Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Pohármelegítő
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Ifjbockgaben hozzászólása Okt 18, 2008 /

Szeretnék csinálni egy pohármelegítőt, vagy usb-set vagy pedig Fire-wireset, nem tudom, hogy álljak neki, annyit tudok hogy USB-n 5 volt van, Fire-wiren pedig 30v van. Légyszi segítsetek
(#) tiggersoft válasza Ifjbockgaben hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Ha komolyan gondolod akkor iee1394! Az usb ehhez kevés a maga fél amperével(max 2,5W) mig a firewire 1,5 A! Bár nem tudom elég-e ilyen célra a 45W?
(#) vicsys válasza tiggersoft hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Simán mehet usb-ről is, csak több kell...
Bővebben: Link
(#) tiggersoft válasza vicsys hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Hi. 30 USB csak ezért? Ez kész anyagi csöd... de a viccek...topikba pont jó.
(#) kendre256 válasza tiggersoft hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

A 45W 2 dl vizet 24 perc alatt felforralna, ha nem volna veszteség. A 2,5W elég karcsúnak tűnik, de árulnak ilyeneket.
Például itt
Az, hogy a 2,5W nem túl sok, abból is látszik, hogy a kütyünek van opcionális tápcsatlakozása is. Az 500 mA-t eléggé leterhelheti maga a 4 USB hub funkció is.
(#) patexati válasza vicsys hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Vannak hülye emberkék!
(#) patexati válasza Ifjbockgaben hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

(#) kendre256 válasza Ifjbockgaben hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

A feladat csak elektronikai oldalról nem oldható meg.
Egyik út:
A hőtechnikával kellene kezdeni.
1.,Mekkora hőmérsékleten szeretnéd tartani a poharat?
2., Mennyi a melegítőnek és a pohárnak a hővesztesége?
3., A hőveszteség függ a melegítő konstrukciójától (pl. szigetelés az alján, felület, stb.), a pohár milyenségétől (pl. egy fényes, rozsdamentes felület kevesebb hőt ad le, mint egy érdes, sötét felület).

Ha megvan a hőveszteség, abból lehet teljesítményt számolni, és abból a szükséges táplálást kiválasztani, majd a fűtőellenállást kiszámítani.
(Ezen annyit kell számolni, meg annyi ismeretlen van benne, hogy inkább felejtsük el.)

Másik út:
Megcsinálsz egy valamilyen melegítő konstrukciót, az előzőeket szem előtt tartva, és beleraksz egy fűtőszálat. A fűtőszálat táplálod egy változtatható tápegységről, és megnézed mekkora teljesítményen áll be az a kb. hőmérséklet, amit szeretnél. Ebből meg fog látszani, hogy az USB használható-e, vagy nagyobb teljesítmény kell. Ebből a teljesítményből kiszámolható a fűtő(szál)ellenállás.

Harmadik út:
Nem szórakozol ezekkel, a firewire portra ráraksz egy akkora fűtőellenállást, amit még tartalékkal elbír. A fűtőellenállással sorba kötsz egy vasalókban használatos bimetállos kapcsolót. A kapcsolót úgy állítod be, hogy a megfelelő hőmérséklet legyen a pohárban.
(#) Ifjbockgaben válasza tiggersoft hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Lehet hogy hibás információt adtam, nem forralni szeretnék csak melegíteni mondjuk teát, hogy ne legyen hideg, se túl forró, iee1934 az jónak hangzik
(#) tiggersoft válasza Ifjbockgaben hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Biztonsági tartalékot figyelembe véve nagyából 22-23 ohmnak kell lennie a fütőszálnak.Ezt régi hajszáritóból vagy gagyi kenyérpiritóból kitermelheted.Utobbiból akár a hökioldót is.
(#) maTaKee válasza Ifjbockgaben hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Idézet:
„Fire-wiren pedig 30v van”
<- Ez tényleg igaz?
(#) kendre256 válasza tiggersoft hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

A hajszárító hőkioldója nagyon magas hőfokon kapcsol, akár 5-600°C-on (annak akkor van funkciója, ha a motor hibája miatt leáll a légáramlás, és nincs "hűtve" a fűtőszál.) Annak a kapcsolási hőfokát nem lehet szabályozni, ellentétben a vasalóban lévővel. Esetleg hajlítgatással lehet kínlódni vele, de az nem is állandó kapcsolgatásra van tervezve, hanem néhányszori vészlekapcsolásra, emiatt sok kapcsolgatásra beégne az érintkezője.
(#) DJ_Tacee válasza maTaKee hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Hülyeség. 5V mint az USB. Mérj rá a csatlakozón...
(#) Ifjbockgaben válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

The 6 pin connector has the following pinout:
Pin 1; Power, 30volts
Pin 2; Ground
Pins 3, 4; B Twisted pair (-/+)
Pins 5, 6; A Twisted pair (-/+)
Cable shield

Igen valóban 30v

Forrás:http://www.packardbellweb.co.uk/hdd/installguide/Firewire%20Connector%20Pinout.htm
(#) MaSTeRFoXX válasza Ifjbockgaben hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

Én a terhelhetőségét vonnám kétségbe A PC-táp nem szolgáltat 12V-nál nagyobb feszültséget, és az emlékeim szerint az alaplapokon nincs ilyen célú 45W-os tápegység rész (ami előállítaná a 30V-ot és a 1.5A-t (nincs az alaplapon gyakorlatilag 16V-nál nagyobb feszültségű elkó)) Ráadásul a szabvány 7 és 30V közötti feszültséget ír és stabilizálatlan. (A sorosport is +-3 - +-30V-os szabványú és pár mA-ral lehet max terhelni, és ráadásul a mai alaplapokon kb 8-12V körüli feszültség van rajtuk...)

Szóval szerintem felejtős a FireWire, hacsak nincs közvetlenül a 12V-os ág belekötve....
(#) Norberto válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

Idézet:
„A sorosport is +-3 - +-30V-os szabványú”

A +-30V helyett nem inkább +-15V? Nem kötekedek, csak nekem így rémlik...
(#) MaSTeRFoXX válasza Norberto hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

Ja tényleg, az adó +-15V-ot tud max kiadni a vevő meg max +-30V-ot fogad :yes:
(#) Ifjbockgaben válasza Norberto hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

Valóban, én tévedtem, most mértem ebbe a pillanatban és 12v jön ki /nálam/
(#) Ifjbockgaben válasza Ifjbockgaben hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

Valami ötlete valakinek, nekem elfogytak :S
(#) deguss válasza Ifjbockgaben hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

Igen van!

Hálózati dugasztáp (lehet akár kis diszkrét kapcsoló üzemű is), és kész.
Ha konnektorba dugva használod a laptopot, akkor oda elfér még egy csatlakozó, ha akkuról járatod, akkor meg úgysem járható ez a gépen keresztüli táplálás, mert 5 perc alatt beáll a legalacsonyabb energiaszint, a természet törvényei szerint.

Dugasztápot vehet, de van itt a kapcsolásoknál egy jó hatásfokú rezonáns kapcsoló üzemű is, ha van kedved bütykölni. Ha otthon van az érintésvédelem területén és be tudod tartani a biztonsági szabályokat, akkor megcsinálhatod közvetlen 230V-osra is, így nem kell tápegység, csak egy konnektor. Lehet kapni kifejezetten alacsony hőmérsékletű szigetelt fűtőhuzalt, hasonlót, mint amit ágymelegítőkbe varrnak be.
(#) Ifjbockgaben válasza deguss hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

Az ötlet nem rossz, de mindenképpen asztali géphez szeretném, nem notihoz és érintévédelmi szempontból is jobb lenne az alacson fesz, ugyan... az ágy melegítő sem volna rossz ötlet...gondolkodtam azon is .

Tudna valaki rajzolni nekem egy elvi rajzot IEEE1934 re? 12 voltos :$
Előre is köszönöm
(#) gg630504 válasza Ifjbockgaben hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

Thermosz?
(#) Ifjbockgaben válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

Ez a beszólás valóban ide való volt. Igen termosszal melegítsem a poharat?
(#) Ifjbockgaben válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

Nem a gépemet kényszerítem, csak sok az üres hub, gondoltam csinálok egyet, de látom itt a beszólás a lényeg
(#) gg630504 válasza Ifjbockgaben hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

Nyugi.

1. PC hagyományos ( din5 == tuchel ) billentyűzetcsatlakozójáról mekkora áramerősség vehető le, ki tudja?
2. Hátra egy csatlakozó, ami közvetlenül a tápegységre csatlakozik ( 5 és/vagy 12 volt ). ( Ha 12 voltos, akkor pl. autós aljzat. )
Mindezek inkább csak melegen tartásra alkalmasak.
Meggondolandó a hőszigetelés. A hungraocell nem szép. Másik a thermosz. Ha nagy, az egész pohár belefér. Ha kicsi a szája, akkor merülőforraló ( akvárium melegítő kémcsőből ).
Akkor már inkább thermosz, fűtés nélkül. De méginkább pár másodperc a mikrohullámú főzőben, ha hűl a tea.
3. Én autós melegítőt használnék hagyományos akkutöltővel. Kiránduláskor is használható. Hasonlóan használtam hűtőládát ( igaz, a tápcsatlakozó kicsit megpörkölődött 8 ampertől ). Szóval 12 voltos tápegység, amit még másra is lehet használni ( világítás ).
4. Kis állvány, rajta a pohár, alatta meggyújtott illatos mécses.
(#) tourer válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

Óvatosan a billentyűzet 5 Voltjával! Egy biztosíték védi, talán 1-1,5 Amperes. Ha kimegy, akkor aztán lehet keresgélni, hogy hol lehet. Van amelyik alaplapon csak egy nyákcsík van "kikönnyítve" a megfelelő áramerősségnek, van ahol rendes SMT bizti van az alaplapon.
Több rádióamatőr ismerősöm járt így régen.
(#) Ifjbockgaben válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 20, 2008 /

Közvetlen tápcsatlakozás megoldható, de nem terheli nagyon a tápot?
Eddig van 2 winchesterem meg egy DVD-író
(#) Ifjbockgaben válasza Ifjbockgaben hozzászólására (») Okt 21, 2008 /

Nézegettem a tápegységet és találtam rajta egy táblázatot ami a következőket tartalmazza:

+3.3V +5v +12v -5v -12v +5vSB
20A 30A 13A 0,5A 0.8A 2A
165W max - 9.6W max -
300 watt

a tápegység képes lenne leadni 20-30A-t? mert akkor ez ideális lenne pohármelegítőnek

(#) koboraram1221 hozzászólása Okt 28, 2008 /

én csináltam ojat hogy régi rossz ic-k tranyók kivezetéseire tettem 5 voltot és általába azzonal foró lett a tranyó.ill ic.. csak azt nem tudom hogy az usb ből mekkora teljesitmény nyerhető ki max.

vagy a másik megoldás a peliter hőelem.de ehez komoly áram sükséges.
(#) gulyi88 válasza koboraram1221 hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

USB-n összesen max 500mA jön ki azaz Pössz: 2,5W...
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem