Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Köszönöm.
Valóban jó volt kezdésnek nem hajlamos a gerjedésre és kevés alkatrészből megépíthető. Felrakhatnád az általad megépíteni kívánt erősítő rajzát. Honnan sikerült szerezned GU50 foglalatot?
Ne legy elkeseredve:
Kép: Hivatkozás Keress ra a regi csoves magnetofonok rajzaira es onnan is merithetsz megoldast.
akkor nemszóltam! bocsika eztet nemtudtam!
Valami ilyesmi, ECC81 helyett lehet 82-83, tápfesz lehet akár 250V is, greatz sem muszály. Az EM84 bekötése kicsit más, de bárhonnan lelesheted. Ez a kapcsolás erősít akkorát, hogy a bemenetre akaszthassd.
CHZ-tól kérdezném, hogy az általad publikált GU50SE végcső vezérlő rácsán szándékosan nincs elenállás?/Mindenhol láttam egy 1kohm-os elenálást azért kérdezem/
És a C4, C6,-os kondi hány voltos legyen?
Azért én megoldottam,hogy "gerjedjen"Nem tudom miért,de ha egy hangerőpotit lejjebb veszek max. állásból,már össze visza ciripelt,berreg...legyen az a gitár potija,vagy az a poti,amit a dobozra raktam(az mp3-tól nem gerjedt,annak valami digitális szabályzása vagy micsodája van :yes:
A szombati börzéről,vadi új,1000ft volt kerámiafoglalatos,spiáterházzal,van fedője is,lehet a tetején tojást sütni Nem tudom még,(Köb)Zoli is adott egy rajzot,találltam az elektroncso.hu-n is egyet... Esetleg ha Zolinak megvan gépen,talán belinkelné ,az én papirosom is kezd halványulni,elmosódni.
Tudom szubjektív a dolog de rengeteget próbálkoztam és szerintem sokkal-sokkal szebb ha a varázsszem rácsa és a föld között párhuzamosan nem egy 47nF van, hanem egy 47nF + egy 100nF pérhuzamosan. Ettől olyan deprez műszeres a mozgása nem pattog mint a nikkelbolha.
Van benne valami a kijelzes egy kicsit lomhabb lesz.
Nem ertek a csovekhez, most kezdek erdeklodni utannuk. Viszont a kerdesemre meg nem kaptam valaszt(#283464).
Nem mertem írni, mert hogy is mondjam, nem én vagyok a fő spiller ezen az oldalon, de felbátorodtam, mert senki sem foglalkozik veled. Szóval a magam fajta kevés tudással rendelkező ember kapásból betenne két 10K-s csövet párhuzamosan így lesz belőle eredő 5K ami passzol kb, mert felűl van illesztve. Szóval két nem tökéletes megoldás közül a kevésbé káros ez. Így még a kimenő power is kb a duplája. De azért még várj egy kicsit hátha kapsz korrekt választ is, én csak jártatom a szám (vagy a billentyűt vagy mit) Kérdés hogy a dupla kimenő teljesítményhez mit szól a kimenő?
Igen!!!(rács nélkül)
Nekem nagyon teccik Köszi mindenkinek a rajzokat.Megpróbállom az alap kapcsolást megépíteni,rá a kimenőre és egy potival beállítom,hogy pont jól mutasson...A testet hova kössem?Az EM84 be pontját,és a testjét kössem a kimenő két kivezetésére,vagy hogy?( Edgar kapcsolásáról beszélek.)
Nekem szerencsére nem gerjed és semmilyen zaj vagy brumm sem jelentkezik.
Jel nélkül annyira csendes hogy nem lehet hallani hogy be van kapcsolva. A GU50 projekt trafó kérdést hogyan oldod meg tekersz vagy vásárolsz?
na jó ezt úgy veszem, hogy nem tetszik a rács meg a kapcsolási rajz sem
Lenne valakinek eladó 2db GU50 foglalata és 2db 6H8C csőhöz passzoló foglalat.
A KT88-asra gondoltam,azt montad azt érdemes megépíteni.
Na tessék, a kisújjadat nyújtod és...
A rács teccik,csak azért írtam,hogy nekem ilyen alap foglalatom van
Minek előerősítő,ha ott az ECC85,és a GU50 is? Nyikolaj:egyik sem,Köbzoli tekert Nekem egyet,amit nagyon nagyon! köszönök Neki
Nem szándkosan nincs ... jobb ha van , kevésbé lesz gerjedékeny .
C4 220 u 160-200V , C6 100-160V , de lehet több is .
Ha 8 Ohm -os terhelést használsz ... , ez a legegyszerűbb megoldás , persze csak ha van rá lehetőséged .
Oké elfogadom, egyébként színesfém kereskedésben vettem a sárgaréz hálót majd egy combos papírvágó ollóval (a feleségem máig nem érti mitől ment tönkre ) méretrevágtam és pont befért a csövi meg a kuka közé.
Azért gondoltam a plusz ECC-t mert az ECC85 elé beteszed a hangerő potit és akkor a varázsszem már nem a mindenkori bemenő szintet mutatja hanem az aktuális hangerőt indikálja. Hacsak..., nem elég oldalanként az ECC85-ök egyetlen triódája előfoknak és akkor a búrán belüli második mehet a varázsszem elé.
Koszi.
Ha jol ertem - a szekunder terhelest novelesevel a primer impedancia novekszik. Ezek szerint egy adott kimenot setleg tobb fele csohoz is tudom illeszteni amennyiben a szekunder terhelest valtoztatom_le vagy fel. Eddig ertheto a dolog, de hogyan lehetne kiszamitani a dolgokat?
Koszi a valaszt, hat egy megoldas amit mondasz mert ha jol tudom a parhuzamosan kotott csovek impedanciaja felere csokken.
Gondolom, hogy ha a kimeno_ teszem fel 5 w-os_ es a ket csovel nem haladom meg a telyesitmeny akkor elmenne.
Jelen esetben Neked az áttétel a lényeg! Ezt úgy tudod kiszámítani, hogy a primer, és secunder IMPEDANCIÁKAT elosztod, és ebből gyököt vonsz. Ha jól emlékszem Neked 5200 Ohm/4Ohm volt.
ngyök(5200/4)=36 az áttétel. Ez egyezik a menetszám, és feszültség áttétellel is. Na most visszaszámolunk úgy, hogy megnöveljük a secunder impedanciát, mondjuk 8 ohmra. ebben az esetben a képlet Zsec x áttétel négyzet 8 x 36 négyzet = 10368 Ohm, tehát 8 Ohmos terheléssel a kimenőd hazsnálható a 10 k-s priemer impedanciát "kérő" csőhöz
Az oldal:
Bővebben: Link
Jo ahogyamn mondod de egybol nem kapom meg a szekunder erteket.
Utanna neztem es a movetkezot kaptam: Van egy kimenod pld. 5,2k/4ohm, a primer impedanciat szeretnem megnovelni 10 k-ra. 1. - 5200 /4 = 1300 2. - 10000 / 1300 = 7.69 ohm. (8 ohm) Igy egybol megkapom a kivant szekunder erteket. Ez mind szep es jo, hogyan tudnam a kesz erositobe beszerelt kimeno trafo primer impedanciajat megmerni ?? Mar csak kivancsisagbol is.
Végülis ugyanazt írtad, mint én, csak a primerből indultál ki
Nem tudod megmérni a primer impedanciát!!!A menetszámból lehetne kövekztetni, meg az áttételből tudod, ismert secunder alapján kiszámoni az illesztést! Neked ez a trafó jó a 10k-s csőhöz, 4 ohmos hangfallal! Primer induktivitásból lehetne még következtetni, de inkább arra, hogy a mélyátviteled mlyen lesz, de azt meg lehet saccolni, ránézésre a vaskeresztmetszetből Ja! Áttétel mérése : a secunderre ismert 50 Hz-es váltófeszt adsz, pl 6,3 voltos fűtőfeszt, és méáred a primeren a feszültséget. A a mért primer feszkót elosztod az ismert secunderrel, és megkapod az áttételt
en ugy mertem meg a primer impedanciat hogy a trafo primer korevel sorba kotottem egy 1kohmos ellenallast, majd az igy kialakult aramkort taplaltam 50hz-es valtakozofeszultseggel. Az ellenallason eso feszultsegbol megkaphato a rajta atfolyo aram, a tapfeszultsegbol levonva az ellenallason eso feszultseget, megkaphato a trafon eso feszultseg. (azert kell igy csinalni mert az atfolyo aram es feszultseg nincs fazisban a trafon). Ezekbol pedig ohm torvenye alapjan kiszamolhato a primer impedancia (persze a trafo vesztesegei is beleszamitanak a meres eredmenyebe, de a valosagban a cso ezt a veszteseges trafot taplalja ugyhogy a meres jo eredmenyt ad)
Valahol valaki egyszer ( talan Zoltannak hivjak) kozolt egy ilyen merest az egyik forumban .
Ha jol emlekszem egyszeru meressel valamilyen kis erteku ellenallassal es szamitassal ki lehetett fejezni a primer impedanciat egy adott frekvencian (1000Hz). Erdekes az eset mert azert az ember kivancsi, hogy tenyleg az a primer impedancia jelenik meg amit ker a cso. |
Bejelentkezés
Hirdetés |