Fórum témák
» Több friss téma |
helo,hadd kérdezzem meg,hogy hány percig forrasztottad az ic lábait? nem melegedhetett tul?
csak tipp...
Szia!
Persze, hogy létezik, az van ráírva pl. hogy 200VA és akkor már ott is a két nulla trafón tekercsek vannak egy primer és akár több szekunder, lehet te arra gondolsz, hogy pl. a primer is középleágazásos 220/110V-os és akkor 3 vezeték "áll" ki belőle.
A kép alapján a két piros (különálló 2 vezeték megy a 230V-ba, a másik oldalon van a 2 szekunder kivezetés összerakva, bemérheted ellenállásméréssel, melyik a két összetartozó, de gyanítom, hogy úgy vannak sorban a tekercsek, ahogy egymás mellett kivezetve sorakoznak, kék gallérral elszeparálva, azokból a középső kettőt összekötöd, abból lesz a föld (végül is mindegy szerintem melyiket, 1 pirosat, 1 sárgát), a két maradékot pedig rákötöd a graetz kozka ~ jelöléseire és értelemszerűen megkapod a +/- -t. Ha valamit nem jól írtam majd kijavítanak.
Ja, a rajzon a GND persze elmegy a graetz mellett, de amit felraktál rajzot, abból egyértelműen kiderül, ha erősítőt hajtasz meg ,akkor célszerű a 2*100nF-et is odarakni.
Ja igen, nem tudom, mennyire vagy profi, de azzal számolj, hogy az egyenírányítás után kb. 17*1,41, olyan 24V-ot kapsz áganként, a kondikat legalább 1,5x ekkora feszültségre tervezd és a graetz is bírja el az áramot. Mit szeretnél meghajtani vele?
ja bocs rossz trafót tallóztam be nem 17V hanem 12V-os ez az trafó erősítőt akarok vele hajtani tudsz küldeni egy teljes kapcs rajzot amin rajta van a 2*100nF-es kondi tudsz küldeni légyszi.?!
Pontosan milyen erősítőt is szeretnél, mert ekkora teljesítmény mellett kevés lesz a 12V sztem, még duplában is, általában 2*24-28V-osakból építenek. Hát pontosan ilyen kapcs. rajzom nincs, de semmi extra, a kétszer 100nF-et egyszerűen bekötöd az elektrolitok után, úgy mint azokat, és használj MKP kondit, annak nincs polaritása, mind1, hogy kötöd be. vagy jobb, ajánlottak olyat, hogy közvetlenül az elektrolitok lábaira forraszd rá.
Amúgy el nem hiszed, mekkora láma vagyok, valójában közgázt tanulok és ez csak egy nagyon lájtos hobbim. Javasolom, hogy nézd át ezt:
Alapkapcsolások Itt benne van a kondik bekötése, és ezt, mert ez egy remek cikk a graetz használatáról: Egyenirányítás Neked innen a legutolsó oldali kapcsolás kell, csak kihagyod belőle a stab IC-ket és akkor ott az elektrolit, meg a 100nf-es fólia. A fólia szűrést végez, hogy hogyan, azt majd valami elektromérnök elmagyarázza, de a lényeg, hogy jobban szól tőle az erősítő ...
Kössz!ehez az erősítőhöz akarom Bővebben: Link
Ja , ehhez elég lehet. én is próbálkoztam már tda2030-al, de egyszerűsége ellenére nem sikerült. Ha kitben kapod, akkor tuti menni fog, mert a sajátomhoz anno én terveztem a nyákot és elég rossz minőségű is lett.
Az 1x100W-ot hídba adja le, ekkor készülj fel rá, hogy romolhat a minőség. A szigetelésre figyelj nagyon, mert ha nem teszel csillámot+szigetelő gyűrűt, akkor kinyiffan, bár a ez az ic elég jó védelemmel rendelkezik, nemtom mi lesz, ha rövidre zárod őket a bordán át.
rendben
Szia még az elején amikor írtad, hogy hogy kössem a trafót ahoz van egy mondanivalóm látom a trafón , hogy a secunder egyik vezetékén van egy ék cső rajta és az egyik nullán és van gondolom ezt a kettőt kell egy kondira kotni a jelöletleneket pedig megint egybe. ez helyes így?
A Gyurix által feltett kapcsolás hibás volt, a hozzászólással együtt törölve!
Rendes kapcsolás linkje A linkért köszönet dbase koléégának. Frankye
ja értem tehát akkor a két kék gallérost összekötöm egy fekete galléros és egy sárga galléros ez lesz a GND (föld) és a sima sárgát meg a sima feketét összekötöm és ez rámegy a grécnek erre a jelére~ (váltóáram)
ez most csak a vezeték, hogy hogy kötöm össze csak ez az én nyelvemen mert így kötöm össze a valóságban is azért rajzoltam így
Hát ezt a rajzot annyira nem értem, mert itt megy minden össze vissza. 4 vezeték jön ki az egyik oldalon, abból kettő különböző színűt köss össze és adj rá kakaót a 220-as ágon, majd mérd meg, hogy a két maradék vezeték között mekkora a feszültség, a trafó 2*17 voltos, tehát ha jól kötötted össze, akkor a ott 2*17V=34V körüli feszt mérhetsz, ha ez így van, akkro ezeket rákötöd a graetzre. az összesodort vezetéeke mennek a kondik közös pontjára, a graetzből pedig polaritás helyesen a kondik másik oldalára és kész is, ha ez megvan, akkor a kondik 2-2 érintkezőjére ráforrasztassz egy-egy 100nF MKP-t. és már kész is.
A te általad kinézett erősítőhöz itt a rajz:
Bővebben: Link
akkor ehez az erősítőhöz Bővebben: Link jó lessz ez a tápegység (melléklet) 25V-os elektrolitokkal és két 100nF-es fóliával?
Szerintem igen.
ok remélem én is traót tudsz valami ólcsobbat
valahol pest közelében?
Én is trafót keresek mostanság, csak 2*24-28V-osat olyan 400W körül. sajnos nem, írtam is, hogy pl. a 3600 az 1*12Vos, 200W-osért szerintem jóár, persze nem 2*12, esetleg vatera vagy teszvesz.
Szia!
Jó kis erősítő, bár én a 1992-es RT évkönyvből építettem belőle sokat! A képen látott tranyók elég karcsúnak láccanak, én BD249-250-et használtam. És persze egy két halál után a TDA2030-at is lecseréltem 2040-re, az már elviseli a 2x22v-ot is, vagy a 2050 a 2x25v-ot. Erről a feszkóról, hídban, BD249-250-el már odapiríthatsz, még 4 ohm-al is!
PC-táp átalakítós topicokat ajánlom a figyelmedbe.
Egy 200-250w-os 2x20v-ra felhúzott PC táp pont elég lenne neked, vagy inkább egy 300w-os ATX-es.
ok kössz a tippet az ATX az különben mit jelent?
el tudnád a pc táp átalakítás linkjét küldeni mert én nem találom
ha csillám van szigetelő gyűrű is muszáj? és hővezető paszta vagy a csillám ezt szolgálja?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |