Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   66 / 840
(#) wg_kezdo hozzászólása Szept 2, 2008 /

Akartam csinálni egy szervó vezérlőt (tesztert) AVR-el Basicom-ban, de valahogy nem akar sikerülni.
Atmega8-ast használok és elvileg a PortD.4-et tudom kivezetni.
Kipróbáltam mérővel meg is jelent 5 volt illetve egy szoftverrel, ha rákötöttem a PC vonalbementére akkor látom is, hogy megy a jel csak valami miatt a servo nem megy .

A szervó külön kap 6V-ot és 5V megy ki az AVR-ről mivel az külön áramkörön van (nem tudom ez probléma-e)

A program nagyon egyszerű lett nem akartam timer-el szenvedni, de lehet, hogy csak azzal fog sikerülni?

$crystal = 7372800
$regfile = "M8def.dat"
$baud = 9600
$swstack = 128
$hwstack = 128
$framesize = 40
Config Portd.4 = Output
Servo1 Alias Portd.4
Portd.4 = 1

Do
Waitms 1000
Portd.4 = 1
Waitms 1000
Portd.4 = 0
Loop

End

A waitms-ekkel eljátszottam egy darabig, de igazából nem sikerült egy nyikkanást sem kicsalni a szervóból.

Biztos, hogy a kezdők valamennyi hibáját elkövettem ezért is kérem a segítségeteket
(#) maTaKee hozzászólása Szept 2, 2008 /

Üdv!
Eszembe ötlött egy terv: mi lenne akkor, ha ehhez a kapcsoláshoz egy többfordulatú potméter alkalmaznék? Akkor ugyanúgy forogna, vagy egy bizonyos tekerés után megállna?
(#) Topi válasza maTaKee hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

Többfordulatú potméter ugyan olyan potméter. Ha azt várod, hogy igaz legyen amit mondasz, akkor egy 10K-s potmétert +20K -20K-ba is tekernél. Ez nagyjából ennyire képtelenség.

A potméter itt egy feszültségosztót hoz létre, és az analóggal pedig a feszültséget mérem. Ennek követlenül semmi köze nincs a szervóval. Írtam a cikkben, hogy pulzus szélességgel van vezérelve a szervó!
(#) szilva válasza wg_kezdo hozzászólására (») Szept 2, 2008 /

A PD4 lábon kellene mérni feszültséget, frekvenciát, kitöltési tényezőt.

Ezt a Bascom-ot még annyira sem ismerem, mint amennyire az AVR-eket (és azokkal is csak most kezdtem ismerkedni), szóval arra most ne várj tőlem értékelhető választ, hogy a program amúgy helyesen indul-e, azokat, és úgy kell-e csinálni, amiket írtál a do-loop ciklus előtt.

Arra viszont tudok válaszolni, hogy amennyiben fut az a ciklus és billegteti a kimenetet, és tényleg kimenet a PD4, akkor azt már akár egy sima egyenfeszültségmérővel is ki lehet mutatni.

Az egyenfeszültségmérő átlagértéket fog mutatni, azaz ha 5V-ról járatod az AVR-t és pontosan 50%-os kitöltési tényezőjű a kimeneti négyszögjel, akkor 2.5V-ot kell mérned. Ha ennyit mérsz, akkor még el lehet játszadozni azzal, hogy pl. a nulla állapotot kétszer hosszabbra veszed, mint az egyes állapotot, és ellenőrzöd, hogy tényleg a tápfeszültség 1/3-át méri-e a műszer.

További ellenőrzés frekvenciamérő hiányában úgy történhet, hogy az eredeti programban nem 1, hanem pl. 1000 ms-ot időzítesz, és azt már szemmel is látnod kell, hogy 1 másodpercenként vált a kimenet. Persze ha van freki- és kitöltési tényező-mérő, akkor azzal sokkal gyorsabban és pontosabban tudod kimérni, hogy mi történik.
(#) elektromoska hozzászólása Szept 3, 2008 /

Sziasztok! Kicsi segítséget szeretnék kérni. Tud valaki valami egyszerű kapcsolást ATmega8 programozására? Előre is kösz! Tibi
(#) IMi válasza elektromoska hozzászólására (») Szept 3, 2008 /

Hello!

Keress rá az STK200-as programozóra, ez a legegyszerűbb. Itt a HE-n is vannak rajzok, de van TavIr-AVR oldalán is találsz.
(#) gtk válasza elektromoska hozzászólására (») Szept 3, 2008 /

STK 200 programozo.
Bővebben: Link
(#) elektromoska válasza gtk hozzászólására (») Szept 3, 2008 /

Köszönö a segítséget! Még egy kicsi kérdés: milyen (melyik) szoftverrel használjam? üdv tibi
(#) TavIR-AVR válasza elektromoska hozzászólására (») Szept 3, 2008 /

Kérdés mi van a M8-as chiphez.
Ha forráskód, akkor a fordítója javasolt (WinAVR, Gcc, Bascom, AVRStudio).

Programozásához:
- Bascom a grafikus és a szöveges felülete miatt
- AVR8OMat+AVRDUDE a grafikus és beszédes beállíthatósága miatt.

Én a Bascom-ot használom (www.mcselec.com) A DEMO 4K korlátja csak a fordításra, nem a programozásra vonatkozik.
(#) elektromoska válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Szept 3, 2008 /

Szia! Köszönöm a gyors választ! Bevallom, mostmár még annyira sem értem a kérdést mint eddig... Hiradástechnikai mérmök vagyok, de az AVR programozás elég sötét számomra. Legyártok én bármilyen rádiót, adó-vevőt, nagyfrekis dolgot csak ne kéne programozni... Sajnos lassan nem nagyon lehet elékpzelni semmit ezek a csodák nélkül. A lenti linken található szerkezetet szeretném után építeni a letölthető anyagban "hex", és "eep" formátumú anyag van. Kösz a válaszokat! (remélem nem túl idegesítő a tudatlanságom...) üdv mindenkinek tibi Bővebben: Link
(#) gtk válasza elektromoska hozzászólására (») Szept 3, 2008 /

Bascommal nem programoztam igy nem tudok arrol semmit irni. Erdemes azert letolteni es megnezegetni.
Avrdude-t letoltod. Parancssoros. Egy konyvtarba bemasolod a hex es az eep fileokat. Majd a munkakonyvtarba belepve parancssorbol fel argumentumozod az avrdude -t a helpje alapjan es mehet a programozas.
Vagy ha van makefile a projekthez akkor csak "make writefuse", majd "make program" es kesz is.
(#) makiszabi hozzászólása Szept 4, 2008 /

Sziasztok lenne egy nagy kerdesem!! epitettem egy signal generatort egy atmega16-tal es barmit teszek nem akar mukodni felek hogy mar a felprogramozasnal elrontok valamit! En a poniprog-ot hasznalom sok kilodas utan elertem hogy felirja a hexet a prociba de a proci akkor sem akar mukodni! Azert gondolom hogy a programozasal van gond mert a kristaly sem rezeg 16mhz vel a skopom serint! nagyon orulnek barmi otletnek!! ja es a link a generatorrol http://www.scienceprog.com/avr-dds-signal-generator-v20/ koszonok elore is mindent!!!
(#) gtk válasza makiszabi hozzászólására (») Szept 4, 2008 /

Helytelen fuse bit beallitas gyanus ! Pony ebben forditottan dolgozik, erdemes odafigyelni! Itt a topicban volt mar szo rola.

Koszi a gyors valaszt es a valaszt magat is!! rakeresek az az igazsag hogy meg nem sok dolgom volt avr vel de nem adom fel ilyen konyen!
(#) elektromoska hozzászólása Szept 4, 2008 /

Sziasztok! Egy eléggé kezdő kérdéseim lennének: az AVR-ek is törlöhetők többször, úgy mint a PIC-ek? (pl ATmega8, ATmega16) Jelenelg a PoniProg-hoz épített "SIprogramer"-el programozok a PIC-eket, elvileg ez a kütyü tudja a fenti AVR-eket is, de tényleg tudja? Valakinek van ezen szerkezettel már tapasztalata? kösz előre is! Tibi
(#) Topi válasza elektromoska hozzászólására (») Szept 4, 2008 /

Igen. Ezek mind flash-esek.
(#) tibi0531 válasza elektromoska hozzászólására (») Szept 4, 2008 /

Az SI-PRog viszi szépen az összes általános AVR-t (attiny2313, ATmega8/8515/16/32 teszteltem).

valami gond lehet a programozoval mert akar hanyszor kiolvasom a fuse biteket mindig mas beallitas jonn be!! kezd telelenni a hocipom a ponyproggal! szerintetek mi lehet a hiba??
(#) elektromoska válasza tibi0531 hozzászólására (») Szept 4, 2008 /

Köszönöm a gyors választ! Majd még kérdezek, ha megengedeg... Igencsak kezdő vagyok a témában. Ha tudok segíteni, akkor én meg a rádiótechnikában vagyok otthon. Üdv tibi
(#) gtk válasza makiszabi hozzászólására (») Szept 5, 2008 /

Milyen programozo ?
(#) makiszabi válasza gtk hozzászólására (») Szept 5, 2008 /

A ponyprog SI prog ja! Abase bord ja!! most ellenoriztem hogy jo e a csatlakozas de ott minden ok eloszor GND hibara gondoltam de aval is minden ok! valamivel gond van de meg nem jottem ra mivel! ja es 10 beolvasasbol 2 sikeres es amikor eppen nem hajlando olvasni akkor azt irja hogy hibas ezkoz vagy ismeretlen! Kellene keszitsek valami jobb programozot!
(#) Dudus válasza makiszabi hozzászólására (») Szept 5, 2008 /

Milyen portról próbálod használni?
(#) makiszabi válasza Dudus hozzászólására (») Szept 5, 2008 /

soros port rs232! miert ez is szamit? latam hogy van a ponynak parhuzamos programozoja is lehet az jobb?
(#) Dudus válasza makiszabi hozzászólására (») Szept 5, 2008 /

Inkább az USB-s RS232 portok szoktak rejtélyes hibákat produkálni. Ha alaplapon van akkor annak mennie kellene.
(#) TavIR-AVR válasza makiszabi hozzászólására (») Szept 5, 2008 /

Soros portot felejtsd el.
A PC-k sorosportja sok esetben még az ajánlásnak sem felel meg, nemhogy a szabványak!

Szabvány: 10mA, rövidzárvédett, 12...3V (+/-) a szint és a -3...+3V közti szint tiltott.
Gyakorlat: -15...+1,8V ill +2,8....15V a szint, 2-3mA-t is alig ad le...

Soros bitbillegetős programozók nem is igazán támogatottak más programozó által....
(#) Dudus válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Szept 5, 2008 /

Nem vitatva a tapasztalataidat, nálam soros porton jól működik, AVR-eket szoktam felprogramozni.
(#) tibi0531 válasza makiszabi hozzászólására (») Szept 5, 2008 /

Próbáltad külsőleg megtáplálni? Programozáskor megjelenik az 5V a stab IC kimenetén?

Én PCI-soros bővítőkártyával használom évek óta, soha sem volt vele semmi gond.
(#) szilva válasza tibi0531 hozzászólására (») Szept 5, 2008 /

Ezek szerint az én asztali gépemben is normális soros port van, mert itt a jelszintek elfogadható tartományban vannak (+/-8..9V, nyílván valami MAX232-szerű kimenete van).

Az "Első AVR programozóm" írásomban látható is egy tiny2313-hoz próbapanelen összeütött soros programozó, amivel minden gond nélkül ment a PonyProg. Egyébként ez a programozó is az SI-Prog alapjaira épül, csak én kihagytam belőle a 7805-öt, mert az egyáltalán nem biztos, hogy van elég feszültségtartalék a soros porton a működéséhez. Ott a kapcsolás is, meg lehet próbálni utánépíteni, én méregettem programozás közben is a feszültségszinteket, teljesen rendben voltak.

(Ja még annyi, hogy az ISP kábel, ami a programozótól az AVR-ig vezet, az is vihet bizonytalanságot a programozásba - ha nem ilyen foglalatos megoldásról van szó, mint az én esetemben.)

Bővebben: Link
(#) makiszabi válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Szept 5, 2008 /

az igazsag az hogy en egy p2 es laptopot hasznalok programozasra! igaz edig meg nem hasznaltam a soros portjat mivel nekem egy willem programerem van az meg parhuzamost hasznal de aval megy tokeletesen igaz eprooknal es pic-eknel de sajnos atmega16-tot nem tud irni ezert kelet pony. a tapfesz az ok megvan az 5.1 volt de viszont hoszu a csatlakozas a szamitogephez lehet ez is bezavar! mindenkinek koszi a sok hozzaszolast!!
(#) gtk válasza makiszabi hozzászólására (») Szept 6, 2008 /

A hosszu csatlako kabel nem megfelelo jelszinteknel foleg gond lehet !
De eddig en mar az STK200-at osszeraktam volna parhuzamos portra (ja csak kerdes hogy a pony kezeli-e?, de ha nem akkor ott van a Bascom vagy az Avrdude)
Következő: »»   66 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem