Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   39 / 143
(#) Szebence válasza Collector hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Értem, akkor honna tudnék szerezni ilyen 10mW-os zöld lézert, amit hajthatok folyamatosan és nem drága?
Tudnál nekem ajánlani valamit, vagy esetleg neked nincs véletlenül, mert tudom, hogy lézerekkel foglalkozol...

Köv hozzászólásomat, már a zöld lézer című topicba írom.
(#) Georgee válasza Collector hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Hali, most olvasom a hűtéses dolgot, anno nekem kifeküdt egy 30mW os zöld lézermodul (azt hittem idegbajt kapok nah de mind1) most egy 125mW os zöld pointer van a projektoromban, de semmi hűtés nincs vagyis egy ventillátor a dobozban, csak enyhén melegszik, és igyis több mint egy órát tudok vele folyamatosan lehúzni, semmi halványodást nem láttam a zöld színnél. Több mint fél éve használom igy, szerintem bőven elég a venti ami a dobozban van. Bár a hűtőborda se árt.
(#) Szebence válasza Georgee hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Akkor most szeretném megkérdezni, hogy mit ajánlotok...

A zöld lézer pointer (ami ilyen tollszerű) azt nem bántom, max az elemtartó részt lefűrészelem és a megmaradt részt beledugjam-e egy 40x40x60mm-es alukockába?

Vagy csak az elejét és a végét rögzítsem fel és irányítsak rá egy ventillátort?
(#) Georgee válasza Szebence hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Nekem megteszi a ventillátor is, lefűrészelni meg semmit nem kell. mivel az elemtartó külön van a lézertől, vagyis leszedhető. Ha van fölösleges alutömböd akkor átfursz rajta a lézer pointer átmérőjével megeggyező fúróval, majd beleteszed a lézert meg teszel rá egy kis hűtőzsírt.
(#) zenetom válasza Georgee hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

De ez már szerintem nem ebbe a topicba tartozik bele...
(#) instantwater hozzászólása Okt 14, 2008 /

EZ egy áramgenerátor elvileg.
ITT találtam. ez jó lenne lézerhez???
(#) zenetom válasza instantwater hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

EZ FESZÜLTSÉGGENERÁTOR!
(#) lapose válasza zenetom hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Szia!
Ez áramgenerátor!!
Jó lesz lézerhez.

Egy kis adalék.
(#) zenetom válasza lapose hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Fogadjunk?

Ha akarod! :yes:
(#) Collector válasza lapose hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Ennek van áramgenerátoros üzemmódja, de nem áramgenerátor.
(#) Georgee válasza Collector hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Mondjuk ki feszültség szabályzó
(#) mex válasza Georgee hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Idézet:
„Mondjuk ki feszültség szabályzó”

Amit a gyártó ajánlása alapján áramgenerátoros felhasználásban láthatunk a rajzon.
(#) Georgee válasza mex hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

De azért én nem merném rákötni a lézert
(#) lapose válasza Georgee hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

Jaj istenem!

Aki nem tud úszni ne másszon fára mert elüti a villamos!
Lásd melléklet 9. oldal!
Hidd el elég nagystabilitású áramgenerátor. Hasonlót otthon diszkrét elemekből nem nagyon építesz!

LM317.pdf

(#) lapose válasza Collector hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

Szia!

Rajzold már le az áramgenerátoros üzemmódját!
(#) zenetom válasza lapose hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

Akkor köss rá egy lézerdiódát!
Isten áldja!
(#) Georgee válasza lapose hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

Nem kötekedni akarok de szerintem nem kimondottan a lézerhez van kitalálva.
(#) lapose válasza Georgee hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

Gyerekek!
Mi van kimondottan lézer diódához kitalálva?
Be mész a boltba kérsz egy ellenállást kimondottan lézerdiódához, egyet erősítőhöz egyet TV-hez?
Röhej!
Nem véletlenül linkeltem be, a gyártó katalógusát, ha valaki nem tudja lefordítani a current regulator kifejezést, vagy okosabbnak képzeli magát a gyártónál az mindenkinek a maga baja.
Ráadásul a kép alatt ott vannak a képletek is, csak értelmezni kell őket.
Arról az egyszerű ténytől nem is beszélve, hogy az LM317 feszültségbeállítása tulajdonképpen egy áramgenerátorra épül!
(#) keurus hozzászólása Okt 15, 2008 /

Sziasztok!

Tudom hogy nem ide tertozik de rendelnék kínából zöld lézert. akit esetleg értekel látogasson át !
[b][/b]IDE
(#) Collector válasza lapose hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

Akkor ajánlom nézz meg egy normális gyári lézermeghajtó áramkört (az nem így fog kinézni ). Amúgy meg mindenki olyan generátort használ, amilyet csak akar, hajtsd erről a diódáid, nekem 8. Ez akkor jön jól esetleg, ha SMD-be kell, pl. pointerhez, minél kisebb méretben.

Szia!

Idézet:
„Akkor ajánlom nézz meg egy normális gyári lézermeghajtó áramkört (az nem így fog kinézni ).”

Hanem hogy?

Idézet:
„Amúgy meg mindenki olyan generátort használ, amilyet csak akar,”

Na látod ez a lényeg! De nagyon!
Ugyan is az a gond, hogy itt sokan fel sem ismerik az áramgenerátort, és a feltett feszültséggenerátorokra bólogatnak, hogy igen az jó lesz! Szerencsétlen delikvens meg nem tudja, hogy miért szállt el a diódája!
Utána meg felrak valaki egy áramgenerátort, a muksók fel sem ismerik, de már jön a válasz: feszültség generátor!!
Igazad van, mindenki úgy csinálja ahogy akarja, de a hülyeséget ne terjessze, főleg ne egy olyan oldalon, ahova kezdők is járnak!

Itt már régóta egyféle, jól működő áramgenerátort használunk (többségében). Azt ajánlottuk eddig is, és én azt fogom ezután is ajánlani áramgenerátorként a 'delikvenseknek'. Szóval a hülyeség terjesztés, amiről beszélsz, az itt nem létező probléma.
Szóval, hogy miről is beszélünk :
Bővebben:
Link

Nálam ez bevált, akinek ajánlottam eddig, szintén bevált, nincs szó semmifajta hülyeség terjesztéséről.

Idézet:
„Szóval a hülyeség terjesztés, amiről beszélsz, az itt nem létező probléma.[quote]
Engedd meg, hogy ide tegyek néhány képet arról, hogy mik születtek itt áramgenerátor néven! Most szólók, hogy egyik sem az!!
Egy hozzászólás:
Bővebben: Link
Mégegy:
Ennek van áramgenerátoros üzemmódja, de nem áramgenerátor.[quote]

Mindkét hozzászólásodban nem ismerted fel az áramgenerátort, mindkét esetben 317 IC-vel volt megvalósítva!

A Szupepe féle rajzot én is ismerem ilyen célra tökéletes, csak egy előnye van a 317-el szemben, hogy modulálható!
De mint áramgenerátor nem vagyok meggyőződve róla, hogy pontosabb pl. nincs benne hőfok kompenzáció!
Ha megnézed a 317 gyári specifikációit sokkal jobbak, mint ami ide szükséges.

Egy rossz rajzot régen belinkeltem, de utána leírtam, hogy a rajzom rossz. Erre úgy látszik, már nem jutott időd megnézni. A 317-es rajzra azért írtam áramgenerátoros üzemmódot, mert tina-ba leszimuláltam, hogy tudjak erre hivatkozni, és meglepő módon nem működött áramgenerátorként. Ez lehet a tina hibája is, ez van. Nem ismerem fel az áramgenerátorokat elsőre. Nem bizony, nem ezzel töltöm az időmet, hogy egy rajzról megállapítsam hogy áramgenerátor-e. Ezért akkor mi, akik nem ismerjük fel elsőre hülyék vagyunk, és hülyeségeket terjesztünk. Oké, értem, részemről vége a vitának.

Szia!

Idézet:
„Ezért akkor mi, akik nem ismerjük fel elsőre hülyék vagyunk”

Ezt én nem mondtam, és azt hiszem pár hozzászólásunk alatt nem is személyeskedtem, mert szerintem annak semmi értelme!
Egyedül azt tettem szóvá, ha valaki nem biztos a dolgában miért azt írja, hogy igen nem?
Nem egyszerűbb volna azt írni, hogy nem emlékszem pontosan, de én úgy tudom...
Elvileg a fórum arra való,hogy egymást segítsük, ha valaki feltesz egy kérdést arra korrekt módon válaszoljunk!
(#) instantwater hozzászólása Okt 18, 2008 /

visszatérve a 317 re, leszimuláltam potival az átam beállítást.
Minden klappol, de ha csökken a tápfesz, csökken a kifelé generált áram erőssége is. Bár az is fontos az ramgenerátornál, hogy ugyebár mennyi a lézer dióda ellenállása, mert attókl is függ az áramkörben folyó áram.
Szóval az áram generátornak nem az lenne a lényege, hogy egy bionyos feszültség tartományban fix áramot generáljon? Mert ugyebár ha elemről akarom használni, akkor scökkenni fog a feszültség ahogy merül az elem/akku.
namármost én öszeraktam a csatol kapscsolást (PROTEUS/ISIS) a valóságban, de kisebb áramerősség folyik mint a szimulációban. És it lép közbe a dióda ellenállásának kérdése...
(#) lapose válasza instantwater hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Szia!
Nem! Az áramgenerátornak pont az a lényege, hogy az árama független a terhelő ellenállástól!
A lézerdiódát pont azért kell áramgenerátorral hajtani mert nagyon kicsi a belső ellenállása, ezért kis feszültségváltozásra nagy áramváltozással reagál!
Visszatérve a 317-re, nem kell megijedni tőle, nagyon egyszerű a számítása:
Ez egy olyan stabilizátor aminek a kimeneti feszültsége kb. 1.25V. Ha áramgenerátorként használja az ember, a kimeneti árama: Iki=1.25V/Rv, ahol az Rv a kimenet és az adjust láb közé kapcsolt ellenállás.
A valóságban van az adjust lábon átfolyó áram is, de mivel annak értéke max. 100uA gyakorlatban elhanyagolható!

Persze az elektronika törvényeit megkerülni nem lehet, ez az áram csak akkor áll be, ha a hozzá szükséges feszültséget biztosítjuk( az ideális áramgenerátor feszültsége a végtelenig nőhet!).
Jelen esetben a tápfeszültség minimális összege a dióda feszültségéből, a referencia feszültségből, és az IC maradékfeszültségéből áll! Ha ennél nagyobb a tápfesz az áram állandó értékű marad.
(#) matheus666 hozzászólása Okt 21, 2008 /

Légyszives segítsen nekem valaki!

Ne hülyézzetek légyszi, még nem értek olyan dolgokhoz, ami lehet itt a fórumon bárkinek alapismeret
Egy hónapja tanulok elektrót!

Elkezdtem megépíteni a Szupepe féle áramgenerátort, illetve csak elkezdtem összeszedni az alkatrészeket és már csak az a bizonyos FET, az IRL 540-es hiányzik.

Olvastam, hogy ilyet már nem kapni, a kérdésem pedig az, hogy mivel lehet ezt helyettesíteni?

Lefényképeztem egy pár régi alaplapon lévő ilyen micsodát de nagyon nem tudom, hogy melyik lehet jó, vagy egyáltalán jó-e valamelyik!

Légyszives nézzétek meg és segítsetek!

Köszi előre is annak aki tud!

Üdv: Matheus

Íme:

Ja és tényleg bocs, ha valami írtó nagy ökörséget kérdezek, vagy a képek nem azt ábrázolnak, amit kellene!
Következő: »»   39 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem