Fórum témák
» Több friss téma |
Remélem nem vertek meg érte és bocs ha nem ide tartozik, de csak érdekesség képpen:
http://ipon.hu/?news=4151
Hi all!
Olyan problémám lenne hogy csináltam dvd íróból lézert de nem gyulladt fel semmi, még egy csóri gyufát sem intézett el Gondolom a lencse miatt lehet mert nem a legjobb fajta. Occsó kínai lézerből van ami nem sokat ér gondolom. Ha jól gondolom akkor gyűjtőlencse kéne ugye. Nincs valakinek egy tippje hogy honnan tudnék olyat szerezni vagy esetleg kivenni valamiből? Előre is köszi.
Szia!
Egyáltalán nem világít? Áramgenerátorral hajtod? Milyen DVD íróból szedted ki a diódát? Hány mA-rel hajtod? Nekem sikerült piaci pointer lencséjével gyufát gyújtani..
Kis segítség : Bővebben: Link
Ha nem tudsz modult (házat + állítható lencsét) beszerezni, akkor a dvd fej külső lencséjével lehet valamennyire kollimálni. De amúgy nem csak a lencsétől függ az 'égetés hatásfoka' hanem sok más dologtól is. Pl a tárgy színétől. Próbáld ki fekete szigetelő szalaggal is.
Világít az rendesen sőt erősen csak nem hevíti fel a cuccokat. Áramgenerátorom nincsen sajnos (csak 2 db AAA-as aksi ami tudom tönkre vágja a diódát egy idő után) A dióda egy 16x-os LG-ből van.
Collector: A fekete szigetelő szalaggal sem csinál semmit.
Mérd meg hány mA-t eszik, de azért raknék bele egy potit, nehogy eltávozzon... Bár úgy sem a legszerencsésebb megoldás. Ha hosszútávon (>1-2nap) akarsz kisérletezni vele, akkor ajánlott az áramgenerátor. A lencsét pedig nagyon precízen kell beállítani, és csak fókuszban éget (vagyis amikor a legkisebb a pont) a lézer.
Tipp: Alkoholos filccel rajzolj a kezedre egy cm^2-es fekete négyzetet. Kapcsold be a lézert, tedd a nyalábba, közvetlen a lézer elé tenni a kezed, de úgy, hogy nem mozgatod, valahogy megtámasztod és elkezdesz távolodni a lézertől, de folyamatosan a fekte négyzetre világítson a lézer. Ahol elkezd égetni, (meg fogod érezni, gyorsan elkapod a kezded, nem okoz semmilyen kárt, csak ne hagyd ott órákig ) ott a gyújtópont, azt a távolságot leméred és az adott lencse beállításokkal a lézertől olyan távolságban fogsz tudni égetni.
A képen lévő fesz. stabilizátorral életbe marad a diódám? Vagy ez nem elég?
Ezt régebben én is megépítettem, a piacos lézer diódámat ilyenről hajtottam, annak megfelelt. Bár a piacos lézerekben 3db gombelem van, ami db-onként 1,5V
Tehát akkor 4,5v-ot kapsz... és közel ez is annyit ad. Viszont a dvd-s diódáknak kb csak 2,5-3V kell és nem lehet nagyobb az áramerősség mint 200mA. Ezzel nem tudod állítani az áramerősséget sem.
Lassan minden oldalon le van irva, hogy ÁRAMGENERÁTOR KELL, ha visszaolvasol a fórumban láthatsz áramgenerátor rajzot, a tiédtől nem sokkal komplikáltabb
Mindenkinek köszi a segítséget :worship:
Remélem ha kész lesz csak éget már valamennyire. K1ll3rghost: Köszi a tippet de sajnos úgy sem égetett meg. (na ez most hülyén hangzott)
Nincs mit. Nekem sem éget amúgy semmit a lézerem, csak ha kellő távolságba megyek tőle és feketére festek egy kis részt a kezemen, akkor elkapom, mert nem birom ott tartani, annyira meleg... viszont égetni nem éget semmit.
Elvileg ha normális lencsével csinálod, akkor csak nagyon kicsi lesz a szórása, vagyis szinte mindenütt ugyanakkora lesz a "lézercsík" átmérője. Nem csak egy adott pontban égetne. Na és itt a bökkenő: egy normális lencse nem 200-300Ft...
A HQ videó féle modul tökéletes erre a célra. Ezervalahányszáz forint igaz, de hűtés, és fókusz + normális kinézet egyszerre meg is oldva vele.
Ha veszek zöld 1-2mW-os lézer pointert, olyan toll méretűt, akkor abból ugyanúgy ki tudom szedni a lézer diódát, mint a dvd íróból és egy ugyanolyan modulba tegyem bele, mint advd lézerét, amit hq-ról rendeltem? Mármint hq-ról a 3mW-os lézert rendeltem, amiből kiszedtem a diódát és megmaradt a rézház + optika.
Vagy ha ilyen toll szerű zöld lézert veszek, akkor az megfelelő hűtést szolgál? Majd több órán keresztül szeretném használni. ui.: Most figyeltem fel rá, hogy a termékhez, amit megszeretnék vásárolni oda van írva a következő: Folyamatos működés max 90 másodperc, utána 10-15másodperc szünetet kell tartani. Ha megfelelően hűtöm, tehát átrakom a HQ-s rézházba és azt bordára teszem, akkor üzemeltethető órákig? Ennek is megfelel a szupepe féle áramgenerátor?
És az nem csak egy pontban fókuszálja össze a fényt?
Vigyázz, a zöld lézerek nem zöld diódával működnek! A zöldhöz egy 808nm-es infra dióda kell, egy KTP és egy Nd:YVO4 -es kristály. Ha ezeket nem hajszálpontosan illeszted össze, nem lesz zöld (meg semmilyen sem).
Termékleírás:
# Kimeneti teljesítmény ~10mW # Anyaga fém, kidolgozása jó minőségű, matt fekete színben #A zöld lézer 532nm hullámhosszon működik, színe zöld. A zöld lézert az emberi szem kb 50x erősebbnek észleli mint a pirosat ami 630-670nm-en működik. # Hatótávolság ~2-6 Km # Folyamatos működés max 90 másodperc, utána 10-15másodperc szünetet kell tartani. Ez van írva a termékleíráshoz.
Ja értem..
De van olyan lencse, ami nem csak egy pontban gyűjti össze a fényt hogy (pl. meggyújtja a gyufát 1m-re meg 10m-re)?
Azt te állítod a lencse fókuszálásával.
Csak 1 gyújtópontod lesz, azt te állítod be a lencsével. Vagy nem így van? Idézet: „A zöld lézert az emberi szem kb 50x erősebbnek észleli mint a pirosat ami 630-670nm-en működik.” Ez egy hatalmas marhaság. Ilyenektől ne vegyél, mert fogalmuk sincs mit árulnak. Nekem volt több pointerem (20-50-125mW) de hűtéssel egyiknél sem volt gond. Mondjuk nem órákig használtam, ha ez a cél, elég erős léghűtés kéne neki.
Még egyszer mondom, állítható a lencse, beállíthatod divergens módba is.
A HQ-s lencsével így űködik, de csak azért csak egy pontban, mert nem tökéletes a lencse. Vagyis minnél jobb a lencse, annál nagyobb tartományban éget. Vagy nem így van?
Az pedig hogy a zöldet 50x erősebben érzékeli a szem az tényleg marhaság, sőt a pirosat jobban érzékeli...
Nem azért veszem meg, mert tényleg elhiszem, hogy 50x erősebb, ezt tudom, hogy hamid az állítás, egy kis lézershow-ba szeretném belerakni, de nekem elég egy 10mW-os is. Teljesen csak saját célra lesz, bulikat sem szoktam tartani.
Tehát ez nekem megfelelne. A kérdésem az, hogy ezt így át ehet-e tenni olyan rézházba amit a hq-ról lehet venni, vagy akkor most akkor ez infra és a kristálytól látunk zöld fényt? Ha kristály van benne, akkor is átlehet rakni HQ-s rézházba? Ha átlehetne rakni, akkor már ugya a rézházat is alu bordára szerelném és akkor ventillátorral hűteném... Idézet: „sőt a pirosat jobban érzékeli...” Ez sem igaz, a legjobban a zöld-sárgát érzékeli a szem, de közel sem 50 a szorzó. 1,5-2x kb. Meg a normál piros 635nm nem 650.
A HQ modulba csak 1 TO-18-as dióda fér. A zöld lézer úgy működik, hogy a 808nm-t az Nd:YVO4 kristály felnöveli 1064nm-re, majd ezt a KTP lefelezi 532nm-re. Precízen kell beállítani őket, hogy jól működjenek, a KTP-t fűteni, a neodímium krisót pedig hűteni kell. A pointerekben együtt van a kettő kombinált kristályként. A 10mW -ból vonj le 9-et és megkapod a valós teljesítményt... ezért mondom, hogy nem tudják mit árulnak, mert ezek 1mW-os zöldek, amikért én max 500 forintot adnék. Nézz szét inkább, mielőtt megvennél egy ilyet.
Mármint arra gondoltam, hogy a piros fény a szemet jobban "zavarja" mint a zöld.
Amúgy mi az a divergens mód? Esetleg tárgyaljuk ki a lencse, optika topicban.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |