Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kettős táp készítése

Témaindító: Belzebub, idő: Dec 19, 2005
Lapozás: OK   2 / 4
(#) pucer888 válasza lapose hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

mondjuk teljesítmény-ellenállással nem lehetne belőni? haverom szerint ha rákötöm az erősítőt mint terhelést,az is lehúzza valamennyire. Azt meg nem akarom hogy mindent összerakok,és várom a füstöt bekapcsolás után...
(#) lapose válasza pucer888 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Ezzel az a gond, hogy az erősítő áramfelvétele ingadozik így az ellenálláson eső feszültség is ingadozni fog!
Arról nem beszélve hogy sztereó erősítő esetében akár 40-60W teljesítmény disszipálódhat az ellenállásokon!
(#) pucer888 válasza lapose hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

több kérdésem is lenne:
-egyenirányítva és pufferelve mennyit kell várhatóan hozzáadni a feszhez? 35 Voltnál állítólag 47 körül.
-1,6 Amperes biztosíték mi a fenét keres egy TDA7294-ben mikor több mint 2 Amper folyik mindenhol? biztosítéknál lehet nagyobb az érték mint amekkora áram folyik?
-2 db LM386 az előfokom lelke. ez tényleg egy kisteljesítményű végfok ami nem lesz jó ide?
-Zener diódás stabilizálással mi lenne a gond?
(#) lapose válasza pucer888 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Szia!
A feszültség gyök kettővel nő egyenirányítás és pufferelés után!
Hol van az a biztosíték(kapcsolás?)?
Az LM 386 kisteljesítményű végfok!
Zener diódával nagyobbak lennének a veszteségek mint ellenállással. Esetleg az áteresztőtranzisztoros stabilizátor jöhet szóba, de a veszteségek it is nagyok lennének!

LM386.pdf

(#) pucer888 válasza lapose hozzászólására (») Szept 28, 2008 /

közvetlenül a trafó kivezetései után(+-),valamint az előfok és a végfok között,kivéve persze a közös testet (gnd). még csak elméleti szinten létezik a dolog,egy utánépített Quad405-ben ugyanitt vannak a biztik,onnan koppintok
szóval ezzel az LM-es előfokkal nem fog produkálni
(#) lapose válasza pucer888 hozzászólására (») Szept 28, 2008 /

Szia!
Idézet:
„közvetlenül a trafó kivezetései után”

Itt jó helyen vannak a biztik, mert védik a trafót a diódák zárlata esetén is.
Mivel az LM végfok elég nagy a torzítása, és a zaja is nagyobb egy előerősítőnél hát...
A végfokod meg ezt a zajos torzított jelet erősíti tovább.
Szerintem jobban jársz egy sima műveleti erősítős előfokkal!
(#) pucer888 válasza lapose hozzászólására (») Szept 28, 2008 /

értem. marad az itt említett TDA1524,az legalább equalizer-es :yes:
(#) pucer888 hozzászólása Szept 28, 2008 /

jajj,most jut eszembe
-puffereléshez amperenként ugye 2200mikroFarad-os elkó kell legalább? és hány Voltos legyen (biztonság kedvéért) ha teszem fel 40V-os pufferelt DC-t adok neki?

Ha 2xTDA7294-et csinálsz 2x10000µF jó lesz neki.
Én 63Voltosat raknék.

Legegyszerűbb esetben egy műveleti erősítős előfok is megteszi. Abból is lehet hangszínszabályzósat építeni.
Kicsit bonyolultabb, de a zaja kisebb.

értem :yes:
köszi

bocs,de mindig eszembe jut valami új
Graetz-hidat lehet csinálni 1N4148-ból?
ha igen,mekkora áramot és feszültséget bírna ki?
(#) pucer888 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 29, 2008 /

igazad van,csak nem biztos hogy meg is értem amit olvasok. akkor ugye maximum 100V/200mA? tényleg bocs és köszi
(#) lapose válasza pucer888 hozzászólására (») Szept 29, 2008 /

Szia!
Az a maximum! Én 50V 120-150mA-nél nem terhelném le jobban.
De miért akarsz 4148-ből diódahidat? Fillérekért kapni az 1N400X sorozatot, vagy komplett Graetz-hidat!
(#) pucer888 válasza lapose hozzászólására (») Szept 29, 2008 /

nagyon sufnis próbahídnak kell csak,ilyenem meg toronyban áll itthon (jó öreg gyakszi :eplus2: )
(#) pucer888 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 29, 2008 /

tapasztaltam már a saját bőrömön is
(#) pucer888 hozzászólása Nov 1, 2008 /

kész a tápom
igaz hogy ~42,42V helyett lett ~38V de működik a dolog...
(#) .balázs.21 hozzászólása Feb 1, 2009 /

Sziasztok! Remélem nincs még ilyen téma. Arról lenne szó hogy két ATX tápból szeretnék csinálni egy kettős tápot ugy, hogy a kettőt egymástól függetlenül bekapcsolom, és az egyiken lévő +5V-ot összekötöm a másik -5V-jával, ez a szál lenne a 0, a + és a - pedig a tápegységeken a másik, szabad pólusok lennének. Véleményem szerint ennek működnie kéne, de az a vezeték amelyikkel összekötöm a két független tápot, erősen melegszik. Sajnos lemérni nem tudom mert nincs itt nálam műszer. Úgy tudom hogy a számitógép tápok teljesen le vannak választva a hálózatról, ezért nem értem hogy miért folyik áram a kettő között. Kérdésem az lenne hogy miért van ez és hogy lehet e valamit tenni elene? (AT-s táppal működött ez a felállás) A kettős tápra léptetőmotor vezérléshez lenne szükségem. A válaszokat öszönöm előre is!
(#) .balázs.21 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Az összes létező keresőszóval próbálkoztam de semmi ilyet nem találtam
(#) .balázs.21 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Végigbogaráztam ezeket, valóban mindegyikben számitógép tápról van szó de az én problémámra nem találtam választ, lehet hogy bennem van a hiba. Azért köszönöm.
(#) Isti válasza .balázs.21 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Ha kezdő vagy felejtsd el.

Először is a tápok szabvány szerint földeltek, azaz ha egy földelt elosztóba dugod őket, az olyan, mintha mindkettő GND-jét kötnéd össze.

Most azt nem írhatom, hogy iktasd ki a földelést, mert hiba esetén megráz (vagy alapból), vagy kapcsolóüzem miatti zaj okoz galibát és nézhetsz.

(amúgy ezt is elkövettem -12V + 12V párossal, 40 V körül ki is jön, csak nem terhelhető nagyon, ráadásul nem életbiztosítás. Ha már földeléskiiktatást akarsz, akkor meg 0-át a másik táp 12V-jával kösd össze. Vagy kisebb fesz esetén 0-át a másik 5V-jával.)

A másik probléma a -5V általában nem annyira terhelhető mint a +5V (max 0,5-1A-t visel el -5V-on, míg +5V-on 20-30A-t) Persze ha a fojtóra ugyanolyan vastagon rátekered ugyanannyi menettel, de ellentétes iránnyal asszem a -5V-ot is, illetve bikaschottkykra cseréled le a sima fr... diódákat, akkor szimmetrikusan terhelhető. esetleg van még pluszban bent egy feszültségejtő sorosan feltehetően komparátorok miatt...
Csak At-sat próbáltam így átalakítani (12V-on, fojtót nem tekercseltem), de a soros "feszültségejtő" dióda miatt nem lett teljesen szimmetrikus a táp.

Röviden ennyi.

Ja bocs most nézem mechás vagy. Attól függ mennyi ampert akarsz kinyerni.

0,5A-ig szerezz egy váltóáramú adaptert (pl 9V 1000mA)
kétutas egyenirányítás, ha 5V kell akkor negatív és pozitív ágra rakni 5V-os stabot.

Azért 0,5A-ig, mert addig még adja a kínai vacak talán rendesen. Ne bízzunk meg benne feltétlenül.

Ha az előző válaszomból nem derült ki, te rövidrezártad az elosztó földelésén keresztül a +5 - 5 V-ot így...
(#) .balázs.21 válasza Isti hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Azt hiszem akkor ezt az ATX-es megoldást mellőzni fogom, eredetileg egy AT-s pc táp és egy Epson nyomtató 5V-os tápját használtam teljesen ugyanilyen bekötéssel, ott nem volt semmi probléma, még müszerrel mérve is teljesen független volt a két táp +5 és -5V-ja. Sajnos nem vagyok túl tapasztalt ilyen téren, ezért is kérek segítséget hogy milyen megoldást érdemes választani. 0,5A sajnos nem elég; eredetileg 12V-al vezéreltem a motorokat de a vezérlés túl bugyuta és nem csökkenti az áramot amikor áll a motor, ezért 12Von hamar forró lesz, és a motor ereje is feleslegesen nagy volt, ezért döntöttem az 5V-nál. de ha ez 0,5A-el jár akkor az sajnos elég gyenge
(#) proba válasza .balázs.21 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Azért melegszik mert a 220V védőföldön oösszeér a két táp 0 V ,tehát hiába van két tápod azok NEM függetlenek.
(a fekete vezetékek össze vannak kötve a védőföldön keresztül ,ha ezt kikötöd akkor is maradnak a zavarszűrők amik viszont már nem ennyire egyértelmű hibát produkálnának).

Hány amper kell?

A nyomató tápok sztem nem földeltek azért nem volt ott olyan gond...

Ja és nem akarok beleszólni, mert én is kezdő vagyok, de nagyobb feszültségnél PWM- jellel lesz elegendő feszültség a motoron.

Gondolom egyszerű megoldás kell...

1.megoldás: +- 5V trafóból, trafó teljesítménye áramerősségfüggő- kevés zaj, könnyebb vezérlés

2.megoldás: Teljes hidas vezérlés- akkor nem kell +- táp.

3.megoldás: +- nagyobb feszültség és négyszögjel kitöltési tényezővel (PWM) állítod a motorra jutó teljesítményt

4.megoldás: az előzőek kombinálva

5. megoldás építesz egy DC-DC konvertert 5 vagy 12V bemenőből +- feszültség, szabályozható akár (kézzel vagy géppel )
(#) .balázs.21 válasza Isti hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Nekem olyan 2A kéne, de lehet hogy kicsit kevesebb. Köszönöm a válaszokat, ezeken már el tudok indulni
(#) Isti válasza .balázs.21 hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

2A az nem olyan sok, hogy ne tudjunk segíteni...
Gondolom nem szimmetrikus a terhelés, akkor meg nem igazán jó a feszültségkétszerező egyenirányítás

A legtisztább egy kb 20W-os középleágazású 6-9V-os trafó lenne... az még nem olyan nagy (valamivel nagyobb mint az adapterekben lévő)

Vagy talán kettő nagyobb adapter.
Stabilizált feszültséget gondolom nem igényel, de ha igen, akkor max fűtesz...

Nem merek még kapcsolóüzemet javasolni.
De mikor áll pl a motor, akkor esetleg szaggathatnád neki a tápfeszt egy 5-10kHz-en... (akkor úgyis többet eszik)

Nincs valami trafószerűséged? (ha nem akarsz pénzt kiadni, de az lenne a legtisztább, ha vennél)
(#) .balázs.21 válasza Isti hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Sajnos nincs túl sok alkatrészem itthon, de természetesen meg tudom venni azt ami kell. Milyen adapterre gondoltál? Mert abból sok féle van itthon, de ha érdemesebb venni egy trafót akkor nekem az is jó.
Viszont valószínű hogy jobb lenne stabilizált feszültséget adni a vezérlőnek.
(#) didyman válasza .balázs.21 hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Nekem csak az nem tiszta, hogy mire kell kettős tápellátás? Én csak szimpla 12V igényt látok. Ha a motort másik irányba is forgatni kell, reléből pillanat alatt össze lehet dobni egy "irányváltót" a bugyuta elektronika által vezérelhetően és az egyszem AT-s táp használató marad.
(#) .balázs.21 válasza didyman hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Nekem nem 12V kell csak 5, de ez részlet kérdés csak gondoltam korrigálok. Bipoláris léptető motorokat szeretnék vezérelni és a vezérlőnek kettős tápegység kell.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem