Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC tápról, USB-ről erősítő
Témaindító: Szegedi Sándor, idő: Szept 13, 2008
Témakörök:
A következő a problémám van egy Atx-es Pc tápegységem ami elég "tiszta"(zajmentes) feszültséget ad le 12 Volt 15 Amper . Az a problémám hogy ezen a feszültségen pl a TDA 7294-es nem ad le 100 Watt teljesítményt de még 20 Wattot se.
Tudom hogy ez a végfok +/- 38 Voltra van tervezve. Szeretnék építeni egy olyan végfokot amit erről a tápegységről tudok müködtetni. (lehetséges mert a kocsikba az erősítő is max 14.4 Voltot kapnak és több száz watt teljesítményt is le tudnak adni) Kérlek benneteket ne lebeszéljetek erről a kicsit bizar ötletről hanem segítsetek megvalósítani. Azért ragaszkodok a Pc tápegységhez mert az fix feszültséget ad le nagy teljesítménnyel és ahoz képest viszonylag kicsi és az kész van és a rendelkezésemre áll. Tápegységem adatai: 350 watt 5 Volt 30 Amper 12 Volt 15 Amper
Azok az autós erősítők kapcsitápot rejtenek, ami 12V-ból +-35~50V-tot csinál... Tehát: nem fog összejönni. :gumicsirke:
Sejtettem hogy ez lesz a válasz, az se baj ha a végfok és a táp között van egy dc-dc konverter csak ne legyen nagyon bonyolult(azaz ne legyen nagyobb térfogata és alkatrészköltsége mint a tápegység újonnan).
Találtam egy dc-dc konvertert, de ez csak 12 voltból +/-11 voltot hoz létre csak. De hátha ébreszt valakinek az elméjében egy jó öletet hogyan oldhatnám meg a problémámat.
Ezt készítettem anno...
és az nem jutott eszedbe, hogy veszel egy használt, kocsiba való erősitőt és az simán megy pc tápról
![]()
Szia! A forumtémákközött sok PC-táp átalakítás, közöttük +,- tápra!Én is innen tettem sok hasznos infóra szert! Olvasd és találsz.Üdv!
De gondoltam rá csak jobban szeretem az általam összeszerelt dolgokat mint a gyárit.
vicsys!
tekercsadatokról, és a kapcsolás terhelhetőségéről érdeklődhetnék? (tartós és pillanatnyi, füst effekt nélküli terhelhetőség)
Mennyi ennek a dc-dc konverternek a max teljesítménye amit tartósan bír? (gondolom a tranzisztorok és a tekercs menetvastagsága határozza meg)
Van valahol egy inverter kapcsolás is , elég egyszerű kapcsi, abból is el lehetne indulni, csak a kimenetet nem 220-ra kellene tekerni hanem kisebbre, ez még egyszerűbb is.
De hadd kérdezzek valamit, miért felfele akarsz transzformálni amikor lefele is lehet??? Ott a 220V minek neked 12V-ról felfelé? Itt van a HE-n cimopata cikke egy egyszerű ámde annál hatékonyabb kapcsoló üzemű tápja ami egy erősítőnek bőségesen elegendő. Miért nem azt építed?
Mellesleg a PC-d nek nem fog tetszeni, ha mondjuk építesz egy DC-DC konvertert és a PC-tápról elkezded járatni főleg ha megy a géped, rátekersz kakaót és elfogy az áram, tönkre is vághatod a tápodat, azzal együtt mindjárt a gépedet ha megszalad a táp, persze mindjárt mondod hogy nem PC-be kell csak PC-tápról akarod működtetni, akkor meg miért nem veszel egy torroidot, graetzel meg pufferrel, az erősítőnek is jobban tetszene mint a kapcsiüzem+DC konverter. Szerintem ez egy pazarlás hogy a 220V-ot átalakítod 12V-ra majd onnan felfelé mondjuk 2*40-re. Rengeteg idő, pénz és nemkülömben tapasztalat kell hozzá. Olcsóbban kijössz egy 150W-os trafóval, pufferrel.
Szia! én PC-táprol szeretnék üzemeltetni egy kissebb erösitöt. 6X10W lenne 9V-rol müködik az erösitö. meglehetne oldani valahogy?
![]() ![]()
Igazad van egyszerűbb építeni egy kacsolóüzemü tápegységet mint egy én általam kitalált utat végigjárni.
![]() ![]() ![]()
Nézd meg hogy biztos nem megy e az erősítő 12 voltról, mert le tudod csökkenteni néhány diódával is de ahhoz erős diódák kellenek, vagy szerzel be egy npn -es tranzisztort (pl 2N3055) és annak a bázisára adsz be kb 9 voltot és az is kb 9 volt körül fog leadni és így a terhelést a tranzisztor kapja. Bár ezek a megoldások elég fapadosak
![]()
Mitől lenne bonyolultabb egy kapcsiüzemű mint egy DC-DC konverter???
nincs azzal semmi gond
milyen tipusú a kütyü? TDA??
pontosabban 6volttol egesy 18voltig birja
![]() ![]()
TDA2003
![]() ![]()
simán mehet a pc-tápról, de azt nem garantálom hogy nem fog gerjedni, a kapcsiüzem miatt, de lehet hogy jó lesz, próba cseresznye, de a 12V jó lesz neki.
ezt nem értem, a 750mA-es tápról akarod őket járatni? Az vajmi kevés lesz oda!
megprobálom,
még egy kérdés, van egy 2X9V-os trafom annak kell egy egyenirányito, nem kapok annak sehol sem ![]()
Ne haragudj meg de én egyszerűen nem értem te mit akarsz tulajdonképpen??? Fogalmazd meg légyszives érthetően mert nem értem.
Idézet: --ez most mi?„nem kapok annak sehol sem” Idézet: „csak nem kell annzi sok amper eleg neki 200mA meg lehet hogz az is sok mert van egy táp-egysegem ami 25mA-tol egesz 750mA igmegy. en 25mAn probaltam ki...” Mi va??? ![]() Nem értelek mit szeretnél.
1 kesz az erosito, kiprobaltam (1kep) evel a tap egyseggel.
2 kellne egy egyeniranyito 2X9V 400mA trafonak 3 bocsanat az erthetetlen szovegert ![]()
Idézet: „1 kesz az erosito, kiprobaltam (1kep) evel a tap egyseggel” Ez a táp nagyon kicsi neki. Idézet: Ez is kevés lesz hozzá.„kellne egy egyeniranyito 2X9V 400mA trafonak” Figyelj, ez a TDA2003 legalább felvesz 500mA-t teljes kivezérlésnél darabonként, ha neked 6darabod lesz az egy kicsit több lesz mint 400mA ![]() A másik dolog, miért kell neked +- os táp? A TD2003 sima tápról megy, szerintem inkább adj neki pc-tápot mert ezek a pár mA-ek kevesek neki. Nem tudod kiszedni belőle azt a nyamvadt 10W-ot. A hűtésről pedig ne feledkezz el. Maxon 20W-ot disszipál.
Jah, most nézem az adatlapját, 18V-os tápfesszel, 4ohmos terheléssel ad le kemény 9W-ot,
12V-os tápfesz 4ohm - 4W hangteljesítmény, 8 ohmon szerintem ez kb max 2-3W
keress olyat erősítő kapcsolást amelyik elmegy 14.4V-ról
nézd meg pl TDA 1562 vagy 1560, 1563, vagy 7385, 7386. ![]()
Jó a 2003-is neki, ha megadja neki a feszt amire szüksége van. De könyörgöm ne 2-300mA-ekkel etessünk már egy 6csatornás erősítőt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |