Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM piezzo hangszóróhoz?

Témaindító: kasas, idő: Szept 25, 2008
Lapozás: OK   1 / 2
(#) kasas hozzászólása Szept 25, 2008 /

Érdekelne hogy lehet 200Khz es FModulátort építeni ,amellyel meglehetne hajtani egy piezzo hangszórót amit még nem tudom honnan lehetne beszerezni persze,de ha valaki probálkozott már ilyen projectel ,esetleg működött a boltokban is kapható 40Kz es hangszóróval (40Kz-en),arra énis kívákncsi lennék .Nemhiszem .hogy csak többezer euro -ért lehet ilyen audio rendszert legyártani. Vagy igen???
Aki tud valami trükköt ehez ,várom.

Előre is köszönöm!
(#) kobold válasza kasas hozzászólására (») Szept 25, 2008 /

200 kHz-re talán még az 555 is képes, de lehet kvarc órajelét is számlálóval leosztani, szóval ez nem gond. A hangszóró valószínűleg jóval gázosabb; mire jó ekkora frekvencia?
(#) ha6pc hozzászólása Szept 25, 2008 /

200kHz az a vivő,vagy valamin ekkora löketet kívánsz?
(#) szucsip hozzászólása Szept 25, 2008 /

Lehet hogy a barna hangot keresi Egyébként igaz, hogy mi csak max 20kHz-ig halljuk a hangokat (barátnőm speciel simán hallja a 18kHz- et is, én 16.8kHz fölött süket vagyok)

DE kasas nem hülyeségböl akar olyasmit csinálni. Attól hogy nem halljuk, a fülünk még érzékeli észreveszi a hangot! Azt nem tudom, hogy hány 10 kHz -ig, de érzékeli. Állítólag ettől lesz valóságérzetünk, meg az igazi térhallásban is részt vesznek azok a nagyon nagy frekvenciák. A fülünk borzasztó érzékeny a fázisszögre.

Viszont lenne egy tök jó kérdésem kasas hoz: Még ha meg is tudnád csinálni, és beilleszteni valami 3.kozmikus high-end cuccba, akkor milyen jelet tennél rá? Mondjuk hosszuhullámú rádiót? A CD 22 050 Hz fölött már nem ad vissza semmit. Ha meg van valami spéci 96kHz mintavételü hangkártyád, akkor is honnan lenne hozzá hangfájlod? Esetleg van "hozzá való" millió forintos mikrofonod is? Vagy egy nőgyőgyászati ultrahang mikrofonját loptad ki?
(#) Doky586 hozzászólása Szept 25, 2008 /

Csak tippelek hogy nem hifi-hez kellene, hanem inkább hangfegyvert akar építeni. Ekkor a vivőfreki jó, de szerintem AM-ben kellene modulálni. és boltban nem kapja meg az alkatrészeit..
(#) Novak válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 25, 2008 /

Köbzoli!
Iszonyatosan kevered a dolgokat... 200 kHz. Igazad van abban, hogy kb. 17 kHz-es frekvenciáig halljuk a hangokat. De, hogy a 200 kHz már rádiófrekvencia, meg hosszúhullám... Jézusom :eek2:
Egyrészt nem a rezgésszámtól lesz valami hanghullám vagy rádiófrekvencia. A hanghullám az mechanikai hullám, terjedéséhez valamilyen közvetítő közeg kell. A rádiófrekvenciás hullámok pedig elektromágneses hullámok! Nagyon nem ugyanaz a kettő!
Másrészt: mint mechanikai hullám, a 200 kHz igencsak rövidhullám (nemhogy hosszúhullámú elektromágneses hullám). Számold ki a hullámhosszát, és meg fogsz lepődni!
Bocs, hogy így neked estem, de ez azért elég durva elírás volt a részedről.

Jaj, előre is bocsánatot kérek a moderátoroktól!
De könyörgöm ne fárasszál már köbzoli!
Amit belinkeltél ott is feketén-fehéren láthatod, hogy elektromágneses hullámokról van szó. A témában pedig erőteljesen mechanikai hullámokról beszélgetünk. Tény, hogy frekvencia szempontjából oda esik, ahová mondod. Csak nagyon nem ugyanaz a 2 dolog.
Hihetetlen, hogy ilyen szintű "tudással" képes vagy leugatni.
Azt próbáld meg megérteni, hogy az elektromágneses és mechanikai hullám az 2 külön dolog, nincs a kettő között átfedés! Nincs olyan, hogy a mechanikai hullám X Hz-es freki fölött már elektromágneses hullám.
De én nem rágom itt feleslegesen a számat, ha komolyan gondoltad, amiket írtál, akkor gondold. Csak sírva könyörgöm ne terjeszd!
Eszméletlen! :eek2:
Most gondolom azért linkelted a wikit, mert beírtad, és örültél, hogy 200 kHz mellett megtaláltad a hosszúhullám elnevezést. Tény, elektromágneses hullámok esetében ez hosszúhullám. De mechanikai hullámoknál a 200 kHz igen erőteljesen rövidhullámnak számít, a maga 1,5 mm-es hullámhosszával!

Jó, csak utoljára ülj le a gép elé, és lassan olvasd végig:
200 kHz-es frekvenciával léteznek hang- és rádióhullámok is. Van 200 kHz-es hang, és van 200 kHz-es rádióhullám is.
40 év az sok idő, mindenki felejt. Ideje updatelni.

Látom sikerült
Akkor minden tiszta.
(#) kasas válasza szucsip hozzászólására (») Szept 25, 2008 /

Köszönöm!
Nem a barna hangot keresem.Ez az audio berenderés a következőkböl áll:Egy erősítő ami valószinűleg egy rádióadó amiben van egyszer egy 200 khz es jel,és van egyszer egy 200khz+zene(20-20 000hz) jel és ennek a két hullámnak a mixe van kisugározva egy piezzo hangszoróval.Amit nem tudok hogy ez amplitudo vagy frekvencia modulátorral lehetséges e és hogyan ,mert a titkolódzó leírásban amplitudo van de ha ép ésszel végig gondolom(amennyi eszem van ehez) frekvencia modulácioval lehetséges biztosan 100%. De mivel hogy ijen hangszórót sehonnan nem fogok szerezni ezért már az is nagyon buli lenne ha megcsinálnám (vagy valaki akinek több sütnivalója van) a 40 khz es változatban.Így romlik a sávszélesség ,de akkor beállítjuk hogy mondjuk csak a mélyközép vagy a középmagasat halljuk.Pl.egy házimozinál a hátulról jövő középmagas hangok (sztereoban persze) erről a kis rendszerről a síma falról visszaverődve szóljanak.(De az is lehet hogy csak szét kéne szedni egy ilyen házimozit ,csak nem szoktam látni a médiában ilyet) Meg rádió adót sem tudok építeni
(#) ferci hozzászólása Szept 26, 2008 /

Szerintem nem kellene így szétválasztani a témát és az arccal is finomabban kéne bánni.
"kasas" még mindig "rádió adóról" beszél.

1., ha egy hangsugárzóra jelet viszünk, esetünkben 200+/- xx kHz-et, oda vezeték is kell általában;
2., az a vezeték sugározni fog, értéke az árnyékolástól függ, az pedig már elektromágneses hullám.
3., ha itt csak a mech. rezgés van hasznosítva, az meg egy más dolog...
Ebből az következik, hogy bármennyire is fáj, ebben az összeállításban egyszerre jelen van az RF és a hangsugárzónál a mechanikai rezgés - tehát nincs értelme most azon polemizálni, hogy RF vagy mech. a 200 kHz. Ez más tészta.
(#) ferci válasza kasas hozzászólására (») Szept 26, 2008 /

Amit nem értek... ha pl. max 20 kHz-es frekivel, megfelelő lökettel csinálsz FM-et, még mindig mivel "érzed" pl. a hasznos 180...220 kHz-et?
Amit szucsip ír, hogy ha nem halljuk, azért még érezzük valahogyan / hangnyomás / a füllel nem "hallható" hangokat, az is csak egy bizonyos határig van.. az fölött már csak kellemetlen vagy káros lehet, ha elég nagy szintű.
(#) ha6pc válasza ferci hozzászólására (») Szept 26, 2008 /

Nem "vezeték"-et köll használni,hanem "tápvonal"-at.
Akkor csak az illesztett terhelés fog sugározni-mehanikai rezgést.
(#) Novak válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 26, 2008 /

Nagyon nem bírod megérteni amit írok. Az idézett hozzászólásomban én ilyet, hogy hangfrekvencia, le sem írtam . Végig mechanikai hullámról beszéltem. (pár hozzászólással ezelőtt valóban hibáztam, ott kicsúszott egy hangfrekvencia 200 kHz-en, de nyilván nem ez volt a dolog lényege, hanem az, hogy a hang is mechanikai hullám) Mint mechanikai hullám a 200 kHz nem hosszúhullám. Lévén, mechanikai hullámként ez rövid => egész konkrétan ultrahang. Próbáld meg szósról-szóra értelmezni amit írtok: MECHANIKAI hullám 200 kHz-es frekvencián rövidnek számít. Az elektromágneses hosszúhullámot meg hagyjad már békén. De ha gondolod, még tizenegyedszerre is írd le nyugodtan, hogy a 200 kHz hosszúhullám. Csak akkor tedd hozzá azt is, hogy kizárólag elektromágneses hullámként.
Mellesleg azt sem értem miért bizonygatod itt, hogy eleve elektromágneses hullámról beszéltél. A témanyitó is piezzo hangszórón akarta kisugározni, mint audio jelet... erre jött a te hozzászólásod, hogy 'ekkora freki már rádiófrekvencia'. Szót nem ejtettél róla, hogy te most áttértél az elektromágneses hullámokra. Csak egy pár váltott hsz után jött az ötleted, hogy te már akkor is arra gondoltál
A továbbiakban lehet szidni, elküldeni máshova... nem kívánok többet reagálni rád.

ferci: ahhoz, hogy a 200 kHz-es jellel táplált vezeték értelmesen sugározzon, ahhoz majdnem 400 méteresnek kellene lennie. Ezen hossz alatt, amit kisugároz az igazából majdnem 0-nak tekinthető.
(#) ferci válasza ha6pc hozzászólására (») Szept 26, 2008 /

Szerintem mindketten tudjuk, miről van itt szó ... ... ez nem az a téma. A második sorod meg természetes... / 73... /
(#) ferci válasza Novak hozzászólására (») Szept 26, 2008 /

Nem arról beszéltem, hogy a vezetéknek "értelmesen" kell sugározni. Nem illesztett antennakábelként értelmeztem, hanem arról beszéltem, hogy van egy ilyen összetevő, jóllehet nagyon minimális, de az már/még mindenhogyan RF. Még világosabban: a mechanikai rezgést kibocsátó valamit 200 kHz-es fesszel/árammal táplálod meg, ott pedig van járulékosan az előző is. Csak elvileg érdekes.
(#) ha6pc válasza ferci hozzászólására (») Szept 26, 2008 /

Jójó!
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 26, 2008 /

Hacsak nem mechanikusan állítjuk elő a rezgéseket, akkor a jelvezetéken rádiófrekis jel fog haladni! Az más kérdés, hogy a hangszóróból mi lép ki. Nyilván az már mechanikai rezgés, hisz a hangszóró egy villamos-mechanikus átalakító!
(#) EcoPityu válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 26, 2008 /

Nem akarok én sem okoskodni, és remélem nem írok hülyeséget.:
De, a vezetékek felületén jelentkező "skin" hatás már 40-50khz-nél jelentkezik, ezzel a hatással a frekvencia növekedésével egyre jobban találkozunk.. Ferci-ék is ezért zárnák csőtápvonalba, hogy meg ne szökjön a hasznos jel...
Namármost: ha el is jutna egy 200khz-es elektromos meghajtójel a mechanikai leadóegységig /xxPiezo?hangszóróxx/ , vajon hanghullámként, vagy esetleg rádióhullámként távozna az éterbe?????????

Egyáltalán tud valaki olyan mechanikai eszközt /a kvarckristályokon kívül/ , ami 200khz-es hasznos rezgésre képes, nagyobb teljesítményen, magától???

Kérdés,az is, hogy mivel érzékeli, esetlegesen egy mérőegység???
Van egyáltalán erre mikrofon??/naggyon HighEnd../, mert akkor hanghullám, de ha a régi VEF-el, vagy Spidolá-val fogom be, akkor bizony rádióhullám a javából!!
(#) haragati válasza EcoPityu hozzászólására (») Szept 26, 2008 /

Azt hiszem ez a téma egy kicsit mellékvágányra ment!
Bár ezt a téves irányt már a kérdésfeltevést is sugallta.

Felejtsük el itt a rádióhullámokat!
Amiről itt szó lehet, hogy az audio gyártók (igen és a harci fegyver fejlesztők) elindultak az ultrahang irányba.

A lesugárzott modulált jelből a hallgató csak a modulált jelet hallja, a vivő jelet (200khz ) nem.
A fegyvereknél ez az infrahang, azaz a két vivőrekvencia távolsága /vagy AM/FM modulált 10-20 Hz max! ez az adott ponton akár 130dB erősségű is lehet.
Ezt próbálják az audió gyártók is elérni, csak sokkal nehezebbb a dolguk mert 10-25khz ig kellene mudulálni , és legalább 2-3 méter szélességben egyenletes teret lesugározni.

Adott esetben a teljes modulált jelet ráengedik a piezora és az (gondolom több darab) az interferencia segitségével állitja elő a hallható hangot.

Erre különben egy digitális erősitő is jó lehet? csak a kimeneti szürőt le kell venni róla...

Eén piezot már rezgettem 40khz.ig, de léteznaek nagyobb frekvecián regő eszközök pl. injektor, ultrahangos tisztító, párásitó, de azokat csak szük tartományban lehetett berezgetni (kis energiával)
Nagyobb energiával nyilván szélesebb tartományban is meghajthatóak.

Utoljára a sztatikus hangfal volt az, ami aránylag nagy tartományban és nagy méretben hang lesugárzásra alkalmas volt.
(#) haragati válasza kasas hozzászólására (») Szept 26, 2008 /

Ja válasz az alapkérdésre:
200 khz-en egy fm modulátort építeni nem nagy szám,
tán még az itt kötelezően tárgyalt 555.is képes.
Valójában egy sima feszültség vezérelt oszcillátort kell meghajtani a hang jelével.
Kérdés persze a löketmélység, a jó linearitás miatt 30%-nál nagyobbat nem javaslok.

Az egy teljesen más feladat, hogy egy evvel meghajtott piezo eszköz hogyan teszi ezt hallhatóvá.
Lásd előző hozzászólásomat.

Mostanában ezt a PVDF (magyarul polivinilfluorid) transzduktorokkal (ez piezoelektromos, de nem kerámia ) próbálják megvalósítani, amiket eredetileg a gyógyászatban használtak, de lehet, hogy hallható hangot is ki lehet csiholni vele.
(#) haragati válasza EcoPityu hozzászólására (») Szept 26, 2008 /

bocsi, de ha valami magától rezeg, akkor az elég szelektiv dolog, a hangspektrum lesugárzása elég nehéz számára.
Vannak egyébként nagyobb frekvencián is rezgethető eszközök.
PVDF nek utánanézve a tenger alatti ultrahangos eszközöket lehet még találni (Sonar), innen kezdve forduljatok az amerikai haditengerészethez...
vagy az oroszhoz
(#) kasas válasza ferci hozzászólására (») Szept 26, 2008 /

Akkor leírom megint a lényegét ennek a hallható hanggú sugár irányban terjedő kompromisszum mentes hangzást visszaadó készüléknek mely áll egy elektromágneses hullámokat előállító egységből ,nagyfrekis vezetékből és a speciálisan 200khz re tervezett piezzo hangszóróból melly mechanikai rezgésekké alakítja a jeletket és a fülre sugározza:..De elősszöris ,hogy miétr akarom házilag összebarkácsolni.?
Hát nyílván azért mert nincs x000$ om a megvételére pedig nagyon szeretném
Előnyei: csak az hallja a hangot akire irányítva van,nincs szükség nagy erősítésre (nem kell megmozgatni egy nagy membránt),egyetlen hangszóróból lép ki az egész hallható tartomány (a200khz esetén), nincs a hangszórónak torzítása ,tulajtonképpen azt halljuk amit a studioban előállítottak ,persze ezt még lerontja az a rendszer amin keresztül lejátszuk az adott hanganyagot.
Egyszóval nemvéletlenül drága.
De ! Ha működik 200 khz en akkor elmegy 40 khz en is vagy bármijen más a hallhatónál nagyobb freken ha kivitelezhető.Azt kell megvizsgálnunk csupán ,hogy egy 40 es hangszóró rezonancia frk ja a 40,ugye? de attól még a valós sávszéllessége biztos hogy átfed 10 khz et (nemtudom) de ha igen akkor használhatjuk a 0-10 000 hz hallható lesugárzására a következő módon:pl [[35khz] mix [35khz a zenével FModulálva]],így az 5khz körüli hangok lesznek a leghangosabbak.Ezért csinálják a nagy amerikaiak 200 khz en mert így nevetségesen átfogja a 0-20khz et de még többet is ,csak az nem érdekes.Hanem az az érdekes hogy ki tud előállítani itt ijen nagy frekvenciát lesugározni képes piezzot?? A többi része szerintem gyerekjáték annak aki már építgettett ijen rádió adókat ,hasonlókat mert nem azon van a hangsúly (szerintem)
Egy pár kísérletet azért megér, akinek vannak berendezései mérőműszerei ,legalább 40khz en.

Utóirat :Nekem működött teszthullámokkal 15khz en 100dB el olyan 200hz ig csak megfájdult tőle a fejem,meg hát ennek nem sok értelme van mivel a15khz sokszor hangosabban halljuk mint amit létre akarunk hozni vele
(#) kasas válasza kasas hozzászólására (») Szept 26, 2008 /

Nem volt az csak 8000hz, csak nem emlékeztem pontosan de így is működött.
(#) kaszarobert válasza kasas hozzászólására (») Szept 26, 2008 /

Sziasztok!
Tehát, vettél egy 8kHz-es jelet, és megmoduláltad "hangfrekis" jellel. S a magas sugárzód 200Hz-ig szépen átvitte a mély hangokat?
Ehhez frekvencia, vagy amplitudó-modulációt használtál?

(#) kasas válasza kaszarobert hozzászólására (») Szept 26, 2008 /

Nem, hanem ezt egy hanggenerátor programmal csináltam úgy,hogy a 8khz es állandó jelre rákevertem egy tetszés szerint változtatható jelet aminek a frekvje 8khz körül változik tehát 8030hz nél 30 hz ,7980hz nél 20hz et lehetett hallani és így tovább.De ehhez nagy hangnyomás szükséges mivel itt még viszonylag hosszúk a hullámok (az ulrahanghoz képest) ,100dB. Ultrahangnál nincs szükség ekkora dB re.
Ez amúgyis csak egy kisérlet volt a jelenség létezésére.
(#) kaszarobert válasza kasas hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Megtennéd, hogy felteszed valahova a hangmintát, kiváncsi lennék, rá, hogyan szól. Van szintetizátorom is esetleg le lehet modellezni, valamilyen pitch modulációval.
(#) kasas válasza kaszarobert hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

mp3 ban van a méret miatt és csak a jobb oldalon van nem tom pontosan hány hz lett modulálva ,de az alegjobb ha apiezonak a rezonancia f-re van ,de ha van szintid és be tudsz állítani rajta sin hullámot akkor azzal is egyszerűen meglehet csini ha két db egymástól nem nagy távolságra lévő hangot ütsz.A teszt lejátszása 1db nagy 105dB es piezoval történt nagy hangerőn mivel a különbségi frkvc ák csak nagy ampltudó mellet jönnek létre a levegőben .Ezért kellemetlen lessz!!!
(#) kaszarobert válasza kasas hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Barátságosan hangzik

Most alszanak a gyerekek, holnap meghallgatom nagy hangerőnél! Viszont most, hogy hallgatom a fülessel, tényleg mintha dúdolna valaki mélyen, ahogy változik a frekvencia. Ha felvinnénk egy oktávval, vagy egy féllel akkor a jobb fülem már nem hallaná a vivőt, mert az csak sajna 8khz-ig jó onnan semmi. Ha megcsinálnád mondjuk 12 khz körül ugyanezt, megmondanám mit hallok vele! :phone:
(#) kaszarobert válasza kaszarobert hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Megmértem, 11,3khz amit utoljára hallok vele, 12khz-et már akármilyen erősen szól, már csak a másik fülemmel hallom
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem