Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Akartam csinálni egy szervó vezérlőt (tesztert) AVR-el Basicom-ban, de valahogy nem akar sikerülni.
Atmega8-ast használok és elvileg a PortD.4-et tudom kivezetni. Kipróbáltam mérővel meg is jelent 5 volt illetve egy szoftverrel, ha rákötöttem a PC vonalbementére akkor látom is, hogy megy a jel csak valami miatt a servo nem megy . A szervó külön kap 6V-ot és 5V megy ki az AVR-ről mivel az külön áramkörön van (nem tudom ez probléma-e) A program nagyon egyszerű lett nem akartam timer-el szenvedni, de lehet, hogy csak azzal fog sikerülni? $crystal = 7372800 $regfile = "M8def.dat" $baud = 9600 $swstack = 128 $hwstack = 128 $framesize = 40 Config Portd.4 = Output Servo1 Alias Portd.4 Portd.4 = 1 Do Waitms 1000 Portd.4 = 1 Waitms 1000 Portd.4 = 0 Loop End A waitms-ekkel eljátszottam egy darabig, de igazából nem sikerült egy nyikkanást sem kicsalni a szervóból. Biztos, hogy a kezdők valamennyi hibáját elkövettem ezért is kérem a segítségeteket
Üdv!
Eszembe ötlött egy terv: mi lenne akkor, ha ehhez a kapcsoláshoz egy többfordulatú potméter alkalmaznék? Akkor ugyanúgy forogna, vagy egy bizonyos tekerés után megállna?
Többfordulatú potméter ugyan olyan potméter. Ha azt várod, hogy igaz legyen amit mondasz, akkor egy 10K-s potmétert +20K -20K-ba is tekernél. Ez nagyjából ennyire képtelenség.
A potméter itt egy feszültségosztót hoz létre, és az analóggal pedig a feszültséget mérem. Ennek követlenül semmi köze nincs a szervóval. Írtam a cikkben, hogy pulzus szélességgel van vezérelve a szervó!
A PD4 lábon kellene mérni feszültséget, frekvenciát, kitöltési tényezőt.
Ezt a Bascom-ot még annyira sem ismerem, mint amennyire az AVR-eket (és azokkal is csak most kezdtem ismerkedni), szóval arra most ne várj tőlem értékelhető választ, hogy a program amúgy helyesen indul-e, azokat, és úgy kell-e csinálni, amiket írtál a do-loop ciklus előtt. Arra viszont tudok válaszolni, hogy amennyiben fut az a ciklus és billegteti a kimenetet, és tényleg kimenet a PD4, akkor azt már akár egy sima egyenfeszültségmérővel is ki lehet mutatni. Az egyenfeszültségmérő átlagértéket fog mutatni, azaz ha 5V-ról járatod az AVR-t és pontosan 50%-os kitöltési tényezőjű a kimeneti négyszögjel, akkor 2.5V-ot kell mérned. Ha ennyit mérsz, akkor még el lehet játszadozni azzal, hogy pl. a nulla állapotot kétszer hosszabbra veszed, mint az egyes állapotot, és ellenőrzöd, hogy tényleg a tápfeszültség 1/3-át méri-e a műszer. További ellenőrzés frekvenciamérő hiányában úgy történhet, hogy az eredeti programban nem 1, hanem pl. 1000 ms-ot időzítesz, és azt már szemmel is látnod kell, hogy 1 másodpercenként vált a kimenet. Persze ha van freki- és kitöltési tényező-mérő, akkor azzal sokkal gyorsabban és pontosabban tudod kimérni, hogy mi történik.
Sziasztok! Kicsi segítséget szeretnék kérni. Tud valaki valami egyszerű kapcsolást ATmega8 programozására? Előre is kösz! Tibi
Hello!
Keress rá az STK200-as programozóra, ez a legegyszerűbb. Itt a HE-n is vannak rajzok, de van TavIr-AVR oldalán is találsz.
STK 200 programozo.
Bővebben: Link
Köszönö a segítséget! Még egy kicsi kérdés: milyen (melyik) szoftverrel használjam? üdv tibi
Kérdés mi van a M8-as chiphez.
Ha forráskód, akkor a fordítója javasolt (WinAVR, Gcc, Bascom, AVRStudio). Programozásához: - Bascom a grafikus és a szöveges felülete miatt - AVR8OMat+AVRDUDE a grafikus és beszédes beállíthatósága miatt. Én a Bascom-ot használom (www.mcselec.com) A DEMO 4K korlátja csak a fordításra, nem a programozásra vonatkozik.
Szia! Köszönöm a gyors választ! Bevallom, mostmár még annyira sem értem a kérdést mint eddig... Hiradástechnikai mérmök vagyok, de az AVR programozás elég sötét számomra. Legyártok én bármilyen rádiót, adó-vevőt, nagyfrekis dolgot csak ne kéne programozni... Sajnos lassan nem nagyon lehet elékpzelni semmit ezek a csodák nélkül. A lenti linken található szerkezetet szeretném után építeni a letölthető anyagban "hex", és "eep" formátumú anyag van. Kösz a válaszokat! (remélem nem túl idegesítő a tudatlanságom...) üdv mindenkinek tibi Bővebben: Link
Bascommal nem programoztam igy nem tudok arrol semmit irni. Erdemes azert letolteni es megnezegetni.
Avrdude-t letoltod. Parancssoros. Egy konyvtarba bemasolod a hex es az eep fileokat. Majd a munkakonyvtarba belepve parancssorbol fel argumentumozod az avrdude -t a helpje alapjan es mehet a programozas. Vagy ha van makefile a projekthez akkor csak "make writefuse", majd "make program" es kesz is.
Sziasztok lenne egy nagy kerdesem!! epitettem egy signal generatort egy atmega16-tal es barmit teszek nem akar mukodni felek hogy mar a felprogramozasnal elrontok valamit! En a poniprog-ot hasznalom sok kilodas utan elertem hogy felirja a hexet a prociba de a proci akkor sem akar mukodni! Azert gondolom hogy a programozasal van gond mert a kristaly sem rezeg 16mhz vel a skopom serint! nagyon orulnek barmi otletnek!! ja es a link a generatorrol http://www.scienceprog.com/avr-dds-signal-generator-v20/ koszonok elore is mindent!!!
Helytelen fuse bit beallitas gyanus ! Pony ebben forditottan dolgozik, erdemes odafigyelni! Itt a topicban volt mar szo rola.
Koszi a gyors valaszt es a valaszt magat is!! rakeresek az az igazsag hogy meg nem sok dolgom volt avr vel de nem adom fel ilyen konyen!
Sziasztok! Egy eléggé kezdő kérdéseim lennének: az AVR-ek is törlöhetők többször, úgy mint a PIC-ek? (pl ATmega8, ATmega16) Jelenelg a PoniProg-hoz épített "SIprogramer"-el programozok a PIC-eket, elvileg ez a kütyü tudja a fenti AVR-eket is, de tényleg tudja? Valakinek van ezen szerkezettel már tapasztalata? kösz előre is! Tibi
Igen. Ezek mind flash-esek.
Az SI-PRog viszi szépen az összes általános AVR-t (attiny2313, ATmega8/8515/16/32 teszteltem).
valami gond lehet a programozoval mert akar hanyszor kiolvasom a fuse biteket mindig mas beallitas jonn be!! kezd telelenni a hocipom a ponyproggal! szerintetek mi lehet a hiba??
Köszönöm a gyors választ! Majd még kérdezek, ha megengedeg... Igencsak kezdő vagyok a témában. Ha tudok segíteni, akkor én meg a rádiótechnikában vagyok otthon. Üdv tibi
A ponyprog SI prog ja! Abase bord ja!! most ellenoriztem hogy jo e a csatlakozas de ott minden ok eloszor GND hibara gondoltam de aval is minden ok! valamivel gond van de meg nem jottem ra mivel! ja es 10 beolvasasbol 2 sikeres es amikor eppen nem hajlando olvasni akkor azt irja hogy hibas ezkoz vagy ismeretlen! Kellene keszitsek valami jobb programozot!
soros port rs232! miert ez is szamit? latam hogy van a ponynak parhuzamos programozoja is lehet az jobb?
Inkább az USB-s RS232 portok szoktak rejtélyes hibákat produkálni. Ha alaplapon van akkor annak mennie kellene.
Soros portot felejtsd el.
A PC-k sorosportja sok esetben még az ajánlásnak sem felel meg, nemhogy a szabványak! Szabvány: 10mA, rövidzárvédett, 12...3V (+/-) a szint és a -3...+3V közti szint tiltott. Gyakorlat: -15...+1,8V ill +2,8....15V a szint, 2-3mA-t is alig ad le... Soros bitbillegetős programozók nem is igazán támogatottak más programozó által....
Nem vitatva a tapasztalataidat, nálam soros porton jól működik, AVR-eket szoktam felprogramozni.
Próbáltad külsőleg megtáplálni? Programozáskor megjelenik az 5V a stab IC kimenetén?
Én PCI-soros bővítőkártyával használom évek óta, soha sem volt vele semmi gond.
Ezek szerint az én asztali gépemben is normális soros port van, mert itt a jelszintek elfogadható tartományban vannak (+/-8..9V, nyílván valami MAX232-szerű kimenete van).
Az "Első AVR programozóm" írásomban látható is egy tiny2313-hoz próbapanelen összeütött soros programozó, amivel minden gond nélkül ment a PonyProg. Egyébként ez a programozó is az SI-Prog alapjaira épül, csak én kihagytam belőle a 7805-öt, mert az egyáltalán nem biztos, hogy van elég feszültségtartalék a soros porton a működéséhez. Ott a kapcsolás is, meg lehet próbálni utánépíteni, én méregettem programozás közben is a feszültségszinteket, teljesen rendben voltak. (Ja még annyi, hogy az ISP kábel, ami a programozótól az AVR-ig vezet, az is vihet bizonytalanságot a programozásba - ha nem ilyen foglalatos megoldásról van szó, mint az én esetemben.) Bővebben: Link
az igazsag az hogy en egy p2 es laptopot hasznalok programozasra! igaz edig meg nem hasznaltam a soros portjat mivel nekem egy willem programerem van az meg parhuzamost hasznal de aval megy tokeletesen igaz eprooknal es pic-eknel de sajnos atmega16-tot nem tud irni ezert kelet pony. a tapfesz az ok megvan az 5.1 volt de viszont hoszu a csatlakozas a szamitogephez lehet ez is bezavar! mindenkinek koszi a sok hozzaszolast!!
A hosszu csatlako kabel nem megfelelo jelszinteknel foleg gond lehet !
De eddig en mar az STK200-at osszeraktam volna parhuzamos portra (ja csak kerdes hogy a pony kezeli-e?, de ha nem akkor ott van a Bascom vagy az Avrdude) |
Bejelentkezés
Hirdetés |