Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egyfázisú villanymotor fordulatszám szabályozása
Témaindító: mikado, idő: Okt 25, 2005
Témakörök:
A fúrás teljesítményigénye 300-350W (tengelyen, 10-13-as fúrónál. Az automata mosógép motorja alacsony fordulaton nem adja le ezt a teljesítményt, magasabb sebességen meg nagyon kéne lassítani (két lépcsőben), tehát ez a fajta motor nem igazán alkalmas erre. A régi - keverőtárcsás - motor meg egyszerűen harmatos erre a célra.
Ha mosómaci motor... akkor az kb. mondjuk 1-2 KW os motor. Na most ez persze nem teljessen így igaz! de alapul veheted- 10A nél többet működés közben nem nagyon vesz fel. Tehát 10A 220V ben gondolkodj.
De.... azt azért tudnod kell, hogy nem csak a fordszámot fogod csökkenteni hanem a motor leadott teljesítményét is!!! tehát ha lassan forog a motorod a fél fesz miatt, akkor a teljesítménye is csúful lecsökken... ergo; nagy átmérőjü fúróval amihez ugye a lassú fordulat kell esélyed sem lesz fúrni, mert gyengusz lesz a leadott lóerő!!!!
hali!!!
És ezt esetleg valami áramerősség szabályzóval nem lehet megoldani? (vagy ez hülyeség csak mert még elég kezdő vagyok ilyen fázis, villanymotor stb. témákban)
na az a 300-400 wattocska kb a kézi fúrógépeknél elég! egy jobb oszlopos fúrógépnél ahol mondjuk 80 kilóddal terhelsz bele a 12-es fúróbaszárba egy K-s szerszámacélnál, hogy haladjon is az a fúrás.... na ott azért kilówattok sziporkáznak!
Barátommal a műhelybe mi is vettünk egy oszlopost ami 16os ig tud befogni. Könnyed 1KW leadott teljesítményü motor van rajta. Igaz az is, hogy a trabant laprugót 3 élü vidia fúróval a könnyed 94 kilómmal nyomtam. Vitte is mint az álom... 3-400 watt az elvérzett volna csúnyán!
Szia
Drámai hírem van.... a teljesítmény az ugye U*I Na most ha U=220 I=10 akkor az ugye 2200watt! Most a számolást rád bízom.... bármelyik tényezőt csökkentsd a felére... akár U, akár I, a teljesítményed ugye....
Ja és a legfontosabbat nem írtam.... ne keseredj el... mi szerintem mindannyian így kezdtük el... kezdők voltunk...
és ez így van rendjén.... és ha megszereted az ampervadászatot, akkor tudni is fogod....
Nem én találtam ezt ki. A gyári fúrógépemen - amin 13-as tokmány van - 350W-os (0,35kW) 3F motor van. Ez valószínűleg elegendő, 0,55kW-os van a nagyobb méretű (morze hüvelyes) oszlopos gépen. Biztos van olyan gép is, amivel találkoztál, én ezekkel szoktam dolgozni.
oké.. picit pontatlan voltam
MK2 es morse kúpban van a tokmány rögzítve, ami alapban 16 ig tud befogni. De MK2 es fúróban ha jól csalódom talán 32mm az átlag legnagyobb. ( szándékosan hagyom figyelmen kívül a spec fúrószárakat) szóval valóban én voltam pontatlan, MK2 höz már 1KW-os motor illik. Amivel találkoztam?!?!? MK4 vagy 5 ös befogású gép, gépi előtolás, és 3fázis 4 KW!! az egész fúrógép nem volt magasabb 2,5m-nél, és alig lehetett nehezebb 2-3 tonnánál
Üdv mindenki.
3 fázisú kimenettel rendelkező frekvenciaváltóval lehet 1 fázisú aszinkron motort hajtani, azaz lehet csak 1 fázisát terhelni ? (siemens micromaster 6se9210-7ba40)
szia! mi az üzemben 3 félét is használunk darumotorok vezérlésére (lágy indulás-gyorsulás-lassítás-fékezés). a kimenő frekvencia/feszültség/fel-lefutási karakterisztikát és a fékezési teljesítményt programozni kell, de gyárilag is van benne program azonnal lehet használni, de át is lehet programozni.
a legutóbbit már én szereltem be és annak a könyve azt írta hogy egy fázisra is lehet használni pl:kapunyitóhoz. előkeresem a tipusát, a könyvet magyarul is le lehet tölteni hozzá.
120w-os páraelszívó motorhoz kell a vezérlés, mert max fordulaton már túl erősen szív meg nagyon hangos is. A motor egy fázisú aszinkron motor állandó segédfázissal.
Hali!
Érdekelne hogy milyen tekercselésű motor van az ipari ventillátorokban (1 fázisú) ugyanis azokhoz beszerezhető a fordulatszám-szabályzó egység (0 - 100% szabályozás). Csak a kivezetések jelöléseit láttam (,Z, U, UZ),ez alapján ez egy egyfázisú aszinkron gépnek tűnik!? A vezérlőn ugyanezek a jelölések+a hálózat(L,N)+védőföld. Köszönöm!
Ajánlatom van, én egy triakos vezérlésú világítás kapcsolót használok, ez 1 kw-ig bírja a terhelést, és nem a világítást, hanem a motort vezérlem vele. 220 voltba dugva a kijöveti áramot és feszültséget szabályozza anélkül, hogy bármilyen károsodása lenne a motornak. íilyen kapcsolót ajánlatos beszerezni, a régebbi fúrógépeimet is ezzel szabályoztam. Ha érint a dolog, megpróbálok rákeresni,hogy hol lehet beszerezni.
A dátumot is nézdd. Egy 2005-ös hozzászólásra válaszotál.
Sziasztok a segítségeteket kérném:
Adott egy klíma beltréi amit át akarok alakítani (mechanikai része ok) a problémám a venti szabályozással akadt... A motor 220-as, 3 bemenő combos, vastag vezeték, melyeken ha megy a venti 2-2 ér között váltó 220 mérhető. Gyanítom aszinkron moci , van egy szögletes kondija is, az egyik bemenő éren (fogyasztása egyébként 50W körüli). Plussz van a ventitől eljövő 3 ér, ezek vékonyak... becsatlakoznak a panelra , FAN IN felirattal. Működés közben mikor rámértem, a 3 vékony vezetékre, ami a motor felől jön, se AC se DC, viszont a panel felől csatinak a 3 tüskéjéből az 1-2 között semmi, míg az 1-3 és a 2-3 között DC 12V (ez egyébként nem sokkal arrébb feliratként szerepel a panelen is.... ott állítja elő a gép a +5V-ot, +12V-ot az tuti, mert látható, és ez megy tovább pl. a szelepvezérlő motornak is.....)! Korábbi hozzászólásban olvastam, hogy ez lehet egy fékezési módszer ... és gyanítom is, hogy az mert a motor gyári leirat szerint 3 sebességgel megy (légazállítása így 720/680/600 m3/h nagyságrendileg). Kérdésem, a jelenlegi áramkörrel, esetleg abból felhasználva valamit le tudom-e lassítani mondjuk a jelenlegi sebessége felére, lehetőleg energiafelhasználás szempontjából is hatékony módon.... ? Képe itt látható, sajnos konkrét kapcsolást nem találtam róla....
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, van egy egy fázisú aszinkron motorom. Van rajta egy kondenzátor, nem tudom hogy üzemi vagy indító. A motor tetején lévő sorkapcsokhoz a motortól 4 vezeték érkezik. Ha szükséges le tudom rajzolni a bekötést. Hogyan lehetne egy ilyen motornak a fordulatszámát változtatni? Mennyire lehet csökkenteni a fordulatszámot ha az alap forulatszám 2880, szóval lehet kb.: 150f/perc -es fordulaton járatni? A segítségeket előre is köszönöm. Üdv!
Hello!
Sajnos az elképzelésed nem tudod megvalósítani. A hálózati feszültség frekvenciája, és a motor tekercseinek póluspár száma szoros összefüggésben van a fordulatszámmal. Mivel a hálózat 50Hz-es azaz másodpercenként 50-szer változik az áramirány. Ez percenként 60-szor többet, azaz 3000-et jelentene. Ha a motor szinkron lenne, akkor ennyit is forogna. De mivel aszinkron üzemű van egy kis csúszás ezért, a 2880-as fordulat. Tehát a motorodban a tekercselés kétpólusú. Ha négy lenne , akkor a fele fordulatszámmal forogna. Tehát vagy a frekvenciát kellene lassítani, vagy a pólusszámot növelni. (ez utóbbi csak tekercseléssel lehetne, ha a horonyszám megengedné) A 150-es fordulatra csökkentést, már a motor tehetetlenségi nyomatéka sem engedné meg. Itt már dadogna. A megoldás, másik (és más típusú) motor, vagy áttétel. üdv! proli007
Köszönöm szépen a kimerítő választ
Üdv!
Ja, még egy linket szerettem volna csatolni, okulásul. De a kereső is hasznos dolog!
üdv! proli007 :yes:
Üdv mindenkinek!
Szeretném egy kb. 1200 W-os 230 V-ról üzemelő fűnyírómotor fordulatszámát elektronikusan vezérelni (faesztergát építenék belőle). Ehhez kérnék segítséget. A megoldás lehet PIC-es is.
Nem tudom letölteni a MAJKI-féle doksikat mert csak egységcsomag-féleségben adják.
Az "ilyesmi" neked tökéletes lehet, de tudni kell, hogy milyen típusú a motor.
Nem mindegy, hogy a motor aszinkron-e, vagy kefés-kommutátoros megoldású.
Üdvözlet!
Végigolvastam a hozzászólásokat, én egy 230V-os 10cm-es csőventillátor motor fordulatszám szabályozásán gondolkodom....Nem egyszerű ahogy olvasom, és az lenne a kérdésem, hogy van nekem egy orosz potméteres 230V-os lámpa fényerő szabályozóm. Lehet, hogy azzal működne valamelyest? Vagy ha rossz mosógépből kiszerelek egy centrifuga vagy valamyilyen szabályozót? Ha fokozatosan lehetne állítani az sem lenne baj...
Szia!
Próbáld ki a triakos szabályzóddal. A kis teljesítményű aszinkron motorokat lehet szabályozni tisztán feszültségcsökkentéssel is. Bővebben: Link
Na megpróbáltam. A csőventillátor be van építve most azt nem tudtam, viszont egy ugyan olyan 10cm-es wc szellőző ventillátort nem tudott szabályozni. Viszont volt egy másik 230V-os 15cm-es kinézetre olyan mint a PC ventillátorok, azt teljesen jól szabályozta...Egy barátom ígért mosógép ford.szám szabályzót, kipróbálom azzal is.
Nemrég javitottam egy szellőzőventit én is. Ott a fordulatszabályzás egy autotrafóval volt megoldva, 5 állásban lehetett változtatni a fordulatot. A fázistoló kondi 2.5 µF volt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |