Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   71 / 840
(#) Damian666 válasza Topi hozzászólására (») Okt 8, 2008 /

megtörtént, de semmi változás.... a hex fájlt még mindíg attiny 25 höz alakitja... és emiatt nem engedi flash-elni
(#) Damian666 válasza Damian666 hozzászólására (») Okt 8, 2008 /

vagy talán más gond lehet?
(#) Damian666 válasza Damian666 hozzászólására (») Okt 8, 2008 /

noh megoldódott
(#) vtsoftware válasza Damian666 hozzászólására (») Okt 8, 2008 /

Ez a kütyü totális tesztelés után lett "publikálva" szerintem... gond csak "felhasználói hiba" miatt lehet. Nekem is ment elsőre a kütyü, csak az égetés nem sikerült elsőre.

Fidi', írd le léccí mi volt a probléma, és hogy hogy oldottad meg, biztos másnak jól fog jönni...
(#) aticska hozzászólása Okt 9, 2008 /

Sziasztok!
Megvettem a Topi féle Doper-t.
Az eszközkezelőben látszik a portok között, de az AVR Studióval nem működik. Ki akartam próbálni az AVRDude-val, de ott nem tudom kiválasztani a avr-dopert mert nincs ilyen.
(#) vtsoftware válasza aticska hozzászólására (») Okt 9, 2008 /

!!! Csak az a jumper legyen fent amelyik az USB csati és az elkó között van... az "AVR ISP ver 1.0" szöveg mellett. Csak ez a jumper legyen fent...
Nekem legalábbis így tökéletesen működik.
(#) IMi válasza aticska hozzászólására (») Okt 9, 2008 /

Hello!
Az AVRStudio csak com1-com4-ig tudja a portokat, neked viszont lehet, hogy ettől nagyobb számozást kapott. Az eszközkezelőben meg lehet változtatni a Doper com port számát.
(#) tpeter válasza Topi hozzászólására (») Okt 9, 2008 /

Szia Topi!

Tehát miközben rajta van a programozó, csatlakoztassam azt a kis oszcillátort az XTAL1 / XTAL2-re (2313)?

Nem vág ide nagyon, de arra van valami ötlet, hogy szkóp nélkül egy oszcillátorrol hogy tudom eldönteni hogy rezeg-e?
(#) tpeter válasza tpeter hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Na, mégegy kérdés:

Miért fordulhat elő, hogy CDC módban "instabil" programozás közben? A cikkedben ezt írod:
Idézet:
„Amennyiben a CDC mód esetén a programozás közben instabil lenne, vagy nem működne, váltsuk át a programozót USB-HID módba (tüskesort feltéve).

Ezt még nem próbáltam ki, de asszem ez lesz az utolsó Már a puffer IC-t is kicseréltem, hátha az a gond, de akármilyen frekit is állítok be, mindig van hogy hibás signature-t olvas ki.
(#) Topi válasza tpeter hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

CDC módban instabilitás nem erre vonatkozik. Az az USB-re kötés pillanatában lehet, módtól függően. Úgy értettem az instabilságot, hogy nem ismeri fel a gép az USB eszközt vagy ilyesmi. De mivel nálad az ablak is bejött, így azt jelenti lefutott a self test, sőt az AVR Studio is ki tudta olvasni a firmware verziót és a HW kulcsot, így a programozó ezen része rendben van.

Nálad még mindig forrasztási, vagy kábel gond van. Cseréld ki, rendesen forraszd rá a proci lábára a programozót. Ha mindig mást olvasol az azt jelenti, hogy össze-vissza adatokat küld a proci.
Tápra tegyél egy 100µF-os és egy 100nF-os kondit.

Itt valami összeépítés közbeni vagy bedrótozási hiba van. Órajel legyen 100KHz körül. Nagyon levinni értelmetlen, lehet hogy az is gond.
(#) pako válasza pako hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Hali!
Most vettem észre, hogy STK200-zal nem is lehet programozni az említett Atmelt. (AT89C51RC) Nincs valakinek kapcsolása olyan letöltőhöz, ami jó ehhez? Neten csak elég bonyolultat találtam (az stk200-hoz képest), valami gyorsan megépíthető lenne jó. Előre is kösz! Feltöltöttem az adatlapját is hátha kell.

AT89C51RC.pdf

(#) tpeter válasza Topi hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Na, igen. csak ebben tudok gondolkodni.
Már 3x átforrasztottam mindent (lehet már a panel ég el ), lecsekkoltam hogy jól ültettem-e az ellenállásokat, diódák a helyükön. Esetleg még az elko-t fogom kicserélni, meg a programozó kábelt (ami 20cm szalagkábel széthúzgálva) megoldom valami másssal.

Utána nincs több ötlet.

Vettem mégegy 2313-at (ha esetleg a másik valamiért kiiktatná magát), és itt is az van hogy 5-ből 1x biztosan hülyeséget olvas ki a signature-re. Így nem merem ráküldeni a programomat, ki tudja mit írna be...

Arra nincs valami ötlet, hogy a forrasztóón gyantáját mivel lehet leoldani a panelról? Az átforrasztásoktól már elég hányadékul néz ki, aztán lehet több hibát csináltam a kis javítgatásaimmal mint amennyi összesen volt
(#) pako válasza tpeter hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Féktisztító vagy kontaktspré szuperul leviszi a gyantát.
(#) zsuscsinyo hozzászólása Okt 10, 2008 /

Sziasztok! Én most próbálok áttérni PIC-ről AVR-re, bár azthittem nem lesz problémás.. Megépítettem a "nagyon egyszerű tökéletes" letöltőkábelt amit a mellékletben csatoltam. 4MHz-es kvarc van bent és egy Atmega128-at próbálnék szórabírni vele. A helyzet az hogy Ponnyprog-gal tesztelésnél azt írja hogy OK, de ha be akarom olvastatni akkor meg: Device missing, or unknown device (-24)

Bascom-ot is kipróbáltam annál meg azt hogy:

Could notidentify chip with ID:FFFFFF

jelenleg tanácstalan vagyok, szerintem biztos nem az Atmel128-cal van a gond, próbáltam már úgy is hogy az 1-es lábat a földre húztam (/PEN) de semmi változás.

Így vannak bekötve a lábak:

AVR -> LPT

PEN(1)-> GND
MISO(13)-> 10
MOSI(12)-> 7
SCK(11)-> 6
RST(20)-> 9

Szóval ugyanúgy ahogy a rajzon. Kérném aki tud segíteni, annak a tanácsait szivesen várnám!

Köszönöm!

AVRProg1.GIF

(#) zsuscsinyo válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Mindíg ilyenkor... Ahányszor felteszek egy kérdést tuti akkor találom meg rá a választ.. Rátaláltam egy írásra miszerint Atmega64/*128 nál PDI PDO lábakat kell használni a MOSI MISO helyett. Bővebben: Link

Elnézést a felesleges pánikolásomért Üdv
(#) gtk válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Hat ez hasznos informacio, nemsokara en is mega128 -al kellene dolgozzak.
(#) zsuscsinyo válasza gtk hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Igen, azért is irtam le meg linkeltem hátha más is falramászik ha nem tudja kezelni egy ilyen miatt
(#) TavIR-AVR válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Sőt, minthogy az a Tx1Rx1 is, így a programozó a proci lábra menjen, és ha használsz soros eszközt, az a lábakra 1k ellenálláson át csatlakozzon!
A programozó így el tudja húzni, mégha a lábakon kívülről más jel is jönne....

Azért a LPT-s hótegyszerű helyett a buffereltet építsd meg. Sokkal biztonságosabb....

Ezt a lap alján.
(#) gtk hozzászólása Okt 11, 2008 /

Sziasztok !

USART-nal szamolnek hibaszazalekot az alabbi keplettel:
ERR[%] = (BaudRate_closestMatch/BaudRate)-1 * 100%
Csak eppen nem tudom, hogy mi az a ClosestMatch ?

-Vegeredmenykent azt szeretnem megtudni hogy 6 Mhz orajelnel, 115200 bps-en mekkora hibaszazalekkal dolgozna.

Hany szazalek az, ami mar nagyon nem jo? :smoke:
(#) TavIR-AVR válasza gtk hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

USB sorosnál 1% (0,5%) alatt legyél.
PC RS232 esetén 3% még ment (5% elvileg megy).

7,84%. KUKA.
Tegyél be az adatlapban megadott chipet....
7372800,14745600 stb.
Adatlap UART részen van táblicsku, hogy mekkora hiba van benne...)
(#) gtk válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Koszi.

Gondoltam fogjatok javasolni hogy tablazat szerint..
Csak 6Mhz orajel van, mivel FPGA osztja neki 50MHz-bol.
(#) balint1993 hozzászólása Okt 11, 2008 /

Sziasztok!!
Írtam avr-re egy programot basicben. Az ADC használatát akartam gyakorolni vele . A bascom szimulátorában jól működik , az AVR-ben viszont sehogy sem. Itt a program:

$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 4000000
$baud = 9600
Config Portb = Output
Config Adc = Single , Prescaler = Auto
Dim W As Word
Do
If Getadc(1) > 100 Then
Portb = 255
Else
Portb = 0
End If
Loop
End

Valaki nem tudja hogy miért nem működik??
Előre is köszi!
(#) TavIR-AVR válasza balint1993 hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Tipp:

Nálam mérőkör van rajta:
Vázlatként:

Config Adc = Single , Prescaler = Auto , Reference = Internal

Start Adc
Print "Fenyelem:" ; Getadc(0)
Print "Betap :" ; Getadc(1)
Stop Adc
(#) TavIR-AVR válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Még tipp: Aref lábon mi van?
- +5V?
- 100nF kondi a láb és a GND közt?

Mi a referencia feszültséged?
(#) balint1993 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Boccs ,azt nem írtam hogy belső referencia fesz van.
(#) balint1993 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Köszi az előbbi vázlatot!! Már működik az alapján.
(#) NickE hozzászólása Okt 11, 2008 /

Sziasztok!

Olyan problémám lenne, hogy egy ismerősöm elküldött nekem 2db ATMEGA8515 procit, meg a hexet, amit be kell tölteni. Ezzel nem is volt gond, de a fuses -el már igen. Ez valami netről leszedett cucc, csak nincs programozója, ezért küldte nekem. A leírásban van egy kép a fuses beállításokról, de ez egy másik programozó... Nekem STK500 van. Viszont ez alapján nem egyértelmű számomra, hogy az AVR Studioban hogy kell beállítani a fuses és lockbits részt. Mellékeltem a képet. (nem nagyon értek az AVR-ekhez)

fuses.jpg

(#) Tetye hozzászólása Okt 11, 2008 /

valaki tudna nekem szegiteni hogy az alábbi c-s filet leforditja hex be vagy át irja basicba? avr be kéne töltenem de nem ismerem a c-nyelvet kicsit sem a winavr meg error 2 -t ir ki mindig és nem tudom se leforditani se fel programozni előre is köszi.
http://tetye.hu/gtuner.c
(#) gtk válasza Tetye hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Megnezem.Milyen tipusu AVRre kell?
Megvan minden hozza?Fuse bitek beallitasai is? Foloslegesen ne probalkozzak..
(#) Tetye válasza gtk hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

attyni2313
biztositék bitekekel meg majd játszom már hozzá szoktam bár szerintem hagyon belsö 8Mhz s orárol járni a belö ora osztot ki kapcsolom aztán kész.
már a 4x4x4 es led kockánál is el játszottam ezt csak ott volt hex file.
köszi elöre is
Következő: »»   71 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem