Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
megtörtént, de semmi változás.... a hex fájlt még mindíg attiny 25 höz alakitja... és emiatt nem engedi flash-elni
Ez a kütyü totális tesztelés után lett "publikálva" szerintem... gond csak "felhasználói hiba" miatt lehet. Nekem is ment elsőre a kütyü, csak az égetés nem sikerült elsőre.
Fidi', írd le léccí mi volt a probléma, és hogy hogy oldottad meg, biztos másnak jól fog jönni... ![]()
Sziasztok!
Megvettem a Topi féle Doper-t. Az eszközkezelőben látszik a portok között, de az AVR Studióval nem működik. Ki akartam próbálni az AVRDude-val, de ott nem tudom kiválasztani a avr-dopert mert nincs ilyen.
!!! Csak az a jumper legyen fent amelyik az USB csati és az elkó között van... az "AVR ISP ver 1.0" szöveg mellett. Csak ez a jumper legyen fent...
Nekem legalábbis így tökéletesen működik. ![]()
Hello!
Az AVRStudio csak com1-com4-ig tudja a portokat, neked viszont lehet, hogy ettől nagyobb számozást kapott. Az eszközkezelőben meg lehet változtatni a Doper com port számát.
Szia Topi!
Tehát miközben rajta van a programozó, csatlakoztassam azt a kis oszcillátort az XTAL1 / XTAL2-re (2313)? Nem vág ide nagyon, de arra van valami ötlet, hogy szkóp nélkül egy oszcillátorrol hogy tudom eldönteni hogy rezeg-e?
Na, mégegy kérdés:
Miért fordulhat elő, hogy CDC módban "instabil" programozás közben? A cikkedben ezt írod: Idézet: „Amennyiben a CDC mód esetén a programozás közben instabil lenne, vagy nem működne, váltsuk át a programozót USB-HID módba (tüskesort feltéve). ” Ezt még nem próbáltam ki, de asszem ez lesz az utolsó Már a puffer IC-t is kicseréltem, hátha az a gond, de akármilyen frekit is állítok be, mindig van hogy hibás signature-t olvas ki.
CDC módban instabilitás nem erre vonatkozik. Az az USB-re kötés pillanatában lehet, módtól függően. Úgy értettem az instabilságot, hogy nem ismeri fel a gép az USB eszközt vagy ilyesmi. De mivel nálad az ablak is bejött, így azt jelenti lefutott a self test, sőt az AVR Studio is ki tudta olvasni a firmware verziót és a HW kulcsot, így a programozó ezen része rendben van.
Nálad még mindig forrasztási, vagy kábel gond van. Cseréld ki, rendesen forraszd rá a proci lábára a programozót. Ha mindig mást olvasol az azt jelenti, hogy össze-vissza adatokat küld a proci. Tápra tegyél egy 100µF-os és egy 100nF-os kondit. Itt valami összeépítés közbeni vagy bedrótozási hiba van. Órajel legyen 100KHz körül. Nagyon levinni értelmetlen, lehet hogy az is gond.
Hali!
Most vettem észre, hogy STK200-zal nem is lehet programozni az említett Atmelt. (AT89C51RC) Nincs valakinek kapcsolása olyan letöltőhöz, ami jó ehhez? Neten csak elég bonyolultat találtam (az stk200-hoz képest), valami gyorsan megépíthető lenne jó. Előre is kösz! Feltöltöttem az adatlapját is hátha kell.
Na, igen. csak ebben tudok gondolkodni.
Már 3x átforrasztottam mindent (lehet már a panel ég el ![]() Utána nincs több ötlet. Vettem mégegy 2313-at (ha esetleg a másik valamiért kiiktatná magát), és itt is az van hogy 5-ből 1x biztosan hülyeséget olvas ki a signature-re. Így nem merem ráküldeni a programomat, ki tudja mit írna be... Arra nincs valami ötlet, hogy a forrasztóón gyantáját mivel lehet leoldani a panelról? Az átforrasztásoktól már elég hányadékul néz ki, aztán lehet több hibát csináltam a kis javítgatásaimmal mint amennyi összesen volt ![]()
Féktisztító vagy kontaktspré szuperul leviszi a gyantát.
![]()
Sziasztok! Én most próbálok áttérni PIC-ről AVR-re, bár azthittem nem lesz problémás..
![]() Bascom-ot is kipróbáltam annál meg azt hogy: Could notidentify chip with ID:FFFFFF jelenleg tanácstalan vagyok, szerintem biztos nem az Atmel128-cal van a gond, próbáltam már úgy is hogy az 1-es lábat a földre húztam (/PEN) de semmi változás. Így vannak bekötve a lábak: AVR -> LPT PEN(1)-> GND MISO(13)-> 10 MOSI(12)-> 7 SCK(11)-> 6 RST(20)-> 9 Szóval ugyanúgy ahogy a rajzon. Kérném aki tud segíteni, annak a tanácsait szivesen várnám! Köszönöm!
Mindíg ilyenkor...
![]() Elnézést a felesleges pánikolásomért ![]()
Hat ez hasznos informacio, nemsokara en is mega128 -al kellene dolgozzak.
Igen, azért is irtam le meg linkeltem hátha más is falramászik ha nem tudja kezelni egy ilyen miatt
![]()
Sőt, minthogy az a Tx1Rx1 is, így a programozó a proci lábra menjen, és ha használsz soros eszközt, az a lábakra 1k ellenálláson át csatlakozzon!
A programozó így el tudja húzni, mégha a lábakon kívülről más jel is jönne.... Azért a LPT-s hótegyszerű helyett a buffereltet építsd meg. Sokkal biztonságosabb.... Ezt a lap alján.
Sziasztok !
USART-nal szamolnek hibaszazalekot az alabbi keplettel: ERR[%] = (BaudRate_closestMatch/BaudRate)-1 * 100% Csak eppen nem tudom, hogy mi az a ClosestMatch ? -Vegeredmenykent azt szeretnem megtudni hogy 6 Mhz orajelnel, 115200 bps-en mekkora hibaszazalekkal dolgozna. Hany szazalek az, ami mar nagyon nem jo? :smoke:
USB sorosnál 1% (0,5%) alatt legyél.
PC RS232 esetén 3% még ment (5% elvileg megy). 7,84%. KUKA. Tegyél be az adatlapban megadott chipet.... 7372800,14745600 stb. Adatlap UART részen van táblicsku, hogy mekkora hiba van benne...)
Koszi.
Gondoltam fogjatok javasolni hogy tablazat szerint.. Csak 6Mhz orajel van, mivel FPGA osztja neki 50MHz-bol.
Sziasztok!!
Írtam avr-re egy programot basicben. Az ADC használatát akartam gyakorolni vele . A bascom szimulátorában jól működik , az AVR-ben viszont sehogy sem. Itt a program: $regfile = "m8def.dat" $crystal = 4000000 $baud = 9600 Config Portb = Output Config Adc = Single , Prescaler = Auto Dim W As Word Do If Getadc(1) > 100 Then Portb = 255 Else Portb = 0 End If Loop End Valaki nem tudja hogy miért nem működik?? Előre is köszi!
Tipp:
Nálam mérőkör van rajta: Vázlatként: Config Adc = Single , Prescaler = Auto , Reference = Internal Start Adc Print "Fenyelem:" ; Getadc(0) Print "Betap :" ; Getadc(1) Stop Adc
Még tipp: Aref lábon mi van?
- +5V? - 100nF kondi a láb és a GND közt? Mi a referencia feszültséged?
Boccs ,azt nem írtam hogy belső referencia fesz van.
Köszi az előbbi vázlatot!! Már működik az alapján.
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy egy ismerősöm elküldött nekem 2db ATMEGA8515 procit, meg a hexet, amit be kell tölteni. Ezzel nem is volt gond, de a fuses -el már igen. Ez valami netről leszedett cucc, csak nincs programozója, ezért küldte nekem. A leírásban van egy kép a fuses beállításokról, de ez egy másik programozó... Nekem STK500 van. Viszont ez alapján nem egyértelmű számomra, hogy az AVR Studioban hogy kell beállítani a fuses és lockbits részt. Mellékeltem a képet. (nem nagyon értek az AVR-ekhez)
valaki tudna nekem szegiteni hogy az alábbi c-s filet leforditja hex be vagy át irja basicba? avr be kéne töltenem de nem ismerem a c-nyelvet kicsit sem a winavr meg error 2 -t ir ki mindig és nem tudom se leforditani se fel programozni előre is köszi.
http://tetye.hu/gtuner.c
Megnezem.Milyen tipusu AVRre kell?
Megvan minden hozza?Fuse bitek beallitasai is? Foloslegesen ne probalkozzak..
attyni2313
biztositék bitekekel meg majd játszom már hozzá szoktam bár szerintem hagyon belsö 8Mhz s orárol járni a belö ora osztot ki kapcsolom aztán kész. már a 4x4x4 es led kockánál is el játszottam ezt csak ott volt hex file. köszi elöre is |
Bejelentkezés
Hirdetés |