Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Köszi! a teljesítmény megduplázódása-ahogy írtad-igencsak impozáns dolog lenne,de ahogy a hsz-t megírtam,sejtettem is,h valószínűleg rendesen bele kéne nyúlni a kapcsolásba munkapontilag.mindegy...de azért még agyalok rajta,mert valóban egyedi ötlet.hasznos lenne,ha más is bele merne fogni,közreadva a tapasztalatokat.esetleg...
Hát, nem akarom eltitkolni az igazságot, kicseréltem az erősítőt a 6C41C-es SE-mre, olyan volt, mintha gyökérkeféről mókusszőr ecsetre váltottam volna. Van még mit hangolni ezen, kiviszem a műhelybe, megpróbálom az első fokozatot hagyományosan, szerintem jobb lesz és a pentódánál is lehet, hogy le kell mondani a 7-8 W-ról.
sziasztok!
Nemrég kaptam egy gu-50-es csövet és szeretnék belőle erősítőt építeni. Csak az a gond h nem tudom miben különbözik a légréses lemezelés a simától és honnan tudom h légréses vagy nem? ÉS ilyen trafót honnan lehet szerezni?
Tehát értsem úgy,h mégsem szól annyira jól,mint első hallásra tűnt..?EZT a jelenséget én is jópárszor tapasztaltam,főleg SE-kapcsolásoknál,túlontúl is sokszor.nagyon "déja-wu"ez a dolog... arra gondoltam,esetleg az első fokozatot EF 86-tal kivitelezni... a nagyobb erősítéstartalék mindig jól jöhet.eddigi tapasztalatok alapján sima fesz-erősítő fokozatban a pentóda csak alig,-de inkább egyáltalán nem szól rosszabbul a triódánál.
Jól gondolod , abban rengeteg idő van , de még most sem hibátlan , de meguntam és így marad ...
Az előlap bemarásába már egyszerűbb lesz , mivel sokkal kisebb felületű lemezt csiszolgatok most hozzá .
Köszi , ahogy haladok csinálok képeket is .
Ne is kapkod el , könnyebb úgy elindulni , ha minden meg van hozzá , jobban átlátható a tervezés és kevésbé érnek meglepetések a méretezés során ...
Köszönöm , remélem nem megy el a kedved , mert láttam szép és korrekt munkáid , nincs okod abbahagyni , tudom ezt nem is komolyan gondoltad . bízom benne .
Szia!
Ilyen trafót készíteni kell, egy közönséges transzformátorból is lehet jó eredménnyel kimenőtrafót készíteni. A légréses trafó úgy készül, hogy először az 'e' lemezeket teszed bele a tekercsbe, majd vékony papírlap (jól bevált a 0.2mm-es vastagságú) és jövetnek az 'I' lemezek. Javaslom, hogy nézd meg a korábbi hozzászólásokat illetve célszerű ha előlről kezded a téma olvasását, rengeteg tapasztalatot fogsz szerezni és persze számos gu50-hez való trafó elkészítése is le van írva. Nem bonyolult annyira a dolog, bátran kezdj hozzá.
Javítottam a hibát, kivettem az elsö-második fokozat közül a pozitív visszacsatolást. Az volt a gond, hogy ezzel az ellenállással kapacitív terhelésre kinyomta a négyszög sarkát, enélkül befelé húzza kicsit, így most nem karcol. Sok hangolási lehetőség van még, de csak hosszabb hallgatás után próbálkozok (mert ami tovább hallgatható, az a jobb).
Most ismét nagyon jónak tűnik, mindenképpen sokkal jobb, mint előtte, most nyugodt a hangja, szerintem így már hosszútávon is jó lesz, de megpróbálok mindent, ami eszembe jut.
Előfok kapcsán teljesen egyetértek veled.
Ha a működést fejben végigkövetem,arra jutok,hogyha a végcső árama növekszik,nőni fog a katódellenállásokon eső feszültség,ez pedig a lezárás felé vezérli a V 1/2-es csövet.ha ez a cső zárni kezd,az anódján,(vagyis a végcső segédrácsán is)szintén növekedő feszültség lesz,ami még jobban nyitásba vezérli azt,ergo pozitív visszacsatolás valósul meg ezáltal a g2-re.a két katód közötti 2,2kohm szintén pozitív feedback-et okoz...hát nem tudom.biztos jó ez így?? pedig már kerestem neki sasszit.
Találtam egy erősítőrajzot egy régi rádiótechnikában, mellékelték hozzá a transzformátor elkészítési rajzát is. A rajz szerint a második anódtekercs fordított irányban van tekerve. Van ennek jelentősége? Vagy csak nyomdahiba lenne? Ellenütemű erősítő, osztott tekercseléssel.
Biztos jó ez így, ez a lényege a kapcsolásnak (a pentódánál). Van ott negatív visszacsatolás is a vez. rácsra, hatásában pont akkora mint a pozitív a segédrácsra, ezért nem kell hidegíteni a katódot (nem is szabad).
A 2,2 K viszint nem kell, csak ront a hangon. Kicsit másképp megközelítve a kérdést, a két rácson megosztva történik a vezérlés, mint egy hagyományos kettős vezérlésnél, csak itt a segédrács vezérlése ugyanazon cső katódjáról történik. az eredő karakterisztika egyenesedik, ugyanúgy mint a kettős vezérlésnél. A vez. rácson kisebb a vezérlő fesz igény, mint hagyományosan. Egy új, jobb tulajdonságú, nagyobb meredekségű csövet kapunk, ami inkább már trióda, mint pentóda, főleg, ha a munkaellenállás (6N6p-é) az anódra van kötve, de anélkül is. Visszacsatolás szempontjából a helyi negatív áramvisszacsatolás, helyi pozitív áramvisszacsatolással van kompenzálva.
Jaaa,vagy úgy...tehát a g2-őn is mintegy vezérelve van a cső.így már vágom(most esett le a húszfilléres),tény,h ilyen jellegű kapcsolást-mint kettős vezérlés-még nem építettem.sztem mások se nagyon.s való igaz,a trafóról jövő hagyományos visszacsatolás igen nagy értékű,úgy a tízszerese a szokásosnak,-pont ezért!szumma-szummárum:a pudding próbája az evés.mégiscsak össze kéne dobni.hátha lehet még némi pluszt kihozni belőle.
A szekunderről az átfogó negatív visszacstolásnak semmilyen köze nincs a sugártetróda beállításához, anélkül még jobb az erősítő hangja, hidegített katóddal. Csak azért csináltam átfogó nvcs-t, mert SM74 volt a legnagyobb vasam kimenőnek, és jobban mutatott a szkópon a 100 Hz-es négyszög (és éppen 6,8 K-s ellenállást találtam az asztalon, nem is próbáltam nagyobbal), füllel csak minimális mélyhiánya van, a végleges verzióban biztosan nem lesz átfogó nvcs, normális kimenővel nem kell.
Na mostmár végképp nem értem...ezekszerint nem kellene átfogó negatív vcs??én meg azt hittem,éppen az ellensúlyozza a pozitívot,mivel igen nagy értékű a 6,8/1kohmmal...viszont akkor hogy nem gerjed be az á.k.?nem tudom,nekem személy szerint még nem sikerült olyan erősítőt fabrikálni,ahol a trafó az anódkörben volt,és nem kellett átfogó nvcs,pedig mindahányszor kipróbáltam ezt a lehetőséget(is).csak SE-ből legalább egy tucat kapcsolást építettem,számtalan módosítást kipróbálva,de bizton állíthatom,eddig cs.egyetlen-egy,a T.d.P-féle(g2-őn vezérelt)erősítő hozta az elvárt minőséget,és teljesítményt,ahol a tetróda"triódának érzi magát".ennek a végfoknak a megépítéséből,s az ezt megelőző tapasztalatokból,továbbá a szakirodalomban fellelhető infó-k összesítéséből ered az a meggyőződésem,h együtemben végcsőként csakis a trióda ad megnyugtató hangminőséget.mégpedig azért,mert a páratlan harmonikusok,-melyek a többrácsos csövek torzítási spektrumának fő hányadát képezik,-nem tudnak kioltódni.(mivel nincs ellenütem,-nincs"mihez képest").vagyis azt kellene elérni vmilyen trükkös kapcsolással,h a tetróda tiszta trióda üzemmódban,triódaként is funkcionáljon.na,ez eddig nem igazán sikerült senkinek,legalábbis nem találkoztam korrekt műszaki megoldással.viszont erre láttam lehetőséget az általad közölt kapcs-nál!emiatt is keltette fel az érdeklődésemet.
de milyen jól elbeszélgetünk itt ketten... (ha minden igaz,még ma összerakom,de legalábbis hamarosan.aztán majd kiderül...)
Sziasztok!
Végre kaptam egy olyan csöves erölködő rajzot amit esetleg kivitelezni is tudnék, két dologban nagyon tetszik: vannak csöveim (2x ECC83, 2x EL84) és ahogy nézem nem kell kimenő trafó hozzá...Nem tudom érdemes-e megépíteni, viszonylag kicsi a teljesítmény: 2X3-6W, a hangja viszont csodálatos, azt mondják...de azért csatolom a rajzot aki akar mondhat véleményt róla! :vigyor2: Üdv: Abu. :wave:
Fejhallgató erősítőnek használható , másra nem ,3W nem fog összejönni , csak nagyimpedanciás hangszórón adna minimális teljesítményt .
Nem az átfogó negatív visszacsatolást ellensúlyozza a pozitív visszacsatolás, már régóta nem használok átfogó visszacsatolást (rá se szoktam kötni a szekunder egyik felét a testre).
A segédrácsra ható pozitív áramvisszacsatolás csak és kizárólag ugyanezen cső vezérlőrácsára ható negatív áramvisszacsatolást ellensúlyozza, másképp nem is lehetne, mert torzítana, mint az állat. Ebből a szempontból hatásában látszólag ugyanaz, mint amikor hagyományos módon a katódkomplexumon fellépő negatív áramvisszacsatolás kialakulását hidegítő kondenzátorral áthidalod, vagy fix rácselőfeszt alkalmazol. Egy nem tul tudományos, ámde roppant elvont skiccet rajzoltam annak szemléltetésére, hogy a mozgó vezérlőrácsot mi módon ellensúlyozza az ellenkezőleg mozgó segédrács. Hagyományos kapcsolásnál mozog, az itt mozdulatlan munkapont (forgáspont)
Jó is lenne, ha 3-6W-ot leadna, de ez sajnos elvi képtelenség.
Tételezzük fel (joggal), hogy 50 mA a katódkomplexumon folyó nyugalmi egyenáram, elnagyolva legyen 25 mA az eff. váltóáram. Tekintsünk el a katódkomplexum 1,3 K (töltőellnállással együtt) eredő váltóáramú ellenállásától. Akkor ez a 25 mA tud átfolyni a (katódhidegítés->kondi+8 ohm hangszóróimpedancia) hangszórón. Pki=I^2*Rh= 0,025 A*0,025 A*8 Ohm=0,005 W, tehát 5 mW, nem több. Egy 600 omos fejhallgatón ez 375 mW, ez egy fejhallgató erősítő.
Zoli, szólj hozzá az erősítőmhöz valamit, rosszat is lehet.
Kösz strubi...a hangja vajon jó? Mert, ha igen, akkor holnaptól készül is Csak egy a baj: csőfoglalatot hol lehet venni?
Üdv: Abu.
Nagy érdeklődéssel , de csendben figyeltem a terved megvalósulását .Az ötlet tetszik , szerintem kivitelezhető , csak azért nem reagáltam , mert mint minden új megközelítés ebben a témában a gyakorlatban fog bebizonyosodni és erre várok , vártam .Hangzás szempontjából lehet nagyon jó is , de az ellenkezőzje is bebizonyosodhat .
Ha pozitívan értékeled a végén a hangját , akkor biztos , hogy én is kipróbálom .Most is belevágnék , de sok más elmaradásom kell behoznom .
A katódról kicsatolt otl-ek jó hangúak (és roppant rossz hatásfokúak), de a füles miatt különös gondot kell fordítani a táp szűrésére (olyan legyen a táp, mint vihar előtt a balaton).
Nem lehetne csak egy rendes egyenirányítóval meg pufferrel hálozati magasfeszről táplálni?
Hűha...ez nem fog nekem összejönni, hol találok olyan trafót ami 230 voltból 225 voltot csinál?
elektromossági boltban pl találsz ilyet!
Srácok!
Engem is elkapott a lánckerék!! Volt nálam javításon, egy POWERSTATE gitárerölködő, és volt benne egy ECC83 valami köztes csőnek /Kóci:, nem lehetetlen, hogy az 5 sávos EQ-t intézte!/ És jött az ihlet: Van nekem egy transzformátoros csatolású ROLAND zenekari cucc végfokmegoldása, és az elé a trafó primer tekercsére csövet fogok rakni...A végében csak 4db olyan félvezető van, amit nem mondhatok itt ki... K.b. 200w-os lesz egy oldal! Ha valakit majd érdekel, szívesen továbbadom a specifikációját! /már ha működni fog/ |
Bejelentkezés
Hirdetés |