Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyenáramú fényerőszabályozó
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Kriszton hozzászólása Aug 16, 2008 /

Szeretnék építeni egy fényerőszabályozót egy eszközhöz.
12V-os akkuról működne 20W-os az izzó. A cél, hogy a nulláról a max fényerőig fokozatmentesen lehessen állítani a fényerőt és lehetőleg az izzó teljes fényerejét szeretném kihasználni.
A világítás nem folyamatosan üzemelne csak alkalmanként 1-2 percre, ezért talán a melegedés nem annyira kritikus, de azért nem baj ha nem olvad el a cucc. A méret viszont számít, most az a jó ha minél kisebb!
Ja és ne zúgjon az izzó!
Van erre vkinek vmi ötlete?

Láttam erre kapcsoló üzemű fetes megoldásokat,fix frekvencián kitöltési tényező állítással, ez szerintetek jó lehet erre a célra? Van esetleg vkinek konkrét kapcsolása?

Előre is köszönöm az agyalást!
(#) fongab válasza Kriszton hozzászólására (») Aug 16, 2008 /

Két megoldás létezik
Áteresztó szabályzás, ez egy tranzisztoron, elfűti azt a teljesítményt, amit nem adsz az izzóra.
Vagy a kapcsoló üzemű, itt a be és a ki kapcsolás arányába változik a fényérő.
Ha találtál erre rajzot, akkor építsd, meg. Szerintem, ez a jobb.
üdv.
(#) Gyimate válasza Kriszton hozzászólására (») Aug 16, 2008 /

Szerintem használhatod a LM317-et is egy teljesÍtmény tranzisztorral együtt, bár ha megfelelően hűtöd a 317-est akkor a tranzosztor el is hagyható. Elvileg 1,2 V-tól 12-ig tudod fokozatmentesen szabályozni a feszültséget egy potival.
(#) Ricsi89 válasza Kriszton hozzászólására (») Aug 16, 2008 / 4

ha a legkevesebb veszteséggel akarsz szabályozni, akkor szerintem ez megfelelő lehet. Igaz motorhoz van csinálva, de mennie kell izzóval is. Régebben megcsináltam egy motorhoz smd IC-vel és elég kicsi lett. A fetnek még hűtés sem kellett.
(#) Kriszton válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 16, 2008 /

Ennél a kapcsolásnál ha a potit tekergetem a frekvenciát állítom vagy a kitöltést?

Azt olvastam, hogy az izzó elkezd zizegni bizonyos frekin. Az meg a felhasználását tekintve nem lenne túl előnyös.
(#) Kriszton hozzászólása Aug 16, 2008 /

Ha kialakul a végső szabályozó ez még meg lenne spékelve egy dologgal.

Az elképzelés szerint lenne 2 nyomógomb, ha az egyiket nyomom és nyomvatartom akkor fokozatosan elkezd nőni a fényerő, ha elengedem megáll és úgymarad. Ha a másik gombot nyomom meg (nem, nem kezd el csökkenni! ), akkor kikapcsol az izzó.

Ehhez lehetne mindenféle tuti digitális potmétert használni, de én egyszerűbben szeretném.
Arra gondoltam, hogy egy RC tag-ra kapcsolok feszültséget az 1.-es gombbal és a kondi feszültségével vezérlem a szabályzót. A másik gombbal pedig egyszerűen kisütöm a kondit egy ellenálláson. Tekintve, hogy 1-2 percig kell alkalmanként működnie a kondi tárolhat annyi energiát, hogy a fényerő ne változzon a gomb elengedésekor.

Mit szóltok?

(#) Ricsi89 válasza Kriszton hozzászólására (») Aug 16, 2008 /

Ez a kitöltést változtatja.
(#) damkodav válasza Kriszton hozzászólására (») Aug 16, 2008 /

Szia
Az izzószál beremegése ellen a kapcsoló frekvencia megnövelése lenne a megoldás mert akkor azt már nem hallanád
Vagy nagy fényerejű led használása az sem sokkal drágább nem fűt kis fogyasztás ajánlom figyelmedbe a percept KFT oldalát ne haragudj de nincs sok időm linket betenni de google segít
Szerintem rákereshetnél pár tirisztoros teljesítményszabályzóra is akkor leegyszerűsödne ez az áramkör mert a tirisztort csak pár alkatrészel kell kiegészíteni és azzal megvalósítható lenne a fokozatmentes fényerőszabályozás is, talán az oltás miatt lenne egy kis kellemetlenség egyenáramú körben.
A kondi szerintem jó ötlet és a tirisztorosok is ilyen elven működik de akkor a karakterisztika nem lenne teljesen lineáris de egy izzónál szerintem ez mindegy.

Remélem nem mondtam nagy hülyeséget és sok sikert
(keress rá egyenáramú motorvezérlőkre és kis átalakítással az is működne)
(#) proba válasza Kriszton hozzászólására (») Aug 17, 2008 /

Ha csak 1-2 percre kell,és nem számít a melegedés ez a legegyszerűbb.Jó minőségű kondival szerintem tartja addig a beállított értéket. (bár a meleggel arányosan nő a térfogat.) Hogy mennyire könnyen beállítható azt nem tudom.

izzo.JPG

(#) Kriszton válasza proba hozzászólására (») Aug 17, 2008 /

Jónak tűnt a megoldás, de az a problémám vele, hogy a kapcsoló bekapcsolásakor az első fázisban nem történik semmi, majd elég kivezérli a tartományt.
Nekem az kellene, hogy a kapcsoló bekapcsolásakor közel azonnal elkezdjen világítani, majd úgy 5 mp alatt érje el a teljes fényerőt.
Ezért aztán lehet egyszerű a kapcsolás, de elég nehéz beállítani.
(#) proba válasza Kriszton hozzászólására (») Aug 17, 2008 /

Esetleg a kondi födpontját a fet érzékelési küszöbére felemeled?
(#) Kriszton válasza proba hozzászólására (») Aug 18, 2008 /

Mondjuk így?
(#) proba válasza Kriszton hozzászólására (») Aug 18, 2008 /

Ez a plusz ellenállás biztosan kell bele, mert az általad berajzolt ellenáláson nem folyik áram ,tehát nem esik feszültség.(lehet oda inkább zener kellene,mert ha nyomod a gombot akkor plusz áram folyik rajta , a gomb elengedésekor csökkenni fog a beállított fényerő)

lamp.jpg

(#) Kriszton válasza proba hozzászólására (») Aug 18, 2008 /

Jajaja, a zeneres megoldás külön jó lehet azért is mert merülni fog idővel az aksi és akkor elmészhat a beállított érték.
A szimulátor szerint az én rajzom is működőképes, már be is paramétereztem, h jó legyen. De váltok erre a zeneresre.
Köszi!
(#) ferci válasza Kriszton hozzászólására (») Aug 18, 2008 /

Így csináld, akkor oké lesz. A két ellenállással beállítod az induló fényerő szintet kis plusszal, mert az 1 Mohm cseppet söntöl - az alsó tag 100k körüli, a felsőt meg belövöd hozzá. A kapcsolt ellenállás (Ri cca. 100..220 k) és a kondi pedig az időzítés függvénye.
A kapcsoló kétáramkörös.
(#) proba válasza ferci hozzászólására (») Aug 18, 2008 /

Szerintem ez nem tartja meg a beállított fényerőt.
Mielőtt erre a típusú kapcsolásra adod a fejed azért azt nem árt ha figyelembe veszed hogy min fényerőnél 20W-os izzónál a feten közel 20W disszipálódik amihez nem elég egy kis borda.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Aug 18, 2008 /

Bocs csak az eleje szólt neked.
(#) ferci válasza proba hozzászólására (») Aug 18, 2008 /

Már bocs, de nem én javasoltam az előtte lévő rajzot - én csak korrigáltam. Egyébként miért nem tartja meg? Szerinted? Magyarázd meg.
A kondi az osztón van rajt - az osztáspontot az 1 M fogja söntölni, de az alsó 100k-n ez 10 %; azért írtam kicsit pluszosra. Utána már csak az Ri csatlakozik a körre, az pedig növeli már a gate feszt.
Az 5 sec meg nudli ...
(#) Kriszton válasza ferci hozzászólására (») Aug 18, 2008 /

Ezzel az a gond, hogy a kapcsoló elengedésekor nem tartja az aktuális fényerőt.
Az lenne a feladat, hogy egy kapcsoló bekapcsolásakor elkezd emelkedni a fényerő, ha lekapcsolom akkor úgymarad 1-2 percre. Egy másik kapcsolóval pedig ki lehet kapcsolni.

És a szabályzásnak sem 0W-tól kellene kezdődnie, mert a 20W-os izzó talán 5W-ig még csak nem is pislákol.
(#) Kriszton hozzászólása Aug 18, 2008 /

Gondoltam egy ilyenre, a zeneres megoldás hallatán.
Szimulátorban jónak tűnik, a gond vele csak az, hogy alapállapotban is van 5-8W-os fogyasztása.
Persze lehetne 2körös kapcsolója, ami a tápot kapcsolná rá.
(#) ferci válasza Kriszton hozzászólására (») Aug 18, 2008 /

Az első két kívánságod még nem erről szólt.. - közben meg folyamatosan módosítasz... a "szabályzás" meg nem nulláról indult..
A zenerrel mit akarsz? azt gondolod, pont oda áll be a fesz azzal, ami a min. fényerőt beállítaná?
Akkor lehet kombinálni ...
(#) Kriszton válasza ferci hozzászólására (») Aug 18, 2008 /

Én csak azt tettem hozzá pluszban, hogy ne nulláról induljon
Ez korábban nem jutott eszembe. De jogos, mert az első 3-4 másodpercben nem csinálna semmit az izzó olyan kis teljesítményen, ezért kell, h vmi pislákolásról induljon.
(#) ferci válasza Kriszton hozzászólására (») Aug 19, 2008 /

Nem tudom, hányszor kellene kihangsúlyoznom... az osztó határozza meg, milyen fényerőn indul az izzó.....
A hűtés akkor lesz érdekes, ha sokáig tartod köztes állapotban a cuccot, nem automata növekedésben.

A felső tag 12 voltnál pl. 150-330 kohm között lehetne ( 100k + 220k poti ), amit könnyen be tudsz állítani.
A "fényerőn tartás" is egyszerű, ha a sw2 nem együtt van a sw1-gyel, és:
sw1- kapcsoló - be, akkor alapon világít az izzó;
ny1 - nyomógomb ( párhuzamosan kötendő a sw2-vel ) - ameddig nyomod, addig nő, aztán megáll és viszonylag hosszú ideig tartja...
sw2- kapcsoló - be, növekedik maxig a fényerő;
sw1 - ki: 0 fényerő rögtön.
Szépséghiba: kikapcs után az sw2-t is mindig "ki"-helyzetbe kell tenni, ha be volt kapcsolva.
(#) Kriszton válasza ferci hozzászólására (») Aug 19, 2008 /

Nagyon jó az ötlet ferci, de azért mégsem egy DJ pult a cél. )

Amúgy miért kell sw1 és ny1 is ha párhuzamosan vannak kötve?
(#) proba válasza ferci hozzászólására (») Aug 19, 2008 /

Szerintem:
SW1 be : alapfényerő
SW2 be :folyamatosan növekvő fényerő
SW2 ki :folyamatosan csökkenő fényerő az alapfényerőig (a kondi kisül a 100K 1M párhuzamos tagon,esetleg még a felső tagon meg a tápon keresztül).
(#) ferci válasza Kriszton hozzászólására (») Aug 19, 2008 /

Csak azért nem rajzolom le... képzeld oda - a sw2-vel párh. "ny1" nyomógomb arra való, hogy apránként adagolhasd a fényerőt .
Viszont - ha egyik sincs "be" állapotban, az alkalmazott elkód ( te írtál pl. 680 µF-ot)
a párhuzamos cca. 90k-n keresztül a maxról (!) durván 40...60 sec alatt sülne ki annyira, hogy visszaesik alap-fényerőre - tehát kis odafigyeléssel ( 1-1 kis imp. ) tartja a fényerőt a cucc. Közbenső állapotról pedig arányosan...
Nyilván jobban is ki lehetne vitelezni, +vagy más áramkörrel, de úgy rémlik, hogy egyszerű megoldás kellett. Arra viszont okés. A végleges csak tőled és a pillanatnyi elképzelésedtől függ...
(#) oleg53 válasza ferci hozzászólására (») Aug 19, 2008 /

A Zeneressel mi a baj azon kívül, hogy van alapfogyasztása? A kondi tovább megtartaná a feszültséget.

Szerintem így nem lenne rossz. (Kriszton verziója, kicsit módosítva.)
R1: 10k fölött (a Zener lehajlásának a kezdetére kell beállítani)
C: pl. 470uF
R2: 50k fölött
SW1: fényerő növelése, SW2: fényerő 0-ra.
(Mondjuk növelés után közvetlenül kicsit visszaesne a fényerő, mert a kondi töltőárama növeli a Zeneren eső feszültséget.)

fenyszab.gif

(#) Nagy Imre válasza Kriszton hozzászólására (») Aug 19, 2008 /

toroidtrafó
(#) ferci válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 19, 2008 /

Nincs vele semmi bajom.. csupán az a kérdés, mi az alapfényerő? A vörösizzástól indulva ... lehet zenert válogatni.... még lenne egy apróság, de nem foglalkozok vele.
(#) Tomi111 válasza Kriszton hozzászólására (») Aug 19, 2008 /

Üdv!

Ezt építsd meg:
http://www.freeweb.hu/bss/index.php?id=255
Tutira működik. Nem zümmög az izzó a magas freki miatt. A BD681 helyett építs be BUZ11-et.
itt az adatlapja:
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/22129/STMICROELECTRONICS/BUZ11.html
A tokozást magad elé tartva, lefelé a lábakkal sorban a kivazatések: gate, drain,source.
A gate a tranyó bázisa helyére(az ellenálláson keresztül, drain az izzóra, source a GND.
Lehet még hűtőborda sem kell rá, de ki kell próbálni. Nagyon nem melegedhet.

Üdv! Tomi
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem