Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Pohármelegítő
Témaindító: Ifjbockgaben, idő: Okt 18, 2008
Témakörök:
Szeretnék csinálni egy pohármelegítőt, vagy usb-set vagy pedig Fire-wireset, nem tudom, hogy álljak neki, annyit tudok hogy USB-n 5 volt van, Fire-wiren pedig 30v van. Légyszi segítsetek
Ha komolyan gondolod akkor iee1394! Az usb ehhez kevés a maga fél amperével(max 2,5W) mig a firewire 1,5 A! Bár nem tudom elég-e ilyen célra a 45W?
Simán mehet usb-ről is, csak több kell...
Bővebben: Link
Hi. 30 USB csak ezért? Ez kész anyagi csöd... de a viccek...topikba pont jó.
A 45W 2 dl vizet 24 perc alatt felforralna, ha nem volna veszteség. A 2,5W elég karcsúnak tűnik, de árulnak ilyeneket.
Például itt Az, hogy a 2,5W nem túl sok, abból is látszik, hogy a kütyünek van opcionális tápcsatlakozása is. Az 500 mA-t eléggé leterhelheti maga a 4 USB hub funkció is.
A feladat csak elektronikai oldalról nem oldható meg.
Egyik út: A hőtechnikával kellene kezdeni. 1.,Mekkora hőmérsékleten szeretnéd tartani a poharat? 2., Mennyi a melegítőnek és a pohárnak a hővesztesége? 3., A hőveszteség függ a melegítő konstrukciójától (pl. szigetelés az alján, felület, stb.), a pohár milyenségétől (pl. egy fényes, rozsdamentes felület kevesebb hőt ad le, mint egy érdes, sötét felület). Ha megvan a hőveszteség, abból lehet teljesítményt számolni, és abból a szükséges táplálást kiválasztani, majd a fűtőellenállást kiszámítani. (Ezen annyit kell számolni, meg annyi ismeretlen van benne, hogy inkább felejtsük el.) Másik út: Megcsinálsz egy valamilyen melegítő konstrukciót, az előzőeket szem előtt tartva, és beleraksz egy fűtőszálat. A fűtőszálat táplálod egy változtatható tápegységről, és megnézed mekkora teljesítményen áll be az a kb. hőmérséklet, amit szeretnél. Ebből meg fog látszani, hogy az USB használható-e, vagy nagyobb teljesítmény kell. Ebből a teljesítményből kiszámolható a fűtő(szál)ellenállás. Harmadik út: Nem szórakozol ezekkel, a firewire portra ráraksz egy akkora fűtőellenállást, amit még tartalékkal elbír. A fűtőellenállással sorba kötsz egy vasalókban használatos bimetállos kapcsolót. A kapcsolót úgy állítod be, hogy a megfelelő hőmérséklet legyen a pohárban.
Lehet hogy hibás információt adtam, nem forralni szeretnék csak melegíteni mondjuk teát, hogy ne legyen hideg, se túl forró, iee1934 az jónak hangzik
Biztonsági tartalékot figyelembe véve nagyából 22-23 ohmnak kell lennie a fütőszálnak.Ezt régi hajszáritóból vagy gagyi kenyérpiritóból kitermelheted.Utobbiból akár a hökioldót is.
Idézet: <- Ez tényleg igaz? „Fire-wiren pedig 30v van”
A hajszárító hőkioldója nagyon magas hőfokon kapcsol, akár 5-600°C-on (annak akkor van funkciója, ha a motor hibája miatt leáll a légáramlás, és nincs "hűtve" a fűtőszál.) Annak a kapcsolási hőfokát nem lehet szabályozni, ellentétben a vasalóban lévővel. Esetleg hajlítgatással lehet kínlódni vele, de az nem is állandó kapcsolgatásra van tervezve, hanem néhányszori vészlekapcsolásra, emiatt sok kapcsolgatásra beégne az érintkezője.
Hülyeség. 5V mint az USB. Mérj rá a csatlakozón...
The 6 pin connector has the following pinout:
Pin 1; Power, 30volts Pin 2; Ground Pins 3, 4; B Twisted pair (-/+) Pins 5, 6; A Twisted pair (-/+) Cable shield Igen valóban 30v Forrás:http://www.packardbellweb.co.uk/hdd/installguide/Firewire%20Connector%20Pinout.htm
Én a terhelhetőségét vonnám kétségbe A PC-táp nem szolgáltat 12V-nál nagyobb feszültséget, és az emlékeim szerint az alaplapokon nincs ilyen célú 45W-os tápegység rész (ami előállítaná a 30V-ot és a 1.5A-t (nincs az alaplapon gyakorlatilag 16V-nál nagyobb feszültségű elkó)) Ráadásul a szabvány 7 és 30V közötti feszültséget ír és stabilizálatlan. (A sorosport is +-3 - +-30V-os szabványú és pár mA-ral lehet max terhelni, és ráadásul a mai alaplapokon kb 8-12V körüli feszültség van rajtuk...)
Szóval szerintem felejtős a FireWire, hacsak nincs közvetlenül a 12V-os ág belekötve....
Idézet: „A sorosport is +-3 - +-30V-os szabványú” A +-30V helyett nem inkább +-15V? Nem kötekedek, csak nekem így rémlik...
Ja tényleg, az adó +-15V-ot tud max kiadni a vevő meg max +-30V-ot fogad :yes:
Valóban, én tévedtem, most mértem ebbe a pillanatban és 12v jön ki /nálam/
Valami ötlete valakinek, nekem elfogytak :S
Igen van!
Hálózati dugasztáp (lehet akár kis diszkrét kapcsoló üzemű is), és kész. Ha konnektorba dugva használod a laptopot, akkor oda elfér még egy csatlakozó, ha akkuról járatod, akkor meg úgysem járható ez a gépen keresztüli táplálás, mert 5 perc alatt beáll a legalacsonyabb energiaszint, a természet törvényei szerint. Dugasztápot vehet, de van itt a kapcsolásoknál egy jó hatásfokú rezonáns kapcsoló üzemű is, ha van kedved bütykölni. Ha otthon van az érintésvédelem területén és be tudod tartani a biztonsági szabályokat, akkor megcsinálhatod közvetlen 230V-osra is, így nem kell tápegység, csak egy konnektor. Lehet kapni kifejezetten alacsony hőmérsékletű szigetelt fűtőhuzalt, hasonlót, mint amit ágymelegítőkbe varrnak be.
Az ötlet nem rossz, de mindenképpen asztali géphez szeretném, nem notihoz és érintévédelmi szempontból is jobb lenne az alacson fesz, ugyan... az ágy melegítő sem volna rossz ötlet...gondolkodtam azon is .
Tudna valaki rajzolni nekem egy elvi rajzot IEEE1934 re? 12 voltos :$ Előre is köszönöm
Thermosz?
Ez a beszólás valóban ide való volt. Igen termosszal melegítsem a poharat?
Nem a gépemet kényszerítem, csak sok az üres hub, gondoltam csinálok egyet, de látom itt a beszólás a lényeg
Nyugi.
1. PC hagyományos ( din5 == tuchel ) billentyűzetcsatlakozójáról mekkora áramerősség vehető le, ki tudja? 2. Hátra egy csatlakozó, ami közvetlenül a tápegységre csatlakozik ( 5 és/vagy 12 volt ). ( Ha 12 voltos, akkor pl. autós aljzat. ) Mindezek inkább csak melegen tartásra alkalmasak. Meggondolandó a hőszigetelés. A hungraocell nem szép. Másik a thermosz. Ha nagy, az egész pohár belefér. Ha kicsi a szája, akkor merülőforraló ( akvárium melegítő kémcsőből ). Akkor már inkább thermosz, fűtés nélkül. De méginkább pár másodperc a mikrohullámú főzőben, ha hűl a tea. 3. Én autós melegítőt használnék hagyományos akkutöltővel. Kiránduláskor is használható. Hasonlóan használtam hűtőládát ( igaz, a tápcsatlakozó kicsit megpörkölődött 8 ampertől ). Szóval 12 voltos tápegység, amit még másra is lehet használni ( világítás ). 4. Kis állvány, rajta a pohár, alatta meggyújtott illatos mécses.
Óvatosan a billentyűzet 5 Voltjával! Egy biztosíték védi, talán 1-1,5 Amperes. Ha kimegy, akkor aztán lehet keresgélni, hogy hol lehet. Van amelyik alaplapon csak egy nyákcsík van "kikönnyítve" a megfelelő áramerősségnek, van ahol rendes SMT bizti van az alaplapon.
Több rádióamatőr ismerősöm járt így régen.
Közvetlen tápcsatlakozás megoldható, de nem terheli nagyon a tápot?
Eddig van 2 winchesterem meg egy DVD-író
Nézegettem a tápegységet és találtam rajta egy táblázatot ami a következőket tartalmazza:
+3.3V +5v +12v -5v -12v +5vSB 20A 30A 13A 0,5A 0.8A 2A 165W max - 9.6W max - 300 watt a tápegység képes lenne leadni 20-30A-t? mert akkor ez ideális lenne pohármelegítőnek
én csináltam ojat hogy régi rossz ic-k tranyók kivezetéseire tettem 5 voltot és általába azzonal foró lett a tranyó.ill ic.. csak azt nem tudom hogy az usb ből mekkora teljesitmény nyerhető ki max.
vagy a másik megoldás a peliter hőelem.de ehez komoly áram sükséges.
USB-n összesen max 500mA jön ki azaz Pössz: 2,5W...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |