Fórum témák
» Több friss téma |
Mivel két digites a kijelzője, ezért az F15 léptető motor hiba gázszelep hibát nem is tudná kijelezni. Francia oldalon találtam olyan infót: Bővebben: Link, ami szerint az F9-be beleveszi az F15-öt is. (SD ugye annó még francia volt.)
A hozzászólás módosítva: Hé, 12:29
Szivattyú csere, - a kazán továbbra sem megy! Azaz hallhatóan megy a szivattyú, próbál gyújtani, van szikra is, de nincs gáznyitás, csak "gyújtás hiba"-al való leállás (piros LED).
Összegezve: - Előzmény: savazás; 12-28 óra járás; majd leállás; átmosás; "stabil" leállás. - Gyújtás vezérlő kártyán nincs gond, 3 biztosíték rendben, gyújtó pulzus van; - NTC rendben; - Hővédő rendben; - Áramlás biztosító rendben (cserélve másikra); - Szivattyú rendben (cserélve másikra). (Természetesen a nyomás, légtelenítés rendben.) Akkor most mi lehet a gond? A hozzászólás módosítva: Hé, 18:03
A szivattyú áramlás biztosítót ha kihajtod annyira, hogy be lehessen nyúlni és megnyomni a főszelep karját azt még nem próbáltad hogy akkor jön e gáz? Szerintem a szervószelep vagy az elektronikája nem engedi kinyitni a gázt. Azt nem tudom, hogy a tekercsen milyen feszültséget kellene tudni mérni amikor pl. fűtési üzemmódban van.
![]()
Sajnos ezt nem egyszerű megcsinálni, mert az áramlás biztosító csöveit nem lehet úgy elmozdítani, hogy oda merőlegesen be lehessen nyúlni. Aztán az is gond, hogy nem szívesen dugok be egy szerkezetbe semmit, ha nem tudom, hogy ott éppen mit piszkálok.
Kísérletképpen visszacseréltem a gyújtásvezérlő kártyát, de ugyanúgy viselkedik az egész. Úgy tűnik, - mivel már minden más ki lett zárva, hogy a gázszeleppel lehet valami gond. Ettől tartok, nem tudom hogyan kellene vizsgálni?
Biztos, hogy mindkét füstgáz szenzor jó és a csatlakozásnál is jó a kontaktus? Bővebben: Link
![]() A hozzászólás módosítva: Hé, 21:55
Holnap foglalkozom vele még egyszer, de a leírás szerint: "Ha a kikapcsolás folyamatos hőigény mellett háromszor megismétlődik, a készülék reteszelve kikapcsol és a „füstgázelvezetés
rendben" LED-kijelző kialszik." Nos már sokszor kísérelt meg sikertelenül begyújtani, de a LED mégis folyamatosan világít. Régebben egyszer ezt teszteltem, reteszel és a LED valóban kialszik. Csak többszöri ki-be kapcsolással törölhető a reteszelés. A hozzászólás módosítva: Hé, 23:12
Ha a visszajelzéskor a LED folyamatosan sárgán világít akkor az jónak mondható.
![]()
Újra leellenőrizve, rendben vannak (585 - 585ohm), kontaktusok tiszták, nincs testzárlat.
Sajnos nem ez az ok.
A modulátor tekercsen milyen értéket lehet mérni ohmban vagy működés közben feszültséget? A rajzon a 27. számmal jelzett tekercsek képezik a szabályzót. Az állítható a szervo szelep vagy fékezője a másiknak a blokkmágnesnek. Szerintem a fő szelepet ki tudja nyitni a szivattyú által előállított vízáramlás ha eddig a savazás után is működött ellenben a szelepek valamelyike nem kap feszültséget vagy menetzárlatos vagy szakadt lett és nem ad gázt a fúvókák felé. Maga a szabályzó rész a nagy felületen kapja a gázt a vízáramlás biztosító nyitotta szelepen keresztül a és a két kisebb nyíláson (a parafa tömítésen jól látszik a helye) ereszti szabályozottan a fúvókák felé. Szerintem a szabályzó (kép szerint) jobb oldali két tűs tekercse a lehet a blokkmágnes és ennek HMV vételezéskor jut nagyobb szerep a több gáz bejutásnak a fúvókákhoz. Azt megpróbálhatod, hogy a szervomágnes (4) állítóműjét bejelölöd és ha azt jobbra tekered akkor növelni lehet a nyomást (de szerintem ezt Te is elolvastad ezzel kapcsolatban a leírásban).
![]() A hozzászólás módosítva: Kedd, 15:40
Sikerült benyomnom a tüskét ütközésig miközben ment a gyújtási processzus, - és sajnos nem jött gáz. Tehát itt van a probléma, de a gázarmatúráról nincs semmi doksim.
A lakásodban máshol van gázról működő készüléked ami működik is?
![]()
Még a végén be kell nyomni a gombot a nyomásszabályzónál..
![]()
Szervusz! Már ezt kellet kérdeznem, hogy van egyáltalán gáz a lakásban, mert akkor már csak a nyomáscsökkentő lehet ami nem ad gázt.
![]()
A 27 felső tekercs 70,6ohm, - az alsóról (hátsóról) nem lehet erőltetés nélkül levenni a kábelt, így ott a nyugalmi ellenállás (meghajtóval együtt) 1,4kohm.
A nyugalmi feszültség mindkét helyen 0V DC/AC. Indításkor a felső tekercsre nem ad feszültséget, az alsón 22,1VDC / 48VAC mérhető. A 4-es gyújtó nyomás állítót egy teljes fordulattal fentebb állítva sem történi gyújtás. (Ezt már régebben is próbáltam.) A hátsó tekercs ellenállása gyanúsan nagy, nem? ("Feszültség alatt" (0V DC/AC) mértem, de elemes kézi műszerrel, tehát azt elvben nem szabad, hogy befolyásolja 0V DC/AC mellett.) A hozzászólás módosítva: Kedd, 17:47
Igen, ugyanott, egy csövön egy gáztűzhely. Ja és működik rendesen.
![]() A hozzászólás módosítva: Kedd, 17:51
Köszi, mindenképp hívok szerelőt és beállíttatom.
![]() Csak kíváncsiságból kérdezem, ez az említett szilikoncső a kazánon belül található, vagy az a sárga gégecső az, amivel a kazán melletti réz gázcsövön lévő elzárószelep össze van kötve a kazán bemeneti csonkjával? A hozzászólás módosítva: Kedd, 18:03
Utólag belegondolva, hülyeséget kérdeztem. Az nem lehet szilikoncső, mert az nagyon sérülékeny lenne, minden külső behatásnak kitéve.
![]()
Olyan a kazán felfogás, hogy kicsit be tudok nyúlni és nézni a kazán mögé.
Elzárt gáznál levettem az armatúra hátsó fedelét. Itt van egy nagy (a fő?) szeleptányér, ami itt egy benyomható tüskével könnyen mozgatható. Nem volt letapadva. Elindítva a gyújtást ez a szelep meg sem mozdul. Nem tudom, hogy ennek gyújtáskor kellene-e, ha igen akkor ez a gond. Ezt vajon a 4-es mágnes működteti amire viszont semmi feszültség nem jut a kártyától (még levett csatlakozónál sem, - tehát nem túlterhelés). Vagy ha a másik mágnes nyitná, akkor az szakadt lehet, mert 1.4 kohm túl nagynak tűnik egy tekercs ellenállásnak, - vagy nem? Sajnos nincs semmi adatom, doksim.
Hát ez a gond, hogy "vajlanték" hétpecsétes titokban tartanak mindent vagy ha nem is mindent de nem bőbeszédűek. Annak elég kicsi az esélye, hogy itt a fórumon valakinek ilyen szeleppel szerelt készüléke legyen(mert elég sok variációba ilyet szereltek abban az időben). Keresni kell egy szerelőt aki hajlandó legalább abban segíteni vagy megoldani ezt a szelep problémát. Egyáltalán nem ad tájékoztatást a leírás, hogy sikertelen gyújtás esetén mi lehet a hibás.
![]()
Szerinted ennek a cseréje elégséges (lásd link)? Az a Te konklúziód, hogy ezt kell cserélni?
Bővebben: Link Használtan sok mindent lehet találni. (eBay, Jófogás, kazánbontó ...)
Amit belinkeltél az nem ehhez való de EZ nagyobb valószínűséggel stimmel hozzá. A fázishelyes csatlakozás az már lett próbálva de azt gondolom, hogy az csak az ionizáció ellenőrzéséhez fontos.
![]()
Én azt tanácsolnám, hogy keress egy márkaszervizest és mond el neki, hogy egyik üzemmódban sem indul a kazán csak a gyújtásig jut el de nincs gáz és a kémény ellenőrzés rendben visszajelez "resetre" nem reagál. Majd mond valamit és az alapján el tudod dönteni, hogy hogyan tovább. Ne hagyd magad átverni ha készülékcserét ajánlanának, akkor keress másik embert. Ha bármilyen alkatrészt kellene cserélni még mindig jobban, olcsóbban jársz mint ha készüléket kellene cserélned. Addig próbáld életben tartani ezt a készüléket ameddig kapni lehet hozzá alkatrészt. A bontott alkatrészek azok 24 órás garanciával vannak felrakva olcsóbban. Autóba építve sem hangzik jól a 24 óra (ezt úgy hívják, hogy kapu garancia, ha kilépsz rajta már le is járt) nem még kazánba. Azt is megpróbálhatod, hogy valamelyik kazánpanel javítót keresed meg telefonon és beszélsz vele, hogy tud e segíteni, mert ilyen esetet produkál a készülék. Neki(k) lenni kell a próbához minden periféria értéket tartalmazó csatlakozásnak (ellenállás, NTC, tekercs stb.) ha pedig nem szükséges akkor tudja, hogy pl. a tekercsnek milyen értéket kell kapnia és azt mikor kapcsolja a folyamatban az elektronika.
![]()
"resetre" nem reagál"
Ezzel kapcsolatba nekem már volt olyan, hogy panelcserét javasoltak, és csak a resetgomb nem érintkezett...
Szia! Beszéltünk róla de azt mondta a kérdező, hogy a reteszelt leállást már többször sikerült neki "resetelni", persze ettől még benne van az is, hogy most mégsem lehet azzal a gombbal törölni.
![]()
A modulátor kérdés mellett tisztáztam egy másik kazánnál már tapasztalt probléma lehetőségét.
A földgázból kicsapódhatnak folyadék álagú származékok, melyek befedik a szűrőt és letapasztják a finom szelepeket. Szétbontva, nem volt ilyen, - bár mennyivel egyszerűbb lett volna ezt elhárítani.. Újramérve a kibontott modulátort az egyik tekercs nagyon gyanús, de várom két kereskedő infóját. A modulátorok tipus jelölésében kavarás van. A 050223 FokaBt szerint PB gázos, a többség a 050222-re esküszik, mint földgázos, de pl. cseh kereskedő a 050223-t köti a VU 260 XE-hez. Rákérdeztem, várom a választ. Nagyon örülnék, ha lenne valami irodalmad a modulációs szabályozók működéséről, kialakításáról. Ne kímélj, aktív koromban villamosmérnök voltam, - de egész életemben "mindent magam szerelek".
Ha valakinél akadna egy Vaillant 050222 / 050223 hibás szabályozó, amiben az egyik tekercs 220 ohm-os, akkor azt átvenném, mert ki tudnám javítani az enyémet.
Talán sikerült valamit megtudnod, hogy az a tekercs amelyik 1.4kΩ-os annak csak 220Ω-nak kellene lennie?
![]()
Egyelőre elég keveset, szétszedtem a szabályozót és a Grundfos-os tekercsre rá van írva a típusa (170339) és ami nekem fontos 20V / 220 ohm. (Az 1.4 kOhm azóta szakadássá "fejlődött", de egyelőre nem tudtam barátságos módon megbontani.)
A 050222 / 050223 különbségre még nem kaptam választ. |
Bejelentkezés
Hirdetés |