Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hálózati feszültség
 
Témaindító: m.joco, idő: Szept 2, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 11
(#) potyo válasza tester hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
A LED hálózati feszültségről történő üzemeltetésére van egy téma LED rákötése 230V-ra, vagy valami ilyesmi címmel, keress rá, és ott nézz szét.

Lehet a zavarok ellen védekezni szűrő beépítésével, amennyiben a zavar a hálózaton keresztül jut vissza (és nálad ott jut vissza, ha az időzítő hatására megszűnik). Ilyen szűrőket szoktak készen árulni villamossági és háztartásigépalkatrész boltokban.
(#) tester hozzászólása Jún 30, 2008 /
 
van egy fenyerő szabalyzos erintesel műkodo villanykapcsolo, de a hasznalati utasitasa mar nincs meg, igy nem tudom hova mit kell kotni,
Ezek az abraim:

egy hullam keresztezve egy kifele mutato nyillal

Egy lefele mutato nyil

es egy "A" betű

(#) tester válasza tester hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
közben megoldódott:

A hullám keresztezve egy nyillal volt a kimenő a fogyasztóhoz (ezt kapcsolta ki be a kapcsolo)

A le nyíl a fázis

Az "A" betű meg valami kivülről történő automatizálás lehetősége (pl távirányító gondolom), ami esetemben nem volt tehat oda nem lett bekotve semmi.

gyarto: Telekodex Kft
tipus : sr-03/2
(#) zsero hozzászólása Aug 30, 2008 /
 
Segítségeteket szeretném kérni. Egy olyan lakásba költöztem, amiben akkor volt kiépítve az elektromos hálózat, amikor úgy látszik még nem volt divat a földelés, ezért a lakás egyetlen konnektorja sem földelt, és sehol sincs 2-nél több vezeték kihúzva. Egész konkrétan nincs föld a lakás egyetlen pontján sem. A konnektorok fizikailag régi lapos konnektorok, nincs is hely bennük a földelésnek de bármit beléjük lehet dugni. Minden földelésre vágyó fogyasztó házán világít a fázisceruza (kivéve az elektromos bojleron, az úgy látszik meg van oldva rendesen, de nem tudom honnan megy bele a 3. vezeték), de nem ráznak, és nem volt semmi gond eddig. Tudom, ha bármelyik zárlatos lesz, akkor nekem annyi. Már itt élek fél éve és egyelőre semmi gond nem volt, de most jutottam el oda, hogy ez így nem lesz jó, és első lépésben egyelőre szeretném megtudni, hogy mik a lehetőségeim azon kívül, hogy minden falat szétverek és átkábelezek. Természetesen semmit nem én szeretnék csinálni, hanem majd egy villanyszerelő, de mindenképp szeretném megérteni a dolog hátterét, és azt, hogy milyen lehetőségeim vannak.

A topikot végigolvastam és annyi leesett, hogy nekem vagy a villanyóránál vagy a radiátoroknál kell földeléseket kialakítanom, és oda FI reléket szereltetnem, eddig rendben? 1 db FI relével csak akkor úszom meg, ha az egész lakásban a villanyórától végig kihúzom a földelést az összes konnektorig, ha ezt nem akarom, akkor kell egy föld a számítógép melletti konnektorhoz, és egy a fürdőszobába a villanybojlernek és a mosógépnek (+elektromos tűzhely megoldható lenne onnan).

kérdéseim:
- A radiátorokhoz kötött földek és az ELMŰ-nulla nem tér el?
- Mi van, ha a villanyórát és a lakás földeletlen fogyasztóinak konnektorjait hagyom úgy ahogy vannak, csak a fent felsorolt fogyasztóknak kiépítek egy föld hálót, és rákötöm egy radiátorra vagy vízcsőre. De ilyenkor csak úgy tudok FI relét bekötni, ha közben a fázis és a nulla is megegyezik a fogyasztók között, magyarul 1 kiskörre kéne kössem a lakás összes komoly fogyasztóját, amit viszont tudom, hogy nem bírnak a régi vezetékek. Vagy valamit félreértettem.
- Mi értelme egyáltalán ennek a FI relének, miért nem elég, ha minden szoba minden konnektorát a legközelebbi radiátorhoz földelném (csak elméleti felvetés). A biztosítékok úgy is megszakítanak, ha épp valami zárlatos lesz, nem?
- Azt, hogy jól sikerült-e kiválasztanom pl. a radiátort földnek, azt ki lehet úgy próbálni, hogy egy 100W-os izzót kipróbálásra bekötök a radiátor és a fázis közé? Ez a ház többi lakójára nézve veszélyes?

Ez nem kérdés, hanem probléma:
Két villanyóra van, egy nappali és egy éjszakai, vezérelt. Ha minden órán mindkét főbiztosítékot lekapcsolom, akkor elvileg sehol nem lenne szabad a fázisceruzának jeleznie, nem? Nekem viszont az éjjeli órám kikapcsolt biztosítéka mellett, vagy akkor amikor nincs vezérelve (nappal) mindkét vezetékére világít a fázisceruza. Feszültségmérő nullát mér és ha rövidrezárom, nulla áram folyik át rajta, tehát minden úgy van, mint ahogy egy lekapcsolt biztosítéknál várná az ember, de akkor miért világít a fázisceruza? Amint felkapcsolom a biztosítékot, azonnal kialakul egy nulla és egy fázis, ahogy lennie kell. De honnan tud nekem annyi áramot felszedni a vezeték, hogy a fázisceruzát aktiválja? Ez lehet a vezérlőegység miatt?
(#) potyo válasza zsero hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Ha ez egy régi épület, akkor igen jó eséllyel csövekben fut a vezetékezés, ezesetben pedig gyakorlatilag falverés nélkül be lehet húzni még egy szálat a földelés céljára. Az ilyen vízvezetékre vagy radiátorra földelés nem biztonságos megoldás. Ha már egyszer az ember nekiáll megcsinálni, akkor meg kell csinálni rendesen.

Alapvetően hibamentes készüléknél nem világít a fázisceruza, ezért nem világít a bojlernél sem, függetlenül attól, hogy hány vezeték megy rá. Viszont a tv, pc, stb. tápegysége egy-egy zavarszűrővel kezdődik, ami tulajdonképpen egy kapacitív feszültségosztót alkot a hálózat felől nézve. Ha a földelés nincs bekötve, akkor a készülék földelővezetékén (és a házán is) kb. 115V-ot lehet mérni műszerrel. Ez amúgy nem káros, mert igen kis áramot enged csak meg, de ha az egyik ilyen szűrőkondenzátor zárlatos lesz (ritka, de előfordulhat), akkor gyakorlatilag a készülék a hálózati feszültségre kerül, és életveszélyessé válik.

Az megint nem jó megoldás, hogy csak egyes fogyasztók konnektorjait szeded rendbe. Az összeset rendbe kell hozni, kivétel nélkül. Mert mivan, ha fél év múlva átrendezed a lakást?

A FI relé értelme: további védelmet biztosít. Ha a földelőhálózat valamiért nem megfelelő, akkor is érzékeli a rossz helyen (pl. rajtad keresztül) folyó áramot, és lekapcsol. Az ilyesmin sosem szabad spórolni.

A FI relé tesztelésére jó az, hogy egy 100-as izzót kötsz a fázis és a radiátor közé, de földelés ellenőrzésére nem. Hogy a földelés jó-e, azt a földelési ellenállás lemérésével lehet megállapítani. Akkora áramot kell, hogy tudjon vezetni, hogy a biztosíték lekapcsoljon. Az egyre növekvő biztosítékok és a földelőhálózat gyengesége miatt kerültek az utóbbi időben képbe az FI relék.

A fáziscerka nem műszer. Játszani jó, de komoly méréshez nem való. Nekem világított úgy háromfázisú konnektor mindhárom fázisában, hogy valójában csak egy fázis volt áram alatt, illetve úgy is pislákolt, hogy a biztosíték porcelán részéhez érintettem. De ettől függetlenül lehet hibás a bekötés, szakemberrel át kellene nézetni az egész hálózatot.
(#) lapose válasza zsero hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Hali!
Egy két fontos dolog!!!
Konnektoroknál soha nem kötjük össze a nullavezezőt a védőfölddel, hanem az órától különálló csak és kizárólag zöld sárga vezetékkel külön visszük!
A védőföld vezetékét nem toldjuk, azt mindig bonthatatlan kötéssel kell kötni!
Bármilyem más rendeltetésű vezetéknek nem használunk zöld-sárgát! Az sem mentség,hogy nem volt a boltban, tessék tíz másik boltot megnézni!
Radiátorra víz és gázcsőre nem alakítunk ki földelést!
Akkor sem ha az anyós velük lakik! Ezeknek a csöveknek korántsem biztos hogy olyan jó a földelésük hogy zárlat esetén a kismegszakító leoldjon. Egy földelt berendezés esetén (pl. egy számítógép) a radiátorra fázis kerülhet! A másik szobában a kisgyerek meg megfogja a radiátort. Még belegondolni is rossz!!
Ha nincs a lakásban védőföld egy FI relét kell szereltetni a villanyórához, már pár miliamperes kúszóáramnál leold.
Idézet:
„Azt, hogy jól sikerült-e kiválasztanom pl. a radiátort földnek, azt ki lehet úgy próbálni, hogy egy 100W-os izzót kipróbálásra bekötök a radiátor és a fázis közé? Ez a ház többi lakójára nézve veszélyes?

Ezzel mint írtam rossz esetben ki lehet nyírni valakit!

És egy nagyon fontos dolog!!
A villanyszerelés nagyon veszélyes üzemmód nemcsak ránk nézve hanem a környezetünkre nézve is, mert ők is használjak az áramot!
Csak olyan ember csinálja vagy adjon tanácsot, akinek kellő elméleti és gyakorlati ismerete van. Minden egyéb esetben szakembert kell hívni!
(#) antekirt válasza zsero hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
"Mi értelme egyáltalán ennek a FI relének, miért nem elég, ha minden szoba minden konnektorát a legközelebbi radiátorhoz földelném (csak elméleti felvetés). A biztosítékok úgy is megszakítanak, ha épp valami zárlatos lesz, nem?"
A kismegszakitó az egy túl áram védelem.Nagy tévedés aszt hinni hogy zárlat esetén mindig leold mert a zárlat nembiztos hogy totálzárlat.A megszakitó csak akkor old ha a zárlati áram meghaladja a megszakitó értékét.Ha például egy mosógép motor testzárlatos valahol a tekercs közepén akkor a tekercs átmenő feszültsége megy a testre nem a 220v.Ha egy ilyenhez nyúlsz akkor sorosan vagy kapcsolva a fogyasztóval és párhuzamosan
a földeléssel tehát semminem garantálja hogy nem fojik rajtad áram.A fi relé eszt veszi észre.Jólmondják NE SPÓROLJ VELE.
(#) zsero hozzászólása Aug 30, 2008 /
 
Köszönöm szépen a tanácsaitokat! Akkor megpróbálom újrahúzni a kábeleket, ahogy néztem elég sok helyen csőben mennek, ha szerencsém van, ki tudok építeni egy korrekt elektromos hálózatot falbontás nélkül.

Az lenne még a kérdésem, hogy mit csináljak, ha valahol mégsem megy át a cső, és nem fogok tudni bontani. Pl. ha egyetlen egy szobát helyileg kell leföldelnem. Ilyenkor az nem jó, hogy radiátor + FI relé abba az egy szobába? Persze lehet, hogy nem gazdaságos, de elvileg, ez biztonságos a ház többi lakójára nézve is, nem?

A másik kérdésem az, hogy az éjjeli föld és a nappali föld az ELMŰ-nél hogy van? Ugyanabba vannak bekötve?

Természetesen mindent szakember fog szerelni, de nekem nagyon sokat jelent, hogy alap szinten legalább megértem mit hogyan jó megoldani, és mire kell vigyázzak.
(#) potyo válasza zsero hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Ha nem tudod behúzni, akkor inkább használj oda hosszabbítót. Inkább legyen egy kábel a fal sarkában, minthogy kockáztasson az ember.

A víz, fűtés, stb. hálózattal az a baj, hogy nem tudni, hogy hol van fémből és hol műanyagból, és hogy a fém részek tisztességesen földelve vannak-e. Akár az is lehet, hogy eredetileg fémből készült az egész, de csőtörés, korrózió, stb. miatt műanyagra cseréltek részeket belőle.

Olyan nincs, hogy éjjeli és nappali föld. Csak egy hálózat lehet, mivel ha kettő lenne, akkor azokat össze kellene kötni, és így már egy hálózatot alkotnak.
(#) moltam hozzászólása Okt 1, 2008 /
 
Lenne egy nagyon kezdő kérdésem.Ha a hálózat váltóáram akkor miért csak a 0 ráz?
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
bocs a fázis
(#) vicsys válasza moltam hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
Mert nem. "Csak" a fázis ráz. (és az is csak bizonyos esetekben)
(#) moltam válasza vicsys hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
A házban a 230v ???50hz??? csatlakozóra gondolok.Azaz a 0 lehet + is ha jól értem.
(#) gg630504 válasza moltam hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
Az áramütéshez az kell, hogy a testeden áram folyjon át ( az ember többé-kevésbé vezeti az áramot ). Mint például egy izzón. Ehhez legalább két helyen kell csatlakoznod az áramkörbe és a két pont között feszültségkülönbség kell legyen.
Gondold végig, miért nincs áramütés, ha csak egy ponton kapcsolódsz, mint ahogyan a mararak ülnek békésen a légvezetéken. És azt is, miért nincs áramütés, ha a két csatlakozás között nincs feszültséglkülönbség.
A nulla vezető le van földelve. A föld többé-kevésbé vezeti az áramot. A fázisban ehhez képest 230 volt 50 hertz feszültség van.
Szigetelőn ( pl. levegő, gumi ) nem folyik áram.

Négy gondolatkísérlet ( a konnektorba ne nyúlj )!
Állj jól szigetelt gumilapon ( mint a madár ). Gondold végig,mi van, ha csak a földet majd csak a fázist fogod meg.
Állj mezítláb a földön. Gondold végig, mi van, ha a földet, majd a fázist fogod meg?
A 230 volt azért veszélyes, mert olyan nagy feszültség, amitől az emberen veszélyes áramerősség folyik át. Egy laposelem 4.5 voltja által keltett áramerősség veszélytelen.
(#) moltam válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
Azt tudtam hogy csak akkor ráz hogy átfolyik az áram az emberen.Ez a fázis 0 dolog nem volt valami világos.Ahogy felfogtam fázis és föld 230v,0 és föld 0v fázis és 0 230v.Igy valahogy?
(#) moltam hozzászólása Okt 1, 2008 /
 
És még egy kérdés A hálózati váltóáram szinusz jelalakú?Szerintem igen de nem vagyok valami biztos benne.A készülékeken lévő ~ -ról gondolom.
(#) potyo válasza moltam hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
Igen, színusz alakú a hálózati váltakozófeszültség.
(#) moltam válasza potyo hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
Köszi!
(#) gg630504 válasza moltam hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
Tulajdonképp három föld van.
Anyaföld, a 3. bolygó a Nap körül, amin mezítláb jársz ( lásd lépésfeszöltség ).
Hálózati föld, ez le van földelve, de az áramot viszi a fogyasztóhoz.
Védővezető föld, ez is le van földelve, de az a célja, ha a berendezés testzárlatos, akkor lecsapja a biztosítékot mielőtt téged csapna le.
Nézz utána, melyiket ( föld, fázis, védőföld ) milyen színű szigeteléssel szerelik.
(#) moltam válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
Annyit tudok hogy a védöföld zöld sárga.És a fázis és a test barna és kék de ez csak tipp.Megnézem hátha ad találatot a google.
(#) gg630504 válasza moltam hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Eddig nem rossz.
1. Te mindig a szabványnak megfelelően szerelj.
2. Amit nem te szereltél, ne bízz benne, hogy más szabványosan szerelte.
(#) moltam válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Van egy pár védőföld nélüli konnektorunk ebbe van bedugva a két gép + 2 monitor +modem.A kábeltv koaxán a háló vagy nem tudom hogy hivják ráz.Ez miért van?Veszélyes lehet?
(#) Dudus válasza moltam hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
A kábelTV árnyékolása akkor ráz ha közben fogod a gépet?

Ha igen, akkor a géped ráz nem az antenna. A géped tápegysége a fémházat 115V-ra rakja ha nem használsz földelt aljzatot. Nagy a belsőellenállása az így létrejövő feszültségforrásnak, így komoly bajt nem csinál csak kellemetlen. Földelt aljzatból használd azt ami arra van kitalálva!
(#) moltam válasza Dudus hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
A kábeltv a dvd vel egyött is ráz pedig neki nincs szüksége a védőföldre.
(#) gg630504 válasza moltam hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Hmmm...
Zavarszűrő kondenzátor.
Védőföldes érintésvédelemmel ellátott készüléknél ez két kondenzátor ( ami most lényeges ). Az egyik a 0 és a készülék test ( védőföld ), a másik a fázis és a test közé van kapcsolva. Ez így egy kapacitív festültségosztó, és ahogy Dudus írta 230/2 = 115 voltra állítja be a készülék házának feszültségét, ha a védőföld nincs bekötve.
100 nanofarad 50 hertzen 31 kiloohm ellenállás, 115 volton 3.6 milliamper áram. Ez már nagyon kellemetlen tud lenni.
A másik, ha földelt és nem földelt készüléket csatlakoztatsz, akkor van esélyed, hogy ezt a 100 nanofarados kondit 160 voltra feltöltve találja el és sül ki a két készülék között. Mint egy vaku. Ha először nem a testvezeték csatlakozik, hanem valamilyen adatvezeték, akkor lórúgás. És nem a zavarszűrő kondenzátor fog tönkremenni.

Komoly ember ( szülő ) nem teszi ki a családját ( gyermekét ) áramütés veszélyének azzal, hogy földeletlen konnektorba dug olyan készüléket, aminek érintésvédelmét a védöföld biztosítja.
(#) Dudus válasza moltam hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Mérj feszültséget az antennakábel árnyékolása és a házad valamely földelt fémrésze között ( pl. vízvezeték ) Ha 100V körül mérsz egy nem túl nagy belsőellenállású , lehetőleg mutatós műszerrel, akkor szakadt a kábelTV hálózaton a test és valamelyik TV rárakja ezt a nemkívánatos feszültséget. A kábelTV, ha jó, rendesen földelve van. Én a házba bejövő kábelre rakott első elosztót, az erre rajta kialakított földelőcsavarral, EPH-ba kötöttem.
(#) moltam válasza Dudus hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Az a a gond hogy elromlott a multiméterem.Analóg volt de a méröje mechanikája valahogy összeakadt.Megpróbálok mérni.
(#) moltam válasza Dudus hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
A modem és az árnyékoló háló között 95v ac van.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Megpróbálok árnyékháló és föld között is mérni.
(#) Dudus válasza moltam hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Bizony! A többi mérés egyelőre nem sokat mond.
Következő: »»   4 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem