Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Edgar, mi a véleményed? Haverom most volt nálam, vázoltam neki a problémámat a 18-as furatokkal, és felajánlotta a kis kézi kütyüjét ami 18000-t forog!
Esetleg ha berajzoltam körzővel ezzel nekiessek?
Sziasztok, kérdésem főleg a nagyobb gyakorlati tapasztalattal bíró (szándékosan kerülöm az "idősebb" szót ) csöves társakhoz szól!
Az elektroncsövek alapból gyűlölik ha fektetett helyzetben használják őket (bár erre ellenpélda számtalan csöves gitár kombó meg pl a revox G36-osa is) vagy vannak típusok ahol egyáltalán nem ajánlott a vízszintes testhelyzet máshol pedig szinte tök mindegy? Azt hallottam példáúl hogy a PL509-nek olyan közel van a katódja a fűtőszálhoz, hogy az utóbbi üzemi helyzetben a melegtől megnyúlik-belóg és csúnya katód-fűtés zárlatot okozhat! Van valakinek átfogó tapasztalata erről? Még talán másoknak is segítségükre lehet az infó ha építésnél megszalad a fantáziájuk
Sziasztok!
Kaptam egy kimenotrafot de nem tudom beazonositani. Ha valakinek ismezos vagy van valami otlete segizsen. Koszi!!
Ez egy régi Eag hálózati trafó nem kimenőtrafó erre utal a TH706 os tipusszám is. Valószínűleg Eag ak 706 tipusú keverőbe volt :yes: Én ebből a trafóból építettem régen egy klassz kis gitárelőfokot
hapro nagyon szepen leirta a dolgokat.
A faiparban a kes, furoel stb. atmerojetol fuggoen 1000-30.000 ford/perc is lehet a fordulatszama a szerszamnak. A konyvek megadjak a kulonbozo kemenysegu fakhoz a keruleti vagy a fordulatszamot. Ezek a gyakorlati tapasztalatok alapjan keszultek es figyelembe kell venni. Teszel egy ket probat es azonnal rea josz a dolgokra. Nekem egy oszlopos hazi furogepem van (tobb lepcsos attetel) aminek a fordulatszama felvan tornaszva 6000 ford/perc-re es semmi gondom nem volt a fa furasanal. Kulonben a sracok itt szepen leirtak a kulonbozo technikai fogasokat.
> Az elektroncsövek alapból gyűlölik ha fektetett helyzetben használják őket
En is igy tudom. Azt is mondjak hogy elgorbul a meleg katod es katod-racs zarlatot okoz. Ugyanakkor egy csomo csoves TV fuggoleges sasszival volt szerelve. Valamint amilyen csoves hiradastechnikai cuccokat lattam, azokban is mind vizszintesen volt az osszes (ipari) cso...
...majd tedd le a csövet, vegyél kézbe egy hideg sört és ugyan hozd már ide...
Nem is..., inkább csak vedd át a másik kezedbe a csövet!
lököttek mindenesetre jó móka elnézni néha a baromkodásotokat!
A betu-kivezetes parositas nincs meg veletlenul? Kozben megkaptam a "parjat" is, akkor az a kimeno. Az mit tudna gondolok itt egy 1-2W-os kapcsolasra abban elmenne mindt kimeno?
Amire emléxem belőle azt leírom: A,C az anódfesz a B árnyékolás. H,S 6,3v K,M 6,3V P,R 6,3V U,V 6,3V D,N 220V
Jutott eszembe.
Halasz. Kifogja az aranyhalat. Egy kivansag ha vissza dobsz. A halasz erossen reszeges volt es azt kerte, hogy vizeljen "Pezsgőt". Haza megy , asszony ket pezsgospoharat, de hat az minek. Majd meglatod. Megy is a dolog vagy harom napon keresztul, a negyedik nap csak egy poharba vizelt. Kerdi az aszony, tata en nem iszok??? De igen, csak üvegből.
Láttál már csöves TV-t, gondolom. Abban hogy állnak a csövek? A legtöbb esetben vízszintesen. Vagy a rádiókban az EZ80? Azok is gyakran vízszintesen. A 6P45Sz szintén vízszintben üzemelt. De ki tudja, a búra körkörösen egyenletesebben tudja leadni a hőt, és kevesebb jut a foglalatnak is, ha függőleges a beépítési helyzet.
Ennyi? Imi, tőled tudományosabb megfogalmazást vártam
Sajnos, most csak ennyi. A fellelhető szakirodalomban nem találkoztam az építési helyzetet taglaló résszel, de többünk által leírtan a tervezőknek sem igazán szempont a beépítési helyzet. Akkor pedig, akkora jelentősége mégsem lehet.
Nem ide tartozik, de erről erről inkább a HMLi (HMV) 160 típusú - előtétet nem igénylő - ún. kevert fényű lámpa jut eszembe, ott a függőlegestől max. 30 fok eltérést enged meg a gyártó. De - nyilván - ennek más oka van.
Minden esetre köszönöm, megnyugtató-kielégítő választ kaptam úgyhogy részemről nem nyaggatnlak titeket erről többet , ja és megyek és az oldalára borítom az összes csöves kütyümet
Sziasztok,
Egy hangfrekis erősítőnél okozhat-e a hang minőségében romlást ha a végcső megfelelően nagy anódfeszről viszont a megengedett anódáramnak csak a feléről "jár", beleértve az így kialakúlt illesztetlenséget a cső kimeneti ellenállása és a kimenő trafó primer ellenállása között? Vagy csak a fele kraft kábé dupla csőélettartammal kárpótolja a tudatlanúl anódtáp trafót méretező tulajt?
Gondolom, ez egy SE végfok. Ha nem, akkor így is kell beállítani, felesleges A osztályba járatni a végcsöveket. Ha viszont SE, akkor a tankönyvek szerint azért nem annyira jó, mert zárás irányába hamar(abb) eléri a görbült szakaszt, tehát aszimmetrikus lesz a szinusz. De itt láthattuk, hogy bizonyos "Picollo" ECL86-jét is elég kis áramra "lőtték be", valaki itt meg is jegyezte ezt. Valószínűleg mégis jó hangú kis szerkezet lehet. Tehát, meg kell hallgatni, aztán utólag is biztos megvan rá a mód, hogy utólag megemeld az áramot, ha úgy jobb.
Ipari eszközökben a helykihasználás érdekében én is láttam sok csövet vízszintes elrendezésben!
Az anódáramot tudod állítani a katódellenállásal, ennek csökkentésével a rajta eső feszültség csökken, a rajta kialakuló, a rács szempontjából negatív feszültség zárja le tulajdonképpen a csövet. Azt kell megjegyezni hogy az elektroncsövet mindig lezárni kell, ellentétben a tranzisztorral, amit pozitív feszültséggel kell kinyitni. Érdemes a katalógus által megadott értékeket felhasználni, hidd el a csőgyártók jobban tudják, az ott megadott adatokat rengeteg torzítás stb. mérés előzte meg.
Ettől azért már előbbre tartunk, majd 600 oldal begépelése után. A gyáraknak én is hiszek, de azért egy csövet sokféleképpen be lehet állítani. A határértékek figyelembevételével számtalan (jó, és kevésbé jó) helyre felvehetjük a munkapontot. Mérni meg mi is tudunk, nemcsak a gyárak.
Hmm...ebben kicsit vitatkoznék Imivel.az SE-végfoknál az áram értéke természetesen kötött,itt a munkaegyenes(közelítőleg)lineáris szakaszának közepére kell belőni,ez tiszta sor.viszont PP-nél sem lehet bármilyen mértékben büntetlenül csökkenteni,illetve lehet,csak minőségromláshoz fog vezetni.ha felére leveszed,akkor már biztosan.ha kisebb áramot állítasz be a cső kímélése érdekében,az jobban fogja akadályozni az elektronfelhő áramlását(a k-trafó felé),vagyis az alk.látszólagos anódimpedanciája megnövekszik.tehát ellenütemben is(közel)A-osztályra kell törekedni.annak idején végeztem több kísérletet a nyugalmi áramok állítgatásával,és minden esetben az értékek csökkentésével bizony a hangminőség is visszaesett.ez műszeresen és füllel is kimutatható.az átviteli sáv szűkülni fog,bár a mértéke nem drasztikus,de jól észlelhető.szubjektíve elsősorban a magastartomány romlik le.tehát a csöveket nemigen lehet"kímélni",-a hagyományos kapcsolásokban.egyetlen kivétel a(katódból kicsatolt)PPP-verzió,itt ui.a nyugalmiáram csak töredéke az A-osztálynak(EL 84-nél 7-8mA!!),ezért a végcső élettartama jelentősen,akár 2-3szorosára is növekedhet.viszont a tápegységnél komoly árat kell fizetni az említett előnyökért.egyébként ha nem észlelsz számottevő különbséget,akár fél-árammal is szépen elketyeg az erőlködő,a végcső csak örül neki...
Nekiálltam első kimenőm tekerésének! Hogy nem lesz hamar kész, azt már látom... Néhány sor próbatekeréssel melegítetem be, s egy apró technikai probléma adódott! Méghozzá rögtön a zománchuzal bevezetésénél. Ha szépen faltól falig, menet menet mellé kívánok tekerni, nagyon nem jön jól a warnisch cső! A következő sor elején egyszerűen dob egyet, s a lépcső csak több sor után tűnik el. És akkor még csak egy kivezetésről beszéltem. Gondolom, az nem lenne szerencsés, ha a zománchuzalra csak azután húznám rá a szigetelést, hogy kibújt a csévetest furatán... Bár ha minden kivezetés más-más furaton jön ki, talán elég messze vannak egymástól ahhoz, hogy átüssenek... Hmm?
Sziasztok!
Tud valaki segíteni megtekerni két fojtót? Közboli valamikor tett nekem egy könnyelmű ígéretet, csak én pesti vagyok, így van közöttünk 80-100km Esetleg valaki Pesten?
> nagyon nem jön jól a warnisch cső!
En ugy szoktam csinalni, hogy a masik vegen hozom ki a szigetelo csovet, igy a csevetest teljes hosszan vegigfut es maga a tekercseles rogziti...
Mivel közös az anódtáp, próbából csak az egyik oldalt beüzemelni, közben állítgatom a nyugalmi áramot az előfesszel így a trafóban is lesz elég kraft meg a hangján is hallom ha gáz van kis áramnál.
"Egyszerűen nem is értem,miért ragaszkodnak sokan a PP kapcsoláshoz,mikor a PPP sokkal többet nyújt,ugyanazon teljesítmény adatoknál,itt is kell két trafó meg ott is... Nem beszélve a nyugalmi áramigényekről."
Majd rájössz , ha teljesen működőképesre összedobsz 1 PPP-t . Hál. trafó minősége nagyon benne van a hangjában .... |
Bejelentkezés
Hirdetés |