Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Azzal is ügyesen meg lehet oldani. elején fúrod normál üzemmódban, aztán a végén mielőtt kiérne a szerszám nagyon kicsi előtolást adsz a fúrónak. Természetesen egy alátét anyagnak alatta kell lenni, amire a lehetőségek szerint minnél tökéletesebben fekszik föl, esetleg ahogy javasolták rá is pillanatszorítózhatod. De a gyakorlatban annak több jelentősége, van, hogy milyen sebességű az előtolás, jelen esetben az hogy milyen gyorsan fogd tekerni az oszlopos fúró karját.
Attól tartok ez lesz az a feladat ahol annak is nagy jelentősége van hogy mennyire van kikotyogósodva az oszlopos fúró, márpedig ez egy hobbi cucc ami volt is használva...
hát igen az előtolásnál vigyázni kell, mert ahogy mondtam szinte hártyavékony az anyag. Mindenesetre a kilépéshez meg tudom oldani a fa alátétet, a belépéshez nem a jelölések miatt. Ja igen, lefogatni sem tudom sajnos szóval négykezest játszunk valahogyan!
Rendesen megválaszolták a kérdésedet.
Ehhez nem tudnék mit hozzá tenni. Barkács áruházban több fajtát is találhatsz. Van olyan fajta ami 2-3 független pengével rendelkezik és bármilyen méret beállítható rajta. Nekem ilyet sikerült beszerezni és nem kopik az éle.
Azt hittem, hogy eltevedtem mert mind olvasom a famegmunkalast.
Jutott eszembe, apam szerint megtortent az 50 -es evekben. Szakiskola, hozza a videki anyuka a lanyat felvetelre. Kerem vegyek fel a lanyomat a vasszakra monda az anya. A fenforgo, sajnalom csak a faszakon van meg hely. Anya, semmi gond, vegyek fel a faszakra.
Kaptam tegnap egy eléggé leharcolt de működő Vermona csöves erősítőt ,viszont a kimenőtrafója 6 ohmra illeszt. Köthetek rá 4 ohmos hangszórót? És a hálótrafója is csak 220v ra jó. Ezt használhatom a mai 230v os hálózathoz? Ha nem hogy lehetne a trafó megbontása nélkül átalakítani a mai hálózati feszültséghez?
Semmi gond, egy kicsit csokken a telyesitmenye.
A trafo sem gond. Legyszives es ird meg pontosan melyik Vermonarol van szo.
Vermona MV3 régi 2 csatornás keverőerősítő 2 el84,2 ecc83 és 1 ef86 csatornánként hangerő hangszínnel. Kapcsolási rajzot mellékelem
Ismerem az erositot es sokat hasznaltam a 70-es evekben, egy nagyon is jo kis erosito.
Klasszikus egyszeru megbizhato. Nem szabad szejelszedni !! Kapcsolasi rajz: Bővebben: Link Kép: Hivatkozás Bővebben: Link
Kozben nem vettem eszre, hogy te is beszurtad a kapcsolasi rajzat.
Szerintem is szentségtörés szétszedni Valszeg restaurálni fogom és ha kész majd teszek föl képet Az nem tehet kárt az erősítőben a megemelkedett anód és fűtőfesz?
Pont ezt akartam irni.
Minden forrpontot forassz ujra, porold ki , fenyesidsd fel nert egy szep regi erosito. Amennyiben az elkok legyengultek nem szabad kicserelni ujra, hanem a regit szejel kell szedni es abba bele epiteni az uj kondit.
Most hogy kerestem bele rendes csöveket meg vezetékeken kötöttem bele szűrőkondit ( az előző eszes tulaj kiszedte belőle) kifejezetten tetszik a hengja
Garantaltan jol szol.
A kapcsolasi rajzon lathatoan tobb negativ visszacsatolast alkalmazotta tervezo. Ket aram (a ket elso trioda katodja nincs hidegitve) es egy feszultseg ez utobbi magaba foglalja a kimenot is es igy a torzitasa a max. telyesitmenyen sem eszleheto egy normalis ember szamara.
Sajna nincs meg az eredeti nyákba való 50+50 µF os kondi is nekem is csak csvaros van de megpróbálok szerezni az eleje szerencsére nagyon szép egy karmolás nincs rajta csak a belseje... borzalmas úgy néz ki hogy valaki véletlenül beleöntött egy csésze kávét ezt kivakartam belőle és lám szebbb mint újkorába
Tehetsz még bele videoton rádióból bontott 50+50µF-os kondit csak nem tudom a lábkiosztása egyezik-e. Vagy a fadobozos vidi színestévék kapcsi tápjában volt 47+47µF 350V nyákba forrasztható kondi. Ez ugyan már alacsonyabb volt de lábkiosztása megegyezik az előzővel.
Az jutott eszembe hogy mi lenne ha beraknék valami jó nagy teljesítményű ellenállást hálózati fesz utjába ami csökkentené a feszültséget 220v-ra. Van ennek egyátalán értelme vagy haggyam úgy ahogy van?
Valahogy így gondoltam(lásd melléklet ) Az ellenállás értékét persze kiszámolnám
Szerintem ne foglalkozz vele. Ha hálózati oldalon 5%-al nagyobb fesz van a szekunder oldalon is annyival több lessz. Az nem gond.
Az áramszolgáltatók az átállás idején nyilatkoztak arról, hogy a 10V feszültségemelkedés miatt nem kell semmilyen készüléket kidobni, átállítani, mert a korábbi feszültség érték is lehetett ennyi (+ 10% --> +22V=244V). Erre a fogyasztókat régen is "felkészítették". Semmilyen ténykedésre nincs hát szükség.
Tudja valaki, honnan tudok csavaros 50+50 mikrós vagy 100+100 mikrós kondikat szerezni? A börzén vannak ilyenek? Mennyi lehet az ára?
Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz megmunkálni egy 4mm-es alulemezt. Kisebb művészet kell hogy kifúrjak egy csőfoglalathoz való lyukat... De haladok
Azért mert az előző tulaj azt mondta h azért vette ki belőle a kondit mert eldurrant .És azt gyanítom h ez a megemelkedett tápfesz miatt van de lehet csak a kondi volt már kiszáradva
Ne butaskodj, nem kell oda ellenallast tenni.
Kulonben hogyan szamolnad ki??
Aki szeretné távirányítóssá alakítani az erősítőjét, annak itt van két pár száz forintos ic, amit természetesen könnyen be is lehet szerezni.
Persze motoros potival és relékkel kivitelezve... Nagyon egyszerű az áramkör, nem kell hozzá semmi speciális alkatrész. A tc9150 helyett tc9149-et is lehet használni.
Bár tudom, hogy a mai modern, és lusta korban "MENŐ", és hasznos a távirányíthatóság, nameg elég sok külföldön gyártott "GYÁR"-tott készülékben már megtalálható. De én p.l. nem szentségteleníteném meg a reneszánszát élő régimódi építési technikával épített remekművet, Integrált Áramkörös kiegészítővel, még akkor sem, ha az csak motorosan avatkozik bele a hangstruktúrába...
Az is igaz, hogyha tudnék még szerezni "FOTOCELLÁT" /értsétek alatta azt a csövet, ami p.l. sok kis faluban máig kapcsolgatja a közvilágítást/ Ezzel mint elektroncsöveknél megszokott vákumtechnikai optoelektronikai eszközzel, ferkvencia moduláltan, csöves vevővel, és teljesítmény fokozattal, biztos építenék!! Csak egy kis erősítés, sávszűrés, egyenirányítás, néhány 230v-os behúzójú relé, és már kész is. Onnan már jöhet a motoros hangerőszabályzás! Arról persze ne is essen szó, hogy a távirányító mkkora lenne, ha az is "csöves" /az adója biztos izzó lenne/ De ha valaki visszaemlékszik a Vissza a jövőbe c. filmre, nem semmi áramkör lenne... Na jó egy frekvencia modulált fényadóhoz nem hiszem ,hogy sok cső kéne, és vannak kicsi telepes csövek is... Jó sok 9v-os elemmel max. egy "TÁLCÁNYI"
Á, meglehet azt csinálni zseblámpaizzóval és szaggatós feszültségátalakítóval is, és akkor már 4 darab ceruzaelem elég lenne
Egy régi ezermesterben láttam hogy egyszerű zseblámpávai készítettek távirányítást, a vevő több fényellenállás volt, persze egy csőben, ahová bele kellett világítani a zseblámpával, és amelyik csőbe világítottak azt a funkciót lehetett változtatni De meg lehet csinálni ultrahanggal is, mint a régi tévékben és akkor még kimenőtrafó sem kell a távirányítóba merthát ugye a piezókristálynak nagy impedanciája van
Azt hittem, hogy eltevedtem, Pláne ha tudnád hogy egy nixie óra project-hez kellett az infó, de nincs lelkiismeret furdalásom mert az ezt követő project is fadobozos és igazából ennek a projectnek a novál foglalataihoz vettem a 18-as fúrót (meg a kis vörösréz szeg-eket is). Szóval a megszerzett tudást itt is hasznosíthatom, meg a nixie is elektroncső csak hidegkatódos
|
Bejelentkezés
Hirdetés |