Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC AT táp +-40V?
Lapozás: OK   11 / 15
(#) Tomi20 válasza cimopata hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
És tudnál segíteni a kimeneti fojtó trafó méretezésében? Most egy PC tápból való fojtó van áttekerve (2*20 menet a +- ág miatt) De nem tudom, hogy milyen irányban kellene tekerni a két tekercset. Működési frekit most nem tudok mondani, mert régóta a polcon porosodik, és nem emlékszek rá. Este talán meg tudom mondani.
(#) barany165 válasza szilva hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Szia! Én is kedvetkaptam az ujrahasznosítás eme formájához.Neki is láttam vasárnap egy compaq ATX táp buherálásához, a zsugorcsőben lévő bizti szakadt volt,csere után az egyik primer oldali/230V/tárcsa kondi megfüstölt,csere. Be indult a táp,rajta terhelésnek szofita izzókkal, de az előbb említett kondi felöli elkó /200V 680mikró/ piszokul melegszik-csere,utánna csak melegszik az uj is! Arra gondolok, hogy nem-e a gréckocka az oka, néztem de ki nem forrasztottam.A cél erölködő táp lenne,TDA 729..valamire gondoltam.Kérdésem: nem kevés-e az elkók fesz.türése?/200V/ vagy gyakori-e az egyenrángató meghibásodása, milyet tegyek bele,mert semmi jelzés nem látszik rajta/a grécen/? Várom megtisztelő válaszotokat! Üdv!Kapcsolását a gugliban nemtalálom, a példa kapcsoláshoz képest meg nem is nagyon hasonlít/3 db IC stb./Üdv!
(#) barany165 válasza barany165 hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Sziasztok! A fentiekben említett egyenirányítóhid 800V/6A!! Ezért nem értem az elkók 200V-os fesz.re méretezését--min.400V kellene üzembiztonsági szempontból?Nincs galvanikus kapcsolat a szekunder oldal és primér között--csak a dobozon keresztül--tehát ha meghagyjuk a hállózat felöli védőföldelést ugy a szkudert másiktáppal összeköthetjük,természetesen a védőföldelést meghagyva!Én ezt csak erre atipusra értem,lehet másik másképpen van megoldva?Üdv!
(#) Tomi20 válasza barany165 hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Ezekben a tápkban kettő darab 200V-os kondi van sorba kapcsolva. Ez így már 400V. Annyit tehetsz, hogy nagyobb kapacitású, 105fokos kondikat raksz be helyettük. De nem biztos hogy ez a hiba oka. Esetleg ha tudod, akkor mérd meg egy multiméterrel a kondik kapacitását, hátha az a gond, hogy ki vannak száradva, és kevés a primer oldali puffer...
(#) barany165 válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Köszönöm a gyors váklaszt Tomi20!Müködik a táp,az egyik elkoval párhuzamos hidegítőkondi zárlatos volt --igy egy elkora jutott az egész egyenirányított feszkó! Terheléssel is indul H4-es 12V 60/55W izzóval a tompított és távfény izzószála összekötve/párhuzamos/, 11.65v a feszko igy.
Csak nemtudom még, hogy kellene a feszültséget megemelni mert a következő IC-k vannak: KA 3501 supressor,UC3843B PWM kontroller,meg a LM339D komparátor. Most nemtudom a KA3501 Lehet-e jusztírozni???Üdv!
(#) szilva válasza barany165 hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Próbáld meg megterhelni az 5V-ot is, sajnos ezek a tápok általában azt szabályozzák, a többi csak "megy utána", maximum a teljesen rossz tápfeszültségértékek esetén tiltanak le.
(#) Inhouse válasza barany165 hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Így látatlanban inkább azt mondanám, hogy az LM339 környékén kell keresgélned...

Üdv
Inhouse
(#) barany165 válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Köszönöm válaszotokat!Sajnos nemismerem a supresszor ic müködését! Az adatlapját megnéztem és arra gondoltam, hogy a referencia fesszel lehetne-e befolyásolni, hogy neragaszkodjon az 5 és12V-hoz?
Inhouse Te komparátorral, hogy gondoltad gyakorlatban?üdv!!
(#) Tomi20 válasza barany165 hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Többnyire csak a viszacsatolás van rákötve az 5V-ra. Elég ezt a csatlakozást megkeresni, és átkötni a 12V-os ágba, és persze a soros ellenállást növelni. Próba szerencse dolog.
(#) pepe1125 válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 26, 2008 /
 
Táppal kapcsolatban, ha a tranyókat meghajtó trafót, azaz a gyári ATX táp trafót használod, és benne van a 3 menetes tekercs, akkor nem is fog kijönni több, mivel a tekercsen negatív visszacsatolás valósul meg, így automatikusan veszi le a tranyók nyitásához szükséges áramot, Hiába hajtod 49% kitöltéssel. Viszont ha kiszeded azt a 3 menetes tekercset, azaz kikötöd, azt a lábát és áthidalod, akkor eléggé sokat fog tudni a táp. Én másképp oldottam meg az áramkorlátot...

Egyébként gyári PC táp trafóval, kettővel, +- 40V teljes hidas egyenirányítással, szóval soroba kötve az egyenfeszt, stabilan +-40V előáll. Erősítőt szépen viszi. Én IGBT-re csaeréltem a meghajtó tranyókat. 600V/30A
(#) GTI válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 27, 2008 /
 
Sziasztok már rég írtam ide. barany165, jó helyen keresgéltél a referencia feszültséget kell változtatni, álltalában 1 ellenálás az 5v-ra van kötve 1db meg a földre így alkot feszültségosztót, ezt figyeli az ic, ha ide egy potmétert teszel feszültségosztónak akkor a potival tudod majd a kimeneti feszültséget szabályozni max 24V jön ki így atápból.

Sajnos ezt az ic-t nem ismerem "KA 3501" úgyhogy így nem tudom mit lehet vele kezdeni, mert ha feljebb nyomod a feszültséget akkor letilt a túlfeszvédelem. Ezt a TL494 a dead time control input végezte ott csak le kellet róla kötni a rámenő ellenálást és kész is volt.

Jó bütykölést.



(#) kissadam válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 13, 2008 /
 
Hello!

Ebben a kapcsolásban te milyen tranzisztorokat alkalmaztál? A képen jelölt trafó amit gondolom egy pc tápból bontottál azt hogy kell bekötni, és melyik trafó ez a pc tápban?(ami a tl494 meghajtó trafója?)
Esetlegesen egy nyákrajz nem lenne elfekvőben?
:help:
(#) Tomi20 válasza kissadam hozzászólására (») Aug 13, 2008 /
 
Heló

Egy jópár tápban 2SC4106 található, de én itt a helyi boltban 600! forintért vettem darabját, amik az építés és próbák alatt nagyon szerettek meghalni. Így hát áttértem a BUT56-ra, ezeket 200 forintért megkapom, és talán még jobb is, mint a 4106. Nyáktervem sajna nincs meg, winyó halálakor eltávozott az is, de valamerre van egy beültetési rajzom, beszkennelem és felrakom. (sprint layoutban terveztem) Érdemes régi AT tápokat szerezni, mert azokban mindig jó a megahjtó trafó, ATX tápoknál lehet eltérő a menetszám. A bekötést nem tudom megmondani, azt az eredeti táp áramköréből kell kideríteni. Szinte minden tápegységben variálják, nem egységes sajna. AT tápokban két trafó van, egy a teljesítmény trafó, és a kis meghajtó. ATX-nél van még egy, ami teljesen elkülöníthető a táptól, az egy külön önrezgő táp a készenléti feszültséget állítja elő.
(#) kissadam válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 14, 2008 /
 
Köszi a válaszokat!

Van ilyen meghajtó trafóm itthon több is ebben a méretben, volt amit at-s de volt amit atxes tápból bontottam biztos találok megfelelőt. A beültetési rajznak örülnék az alapján el tudnék indulni. Előre is köszi!
(#) ha1drp hozzászólása Szept 16, 2008 /
 
Helló!

Nem tudom valaki szedett-e már szét ATX12v 2.0 tápot. Az érdekelne, hogy a több 12v-os ág hogy kerül kialakításra. Több szekunder tekercs, vagy csak egyszerűen párhuzamosan kötik őket? A kontroller hasonló az előzőekhez?
Köszi!
(#) Pixi hozzászólása Okt 30, 2008 /
 
Hali!
Gondoltam ide is beírom a kérdésem!
Ma megjött a 350 wattos táp amit át szeretnék alakítani hogy legalább 15 volton mennyen!
A tipusa Mercury KOB AP4350XA!
Itt van róla lentebb a kép is!
Ha valaki alakított már át ilyet vagy valamit tudna segíteni az átalakításban kérem segítsen!
Ja és ebben nemtudom miylen az oszcillátor IC!
Ez van ráírva:
2003
BA340900530H
Aki tud segítsen!!!

Ebbe sajna nincs poti amivel lehetne szabályozni, mert a másiknál volt poti amit kicseréltem meg az elötte lévő ellenálást ás már ment is a feszvariálás!

Ja és a másik hogy a tiltást is ki kellene iktatani, vagy feljebb tolni a lekapcsolást!

IMAG0075.JPG
    
(#) GTI válasza Pixi hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Sajnos nem ismerem ezt az IC-t, és adatlapot se találtam róla. A túlfeszvédelmet szerintem nem lesz egyszerű kiiktatni mert a Tl4XX sorazató ic ami a régebbi tápokban volt azoknal volt egy Death Time control láb, csak azt kellet kikötni és kész volt a védelem kiiktatása, ezekbe pedig álltalába bele van integrálva túlfeszvédelem (sajnos az alacsony fesz védelem is, így ha kikötöd, be se indul a táp) A fesz szabályzás pedig ugyan az, az egyik lába 1 ellenáláson keresztül kapcsolódik az 5V-ra (ATX esetén álltalkában a 3.3V-ra) és 1 másik ellenálás pedig a GND-re. Ezzel a feszültségosztóval tudod állítanmi a táp kimeneti feszkóját. Ha lenne adatlap úgy könnyeb lenne kitalálni hogy melyik láb ez, de ha nincs azért ki lehet méregetni, ezt a lábat.
(#) Pixi válasza GTI hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Hát sajnos ez hangzik valami fényesen!!!
Amúgy ha húzom a feszt, akkor csökken az áram ugye?
Akkor nagyon úgy néz ki nem lesz egyszerű felhúzni a feszt!
Amúgy a védelem az zárlat és adott áramfelvétel fetett kapcsolja le a tápot?
(#) pepe1125 válasza Pixi hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Én ismerem az IC-t, van is róla adatlapom. Azt elmondhatom, hogy ez egy speckó ilyen célre kitalált ic, aminek szépen megvannak a lábai, 5V, 3.3V, 12V, stb... amiket külön külön figyel, és ha nincs meg valami vagy több, vagy kevesebb, akkor el se indul. Szóval nincs olyan egyszerű dolgod mint egy TL494 esetében. Én próbálkoztam vele, de egyhamar fölidegesített és kivágtam belőle ezt az IC-t.
(#) Pixi válasza pepe1125 hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Az f****a!!!
Az adatlappal akkor sokra nem megyek!
Mit tell be helyette, vagy egyátalán lehet helyettesíteni?
Akkor fejetős az hogy felzúzzam benne a feszt?!

Vulgáris szavakat mellőzzük! Frankye
(#) Pixi hozzászólása Okt 30, 2008 /
 
Amúgy ebben a tápban is a 12 voltra két 3 amperes didódát tettek!
(#) szilva válasza Pixi hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Ja, és gondolom, rá van írva vagy 15A a 12V-os kimenetre...
(#) Pixi válasza szilva hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Majndem!!!
16 amper van ráírva!!!
Most kicseréltem egy MBR3045-re!
Ez kicsit többet bír!!!
(#) GTI hozzászólása Okt 30, 2008 /
 
Hát én csak anyit tudok mondani hogy talán be "lehet csapni" az IC-t, mégpedig hogy minden egyes lábra 12V, 5V, 3.3V stb teszel 1-1 potit feszültségosztónak betéve, és mindet álítgatod hogy az ic azt hidje a 15V a kimeneten is csak 12V, stb. Sajnos mást nem nagyon lehet vele tenni. Tudtommal az IC nem lehet helyetessíteni, mert a lábkiosztás meg tulajdonságokban nincs helyettesítő ic-je ilyeneknek.
(#) Pixi válasza GTI hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
És ha teszek rá 3 potit akkor már emelné is a feszt?
Vagy ahoz máshol is át kell alakítani?
(#) Pixi válasza GTI hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Azon is gondolkodtam, hogy nem lehetne-e egy TL494-et bekötni a helyre, mámint annak csak a megfelelő lábait a megfelelő helyre és csak azokat amik kellenek! vagyis egy átalakítót csinállni a két IC közé!
(#) ha1drp válasza Pixi hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Nem lehet, teljesen más a kiosztása, s nem is teljesen funkció kompatibilis.
Csatolok egy rajzot, ezen látszik, hogy az IC 6-os lábával kell sorbakötni egy 2v-os zénert, vagy 2 db si (1n4148) diódát. Sajnos, lehet, hogy az 5v-os és a 3.3v-os ágba is ezt kell tenned, ez kísérlet kérdése.
(#) Pixi válasza ha1drp hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
(#) GTI válasza Pixi hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Elméletileg az is emelné a feszt, így nem kellene mást csinálni vele.
(#) Pixi válasza GTI hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Betettem 4.7K-t és felment majd 14 voltra, majd kicseréltem egy 10K-s potira és mikor elértea 14 voltot a kimenő fesz akkor lekapcsolt a táp!
Ha ezt ki tudnám iktatani, hogy lekapcsoljon, már jó is lenne a poti bele!
Következő: »»   11 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem