Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   264 / 2208
(#) MrBrown válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 20, 2008
Edgar, mi a véleményed? Haverom most volt nálam, vázoltam neki a problémámat a 18-as furatokkal, és felajánlotta a kis kézi kütyüjét ami 18000-t forog!
Esetleg ha berajzoltam körzővel ezzel nekiessek?
(#) MrBrown hozzászólása Okt 20, 2008
Sziasztok, kérdésem főleg a nagyobb gyakorlati tapasztalattal bíró (szándékosan kerülöm az "idősebb" szót ) csöves társakhoz szól!
Az elektroncsövek alapból gyűlölik ha fektetett helyzetben használják őket (bár erre ellenpélda számtalan csöves gitár kombó meg pl a revox G36-osa is) vagy vannak típusok ahol egyáltalán nem ajánlott a vízszintes testhelyzet máshol pedig szinte tök mindegy?
Azt hallottam példáúl hogy a PL509-nek olyan közel van a katódja a fűtőszálhoz, hogy az utóbbi üzemi helyzetben a melegtől megnyúlik-belóg és csúnya katód-fűtés zárlatot okozhat!
Van valakinek átfogó tapasztalata erről?
Még talán másoknak is segítségükre lehet az infó ha építésnél megszalad a fantáziájuk
(#) Hx-2 hozzászólása Okt 20, 2008
Sziasztok!
Kaptam egy kimenotrafot de nem tudom beazonositani. Ha valakinek ismezos vagy van valami otlete segizsen.
Koszi!!
(#) korgs2 válasza Hx-2 hozzászólására (») Okt 20, 2008
Ez egy régi Eag hálózati trafó nem kimenőtrafó erre utal a TH706 os tipusszám is. Valószínűleg Eag ak 706 tipusú keverőbe volt :yes: Én ebből a trafóból építettem régen egy klassz kis gitárelőfokot
(#) edgar válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 20, 2008
hapro nagyon szepen leirta a dolgokat.
A faiparban a kes, furoel stb. atmerojetol fuggoen 1000-30.000 ford/perc is lehet a fordulatszama a szerszamnak.
A konyvek megadjak a kulonbozo kemenysegu fakhoz a keruleti vagy a fordulatszamot.
Ezek a gyakorlati tapasztalatok alapjan keszultek es figyelembe kell venni.
Teszel egy ket probat es azonnal rea josz a dolgokra.
Nekem egy oszlopos hazi furogepem van (tobb lepcsos attetel) aminek a fordulatszama felvan tornaszva 6000 ford/perc-re es semmi gondom nem volt a fa furasanal.
Kulonben a sracok itt szepen leirtak a kulonbozo technikai fogasokat.

(#) edgar hozzászólása Okt 20, 2008
Eag ak 706 a.djvuKép: Hivatkozás
(#) Gafly válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 20, 2008
> Az elektroncsövek alapból gyűlölik ha fektetett helyzetben használják őket

En is igy tudom. Azt is mondjak hogy elgorbul a meleg katod es katod-racs zarlatot okoz.

Ugyanakkor egy csomo csoves TV fuggoleges sasszival volt szerelve.
Valamint amilyen csoves hiradastechnikai cuccokat lattam, azokban is mind
vizszintesen volt az osszes (ipari) cso...
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 20, 2008
...majd tedd le a csövet, vegyél kézbe egy hideg sört és ugyan hozd már ide...
(#) MrBrown válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 20, 2008
Nem is..., inkább csak vedd át a másik kezedbe a csövet!
(#) 021 hozzászólása Okt 20, 2008

Nem is rossz otlet
(#) rockersrac hozzászólása Okt 20, 2008
lököttek mindenesetre jó móka elnézni néha a baromkodásotokat!
(#) Hx-2 válasza korgs2 hozzászólására (») Okt 20, 2008
A betu-kivezetes parositas nincs meg veletlenul? Kozben megkaptam a "parjat" is, akkor az a kimeno. Az mit tudna gondolok itt egy 1-2W-os kapcsolasra abban elmenne mindt kimeno?
(#) korgs2 válasza Hx-2 hozzászólására (») Okt 20, 2008
Amire emléxem belőle azt leírom: A,C az anódfesz a B árnyékolás. H,S 6,3v K,M 6,3V P,R 6,3V U,V 6,3V D,N 220V
(#) edgar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 20, 2008
Jutott eszembe.
Halasz. Kifogja az aranyhalat.
Egy kivansag ha vissza dobsz.
A halasz erossen reszeges volt es azt kerte, hogy vizeljen "Pezsgőt".
Haza megy , asszony ket pezsgospoharat, de hat az minek.
Majd meglatod.
Megy is a dolog vagy harom napon keresztul, a negyedik nap csak egy poharba vizelt.
Kerdi az aszony, tata en nem iszok???
De igen, csak üvegből.
(#) Imi65 válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 21, 2008
Láttál már csöves TV-t, gondolom. Abban hogy állnak a csövek? A legtöbb esetben vízszintesen. Vagy a rádiókban az EZ80? Azok is gyakran vízszintesen. A 6P45Sz szintén vízszintben üzemelt. De ki tudja, a búra körkörösen egyenletesebben tudja leadni a hőt, és kevesebb jut a foglalatnak is, ha függőleges a beépítési helyzet.
(#) MrBrown válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 21, 2008
Ennyi? Imi, tőled tudományosabb megfogalmazást vártam
Sajnos, most csak ennyi. A fellelhető szakirodalomban nem találkoztam az építési helyzetet taglaló résszel, de többünk által leírtan a tervezőknek sem igazán szempont a beépítési helyzet. Akkor pedig, akkora jelentősége mégsem lehet.
Nem ide tartozik, de erről erről inkább a HMLi (HMV) 160 típusú - előtétet nem igénylő - ún. kevert fényű lámpa jut eszembe, ott a függőlegestől max. 30 fok eltérést enged meg a gyártó. De - nyilván - ennek más oka van.
(#) MrBrown válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 21, 2008
Minden esetre köszönöm, megnyugtató-kielégítő választ kaptam úgyhogy részemről nem nyaggatnlak titeket erről többet , ja és megyek és az oldalára borítom az összes csöves kütyümet
(#) MrBrown hozzászólása Okt 21, 2008
Sziasztok,
Egy hangfrekis erősítőnél okozhat-e a hang minőségében romlást ha a végcső megfelelően nagy anódfeszről viszont a megengedett anódáramnak csak a feléről "jár", beleértve az így kialakúlt illesztetlenséget a cső kimeneti ellenállása és a kimenő trafó primer ellenállása között?
Vagy csak a fele kraft kábé dupla csőélettartammal kárpótolja a tudatlanúl anódtáp trafót méretező tulajt?
Gondolom, ez egy SE végfok. Ha nem, akkor így is kell beállítani, felesleges A osztályba járatni a végcsöveket. Ha viszont SE, akkor a tankönyvek szerint azért nem annyira jó, mert zárás irányába hamar(abb) eléri a görbült szakaszt, tehát aszimmetrikus lesz a szinusz. De itt láthattuk, hogy bizonyos "Picollo" ECL86-jét is elég kis áramra "lőtték be", valaki itt meg is jegyezte ezt. Valószínűleg mégis jó hangú kis szerkezet lehet. Tehát, meg kell hallgatni, aztán utólag is biztos megvan rá a mód, hogy utólag megemeld az áramot, ha úgy jobb.
(#) EcoPityu válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 21, 2008
Ipari eszközökben a helykihasználás érdekében én is láttam sok csövet vízszintes elrendezésben!
(#) 021 hozzászólása Okt 22, 2008
Az anódáramot tudod állítani a katódellenállásal, ennek csökkentésével a rajta eső feszültség csökken, a rajta kialakuló, a rács szempontjából negatív feszültség zárja le tulajdonképpen a csövet. Azt kell megjegyezni hogy az elektroncsövet mindig lezárni kell, ellentétben a tranzisztorral, amit pozitív feszültséggel kell kinyitni. Érdemes a katalógus által megadott értékeket felhasználni, hidd el a csőgyártók jobban tudják, az ott megadott adatokat rengeteg torzítás stb. mérés előzte meg.
(#) Imi65 válasza 021 hozzászólására (») Okt 22, 2008
Ettől azért már előbbre tartunk, majd 600 oldal begépelése után. A gyáraknak én is hiszek, de azért egy csövet sokféleképpen be lehet állítani. A határértékek figyelembevételével számtalan (jó, és kevésbé jó) helyre felvehetjük a munkapontot. Mérni meg mi is tudunk, nemcsak a gyárak.
(#) ngyzoli válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 22, 2008
Hmm...ebben kicsit vitatkoznék Imivel.az SE-végfoknál az áram értéke természetesen kötött,itt a munkaegyenes(közelítőleg)lineáris szakaszának közepére kell belőni,ez tiszta sor.viszont PP-nél sem lehet bármilyen mértékben büntetlenül csökkenteni,illetve lehet,csak minőségromláshoz fog vezetni.ha felére leveszed,akkor már biztosan.ha kisebb áramot állítasz be a cső kímélése érdekében,az jobban fogja akadályozni az elektronfelhő áramlását(a k-trafó felé),vagyis az alk.látszólagos anódimpedanciája megnövekszik.tehát ellenütemben is(közel)A-osztályra kell törekedni.annak idején végeztem több kísérletet a nyugalmi áramok állítgatásával,és minden esetben az értékek csökkentésével bizony a hangminőség is visszaesett.ez műszeresen és füllel is kimutatható.az átviteli sáv szűkülni fog,bár a mértéke nem drasztikus,de jól észlelhető.szubjektíve elsősorban a magastartomány romlik le.tehát a csöveket nemigen lehet"kímélni",-a hagyományos kapcsolásokban.egyetlen kivétel a(katódból kicsatolt)PPP-verzió,itt ui.a nyugalmiáram csak töredéke az A-osztálynak(EL 84-nél 7-8mA!!),ezért a végcső élettartama jelentősen,akár 2-3szorosára is növekedhet.viszont a tápegységnél komoly árat kell fizetni az említett előnyökért.egyébként ha nem észlelsz számottevő különbséget,akár fél-árammal is szépen elketyeg az erőlködő,a végcső csak örül neki...
(#) dxzo4z hozzászólása Okt 22, 2008
Nekiálltam első kimenőm tekerésének! Hogy nem lesz hamar kész, azt már látom... Néhány sor próbatekeréssel melegítetem be, s egy apró technikai probléma adódott! Méghozzá rögtön a zománchuzal bevezetésénél. Ha szépen faltól falig, menet menet mellé kívánok tekerni, nagyon nem jön jól a warnisch cső! A következő sor elején egyszerűen dob egyet, s a lépcső csak több sor után tűnik el. És akkor még csak egy kivezetésről beszéltem. Gondolom, az nem lenne szerencsés, ha a zománchuzalra csak azután húznám rá a szigetelést, hogy kibújt a csévetest furatán... Bár ha minden kivezetés más-más furaton jön ki, talán elég messze vannak egymástól ahhoz, hogy átüssenek... Hmm?
(#) ferencferenc hozzászólása Okt 22, 2008
Sziasztok!
Tud valaki segíteni megtekerni két fojtót?
Közboli valamikor tett nekem egy könnyelmű ígéretet, csak én pesti vagyok, így van közöttünk 80-100km
Esetleg valaki Pesten?

fojtó.jpg

(#) Gafly válasza dxzo4z hozzászólására (») Okt 22, 2008
> nagyon nem jön jól a warnisch cső!

En ugy szoktam csinalni, hogy a masik vegen hozom ki a szigetelo csovet,
igy a csevetest teljes hosszan vegigfut es maga a tekercseles rogziti...
(#) MrBrown válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 22, 2008
Mivel közös az anódtáp, próbából csak az egyik oldalt beüzemelni, közben állítgatom a nyugalmi áramot az előfesszel így a trafóban is lesz elég kraft meg a hangján is hallom ha gáz van kis áramnál.
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 22, 2008
"Egyszerűen nem is értem,miért ragaszkodnak sokan a PP kapcsoláshoz,mikor a PPP sokkal többet nyújt,ugyanazon teljesítmény adatoknál,itt is kell két trafó meg ott is... Nem beszélve a nyugalmi áramigényekről."

Majd rájössz , ha teljesen működőképesre összedobsz 1 PPP-t .
Hál. trafó minősége nagyon benne van a hangjában ....
Következő: »»   264 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem