Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
sziasztok! ez a "lidlis" forrasztó páka érdekel engem is, mit szóltok hozzá? megér 2000ft-ot?
Én is megveszem jó lesz az nekem Elég nehész ezzel a lerobbantal forrasztani.
Egy pár mA a ledek áramfelvétele sztem semmi értelme a tranzisztorozásnak.Az izzóra rákötöd kiszámolod a segédprogival az előtétet és kész is.
na jó alszok rá egyet még kitudja mi lesz
rendben van köszönöm a segítséget..a fejleményekről majd a ki mit épített témában beszámolok
Amilyen rövid időre csak lehet. A lényeg hogy csak egy villanásnyi időre látszódjon a lézer piros pontja. A rellé nem tudom kell-e. Most a lézeren van egy gomb de így addig világít amig nyomom a gombot. Ezt szeretném kiváltani. És ha lehet minnél kissebb méretűre szeretném-
Hacsak nem több ampert evő magasfényű ledeket akarsz használni indicatornak
Mekkora tápfeszről üzemel a lézer? Esetleg az áramfelvételét megtudod adni?
normálfényerejű 3mmes ledeket de abból 48db-ot
3V Lithium elemről működik. A teljesítménye ismeretlen. Meg tudom mérni ?
Csak azért érdeklődtem,mert hátha egy tápfeszről tudna működni az időzitővel együtt,de 3V kevés.
Itt van a rajz. Nem szép,túlságosan kicsire sem tudod elkésziteni,de garantáltan működik,kb 0,11sec a leghoszabb villanás ideje. A lézer nyomógombját a fet helyettesiti (azért raktam ilyen brutál darabot mert kicsi a csatornaellenállása),és nem esik számottevő fesz rajta. Nem tudom,csak valószinűsitem,hogy a gomb a pozitivot kapcsolgatja,ha nem igy lenne akkor értelemszerűen kell a fetre kötni.
A pozitívot kapcsolja. A kapcsolónak a számítógép egerében lévó nyomogombra gomdoltam. A rajzon lévő bekötés 9 V de én csak elemről tudom működtetni a hely és a súly miatt. Mindenképen szükséges a 9V ?
Pontosan erre gondoltam amikor 9V-ot irtam!
Létezik ilyen elem. Ha pedig az ic-nek a c-mos változatát használod akkor az áramfelvétel is nagyon alacsony lesz,vigan birja az elem is. Félreértés ne essék:a 9V csak a monostabil tápja,a lézer továbbra is a saját 3V feszültségéről üzemel.
Maximum még annyit tudnék megcsinálni, hogy 3 db 3V-os gombelemet használnék csak nemtudom nem vágnám-e tönkre vele a lézert ?
Bocs! Nem frissítettem a honalpot és a válaszodra ezért írtam az aggályomat. Amúgy köszönök mindent !! Megpróbálkozom a leírtakkal, bár én tök h...e vagyok az elektronikához. Majd jelentkezem.
Jó éjszakát!
Nem tudom hogyan fogsz boldogulni gyakorlat nélkül,mindenesetre,ha van ismerősöd aki járatosabb kérd a segitségét. Újra felteszem a rajzot,ezen egyértelműbb a kapcsoló kiváltása.
kinyomtattam a NYAK-ot, de egy két dolgot szeretnék rajta módosítani, ezt hog tudnám megtenni, mert spirit layout nemengedi elmenteni
Sziasztok!
Már régóta foglalkoztat engem, hogyan működik és mire szolgál az állóhullámaránymérő SWR? Segítségeteket előre is köszönöm. Üdv. Bosch
Sziasztok!
EZT a kapcsolaást szeretném megépíteni. Csak az lenne a kérdésem, hogyha kihagyom a +-nál a szűrőkondikat akkor működne-e? És ha valaki esetleg tuna hozzá lábkiosztást az linkelje légyszi.
Köszönöm!
Aha és akkor ez csak adóknál van.... És hogyan működik, mit csinál ez a szerkenytyű? Meg, hogy a visszavert hullámmal mit csinál, hogyan teszi azt "semmissé"? Elég sötét számomra ez az SWR dolog. És egy antenna a hullámhosz mekkora része szokott lenni? Köszönöm a segítségedet!!! Üdv. Bosch
Az adó végfokjától az antenna felé a tápvonalon ( pl. koax kábel) energia halad. Akkor ideális a rendszer ha a kábel nem csillapítja és az antenna maradéktalanul kisugározza. Ez azonban nem valósul meg az antenna csak egy részét fogja kisugározni a maradékot pedig visszaveri ami szintén egy haladó energiahullám formájában az antennától a végfok felé fog haladni. A tápvonal minden pontjában elvégezhetjük a szuperpozíció elvét használva a két hullám összegzését, ami egy sehová nem "haladó" álló hullámot fog adni. A visszavert jel a végfok kimenő ellenállásán hőenergiává alakul illetve , mivel a végfok sem tökéletesen illesztett ismét elindul az antenna felé egy réssze.....és így tovább.
Ez a visszavert jel tehát veszteségként fog jelentkezni. Ha illesztjük az antennát és törekszünk a visszavert jel minimalizálására ez növeli a kisugárzott energiát, így esetleg megspórolhatunk egy nagyobb végfokot, kevesebb zavart gerjesztünk a környezetünkben ...stb. Itt szemléletesen láthatod. ( Java kell hozzá ) Az antenna hossza általában a hullámhossz valamilyen konstans szorosa ( k= 1..1/2..1/4..3/8....stb) A mérő pedig semmit nem tesz "semissé" csupán mér. És a mért értékek alapján neked kell a lehető legjobb illesztést megvalósítani.
Ezt úgy képzeld el, mint egy adott szélességű medence, aminek az egyik végéből elindul egy hullám. Ha a medence végére eljut, a hullám visszaverődik. Ekkor nagyon rossz a helyzet, mert a hullám által szállított energia nem tud hasznosulni, "illesztetlenség" lép fel, mert nincs "lezárva". Ha egy keskeny rést nyitunk a medence végébe, akkor azon kijut a hullám energiájának egy része, a többi visszaverődik a végéről. A helyzet akkor ideális, ha a végével megegyező szélességű a "kijárat", akkor az egész (teljes szélességű) hullám kijut, és az összes szállított energiát átadja, "illesztettség" áll elő. Valahogy eképpen viselkedik egy koaxiális kábel is, az egyik végén beküldött hullám a másik végén "teljes szélességben" ki tud menni, akkor jó az SWR. Ehhez az antennát, tunert, stb, hozzá kell illeszteni, ill. a meghajtó generátort is.
Idézet: „Aha és akkor ez csak adóknál van....” Nem. Vevőnél is.
Az antenna reciprok eszköz. Vételre és adásra használva így a paraméterei azonosak. Csak az egyik esetben a vevődet kell illeszteni az antennához ( ami ekkor egy generátorral helyettesíthető ) másik esetben az antennádat kell az adóhoz....
Az adó, a vevő, az antenna és a tápvonal közül az első három állítható, míg a tápvezeték olyan, amilyent veszek/gyártottak. Tehát pl. az 50 ohmos koaxkábelhez kell illesztenem az antennát és az adót, vevőt is külön-külön. Kivétel, csak ha az antenna bonthatatlanul, közvetlenül a készüléken van, a tápvonal hossza elhanyagolható a hullámhosszhoz képest.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |