazonáltal automata módon is vissza tudtak volna térni az orosz kabinnal, nem hiszem hogy emiatt nem hozták vissza őket.
Ez régen így volt, ma már nem igaz. Azok az újak akik már nem repülnek a Sojuzzal és a Dragonra kapnak kiképzést nincsenek kiképezve a Sojuzra és oroszul sem tanulnak. Valamelyik szakfolyóiratban olvastam róla pár éve, engem is meglepett (nem a szennylapokban, azokat kerülöm a legtöbbjüket le is tiltottam). Általában inkább az űrügynökségek hivatalos oldalait olvasom.
Vissza tudtak volna térni automata üzemben persze, de kérdés hogy megéri e kockáztatni ezt úgy hogy nem volt vészhelyzet. Az hogy volt-e másik rövid időn belül bevethető Sojuz kéznél is jó kérdés, lévén az egy egyhasználatú űrhajó. Aztán persze itt jön képbe, hogy ha már összeszerelt következő Sojuzt elhasználják erre, akkor mennyire borul fel a menetrend, és ez miben érinti az állomás kiszolgálását. Azzal a hajóval meg ami fent volt nem jöhettek le, lévén az a mentőhajó amire bármikor szükség lehet. De jó eséllyel a legfőbb ok ami miatt nem a Sojuz lett a befutó az politikai döntés, komoly égés lett volna Amerikának, ha a saját gyártású űrhajóval felvitt és ottragadt űrhajósaikat az oroszoknak kell lehozni. ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2025
Ez azért már így is égés volt...
Hát igen, a Boeing részéről ez egy nagy égés volt, bár a tavaly szeptemberi autonóm visszatérés sikeres volt, az azóta lefolytatott további vizsgálatok más problémákat is feltártak:
Bővebben: Link Ennél már csak ez lesz nagyobb égés: Törlik az SLS programot? Mindenesetre a mostani űrverseny kicsit érdekesebben alakul mint a hidegháborús volt annó. Főleg azért mert a szerplők közé belépett Kína és India akik messze gyorsabban haladnak mint Amerika vagy pláne Oroszország esetleg Európa, mert sajnos nekünk is volna hova felzárkóznunk.
Ennyi idő alatt már hárman is hazajöhettek volna.
![]()
Mellesleg, csak amikor jövök munkába a villamoson, vagy kinézek az ablakon, látok "űrantennákat", ami saját fejlesztés, és a hozzá való műholdak is itt fejlesztették/gyártották...
Szerintem van közöttük (úgymint ezen a fórumon) olyan is, aki saját kezével forrasztott már össze műholdat is. ![]()
Nem tudom kire gondolsz...
![]()
Komoly problémái volnának a harmadik személynek. Nem is jöhetne "haza" mert a szervezete nem bírná a földi gravitációt. Ez a legnagyobb gond az űrszülötekkel, hogy a szervezetük soha nem találkozott a földi gravitációval így csak nagyon hosszadalmas tréninggel tudna lejönni, ha egyáltalán fel lehet erre készíteni a szervezetet. Jelenleg ez is aktív kutatás tárgya hogy az izomzat de főleg a csontozat hogyan alakul ki a megváltozott körülmények hatására. Amennyire tudom egereken zajlanak ilyen kísérletek az ISS-en.
Mint az látható 9-10 hónap alatt leépül az izomzat a rendszeres torna ellenére is annyira, hogy ha nem is épp újra kell tanulni járni (mert azért ennyire nem durva a leépülés), de hosszú folyamat a visszaszokás.
Hát azért elég hosszu a leépülés után a felépülés. 9 honapig az izmok nem viselik az ember meg a tárgyak tömegét, hirtelen egyensúlyozni kell 50-80 kilos testet, azt szerintem teljesen elfelejtik az izmok meg az idegek. Hiába vannak kigyurva, az erö stb megvan, de a koordinácio hiányzik. Gyakorlatilag ugyanaz a jelenség áll be mint a kisgyereknél aki járni tanul, csak sokkal nehezebb testet kell mozgatni. Még Moszkvában láttam egy filmet ( akkoriban voltak az ürhajosok honapokig a világürben) . Érdekes volt, még az evöeszközöket sem tudták kezelni - kiesett a kezükböl.
Olvastam Samantha Cristoforetti Diary of an Apprentice Astronaut című könyvét (első külföldi rendelésem volt, az Amazonról kellett rendelnem még 2019-ben vettem), abban szépen leírja a vége felé, hogy a landolás után egy-két órával már segítséggel de meg tudott tenni pár lépést, másnap már a segítség nélkül tudott sétálni pár métert, de komoly nehézség volt a koordináció. Szóval nincs felejtés, az emberi szervezet csodálatos, gyorsan hozzászokik (kb. egy hétről számolnak be a mostani űrhajósok) a súlytalansághoz és aránylag rövid idő alatt visszaszoknak a földihez is (1-2 hét), inkább a gyors kifáradás és az izomgyengeség a gond, ez hónapok alatt jön rendbe mert a fent töltött (most átlagos 150 nap) alatt izomtömegük jelentős részét elvesztik (elsorvad mert nincs meg a szokásos terhelés) pont ezért van a folyamatos edzés és a pontosan kimért táplálékbevitel.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2025
Idézet: „Nem kaptak túlóra- és műszakpótlékot???” De kaptak! ![]() Az újságíró az utolsó mondatban aztán már igazolta a bulvár minőséget... ![]()
Megjelent az elsö orvosi jelentés is. Nem hangzik tul jól, az asztronauták talpán elsorvadt a vastag bör ami egy 60 év feletti embernél állitolag már nem fejlödik ujra. Ezért minden lépés nagy fájdalommal jár.
Söt elöjött az elsö balhé is. A NASA nem tud/hajlando megfizetni az urhajosoknak sem a tulorát sem a “müszakpotlékot” ( vagy politikai okokbol ujabb akadályt akartak Trump elé görditeni). Mindössze extra 5 dollárt/nap tudtak felajánlani Állitolag ez sem jár az USAban egy állami alkalmazottnak, azaz megkapták a rendes fizetést a heti 40 orás munkaidöért valamint a szolgálati ut szabályai szerint a kiküldö cég fedezte az “utiköltséget meg a szállást”. Ugye milyen kedvesek meg törvénytisztelök.
![]() Erre Trump megfenyegette a tisztes társaságot ( a balhé okozoját a korábbi kormányban látta, akik koncepcio nélkül fizetgették a NASAt - ezért nem volt 9 honapig ürhajo) . Trump átvállalta saját zsebéböl az ürhajosok kártéritesét. ( valoszinü ennek lesz meg következménye). Minőségi anyaghasználatHa már űrtechnika...Nem egészen egy éves kenyérpirító.
Erröl jutott az eszembe, ha már ilyen szépkoru embereket küldenek az ISSre melozni, Mi van akkor ha valakiben fenn az ISS-n alszik ki a gyertya. Azt hogyan hoznák le?
Hallott erröl már valaki valamit? A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2025
Náluk a relativ uj kis zsemlesütö még hülyébb konstrukcio. Annak a hátlapja 120 fokra is fel tud melegedni ( mértem), de egészen a falhoz lehet tolni ( ha csempe vagy tégla nem gond,, de ha falap stb., akkor már egy használat is nyomot hagy a falon söt ha beépited a butorba, annak le kell szedni a hátlapját.
4 extra ütközöt 5 cm) kellett rá szerelni, mert a nejem a sütö mögé szokta berakni a müanyag tálcákat. Azota nincs gond.
Sajnos a NASA elég nagy csődszervezet, az elmúlt években az én szemeben nagyon lealacsonyodtak, már csak a hírnév van meg, de nem sok a mögöttes tartalom.
Mindenhonnan a Voyager-ekről hallani, mint a NASA sikere, de hol vannak már azok akik tervezték...
Én azt olvastam, hogy nincs kidolgozott protokol, mert "nincsenek fent túl sokáig, hogy jelentős esélye legyen a dolognak". Gondolom, ha valami balul sül el akkor megszakítják a küldetést és lehozzák az ülésbe szíjazva. De mindenesetre érdekes felvetés. Azt én sem értem miért ennyire idős korosztályt küldtek erre a küldetésre.
Szerintem mondjuk a Boeingnek kéne fizetnie a dologért, az ő hibájukból nem tudtak lejönni.
A filmekben be egy zsákba, zsilip nyit és hadd menjen...
![]() Azért az durva, hogy van olyan előtte/utána kép a nőről, mintha évek teltek volna el.
A Boeing lassan már a villanyszámlát sem tudja fizetni. Az utobbi 10-20 év a cég legnagyobb katasztrofája, szinte havonta változo vezetökkel és siralmas munkakörülményekkel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |