Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   265 / 2208
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 22, 2008
Akkor láthatnánk mi is !
Na nem a meglepetést , a kész terméket ...
(#) erdely hozzászólása Okt 22, 2008
sziasztok
az lenne a kérdésem hozzátok, hogy építettem egy erősítőt GU50-el és amikor bekapcsolom bemelegedés útan a csöveken kék szinü villodzás látszik rövid ideig,
a táp szürve van és nincs késleltető ,hanem egy PY88-cal kötötem bele disznek a táp 450 V-nak kéne lennie
de én levettem 380V-ra tehát nem kaphat túlnagy fesszt. ha tudtok vallami okos öttletet kérlek írjatok.
(#) korgs2 válasza erdely hozzászólására (») Okt 22, 2008
De az erősítő működik ? Az új csöveknél előfordul ez a jelenség hogy kék fények jelenek meg benne tehát semmi baja nincs csak túl "újak" a csöveid
(#) CHZ válasza Moszkvai hozzászólására (») Okt 22, 2008
Lassan haladok , még csak a hál trafó beszerelésénél tartok ...

DC PP.JPG

(#) EcoPityu válasza CHZ hozzászólására (») Okt 22, 2008
Testvérem...
Meddig csiszolgattad azt a magfeszítő konzolt, hogy így csillogjon...????
(#) Moszkvai válasza CHZ hozzászólására (») Okt 22, 2008
Köszi!
Már furdalt a kiváncsiság!
Nagyon jól haladsz!Tettszetős a kivitelezés!
Az enyém még zacskókba, meg dobozokba.
De lassan meg van minden hozzá.
Köszi a képet, várom a többit is!
Jó munkát hozzá, sok időt és türelmet!
(#) ngyzoli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 23, 2008
Hy! azért ne essünk át a ló másik oldalára. annyival valóban könnyebb a hál.trafó elkészítése,h nem kell rétegezni... de számoljunk csak;alapból van ugye négy anódtekercs(mivel a két csatorna nem közösíthető).az előfok tápját már le lehet(ne) osztani ezekből,de műszakilag elegánsabb ezt is külön táplálni,az már öt.itt nem előnyös a katódellenállásos nyug-áram beállítás,tehát a rácselőfesz-nek is kell egy külön tekercs,immár a hatodik.és akkor még nincs fűtőfeszültséged!tehát hét tekercs alatt nemigen lehet megúszni a dolgot(de ezt mintha már leírtam volna).arról nem is beszélve,h a hálózati trafó bizony"vastagon"benne van a hangképben,mégpedig a tekercsek közötti kapacitások formájában... szóval vannak itt buktatók bőven.én három ilyen erősítőt raktam össze...elég is volt :wow3: célszerűen két darab trafóval lehet realizálni,bár egy magra is összehozható,ha elég nagy az ablak.kétségtelen és egyértelmű előnyei vannak a kimenőtrafónál,de a PPP sem adja olcsón magát.bár sztem a legkomolyabb fegyvertény a kis nyug-áram,és hát a hangminőség...
(#) ngyzoli válasza dxzo4z hozzászólására (») Okt 23, 2008
A warnisch-csövet kimenőnél nyugodtan elfelejtheted,sztem"buta"megoldás,én pl.soha nem használtam.(eleve nem szeretek vele dolgozni).keress valami puhább szigetelésű közönséges vékony vezetéket,s húzd le a műanyagot róla.az a jó,ha épp csak átcsúszik rajta a tekerőhuzal.a cséve oldalfalán belül cs.néhány mm-re álljon ki,az első pár menet bőven megtartja.valószínű,sokkal jobban boldogulsz vele... :yes: de ha mégis ragaszkodsz a warnisch-hoz,köbzoli ötlete mindenképp ajánlott!az átütés a pr-sec.tekercsek között szokott bekövetkezni,és szinte mindig a cséve belsejében.(mivel a drótok itt jóval közelebb esnek egymáshoz).
(#) ngyzoli válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 23, 2008
Voltaképpen miért is akarod levenni az áramot?ha túlságosan lehúzza az anódfeszt,akkor biza'erősebb hálótrafó kell oda.az auditív hatás itt nem úgy jelentkezik,mint pl.mikor egy magnónál a résmerőlegességet állítod...annál azért árnyaltabb.a nyug-áram lefelé tkp.büntetlenül csökkenthető,"csak"a hangminőség bánja...
(#) ngyzoli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 23, 2008
Igen,úgy már könnyebb a dolog.az én gépeimen egy magra zsúfoltam rá a tekercseket,s kissé el is"rontottam",mármint olyan értelemben,h egymás tetejére lett rétegezve.igazán profi módon ez valóban úgy kivitelezhető,h a csévét 4 (v kettő)részre osztva a tekercsek egymás mellé kerüljenek,mert így lesz a legkisebb az egym.közti kapacitás.nem egyszerű,de megoldható.
(#) Imi65 hozzászólása Okt 23, 2008
Nem Topik-lakók is érdeklődnek a csöves erősítők iránt. János a megmondhatója, ha egy közösségben (munkatársainkra gondoltam, mindkettőnké villamos végzettségű emberek) képesek vagyunk demonstrálni egy csöves képességeit, akkor azonnal építeni akarnak az igényesebb hangra vágyók. Így van ez nálam is, már két emberke komolyabban kinyilatkoztatta, hogy nem riad vissza a kihívásoktól. Mivel nem akarunk felesleges köröket futni, úgy döntöttem, hogy az egyik kolléga PL82-vel, és PCF80-nal fog építeni PP-t, míg a másik - kicsit túlszárnyalva - ugyanezt a kapcsolástechnikát, 6P14P-vel, és 6F1P-vel. De lehet, hogy az elképzelések még változnak, semmi nincs lefixálva. Ezek képesek elegendő hangerőt nyújtani, a középkorúak ismerik a hangerőgomb le irányát is már.
(#) sturbi válasza ferencferenc hozzászólására (») Okt 23, 2008
Képes lennél azokat a príma SU vasakat fojtótekercsnek elhasználni ?
Mekkora vasak ezek amúgy ? Milyen erősítőt építesz ?
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 23, 2008
Ez nem nagy titok Zoli! Én is ellestem a módszert a(z) (B)EAG Vidi, és Orion trafókból
(#) kocos válasza CHZ hozzászólására (») Okt 23, 2008
én inkább nem mondok semmit .... Ilyenkor megy el a kedvem az erősítőépítéstől vagy inkább ez motivál? Csak gratulálni tudok, pedig még kész sincs
(#) sturbi hozzászólása Okt 23, 2008
Egy csemege( ) tőlem, 6P7C (6P3C) SE. Csak 55 mA csordogál nyugalomban a végcsövön, hálózatról csak 80-82 W-ot vesz fel sztereoban, lead 7-8 W-ot.
Lényegesen jobb hangja van, mint egy hagyományos kapcsolásnak, és nem kell aggódni a katódhidegítők minősége miatt.
(#) kocos válasza sturbi hozzászólására (») Okt 23, 2008
A jobb oldali 6N6P felet nem teljesen értem. Elmagyaráznád mi célt szolgál?
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Okt 23, 2008
Az áldóját, ez igen, van itt szellemi tőke. Erre nem lehet azt mondani, hogy valakiről leste. Ilyet itt még senki nem csinált. Gratulálok. Mérnöki tervezés.
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Okt 23, 2008
Inkább vezéreld - gondolatban - +, és - jellel, és rajzold be, hol, merre változik a fesz. Ebből nagyjából kitalálhatod, ki-kivel van.
(#) sturbi válasza kocos hozzászólására (») Okt 23, 2008
Ott pozitív áramvisszacsatolást hoztam létre a 100 ohmról, földelt rácsos kapcsolással, ez teszi lehetővé, hogy a szokásosnál kisebb anódárammal üzemeljen a cső, megvan a negatív áramvisszacsatolás is (150 K-n keresztül a teljes katódkomplexumról). Ezek egyensúlya biztosítja, hogy nem kell hidegítő kondenzátor, és mivel vándorló a vez.rács előfesze is (csak ellenkező hatással, mint a segédrácsé) lényegesen kisebb nyugalmi anódáramra van szükség.
Az első fokozat katódhidegítője pedig a 2,2 k-n keresztül megvalósított pozitív visszacstolással van kiküszöbölve, ez ellensúlyozza az átfogó negatív visszacstolás erősítéscsökkentő hatását is.
(#) kocos válasza sturbi hozzászólására (») Okt 23, 2008
Értem! Most ha azt mondom, hogy kb erre gondoltam, az olyan, mintha nem is, csak frenkiznék, pedig de , vagy valami ilyesmi Ötletes!!!!
(#) sturbi válasza kocos hozzászólására (») Okt 23, 2008
Ugyan már, nem bonyolult dolgok ezek, csak bátran kell gondolni.
(#) ngyzoli válasza sturbi hozzászólására (») Okt 24, 2008
Hmm...ez igen!valóban ötletes és egyedi kapcsolástechnika.akár kipróbálásra is érdemes lehet,s a 7-8W már nem megvetendő... GRAT! a csövek helyettesíthetőségével mi a helyzet?ilyen típusokkal momentán nem rendelkezem.mondjuk a végcső helyére 6P45C-t,a triódák helyett ECC 82-85-v.88-at tudnék alkalmazni.mi a meglátásod? ha úgy gondolod,menni fog,lehet,h összedobnám próbaképp.
(#) rockersrac válasza sturbi hozzászólására (») Okt 24, 2008
gratulálok! nem lehetett egyszerű a dolog.remélem hogy még hasonló dolgokkal fogsz itt nekünk előrukkolni!
(#) kocos hozzászólása Okt 24, 2008
Uraim! Nagy baj van! Elfogytak a foglalataim! Nem tud valaki árnyékoló serleges porcellán ( esetleg még bakelit ) noválfoglalatot a gazdasági válsághoz mért áron a börzén kívül ?
(#) sturbi válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 24, 2008
Nyilván más csövekkel is meg lehet építeni, de a beállítása a visszacsatolások egyensúlyba hozása miatt komplikáltabb, mint egy hagyományos kapcsolásé. A segédrácsáramkör arányai és pontossága segédrácsáthatás függöek, nagyobb áthatású csőnél kis eltérés is nagyobb változást okoz az eredő erősítéskarakterisztikában (a nagyobb segédrács meredekség miatt arányaiban is kisebb vezérlőellenállás esik a katódkomplexumból, a hatásfok viszont nagyobb mértékben növekszik mint egy kisebb áthatású csőnél).
Ha a végcső 6P45C, akkor a felsorolt ECC-k a segédrácsoldalon nem jók, mert ott komoly áramok folynak, az enyémben az ECC 85 még elmegy, de határeset, azért raktam 6N6P-t. 6P45C-t talán ECL/PCL..csővel lehetne házasítani,vagy több különálló csővel, figyelembe véve, hogy a "korrekciós" cső nagyobb áramú legyen, a vez.rács oldalon is nagyobb igénye van a 6P45C-nek. A teljesítménye legalább duplája lenne, mint a 6P7C/6P3C-nek.
A meghajtó oldalon a 2,2k visszacsatoló ellenállás izlésfüggő (főleg fölfele természetesen), el is hagyható, a negatív visszacstolás úgyszintén, a katódhidegítést ilyenkor hagyományosan meg lehet csinálni, illetve számos kombináció lehetséges a végső hang elérése érdekében.
Segédrács oldalon, teljesítménycsökkenésért cserében a minkaellenállás köthető UL-be, és triódásan is.
(#) dxzo4z válasza kocos hozzászólására (») Okt 24, 2008
Szerintem 2 db porcelános-serleges-noválos van otthon, azt fel tudom ajánlani! Szerintem
(#) kocos válasza dxzo4z hozzászólására (») Okt 24, 2008
Hú az nagyon jó lenne! Te kerestél múltkor dzsekszlit? Mindjárt megnézem milyenek vannak
(#) marci91 hozzászólása Okt 24, 2008
Üdv mindenkinek! Nemrég a fejembe vettem, hogy egy jó féle régi rádióból össze fogok dobni egy jó kis egyszerű csöves gitárerősítőt (a teljesítmény nekem annyira nem számít most, hanem csak a hangzás). Be is szereztem egy Videoton R4900-as rádiót (kapcsirajz mellékelve). Külseje elég lepukkant, de tökéletesesn müködik még és gyönyörűen szól. Szeretném az "erősítő" részét átdobozolni, mert igazából csak arra van szükségem. Először is szakszerűen szeretném leválasztani az erősítő részét, ebben kérnék először segítséget. Valamint még nemtudom hogy lehetséges-e az, hogy valami natúr egyszerű csöves torzítást adni neki (hogy valami jó beépített torzítója is legyen). Előre is köszönöm nagyon a segítséget. Sajnos még elég kezdő vagyok, nem ismerem magam eléggé ki a csöves technikában.

R4900.rar

(#) Gafly válasza marci91 hozzászólására (») Okt 24, 2008
marci91

> de tökéletesesn müködik még és gyönyörűen szól.
> Szeretném az "erősítő" részét átdobozolni, mert
> igazából csak arra van szükségem.

Ha meg mukodik is, es csak legfeljebb esztetikai
problemak vannak en nem csesznem szet. Mondom NEM!

Ha ram hallgatsz akkor probald meg esztetikalag
kipofozni, erositonek ugyis jo...

Udv,

G.
(#) marci91 hozzászólása Okt 24, 2008
A helyzet az hogy én külön szeretnék építeni egy ilyen kis miniatűr fejet hogy tudjam vinni is valahova. Azért így fogtam bele, mert csöves erősítőt mindenképp akartam már szerezni és én nem tudok kimenőtrafót tekerni, ez pedig majdnem ingyen volt nekem és komplett. A doboza már szét van csúszva és a tunnerje is recseg nagyon. Eredeti állapotba úgysem tudnám hozni...
Következő: »»   265 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem