Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Én is megcsináltam a propellerest, csak nem szeretem, mert suhog-zakatol. Ha jóóóó bika vinyóból kitermelnénk a lengőkart (csapágyastól mágnesestől )nem lehetne megpróbálni.?Lőjetek le, ha nem jó.
Annó láttam ilyet, ahol a vinyó "karjából" építettek ilyen órát, de elég bonyolult volt . Lényegében egyfajta "magic wand"...
Tony! Igazán nincs mit! Igen, nézd meg, nincs-e zárlat ott a LED-ek körül, és hogy kb. mekkora a feszültség a szekunderen "nyugalmi" állapotban (ha 8-9V vagy ez alatt van, akkor előfordulhat, hogy csak elfogy a tápfesz, ha több LED világít).
Jól látom? valamiféle "lavinát" indítottam meg?
Ennek egyáltalán semmi hangja nincsen... Na jó este halottam kicsike suhogást de nekem nagyon jó fülem van (bl bekapcsolnak egy TV-t én meg 10m-ről hallom hogy megy a sorkimenője ) A nyákról is van egy jó pár fotó meg az alkatrészoldalról is ha van rá igény benézhetek a 40 lábas IC ragasztója alá.. Nekem is nagyon tetszik ez az óra... játszik a számokkal az időt egyenként mutatja be meg fejjel lefelé "jön fel" majd átfordul Az a véleményem hogy nem érdemes a vinyó karral szórakozni! Sokkal egyszerűbb ugyan ezt lemásolni mint hogy újat kitalálni.. Ennek az volt a hibája hogy eltört benne a rúgólemez.. Most sárgaréz lemez van benne.. tegnap este 8:30 tól megy és még mindég jó Ha van rá igény feldobhatok jópár képet az egészről.. üdv! (az üzi nem csak neked szól)
Esetleg egy külön topic ennek az órának?
Nem tudom hogy a modik mit szólnának de én támogatom csak valami nevet kéne neki kitalálni..
Egyébként lehúztam a matricát és ott egy AT87F52-es alkatrész van feltételezem hogy AVR... üdv!
Hali!
Én szívesen megnéznék pár képet róla! Érdekelne, hogyan oldották meg a mechanikát... Esetleg azt nem tudnád megnézni szkóppal, hogy a tekercsekre milyen jel megy?
Szia!
Sajnos nincsen szkópom :-S Kilátásban van egy de sajnos szállítási gondban vagyok :no: üdv!
Értem. Semmi gond. Csak kíváncsi lettem volna, hogy milyen jellel "hajtják".
A program ennél az óránál nem lenne gond, fix frekin járatva a tekercset mehetne állandó időzítési értékkel a kijelzés, csak egyszer kell beállítani a kar frekijét és az amplitúdót... Még pozíció-érzékelő sem kell, a mikrokontroller "vezérelheti" a kart is (így tudja, mikor van végállásban ill. melyik irányba mozog). Pár képet azért továbbra is szívesen fogadunk ! Üdv.:Kaninjo
Szia!
Van jó pár képem Cak nem tudom hogy ide tegyen vagy nyissak új topicot.. Ahogy nagyjából ránéztem a 2 tekercs sorba van kötve és egy tranzisztor kapcsolgatja.. Jah és amikor indítom az óra magától nem tudja elindítani a kart be kell indítani utána már tartja magától.. üdv!
Szia!
Mostmár csak 1 led nem világít..eddig nemjöttem rá mért..... Raktam vidit.. üdv:tony994
Sziasztok!
Valaki tudna nekem írni egy ojan programot a Propeller Clockomhoz ami fentről lefele mindíg egy ledet kapcsol be ami 5másodpercig világít utánna pedig az alatta lévő világít 5másodpercig.......Ezzel megtudnám nézni melyik az a hibás led ami nem világít, és akkor megtudnám javítani! üdv:tony994
Szia Tony994!
Szerintem program nélkül is ki tudod mérni, melyik LED nem működik. PIC nélkül, hajtómotor lekötve, a 14.-ik lábról szépen sorban, egy 1 K Ohm-os ellenálláson, a 7.-8.-9.-10.-11.-12.-13.-17.-18. lábakra adod az 5V-ot, és meglesz a bűnös... Hali.
Szia!
Köszi ez egyszerübb módszer megvan a bűnösMá javítom! üdv:tony994
Honnan tudja a program, hogy a teljes 360 fokos kör melyik fokánál jár a propeller, hogy a megfelelő LED-eket kapcsolja ki/be? Fotocellás módszerrel méri a fordulatszámot esetleg és mikor a "pörgőforgó" kar megszaggatja a fotocellát úgy szinkronizál?
Sziasztok!
Mindent átnéztem és minden jó!Az nemlehet hogy a PIC-nek ez a lába "elromlott"?? üdv:tony994
Hi!
Előfordulhat, hogy az a láb "megnyekkent", ha ellenállással ki tudod gyújtani a LED-et... Néha csak a felső oldali FET v. tranzisztor megy tönkre a PIC-ben (főleg testzárlat v. túlterhelés esetén), ilyen nálam is előfordult már, egy 1 v. 2.2 kOhm-os felhúzóellenállás az 5V és a PIC hibás lába közé meg tudja oldani a problémát, főleg, hogy ez csak kimenetnek van használva. Egy próbát megér, mielőtt lecserélnéd a PIC-et. Googa! Egyszerű. Megméri mennyi idő telik el két megszakítás között, és ezt osztja 120-al (3 fokonként van 1 "pixel"). Majd egy belső időzítő segítségével, amit a számított időértékkel tölt fel, felvillantja a megfelelő LED-eket.
Tehát, akkor valami opto, vagy reed jeladóval zajlik a dolog.
Szia!
Sikerült kijavítani!Egy ellenállás volt megpusztulva Mostmár megy!Csak egy ujjabb hiba lépett fel egy idő után "szerintem" nemkap elég tápot és össze vissza világít!Raktam fel Vidit! üdv:tony994
Sziasztok!
Még lenne egy ojan kérdésem hogy lehet PICALL-ban megvátoztatni azt a szöveget amit kírojon? üdv:tony994
Szia Tony994!
Amikor beolvasod a prop.hex filét az íródba, alul az EEPROM tartalom táblázata is látható lesz. Ott kel átírnod a szöveget amire akarod, és mehet is a PIC-be... Hali
Igen, akkor szokott így leállni, ha a BODEN config bit ki van kapcsolva és elfogy a táp.
Néhány lehetőség: csökkented a primer menetszámot; növeled a szekunder menetszámot; megpróbálsz "hangolni" a kapcsolófrekin; nagyobb pufferkondit teszel a propellerre, vagy csökkented a légrést a két tekercs között... Googa! Igen, egy infra LED minden fordulatkor megvilágítja egy pillanatra a propelleren lévő fototranzisztort, ami megszakítást generál a PIC-ben (elindul egy belső számláló, ami addíg megy, míg újra a LED fölé ér a propeller).
Az ingás órához van a gooliban "WAND CLOCK"keresésre minden, még program is.
megnéztem hogy mit dob a Google..
és a szeme felakadt Ilyen az én vekkerem is van kapcsrajz is róla Lehet építkezni srácok
SZia!
Hát a kapcsrajz tényleg nem bonyolultCsak program hol van hozzá?Valaki aki jól tud angolul lefordíthatná !!És csinálhatna egy építési leírást! Üdv:tony994
A harmadik googli találatnál "magic wand clock zip." szerintem a progi.
De én nem értek hozzá, csak kérdezem.
Hali!
Azt hiszem láma ( :lama: ) kérdés fog következni, de felteszem. A propelleren a LED-et előtétellenállását áttehetem a LED-ek anódjára? Vagy van valami ok, ami miatt a kapcsolótranyók emitteréhez kerültek? Egy picit át akarom tervezni a panelt, hogy minél rövidebb vezető sáv menjen a tranyók bázisára, és ezeket a 82 Ohm-okat könnyebb lenne a LED-ek mellé tennem.
Szerintem egy próbát megér! Valószinüleg jó lesz.
Hali!
Tedd nyugodtan a LED-ekhez... Szia Vic! |
Bejelentkezés
Hirdetés |