Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   266 / 2208
(#) ngyzoli válasza sturbi hozzászólására (») Okt 24, 2008
Köszi! a teljesítmény megduplázódása-ahogy írtad-igencsak impozáns dolog lenne,de ahogy a hsz-t megírtam,sejtettem is,h valószínűleg rendesen bele kéne nyúlni a kapcsolásba munkapontilag.mindegy...de azért még agyalok rajta,mert valóban egyedi ötlet.hasznos lenne,ha más is bele merne fogni,közreadva a tapasztalatokat.esetleg...
(#) sturbi válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 25, 2008
Hát, nem akarom eltitkolni az igazságot, kicseréltem az erősítőt a 6C41C-es SE-mre, olyan volt, mintha gyökérkeféről mókusszőr ecsetre váltottam volna. Van még mit hangolni ezen, kiviszem a műhelybe, megpróbálom az első fokozatot hagyományosan, szerintem jobb lesz és a pentódánál is lehet, hogy le kell mondani a 7-8 W-ról.
(#) PWM hozzászólása Okt 25, 2008
sziasztok!
Nemrég kaptam egy gu-50-es csövet és szeretnék belőle erősítőt építeni. Csak az a gond h nem tudom miben különbözik a légréses lemezelés a simától és honnan tudom h légréses vagy nem? ÉS ilyen trafót honnan lehet szerezni?
(#) ngyzoli válasza sturbi hozzászólására (») Okt 25, 2008
Tehát értsem úgy,h mégsem szól annyira jól,mint első hallásra tűnt..?EZT a jelenséget én is jópárszor tapasztaltam,főleg SE-kapcsolásoknál,túlontúl is sokszor.nagyon "déja-wu"ez a dolog... arra gondoltam,esetleg az első fokozatot EF 86-tal kivitelezni... a nagyobb erősítéstartalék mindig jól jöhet.eddigi tapasztalatok alapján sima fesz-erősítő fokozatban a pentóda csak alig,-de inkább egyáltalán nem szól rosszabbul a triódánál.
(#) CHZ válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 25, 2008
Jól gondolod , abban rengeteg idő van , de még most sem hibátlan , de meguntam és így marad ...
Az előlap bemarásába már egyszerűbb lesz , mivel sokkal kisebb felületű lemezt csiszolgatok most hozzá .
(#) CHZ válasza Moszkvai hozzászólására (») Okt 25, 2008
Köszi , ahogy haladok csinálok képeket is .
Ne is kapkod el , könnyebb úgy elindulni , ha minden meg van hozzá , jobban átlátható a tervezés és kevésbé érnek meglepetések a méretezés során ...
(#) CHZ válasza kocos hozzászólására (») Okt 25, 2008
Köszönöm , remélem nem megy el a kedved , mert láttam szép és korrekt munkáid , nincs okod abbahagyni , tudom ezt nem is komolyan gondoltad . bízom benne .
(#) Imi65 hozzászólása Okt 25, 2008
OFF !
Megvan a 600. oldal. Sőt, már a 601. is!
ON !
(#) 021 válasza PWM hozzászólására (») Okt 25, 2008
Szia!

Ilyen trafót készíteni kell, egy közönséges transzformátorból is lehet jó eredménnyel kimenőtrafót készíteni. A légréses trafó úgy készül, hogy először az 'e' lemezeket teszed bele a tekercsbe, majd vékony papírlap (jól bevált a 0.2mm-es vastagságú) és jövetnek az 'I' lemezek. Javaslom, hogy nézd meg a korábbi hozzászólásokat illetve célszerű ha előlről kezded a téma olvasását, rengeteg tapasztalatot fogsz szerezni és persze számos gu50-hez való trafó elkészítése is le van írva. Nem bonyolult annyira a dolog, bátran kezdj hozzá.
Javítottam a hibát, kivettem az elsö-második fokozat közül a pozitív visszacsatolást. Az volt a gond, hogy ezzel az ellenállással kapacitív terhelésre kinyomta a négyszög sarkát, enélkül befelé húzza kicsit, így most nem karcol. Sok hangolási lehetőség van még, de csak hosszabb hallgatás után próbálkozok (mert ami tovább hallgatható, az a jobb).
Most ismét nagyon jónak tűnik, mindenképpen sokkal jobb, mint előtte, most nyugodt a hangja, szerintem így már hosszútávon is jó lesz, de megpróbálok mindent, ami eszembe jut.
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 25, 2008
Trabant 601 Bocsi, szabad asszociáció
Előfok kapcsán teljesen egyetértek veled.
Ha a működést fejben végigkövetem,arra jutok,hogyha a végcső árama növekszik,nőni fog a katódellenállásokon eső feszültség,ez pedig a lezárás felé vezérli a V 1/2-es csövet.ha ez a cső zárni kezd,az anódján,(vagyis a végcső segédrácsán is)szintén növekedő feszültség lesz,ami még jobban nyitásba vezérli azt,ergo pozitív visszacsatolás valósul meg ezáltal a g2-re.a két katód közötti 2,2kohm szintén pozitív feedback-et okoz...hát nem tudom.biztos jó ez így?? pedig már kerestem neki sasszit.
(#) 021 hozzászólása Okt 25, 2008
Találtam egy erősítőrajzot egy régi rádiótechnikában, mellékelték hozzá a transzformátor elkészítési rajzát is. A rajz szerint a második anódtekercs fordított irányban van tekerve. Van ennek jelentősége? Vagy csak nyomdahiba lenne? Ellenütemű erősítő, osztott tekercseléssel.
Biztos jó ez így, ez a lényege a kapcsolásnak (a pentódánál). Van ott negatív visszacsatolás is a vez. rácsra, hatásában pont akkora mint a pozitív a segédrácsra, ezért nem kell hidegíteni a katódot (nem is szabad).
A 2,2 K viszint nem kell, csak ront a hangon.

Kicsit másképp megközelítve a kérdést, a két rácson megosztva történik a vezérlés, mint egy hagyományos kettős vezérlésnél, csak itt a segédrács vezérlése ugyanazon cső katódjáról történik. az eredő karakterisztika egyenesedik, ugyanúgy mint a kettős vezérlésnél. A vez. rácson kisebb a vezérlő fesz igény, mint hagyományosan. Egy új, jobb tulajdonságú, nagyobb meredekségű csövet kapunk, ami inkább már trióda, mint pentóda, főleg, ha a munkaellenállás (6N6p-é) az anódra van kötve, de anélkül is.
Visszacsatolás szempontjából a helyi negatív áramvisszacsatolás, helyi pozitív áramvisszacsatolással van kompenzálva.
Jaaa,vagy úgy...tehát a g2-őn is mintegy vezérelve van a cső.így már vágom(most esett le a húszfilléres),tény,h ilyen jellegű kapcsolást-mint kettős vezérlés-még nem építettem.sztem mások se nagyon.s való igaz,a trafóról jövő hagyományos visszacsatolás igen nagy értékű,úgy a tízszerese a szokásosnak,-pont ezért!szumma-szummárum:a pudding próbája az evés.mégiscsak össze kéne dobni.hátha lehet még némi pluszt kihozni belőle.
A szekunderről az átfogó negatív visszacstolásnak semmilyen köze nincs a sugártetróda beállításához, anélkül még jobb az erősítő hangja, hidegített katóddal. Csak azért csináltam átfogó nvcs-t, mert SM74 volt a legnagyobb vasam kimenőnek, és jobban mutatott a szkópon a 100 Hz-es négyszög (és éppen 6,8 K-s ellenállást találtam az asztalon, nem is próbáltam nagyobbal), füllel csak minimális mélyhiánya van, a végleges verzióban biztosan nem lesz átfogó nvcs, normális kimenővel nem kell.
(#) ngyzoli válasza sturbi hozzászólására (») Okt 26, 2008
Na mostmár végképp nem értem...ezekszerint nem kellene átfogó negatív vcs??én meg azt hittem,éppen az ellensúlyozza a pozitívot,mivel igen nagy értékű a 6,8/1kohmmal...viszont akkor hogy nem gerjed be az á.k.?nem tudom,nekem személy szerint még nem sikerült olyan erősítőt fabrikálni,ahol a trafó az anódkörben volt,és nem kellett átfogó nvcs,pedig mindahányszor kipróbáltam ezt a lehetőséget(is).csak SE-ből legalább egy tucat kapcsolást építettem,számtalan módosítást kipróbálva,de bizton állíthatom,eddig cs.egyetlen-egy,a T.d.P-féle(g2-őn vezérelt)erősítő hozta az elvárt minőséget,és teljesítményt,ahol a tetróda"triódának érzi magát".ennek a végfoknak a megépítéséből,s az ezt megelőző tapasztalatokból,továbbá a szakirodalomban fellelhető infó-k összesítéséből ered az a meggyőződésem,h együtemben végcsőként csakis a trióda ad megnyugtató hangminőséget.mégpedig azért,mert a páratlan harmonikusok,-melyek a többrácsos csövek torzítási spektrumának fő hányadát képezik,-nem tudnak kioltódni.(mivel nincs ellenütem,-nincs"mihez képest").vagyis azt kellene elérni vmilyen trükkös kapcsolással,h a tetróda tiszta trióda üzemmódban,triódaként is funkcionáljon.na,ez eddig nem igazán sikerült senkinek,legalábbis nem találkoztam korrekt műszaki megoldással.viszont erre láttam lehetőséget az általad közölt kapcs-nál!emiatt is keltette fel az érdeklődésemet.
de milyen jól elbeszélgetünk itt ketten... (ha minden igaz,még ma összerakom,de legalábbis hamarosan.aztán majd kiderül...)
(#) Abukodonozo hozzászólása Okt 26, 2008
Sziasztok!

Végre kaptam egy olyan csöves erölködő rajzot amit esetleg kivitelezni is tudnék, két dologban nagyon tetszik: vannak csöveim (2x ECC83, 2x EL84) és ahogy nézem nem kell kimenő trafó hozzá...Nem tudom érdemes-e megépíteni, viszonylag kicsi a teljesítmény: 2X3-6W, a hangja viszont csodálatos, azt mondják...de azért csatolom a rajzot aki akar mondhat véleményt róla! :vigyor2:

Üdv: Abu. :wave:

el84.gif

(#) CHZ válasza Abukodonozo hozzászólására (») Okt 26, 2008
Fejhallgató erősítőnek használható , másra nem ,3W nem fog összejönni , csak nagyimpedanciás hangszórón adna minimális teljesítményt .
(#) sturbi válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 26, 2008
Nem az átfogó negatív visszacsatolást ellensúlyozza a pozitív visszacsatolás, már régóta nem használok átfogó visszacsatolást (rá se szoktam kötni a szekunder egyik felét a testre).
A segédrácsra ható pozitív áramvisszacsatolás csak és kizárólag ugyanezen cső vezérlőrácsára ható negatív áramvisszacsatolást ellensúlyozza, másképp nem is lehetne, mert torzítana, mint az állat. Ebből a szempontból hatásában látszólag ugyanaz, mint amikor hagyományos módon a katódkomplexumon fellépő negatív áramvisszacsatolás kialakulását hidegítő kondenzátorral áthidalod, vagy fix rácselőfeszt alkalmazol. Egy nem tul tudományos, ámde roppant elvont skiccet rajzoltam annak szemléltetésére, hogy a mozgó vezérlőrácsot mi módon ellensúlyozza az ellenkezőleg mozgó segédrács. Hagyományos kapcsolásnál mozog, az itt mozdulatlan munkapont (forgáspont)
(#) sturbi válasza Abukodonozo hozzászólására (») Okt 26, 2008
Jó is lenne, ha 3-6W-ot leadna, de ez sajnos elvi képtelenség.
Tételezzük fel (joggal), hogy 50 mA a katódkomplexumon folyó nyugalmi egyenáram, elnagyolva legyen 25 mA az eff. váltóáram. Tekintsünk el a katódkomplexum 1,3 K (töltőellnállással együtt) eredő váltóáramú ellenállásától. Akkor ez a 25 mA tud átfolyni a (katódhidegítés->kondi+8 ohm hangszóróimpedancia) hangszórón.
Pki=I^2*Rh= 0,025 A*0,025 A*8 Ohm=0,005 W, tehát 5 mW, nem több. Egy 600 omos fejhallgatón ez 375 mW, ez egy fejhallgató erősítő.
(#) sturbi válasza CHZ hozzászólására (») Okt 26, 2008
Zoli, szólj hozzá az erősítőmhöz valamit, rosszat is lehet.
(#) Abukodonozo válasza sturbi hozzászólására (») Okt 26, 2008
Kösz strubi...a hangja vajon jó? Mert, ha igen, akkor holnaptól készül is Csak egy a baj: csőfoglalatot hol lehet venni?

Üdv: Abu.
(#) CHZ válasza sturbi hozzászólására (») Okt 26, 2008
Nagy érdeklődéssel , de csendben figyeltem a terved megvalósulását .Az ötlet tetszik , szerintem kivitelezhető , csak azért nem reagáltam , mert mint minden új megközelítés ebben a témában a gyakorlatban fog bebizonyosodni és erre várok , vártam .Hangzás szempontjából lehet nagyon jó is , de az ellenkezőzje is bebizonyosodhat .
Ha pozitívan értékeled a végén a hangját , akkor biztos , hogy én is kipróbálom .Most is belevágnék , de sok más elmaradásom kell behoznom .
(#) sturbi válasza Abukodonozo hozzászólására (») Okt 26, 2008
A katódról kicsatolt otl-ek jó hangúak (és roppant rossz hatásfokúak), de a füles miatt különös gondot kell fordítani a táp szűrésére (olyan legyen a táp, mint vihar előtt a balaton).
(#) Abukodonozo válasza sturbi hozzászólására (») Okt 26, 2008
Nem lehetne csak egy rendes egyenirányítóval meg pufferrel hálozati magasfeszről táplálni?
(#) Abukodonozo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 26, 2008
Hűha...ez nem fog nekem összejönni, hol találok olyan trafót ami 230 voltból 225 voltot csinál?
(#) rockersrac válasza Abukodonozo hozzászólására (») Okt 26, 2008
elektromossági boltban pl találsz ilyet!
(#) EcoPityu hozzászólása Okt 26, 2008
Srácok!
Engem is elkapott a lánckerék!!

Volt nálam javításon, egy POWERSTATE gitárerölködő, és volt benne egy ECC83 valami köztes csőnek /Kóci:, nem lehetetlen, hogy az 5 sávos EQ-t intézte!/

És jött az ihlet: Van nekem egy transzformátoros csatolású ROLAND zenekari cucc végfokmegoldása, és az elé a trafó primer tekercsére csövet fogok rakni...A végében csak 4db olyan félvezető van, amit nem mondhatok itt ki...

K.b. 200w-os lesz egy oldal!
Ha valakit majd érdekel, szívesen továbbadom a specifikációját! /már ha működni fog/
Következő: »»   266 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem