Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Négyszögből színusz nagy teljesítménnyel
Témaindító: levaitamas, idő: Aug 27, 2008
Témakörök:
Segítséget szeretnék kérni. Manapság pár ezer Ftért lehet kapni különféle feszültség invertereket. 12V-ból csinál 230V-ot, de a kimeneti jelalak négyszög.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen módon lehetne ezt a feszültséget megszűrni, hogy szinuszt kapjak??
Valamennyit lehet faragni a négyszög sarkaiból, de drága és nagy alkatrészek (kondik) szükségesek. Veszteségmentesen nem oldható meg.
Ha színuszra van szükség, akkor csak a PWM rendszerűek jöhetnek szóba. A négyszög alakú kimenettel bírók olcsók, és minden kapcsolóüzemű táppal kezdődő készülékhez alkalmazhatók, de sosem fog róla pl egy motor elindulni.
Tévedés! DC motor vígan megy négyszögjelről, sőt, a motor tekercsén indukálódó feszültség miatt a négyszögjel elég szépen szinuszosodik. Bárki ellenőrízheti. A problámát sajnos azonban nem tudom általánosan megoldani, az elvi megoldásra magam is kíváncsi volnék.
Feltételezem, hogy Sebi nem DC-motorról beszélt, hanem aszinkronról pl. és úgy igaz a hsz-e...- legalábbis általában.
Ilyen kérdés felvetésekor nem ártana, ha a konkrét alkalmazást, célt is feltüntetnéd... miért kell szinuszosítani?
Szerintem ezek úgy működhetnek, hogy egy néhány kHz-es háromszögjelet komparálnak egy 50Hz-es szinusszal. Az így előállított PWM jellel pedig kapcsolgatják a pufferelt egyenfeszültséget, mondjuk az inverter törpefeszültségű primer oldalán.
Kb olyasmi lehet az egész, mint a frekvencia-váltók... Üdv.!
Szűréssel nem lehet négyszögjelet leadó inverter kimenetéről hálózati feszültséghez hasonló szinuszjelet szűrni, mert a négyszögjel csúcsértéke és az effektív értéke is 230V, de a hálózati feszültség csúcsértéke 320V. Ezért a négyszöginverterrel probléma nélkül meg lehet hajtani pl. izzót, fűtőbetétet. Villanymotor csak akkor üzemeltethető, ha az inverter bírja az induktív terhelést. A probléma legtöbbször a kapcsolóüzemű, vagy hálózati trafós egyenirányítós készülékeknél merül fel. Azért mert az egyenirányítóból kijövő pufferelt feszültség majdnem egyenlő a hálózat csúcsfeszültségével (vagy annak letranszformáltjával). És ha ez nincs meg, akkor a kapcsolóüzemű tápegység indulása esetlegessé válhat, vagy nagyobb terhelés esetén leesik a kapcstáp feszültsége. A Power Integrations alkalmazási útmutatóiban 240V-350V közötti ingadozással számolnak egyenirányítás és pufferelés után, tehát még valószínűleg elindulnak, de nagyobb teljesítményűek (PC táp) működtetése nem biztonságos.
Szóval a megoldás az lehet, hogy a már meglévő inverter trafóját áttekercseled, szupresszor diódákkal védett nagyáramú fetekkel (BUZ11) és PWM színusszal meghajtod, és a kimenetet egy közönséges szimmetrikus fojtóval felszerelt hálózati zavarszűrővel jehetne szűrni.
Heló,
Színuszos inverteren már én is gondolkodtam. A következőkre jutottam: Mint Attila86 írta az elején egy 50Hz es négyszügjelet (órajelet) szépen színuszosítunk majd ezt fűrészjellel öszehasonlítva PWM-é alakítani ezt rávezetni 50-100kHz el Push-pull topológiájú végfokozatrészre. A szekunderen lenne 2 utats egyenirányítás szokásos módon dióda fojtó puffer. Itt jelene meg a lüktető szinuszos feszültség. Amit aztán optóval hamar vissza is csatolunk a vezérlésre. És utána jönne a légyeg: pl egy triakos polarításváltó, amit optóval vezérelnénk az 50Hz es négyszög órajel szerint. Egyik periódusban az egyiket másikban a másik egyenirányított lüktető szinuszt kapcsolná a kimenetre. Valahogy erre gondoltam. Idézet: „PWM színusszal meghajtod, és a kimenetet egy közönséges szimmetrikus fojtóval felszerelt hálózati zavarszűrővel jehetne szűrni.” , és kifogja váltogatni a polarítást, a nagymama 50Hz el?
Amúgy javasolnám a topik nevének változtatását, mert színuszosítás ez így elég tág.
Esetleg szinuszos inverter.
ok!
De szerintem elég egyértelmű annak aki elolvassa a legelső írományomat
És arra válaszoltam is, hogy nem lehet gazdaságosan megoldani. Mert ha a trafót áttekered, a vezérlést módosítod, akkor már többszörösébe fog kerülni, mint egy PWM-es.
Tkp. egy D-osztályú végfokot kellene építeni, megfelelő teljesítménnyel. Természetesen nem soros motorra gondoltam... Téma címe így megfelel?
Cimopata javasolta csak a topik nevének változtatását, erre gondoltm, nekem megfelel a topik neve így is.
Egyébként ha négyszög helyett eleve szinusszal szaggatom az egyenfeszültséget???
Idézet: „Egyébként ha négyszög helyett eleve szinusszal szaggatom az egyenfeszültséget???” Ez hogy érted? Nem egészen értem, kicsit lényszives bővebben.
Idézet: „Egyébként ha négyszög helyett eleve szinusszal szaggatom az egyenfeszültséget???” Ezt gondold át még egyszer! Szinusszal nem lehet "szaggatni". A négyszög esetén vagy abszolút le van zárva a kapcsoló elem, vagy tövig ki van nyitva. (Ideális esetben.) Szinusz esetén viszont az áteresztő elem (itt már nem nevezhetjük "kapcsoló elemnek") csak annyira nyílik éppen ki, ahogy a szinusz-görbe adja. Így áram is folyik, és feszültség is mérhető rajta. Ez pedig nem jó dolog. Egyébként természetesen lehet így is, disszipatív módon előállítani az inverter primer oldali feszültségét. Sőt, igazából így sokkal egyszerűbb is a dolog, csak hát eszméletlen sokat kellene disszipálni...
Így van. Végülis egy hangfrekis erősítő kell 230V-os "vonali" kimenettel.
(anno a stúdiómagnók motorját csöves végfokkal hajtották pontos 50Hz-el, mert a hálózati freki mindig alacsonyabb volt, és ez érezhező volt a műsoridőn!) Ma már inkább a D-osztályú végfok a megoldás.
Jah, végülis ez is egy jó megoldás hogy:
1, Csinálunk 12 ból 320V stabil egyent 2, építünk egy teljeshidas kapcsolást mosfetekkel high low side meghajtókkal (ez már a szekunder oldal) 3, Ezeket a fetmeghajtókat pedig vezéreljük az 50Hz es szinuszjel PWM jelével (ez is a szekunderen)
Cimopata, szerintem egyszerűbb lenne a primer oldalon dolgozni.
Amint korábban írtam: Az 50Hz-es szinuszjelet komparálni kell néhány kHz-es háromszögjellel, ezzel egy nagy teljesítményű kapcsoló fokozatot kell vezérelni, utána szűrni és jöhet egy mezei 230V/12V-os trafó, persze fordítva bekötve.
Persze, tökéletesen igazad van!
n*100W ig megfelel, de utána kicsit kellemetlen a helyigénye és a súlya. Amiket a boltban árulna az kapcsüzemű és könnyűek, 2-3kW-os 100-150rugó. És azokban nem 50Hz-es torroid van.
A valóságban majdnem így csinálják.Szimmetrikus DC-t csinálnak, így elég egy félhíd, amit PWM-mel vezérelnek. A kapcsolófrekveciát meg egy párhuzamos rezgőkörrel kiszűrik. Ezt manapság így csinálják párszáz wattól többtíz kW-ig.
Félhíddal kicsit nehezebb megoldani mert magasabb feszültségű fetek kellenek (2x320V) kb 800V os fetek vagy IGBT-k.
Ráadásul szerintem erősen pumpálná egyre nagyobb feszültséggel a 2x320V s tápfeszültséget. Kísérletezgetem PWM félhidas erősítőkkel és már kisebb teljesítménynél is pl a 40V-os tápfeszt felnyomja 50V ra. Ez azért eléggé veszélyes 320V on. Szerintem egy 320V-os tápfesz ingadozását könnyű figyelni ha teljes hídban van terhelve, és nem félhídban.
1-2 kVA felett már 1200 V-os IGBT-ket használnak, a DC-t meg stabilizálják.
Sziasztok!
működik ez még ? A kérdésem négyszög inverter kimenetére sorbakötött kondenzátor ,az aszinkron motor tekercsével mennyire változtatja meg a jelet? Mert a motor zúgása elcsendesedett! köszi.
Szia!
4 változó van: inverter freki, kitöltés, kondi uF, tekercs L... Ahogy változtatod az értékeket, mindenféle durva feszültség is lehet a soros rezonancia környékén. A sok színuszosodott rész miatt csendesebb lett a motorod.
Ha az inverter és a motor közé teszel egy fojtót, még jobb lesz. Mekkora teljesítményű a motor?
Igaz, de a motor teljesítményéhez kell illeszteni a fojtót. Keringtető szivattyú esetében pedig van legalább 3 teljesítményfokozat, mindegyikhez más-más induktivitást kell beállítani. Ahogy írtad, jobb lesz,de nem lesz színusz így sem.
Néhányat már bekötöttem. A lényeg, hogy csendesen jár a motor és nem melegszik.
Szia !
45VA egy fordulattal----hasitott pólusú.
Egy 12 V 20-25 W-os trafó szekundere megfelel. A primer végeit le kell szigetelni, mert rázhat. Ha tudsz tekercselni vagy tekercseltetni, 4 cm2-es vasmagra rátekersz annyi menetet, amit a számító képlet 12 V-ra kiad. 0,5-0,6-os huzal elég hozzá. Nem kell légrés.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |