Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Most ismerkedem az Elektronika alapjaival, és segítségeteket szeretném kérni egy dologban. Megépítettem egy 2 tranzisztoros FM adót, és mint várható volt a teljesítménye maximum 50-100mW. Elbíztam magam és belevágtam egyből egy 4W-os FM adó megépítésébe. De meggondolatlan voltam és megvettem hozzá mindent. Félig megépítettem de a NYÁK-os elszúrtam ill. a beültetési rajz is hibás volt. Az egész mehetne a kukába, ám minden alkatrésze megvan, és ezekből szeretnék egy „Rádió frekvenciás jel erősítőt” készíteni hozzá. A félig elkészített rádió adót itt találjátok. Bővebben: Link. A 2 tranzisztoros FM adót pedig itt. Bővebben: Link. Arra gondoltam, hogy a 4W-os FM adó erősítését egy külön NYÁK-ra megtervezném és rákötném a „2 tranzisztoros FM adóra” (mint egy jel erősítőt). Gondoltam arra is, hogy a 2N3553-as tranzisztort bekötném a T2 helyére, de a BC547-es tranzisztor úgysem tudná meghajtani! Vagy mégis? Talán úgy menne ha a BFR96-ost betenném a T1 helyére? De akkor mi állítja elő a jelfrekvenciát? Ha nem jól gondolom feltétlenül javítsatok ki! Az FM adómat nemsokára lefényképezem, hogy bemutassam életem második maratott NYÁK-ját. Amit még szeretném mondani. Elnézést minden Administratortól az előzőleg megnyitott, átgondolatlan Topick-okért! Köszönöm mindenkinek a segítséget! Mothaltem
Sziasztok!
Végűl egy kérdésem lenne. A csatolt rajzon melyik része felelős a jel erősítéséért?
Hello, a T2-3-4 lesz az, a C10 bal oldaláról meg is táplálhatod, de vigyázz a tranzisztorokra, a rossz SWR miatt melegedhetnek.
- A T1-el felépített oszcillátort ne terheld meg jobban, már az is elég nagy hiba, hogy a feszültségváltozásra érzékeny, illetve nem követi elválasztó fokozat, mert a T2 is már erősít tovább rontva a helyzetet. A teljesítményt növelni egyébként a bázisáram növelésével lehetne.
- A NYÁK rajznak valami ilyennek kéne lennie: Bővebben: Link . Nem véletlenül! - Stabil oszcillátorral, jó elválasztással, árnyékolással, egyszerű méretezett antennával 2-3 km lazán áthidalható nem kell hozzá csomó erősítőfokozat.
Én azért látok bizonyos eltéréseket:
A Te építésed: Kép: Hivatkozás Kép: Hivatkozás Azon lapon javasolt: Kép: Hivatkozás Továbbá a 4W-os-é: Kép: Hivatkozás A végén pedig így kellene hogy kinézzen: Kép: Hivatkozás Nem véletlenül vannak az árnyékolólemezek, sőt valószínű így is "kibontva" lett fotózva az alsó és felső takarólemez nélkül. Megfelelő ismeretek és műszerezettség kell az építéshez..
Még egy apróság.. ha a végét is megcsinálod, oda már nem való "szigetelt drót"... a jóság miatt 0,7-1 mm-es AgCu legalább.. minimum L5, L6, L7...
hogyan lehet felerositeni a kapunyitogato antenna hatotavolsagat. koszi
Sziasztok. Szeretnék építeni egy erősítőt. Panelba lakok, és az én szobámban alig lehet valamit fogni az FM-en. Pedig a Kék Duna rádiót töllünk 8KM-re sugározzák. Valaki tud nekem valami egyszerű megoldást, kapcsolási rajzot?
Hello, egy jó antennával próbálkoztál már?
Atól függ mit értessz a jó antenna alatt. Próbálkoztam már sokmindennel. A másik szobában tisztán tudok fogni sok állomást.
Jó antenna nélkül felesleges az erősítő. Jó antennához meg nem nagyon kell.
Üdv Inhouse
Mostantól még jobban kell óvakodni a szélhámos-októl. Egy amerikai cég a Google konferenciáján mutatta be a felületre fújható jelerősítőjét, ami körülbelül tíz százalékkal javítja a mobil antennáját. Mivel nanotechnológiás anyagról és szerény mértékű javulásról van szó, nehéz lesz leleplezni a sarlatánokat.
A felületre fújható antenna nem átverés, hanem egy kipróbált, működő technológia ? írja a Physorg tudományos portál az amerikai Chamtech Enterprises bemutatója alapján. Anthony Sutera, a vállalat vezérigazgatója a Google Solve for X nevű konferenciáján mutatta be a találmányukat, ami segíthet a rossz jel-erősség és megszakadó hívások miatt szenvedő mobilozókon. A Chamtech Enterprises különleges szituációkban is kipróbálta a spray-t. A fa törzsére fújt spray segítségével 22 kilométer távolságra tudott küldtek rádiójeleket. A vállalat szerint a mobiltelefonok anten-nájának a hatékonyságát körülbelül tíz százalékkal növeli a spray. A vállalat azt állítja, hogy már tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokban néhány kormányzati megrendelővel, és abban bízik, hogy a telefongyártók is érdeklődnek majd a spray iránt. Anthony Sutera többek közt arról beszél az alábbi videóban, hogy az antennák még a 120 évvel ezelőtt feltalált elvekre épülnek, a rézdrót ? esetleg réz más anyagokkal kombinálva ? bocsátja ki a jeleket. A hagyományos antennák rendkívüli módon fel tudnak forrósodni, ezzel szemben a spray nanoméretű, kondenzátorként működő szemcséi egyáltalán nem melegednek, állítja a cégvezető. Forrás: alat szabadalmakkal védte le a nanospray antenna technológiáját, ám ez aligha gátolja meg a szélhámosokat abban, hogy megpróbálják hamisítani a terméket. Az említett tízszázalékos javulás nagyon kicsiny, a felhasználó nem feltétlenül veszi észre azonnal, hogy átverték. A Chamtech Enterprises sem adott választ minden kérdésre, például nem tudni, hogy az anyag mennyire strapabíró, mennyi idő alatt kopna le egy mobil felületéről, és az árát sem közölték.
Értem! Akkor segítséget kérnék egy jó antenna elkészítéséhez, és ha nem lessz meg a kellő hatása akkor egy erősítő megépítéséhez is kérnék segítséget.
Bíztos ők találták fel a tetőcserépre festhető napelemet is. (Bár az állítólag működik? És ha igen, meddig?)
Isti: inkább a kereső használatában kellene neked segítség (?)
Eddig én is eljutottam hogy topicot keresek. De számomra egyértelmű rajzot vagy ábrát nem találtam. Azért köszi a segítséget.
Igen vannak. Találtam egy antenna rajzát megadott méretekkel. Ez az antenna kb akkora mint a szekrénysorom kétajtós szekrénye. Mint már írtam panelban lakom, nem lenne szép látvány a szoba közepén egy ekkora antenna. Esetleg karácsonykor jól nézne ki feldiszítve. Amúgy megoldottam a gondom, egy junoszty TV-ben, a belső antennával sorosan kötött valamilyen (úgy néz ki mint egy huzalellenállás, fehér és nincs rajta felirat) alkatrészel. Egy kb 1 méter hosszú 2,5-es rézkábelel most 5 csatornát tudok fogni. A "Signal" a tuneremen teljes térerőt mutat.
Akkor örüljünk együtt!
Vannak azért kisebb antennák is, meg lehet őket találni.. kördipol1 kördipol2 kördipol3 URH antennák Üdv Inhouse |
Bejelentkezés
Hirdetés |