Fórum témák
» Több friss téma |
Hali !
Szerintem az indukált fesz a fluxus változástól függ. A fluxus pedig a felületen kilépő ind.vonalaktól. A légrésben itt alig van szóródás, a légrés nagysága a mágnes vastagságánál ne legyen több, kevesebb, pl a fele ,igy szerintem a vas felesleges, de a hétvége mindent eldönt.
Amennyiben vasmagot teszel a tekercsekbe,még orkánban se fog elindulni a szélgenerátorod.Ezeknek a tipusú generátoroknak a lényege,a nagyon könyű indulás.
Én semmiképpen nem hagynám ki a fluxusvezetőt a tekercsekből.
(a légrés lekorlátozza az áramot, tulajdonképpen kiszorulnak a vátozó indukcióvonalak, mert ugye a tekercsben folyó áram ellenhatást fejt ki rájuk, a levegő ur (műr) -je 1 ez van a tekercsben is meg körülötte, így nem kell nagy erő ahhoz, hogy a tekercsből kiszoruljanak az indukcióvonalak--> kisebb dfluxus-->stb). ja és ha nincs fluxusvezető a magban, akkor a légrés növelésével minimum négyzetesen csökken kivehető teljesítmény (fluxusbezetővel is minimalizálni kell a légrést). Az indulásra már mondtam megoldást: páros mágnes és egyel kevesebb/több tekrcs! mindegyik külön graetz-híddal.. én legalábbis így építeném... csá
Az ETZ-250 est be lehet tolni akku nélkül is mert maradék mágnesesség van a forgórészen, azonkívűl a földmágnesesség is belejátszik, de ha úgy sem megy akkor kell egy furatot csinálni a forgórészbe és egy kicsike mágnest beleragasztani és az felgerjeszt.
Erről lehetne egy kicsit bővebben ?
Mert nem világos hogyan helyezzem el a mágnest és pl ez a kicsike mágnes egy ajtócsapanytyú-mágnes is lehet? köszönöm
szerintem inkább CD-ROM (vagy dvd vagy cdlejtászó..stb)
optika / fókuszlencsénél van 2 db kicsi bivejerős mégnes a legnagyobb felületükre merőlegesen vannak delejezve.. kb 6*5*3 mm méret (de tipusfüggő a potos méret 7*5,5*3 mm is van ... ) elhelyezése polaritáshelyesen! felgerjesztett forgórészre rádobod a mágnest, az a biztos.. megjelölöd a mágnest és a helyét, lyukat fúrsz neki (de csak amekkorát muszáj) és beleragasztod valami 2 komponensű epokittel..
Szép estét mindenkinek.
Most állok neki a saját gyártásu szélgenerátornak.Tulajdon képpen majdnem mindennel tisztában vagyok.Generátor,fesszabályzó,inverter,állvány/oszlop/.Egyedül a lapátok amiket nem igazán mernék legyártani saját kezüleg./Igen:Nem bízok magamban annyira/Meg aztán a fordulat függvényében elég gázos lenne,ha a sújegyenetlenség miatt rotáció lépne fel és szétrázná az egészet.A kérdésem:Hol és mennyiért lehet kapni gyári.illetve készített lapátokat.Köszönöm:Sándor
Szerintem az egyik legszebb dolog a szgenerátor házikészitésében a lapátok személyes elkészitése.Lehet hogy elsöre nem fog teljesen sikerülni,de egy kis gyakorlattal hamar belejössz.Nekem még nem volt gyári szlapátjaim,és az elsö darabok se sikerültek a legjobban.De néhány probálkozás,és egy kis türelemmel hamar rájössz,hogy messze nem nagy boszorkányság a szlapát készités.
Üdv kedves Lehar.Könnyű annak aki már megjárta a "hadak"útját.Félelmeim a rotációtól szerintem elég alaposak.Bár azt mondját elég nagy fordulat kell hozzá.Átolvasva a topikat láttam is pár képet és van róla elképzelésem,de a vékonyítás és a csavarás a lapáton azért nem gyermekjáték.Viszont bizakodó vagyok...esetleg valami film,képek a készítés menetéről?Köszönettel:Sándor
Kedves Zasasa!
Ezzel könnyebb lesz. Egy kis lapát méretezés.
Ha nem teszel vasmagot a tekercsekbe, nem lesz belőle generátor. Valami lesz, de generátornak nem igazán lehet nevezni.
Amerikai oldalakon vannak ilyen csodák. Famagos szélkerékgenerátor, stb.
Az én generátorom is vasmagnélküli,ettöl nagyon jól megy.Külömben probáltam egyszer vasmaggal késziteni,de teljes csöd : két kézre fogott lapátokat alig tudtam megforgatni.Egyébként ezek a tipusú generátorok direkt vasmagnélkülire lettek tervezve,csak igy müködnek.
Keddves sityi.Köszönöm szépen a segítséget.
Sziasztok,
Ezeket a tekercseket lehetne használni generátor építéshez???? http://www.vatera.hu/magnes_kapcsoloba_tekercs_6db_88378240.html Üdv. Ricsi
A generátor épitéshez elöre meghatározott menetszámú,vastagságú,és méretü tekercseket kell használni.Ismeretlen menetszámú,ill vastagságú huzalbol készült tekercseknek ISMERETLEN lessz az eredménye.
...és ezek a tekercsek vékony madzagból vannak
Itt van még két könyv ...
Ilyen energialabdát nem lehetne csinálni házilag valahogyan? Pl sablonra legyártani üvegszálból.
Üdv! Szerintem le lehetne gyártani, de én vas vagy acél lemezből vágnám ki elsőre. Nem tudom mennyire lehet hatékony a szerkezet, mert mindenhol ahol láttam adatot róla, 100-150Wot emlegetnek, amit ha a méretéhez viszonyítok, elég kevésnek tűnik. (Nekem most 3 db 300/500W-os szélgenerátor van fenn, 6-4,5-2,5 méteren, hogy mérhetőek legyenek a különbségek. A gyári töltésvezérlő a mai szélviharos napon a felső kettőben 1,5 óra különbséggel megadta magát. Az alsóban csak egyenirányítókat helyeztem el, az most megy gond nélkül, viszont nincs fékezés arra az esetre ha túlpörögne, de szerencsére ezen a magasságon ennek nagyon kicsi az esélye.)
Üdv, esetleg nem tudsz valami adatot róla, hogy a lapátoknak pontosan mik a méretei.
A cikkben 500 illetve 1700W-ot emlegetnek az 1 illetve a 2 méteres verziónál. Gondolom a tekercsek és a vasmag a belső hosszúkás tengelyen fekszik fel.
Üdv! Akkor én elnéztem valamit, vagy ebből is vannak kisebbek és nagyobbak? A profilt csak fotó ill rajz alapján tudnám kivágni, de nem tűni bonyolultnak. Szereztem rengeteg képet róla, mindenféle szögből, ezeken az látszik, hogy a "lapát" 2 részre osztható, az első részben van a két "hupli", és a lapát második fele ami teljesen egyenes.A felfogatása meg 45'-ban elforgatva van megoldva. Mindenesetre szerintem nagyságrendekkel könnyebb egy ilyet kivágni, mint egy hagyományos szélkerék-lapátprofilt kialakítani. Holnap ha minden igaz sikerül leküzdeni a saját szélgenerátoraim gondjait, aztán remélem lesz időm egy kisebb prototípust összedobni...
Bocs, én néztem el.
Évente 500 illetve 1750kWh. Sajnos nem mindegy. Ezt leosztva valóban óránként folyamatosan 150-180W. Bár kitudja, lehet hogy ettől függetlenül lehet még rajta tuningolni. Van valakinek függőleges tengelyű szélgenerátora? Arra lettem volna kiváncsi, hogy van-e olyan hatásfoka mint a másiknak. Mert ugye sokkal könnyebben kivitelezhető mint a hagyományos. Nem kell az áramlevezetéssel foglalkozni, nem kell nagy szélben kifordítani stb...
Amit nyersz a vámon,elveszited a réven.Valoban egy sor elöny mellett,egy sor hátrány : jóval alacsonyabb fordulat miatt kell egy fordulatszám sokszorozó,alacsonyabb hatásfok miatt nagyobb rotor,nagyobb anyagigény,stb.Emiatt nem is terjedtek el igazán.Inkább csak kisérleti célokra jó.Persze erröl lehetne még sokat irni,de felesleges.
Üdv! Én nem vagyok teljesen biztos abban hogy nem érdemes elgondolkodni rajta, mert igaz hogy sokkal több anyag és munka kell hozzá, de pont az alacsony fordulat a nagy előnye, mert a házilagosan készült hagyományos szélkerék-lapátokat tökéletesen ki kell egyensúlyozni különben szétrázza az egész kócerájt. A függőlegesnél nem akkora probléma ha nem tökéletes az egyensúly, mert az alacsonyabb fordulatszámnál ez nem jelent akkora gondot. A másik előnye hogy amikor oda-vissza hirtelen váltakozik a szélirány, akkor a hagyományos szélkerék kitér, és rengeteg termelés kiesés származik abból hogy újra fel kell gyorsulnia, míg a függőleges tengelyű ilyenkor nem lassul le. Nekem kb. 1 hét múlva készül el a függőleges tengelyű és hogy össze lehessen hasonlítani őket, ugyanolyan 300W-os generátor kerül rá, mint a vízszintes tengelyűre. 1 méter x 1 méteres henger lesz, pvc csőből vágott lapátokkal, összesen 40 db lapáttal.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |