Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   186 / 2499
(#) Imi65 válasza Tomy27 hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Én még azt is el tudom képzelni, hogy azért adták meg egy csatornára vonatkoztatva, mert így csak az egyik csatorna terheli a tápot, és az kevésbé csökkenő feszt ad, mintha két csatorna terhelné. Az Onkyo erősítőmnél is megadja, hogy 2X60W, vagy 1X100W. Jól néz ki a 100W, csak 1 a szépséghibája, hogy soha sem volt egy csatornája használva.
(#) Dj TSM válasza ImiDj hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
van tobbfele bekotes,amit csatoltam kepet azon ha 2 ohmos reprot hasznalsz akkor 400wattot ellehet vele erni de 4 ohmon kb 300 watt.Van masik bekotes is,ez meg jobb.En most ezen dolgozom.Eleg rossz a kep minoseg de a lenyeg latszik.En ide MJ15003 mat es 004 et ajanlok parositva.Igy eleg lessz egy par is vagy legfeljebb ketto.
Ja es ha azt akarod,hogy megnagyobb teljesitmeny legyen akkor a vegtranzisztorokat kulon taplald meg akar +- 80 voltal es az mar tuti.

DA7294.JPG
    
(#) lapose válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Szia!

Idézet:
„Ja es ha azt akarod,hogy megnagyobb teljesitmeny legyen akkor a vegtranzisztorokat kulon taplald meg akar +- 80 voltal es az mar tuti.”


Bla-bla-bladios!

Ez a kapcsolás úgy felejtős ahogy van!
Hiába táplálod nagyobb feszültségről a végtranzisztorokat, mivel emmiterkövetőként vannak bekötve, nincs feszültség erősítésük! Tehát hiába járatod őket magasabb feszültségről, a kimeneten nem lehet nagyobb a jel, mint a 7294 tápfeszültsége!
Csak azt éred el vele, hogy a tranzisztorok diszipációja az egekbe szökik!!
(#) Dj TSM válasza lapose hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
ha valtoztatod az erosito visszacsatolasi ellenalasok erteket 22k rol 82 kilora hoddel nol az rendesen.Mert a tda csak kivezerlokent szolgal es a vegtranyoknak kepes aynni nyitasi feszt adni hogy a teljes szaturacio hatarat nyalogatja.Eszt osciloszkopos meresek bizonyitjak labor tesztben.En biztosra megyek.
(#) lapose válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Mehetsz, de az elektronika törvényeit nem tudod megváltoztatni!
Tessék utána olvasni az emmiterkövetőnek!
Feszültségnövelős kapcsolás van az adatlapban, az működőképes, de bonyolult!
(#) Dj TSM válasza lapose hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Vegyuk akkor egyszerubben,en tudom te mire gondolsz avval az emiter kovetovel de csak abban az esetben mukodik ha van bazis emiter ellenalas,ha nincs akkor eleg kis feszultseg a bazisra es kinyilik a tranzisztor.Vegyuk egy egyszeru kis tranzisztornal pl. BC547 ha rateszel az emiterre egy ledet a collektorra a tap plussz polusat a led masik vegere pedig a tap minuszat.Ha a tranzisztor bazisara csak az ujad rateszed a tranzisztor maris teljesen kinyit es vilagitani fog,es mindez csak elhanyagolhato par mili vagy mikro voltal,de ha van bazis-emiter ellenalas akkor mar csak megszabott feszultsegen nyit ki.A vegfok eseteben 5 vagy 6 volt amivel kinyilik bazis vezerlo ellenalas nelkul.Mert a tda t nem a sajat kivezetese vezerli hanem a tranzisztor emiterjei.En tudom hogy az elektronikai torvenyek szerint annyi feszultsegnek kellene lennie a collektoron mint amennyinek a TDA kivezetesen de hidd el megis tobb van,probald ki.Megeri
(#) Imi65 válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Ne haragudj, de nem hiszem, hogy tudod. Ha a bázisokon nincs több jel, akkor az emitteren sem lesz. Hiába emeled fel a tranyók tápfeszét, akkor sem, mert az emitteren ettől függetlenül sem fog nagyobb csúcsfesz megjelenni, mivel a bázist követi. Annak viszont az IC csak a saját tápfeszének megfelelő meghajtást tud adni, több nem "fér ki" belőle.
A tranyók nem úgy működnek, ahogy magyarázod. A TDA vezérlésével kapcsolatosan leírtakat szerintem Te sem érted.
Felesleges kipróbálni, tudjuk, hogy nem úgy van.
Ne haragudj, nem rosszindulatúan állunk a kérdéshez, de tényleg járj utána az alapkapcsolásoknak, és utána tervezz.
(#) Dj TSM válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
En nem tervezem mert mar kesz legyartott vegfokokrol beszelek.En tudom,hogy a TDA kivezetesen nemlessz nagyobb feszultseg mint a tap fesz de akkor vegyel figyelembe egy egyszeru tranzisztoros erositot aminek a bekotese ket fele tapforrassal megy,az elofok A osztaly meg stb peldaul megy +- 50 voltrol a vegfokozat meg +-80 voltrol.Nemazert van igy mert a gyartoknak igy esett jol.A Tda 7294 a legegyszerubb ic a vilagon,valamikor mikor kezdtem az erosito epiteseket ezzel szorakozram nagyon sokat,ma mar mindent tudok rola.Mostansag csak igy mellekesen kiserletezgetek veluk mikor van ra idom,ujabb modot talalni arra hogy hogy novelni a teljesitmenyet.Csak az a baj veluk hogy akarmennyire is alakitjuk at hangositasra nemigazan alkalmas mert nemad olyan hangminoseget mint a tiszta tranzisztoros bekotesek,gerjedesi faktor stb.,meg raadas hogy nem komplementaris a D mosz par az ic ben.De hi-fi ben 1 osztaly.Discoban viszont papir hangfalaknal nem ut elegge.
(#) Imi65 válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Nem állítom, hogy nem lehet úgy kiképezni a magasabb tápfeszről járó végfokozatot, hogy úgy működjön, ahogy azt leírtad. Mi azt mondjuk, hogy ez nem olyan.
(#) Dj TSM válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Hat az biztos,hogy nincs az a minoseg mint ha az egesz bekotes egyforma feszultseggel mukodik.Az eredeti tranzisztoros kemeny vegfokokat semmikep nemlehet helyetesiteni az ilyen takolasokkal.
(#) lapose válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Szia!
Hiába van a kollektoron akármekkora feszültség, a tranzisztor emmiterén mindig kb 0.7 V-al kevesebb van mint a bázisán!!
Tehát ha a TDA tápfesze +-40V a kimenetén is max+- 40V van!
Ez a tranzisztorok bázisfeszültsége, innentől kezdve nincs miről beszélni: ez a végfok nem ad ki nagyobb kimenőfeszültséget magából! Nagyobb áramot igen, de így ez a kapcsolás szörnyű!
Természetesen megoldható a nagyobb tápfeszről való járatás, de ez nem az, ráadásul oda nem kell 7294, elég egy egyszerű műveleti erősítő!

Nézd át ezt a rajzot, és rá fogsz jönni a különbségre!
(#) Dj TSM válasza lapose hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Megoldhato lenne egyszeruen ha a vegtranzisztorok ele meg beiktatunk egy-egy vezerlo tranzisztort ami fogja kapcsolni a vegtranzisztorokat a sajat tapjarol kapott feszultseggel.Ez a kapcsolas csak azert hasznalja a TDA 7294 et mert ebben van vedelem tulmelegedes es rovidzar ellen es lehet huteni,plussz meg van stand by es mute is benne.
(#) lapose válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Csakhogy a tranzisztorokkal megkerülted az IC rövidzárvédelmét, tehát annyi mintha nem is lenne!
(#) ImiDj válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Erol tennel fel valami rajzot.Koszi.Maskulonben szerintem az a 2x300w4ohmon jol hangzik plane 98db/w-os hangszorokbol.
(#) Pareck hozzászólása Okt 23, 2008 /
 
Figyu emberek!!!!!
Nem tudna nekem walaki egy +-70 V-os, 700W :merges2: leadására képes táp kapcs rajzot küldeni.......mert az erösitöm már kakaóra szomjazik :circling:
Elöre is köszz :worship: :worship::worship::worship::worship:
(#) sound.man válasza Pareck hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Egy 700Va-s toroid egy diódahíd és puffer. Valahol van itt rajz az oldalon. Vagy kapcsi táp kell?
(#) Pareck válasza sound.man hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Csak egyszerü és megbizható legyen mert ezzel már nem akarok sokat töketlenkedni...
(#) sound.man válasza Pareck hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Akkor szerintem veszel egy toroidot és kész.
(#) Pareck válasza sound.man hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Keresek walamit és kiderül h lessz-e ekkora....
Ás a kapcs. üzemüről mit gondolsz????
Megéri?? Wagy legyen az eccerü de nagyszerü megoldás?!
(#) sound.man válasza Pareck hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Kapcsi üzemű tápot elég nehéz csinálni úgy h jó legyen elég nagy frekin megy ott már a nyák se mindegy h miylen. Szerintem inkább toroid.
(#) Pareck válasza sound.man hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Tudom mert az egyik hawernak a TDA-s dübörgőjére olyat csináltunk és nagyon jól is müködött 3 méterre az erősitőtől....amúgy iggen jól le kellett árnyékolni
(#) sound.man válasza Pareck hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Persze. Rádiót is simán bezavarja ha nincs rendesen árnyékolva meg akár mit.
(#) szamóca válasza Pareck hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Ha most az akarod mondani hogy összeraktatok a haveroddal egy kapcsolóüzeműt, és most segítséget kérsz egy 4-6 elemes tradicionális táphoz.....
(#) sound.man válasza szamóca hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Lehet hogy ő csak nézte és a haver csinálta.
(#) szamóca válasza sound.man hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Na sziasztok. Mentem aludni.
(#) bu12bu hozzászólása Okt 23, 2008 /
 
sziasztok
(#) bu12bu hozzászólása Okt 23, 2008 /
 
az volna a kérdésem hogy tudnátok segiteni a következöben szükségem volna egy 300w végfok erösitöre hogy kell meg épteni
(#) bu12bu hozzászólása Okt 23, 2008 /
 
kérlek segitségetek kérném ha tunátok valami kapcsolási rajzot felteni meg köszöném
(#) Pareck hozzászólása Okt 23, 2008 /
 
annyira nem wok pro csak kérdeztem h melyik érné meg jobban.........
itt ugyis mindig okos emberek tanyáznak....
(#) sound.man válasza bu12bu hozzászólására (») Okt 23, 2008 /
 
Tessék

950092.pdf
    
Következő: »»   186 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem