Fórum témák
» Több friss téma |
Remélem nem vertek meg érte és bocs ha nem ide tartozik, de csak érdekesség képpen:
http://ipon.hu/?news=4151
Hi all!
Olyan problémám lenne hogy csináltam dvd íróból lézert de nem gyulladt fel semmi, még egy csóri gyufát sem intézett el ![]() Előre is köszi.
Szia!
Egyáltalán nem világít? Áramgenerátorral hajtod? Milyen DVD íróból szedted ki a diódát? Hány mA-rel hajtod? Nekem sikerült piaci pointer lencséjével gyufát gyújtani..
Kis segítség : Bővebben: Link
Ha nem tudsz modult (házat + állítható lencsét) beszerezni, akkor a dvd fej külső lencséjével lehet valamennyire kollimálni. De amúgy nem csak a lencsétől függ az 'égetés hatásfoka' hanem sok más dologtól is. Pl a tárgy színétől. Próbáld ki fekete szigetelő szalaggal is.
Világít az rendesen sőt erősen csak nem hevíti fel a cuccokat. Áramgenerátorom nincsen sajnos
![]() Collector: A fekete szigetelő szalaggal sem csinál semmit. ![]()
Mérd meg hány mA-t eszik, de azért raknék bele egy potit, nehogy eltávozzon... Bár úgy sem a legszerencsésebb megoldás. Ha hosszútávon (>1-2nap) akarsz kisérletezni vele, akkor ajánlott az áramgenerátor. A lencsét pedig nagyon precízen kell beállítani, és csak fókuszban éget (vagyis amikor a legkisebb a pont) a lézer.
Tipp: Alkoholos filccel rajzolj a kezedre egy cm^2-es fekete négyzetet. Kapcsold be a lézert, tedd a nyalábba, közvetlen a lézer elé tenni a kezed, de úgy, hogy nem mozgatod, valahogy megtámasztod és elkezdesz távolodni a lézertől, de folyamatosan a fekte négyzetre világítson a lézer. Ahol elkezd égetni, (meg fogod érezni, gyorsan elkapod a kezded, nem okoz semmilyen kárt, csak ne hagyd ott órákig
![]()
A képen lévő fesz. stabilizátorral életbe marad a diódám? Vagy ez nem elég?
Ezt régebben én is megépítettem, a piacos lézer diódámat ilyenről hajtottam, annak megfelelt. Bár a piacos lézerekben 3db gombelem van, ami db-onként 1,5V
Tehát akkor 4,5v-ot kapsz... és közel ez is annyit ad. Viszont a dvd-s diódáknak kb csak 2,5-3V kell és nem lehet nagyobb az áramerősség mint 200mA. Ezzel nem tudod állítani az áramerősséget sem.
Lassan minden oldalon le van irva, hogy ÁRAMGENERÁTOR KELL, ha visszaolvasol a fórumban láthatsz áramgenerátor rajzot, a tiédtől nem sokkal komplikáltabb
Mindenkinek köszi a segítséget :worship:
Remélem ha kész lesz csak éget már valamennyire. K1ll3rghost: Köszi a tippet de sajnos úgy sem égetett meg. (na ez most hülyén hangzott)
Nincs mit. Nekem sem éget amúgy semmit a lézerem, csak ha kellő távolságba megyek tőle és feketére festek egy kis részt a kezemen, akkor elkapom, mert nem birom ott tartani, annyira meleg... viszont égetni nem éget semmit.
Elvileg ha normális lencsével csinálod, akkor csak nagyon kicsi lesz a szórása, vagyis szinte mindenütt ugyanakkora lesz a "lézercsík" átmérője. Nem csak egy adott pontban égetne. Na és itt a bökkenő: egy normális lencse nem 200-300Ft...
![]()
A HQ videó féle modul tökéletes erre a célra. Ezervalahányszáz forint igaz, de hűtés, és fókusz + normális kinézet egyszerre meg is oldva vele.
Ha veszek zöld 1-2mW-os lézer pointert, olyan toll méretűt, akkor abból ugyanúgy ki tudom szedni a lézer diódát, mint a dvd íróból és egy ugyanolyan modulba tegyem bele, mint advd lézerét, amit hq-ról rendeltem? Mármint hq-ról a 3mW-os lézert rendeltem, amiből kiszedtem a diódát és megmaradt a rézház + optika.
Vagy ha ilyen toll szerű zöld lézert veszek, akkor az megfelelő hűtést szolgál? Majd több órán keresztül szeretném használni. ui.: Most figyeltem fel rá, hogy a termékhez, amit megszeretnék vásárolni oda van írva a következő: Folyamatos működés max 90 másodperc, utána 10-15másodperc szünetet kell tartani. Ha megfelelően hűtöm, tehát átrakom a HQ-s rézházba és azt bordára teszem, akkor üzemeltethető órákig? Ennek is megfelel a szupepe féle áramgenerátor?
És az nem csak egy pontban fókuszálja össze a fényt?
Vigyázz, a zöld lézerek nem zöld diódával működnek! A zöldhöz egy 808nm-es infra dióda kell, egy KTP és egy Nd:YVO4 -es kristály. Ha ezeket nem hajszálpontosan illeszted össze, nem lesz zöld (meg semmilyen sem).
Termékleírás:
# Kimeneti teljesítmény ~10mW # Anyaga fém, kidolgozása jó minőségű, matt fekete színben #A zöld lézer 532nm hullámhosszon működik, színe zöld. A zöld lézert az emberi szem kb 50x erősebbnek észleli mint a pirosat ami 630-670nm-en működik. # Hatótávolság ~2-6 Km # Folyamatos működés max 90 másodperc, utána 10-15másodperc szünetet kell tartani. Ez van írva a termékleíráshoz.
Ja értem..
De van olyan lencse, ami nem csak egy pontban gyűjti össze a fényt hogy (pl. meggyújtja a gyufát 1m-re meg 10m-re)?
Azt te állítod a lencse fókuszálásával.
Csak 1 gyújtópontod lesz, azt te állítod be a lencsével. Vagy nem így van? ![]() Idézet: „A zöld lézert az emberi szem kb 50x erősebbnek észleli mint a pirosat ami 630-670nm-en működik.” Ez egy hatalmas marhaság. Ilyenektől ne vegyél, mert fogalmuk sincs mit árulnak. Nekem volt több pointerem (20-50-125mW) de hűtéssel egyiknél sem volt gond. Mondjuk nem órákig használtam, ha ez a cél, elég erős léghűtés kéne neki.
Még egyszer mondom, állítható a lencse, beállíthatod divergens módba is.
A HQ-s lencsével így űködik, de csak azért csak egy pontban, mert nem tökéletes a lencse. Vagyis minnél jobb a lencse, annál nagyobb tartományban éget. Vagy nem így van?
Az pedig hogy a zöldet 50x erősebben érzékeli a szem az tényleg marhaság, sőt a pirosat jobban érzékeli...
Nem azért veszem meg, mert tényleg elhiszem, hogy 50x erősebb, ezt tudom, hogy hamid az állítás, egy kis lézershow-ba szeretném belerakni, de nekem elég egy 10mW-os is. Teljesen csak saját célra lesz, bulikat sem szoktam tartani.
Tehát ez nekem megfelelne. A kérdésem az, hogy ezt így át ehet-e tenni olyan rézházba amit a hq-ról lehet venni, vagy akkor most akkor ez infra és a kristálytól látunk zöld fényt? Ha kristály van benne, akkor is átlehet rakni HQ-s rézházba? Ha átlehetne rakni, akkor már ugya a rézházat is alu bordára szerelném és akkor ventillátorral hűteném... Idézet: „sőt a pirosat jobban érzékeli...” Ez sem igaz, a legjobban a zöld-sárgát érzékeli a szem, de közel sem 50 a szorzó. 1,5-2x kb. Meg a normál piros 635nm nem 650.
A HQ modulba csak 1 TO-18-as dióda fér. A zöld lézer úgy működik, hogy a 808nm-t az Nd:YVO4 kristály felnöveli 1064nm-re, majd ezt a KTP lefelezi 532nm-re. Precízen kell beállítani őket, hogy jól működjenek, a KTP-t fűteni, a neodímium krisót pedig hűteni kell. A pointerekben együtt van a kettő kombinált kristályként. A 10mW -ból vonj le 9-et és megkapod a valós teljesítményt... ezért mondom, hogy nem tudják mit árulnak, mert ezek 1mW-os zöldek, amikért én max 500 forintot adnék. Nézz szét inkább, mielőtt megvennél egy ilyet.
Mármint arra gondoltam, hogy a piros fény a szemet jobban "zavarja" mint a zöld.
Amúgy mi az a divergens mód? Esetleg tárgyaljuk ki a lencse, optika topicban.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |