Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Csak azért mert van itthon 7432-es de 4075 nincs, és gondoltam attol h 3 bemenetű még megoldható 2 bemenetűvel. Köszi
hello mindenkinek!
nem rég vettem egy trust 3300dx tipusú billetyüzetet,és az vele a gond,h nem világitanak rajta a ledek, amik azt jeleznék,hogy bevan-e kapcsolva a num,scroll,caps lock. vki tudna sgteni h mi a baj? előre is köszi
Kapd szét, és nézd meg, be vannak-e egyáltalán kötve!
Hello!
Persze 2db 2bementűvel. De egyszerű kapcsolásban három dióda és egy ellenállás is sokszor megteszi. üdv! proli007
ksöz,az 5letet,nekem nem jutott eszembe,nincs is benne ledXD:S
mármint csak 1 van benne,ami az elemszintete jelzi hh leemerül...űsztem visszaviszem:S űmég1szer köszi
Hah! Kína ide is betette a lábát... Sok sikert!
Szívesen.
ha vezeték nélküli akkor nem biztos hogy van benne led az energia takarékosság miatt. általában a hozzá kapott szoftver megjeleníti az említett billentyűk állapotát a monitoron mikor lenyomod.
üdv
A Rádióamatőrök kézikönyve című műből kimásoltam a Tápegység című fejezetet.
Azok tudnák haszonnal fogatni, akik most ismerkednek az elektronikával. A fejezet tárgyalja az egyenirányítást, egyenirányító kapcsolások fajtáit és az EI és M lapos transzformátorok alapvető méretezését, zománcozott rézhuzalok terhelhetőségét, feszültség stabilizálási lehetőséget. Egyszóval, érdemes elolvasni. Több részletben teszem ide az oldalra, mert viszonylag hosszú.
Hello!
bpw41n fotodiódát találtam csak, de nem tudom hogy hány herces rezgésre reagál, és nem találom sehol, valaki nem tudja?
Alsó hatát gyakorlatilag a Hz tört része,és az adatlap szerint a felfutási,és a lefutási idő egyaránt100ns ami nagyon kicsi intervallum. Valószinűnek tartom,hogy 1Mhz frekvenciát is képes venni.
oké egy motort fogok távirányítani, vele az áramkörbe a 3voltos elemen, a bpw41n fotodiódán és a rezgőmotoron kívül kell rakni mást?
üdv
A képen látható kettő rövidítés.AMP és SPK. Ezek mit jelentenek?
SPK= hangszóró
AMP= erősítő kimenete többi csatlakozó a tápfeszültségeknek van. ez egy hangfalvédő áramkör, amúgy.
Bizony kell. Azt tanácsolom olvassgass a cikkek között.
kicsit segítesz hogy melyiket
azért teszem fel a kérdést nem találtam rá választ
Rendben nagy szépen köszi.
Azt tudom,hogy hangfal védő. Meg is építettem csak még nem kötöttem be. Majd egy STK4048-hoz lesz építve.Egyébként az erősítő már kész és működik is. Még egy kérdés a képpel kapcsolatban. Van a +-táp és a test de van egy olyan,hogy U és mellette a hullámos jel(56k ellenállás után). Oda mit kell kötni?
a trafó szekunderéről az egyik váltó ágat.
üdv
Hello !
Rengeteget agyaltam a dolgon, és légyszi javíts ki ha tévedek, de nem ott rontottuk el, hogy a termosztát ha eléri a beállított hőfokot, akkor nem bezár, hanem bont ! Ha ez így van akkor TF1 amikor a víz 40 fokos akkor nem zárva van hanem nyitva, stb. Szerinted ? Várom a válaszod ! Üdv: hortamas75
Szia !
Bocs Természetesen a (#301702)kérdést hozzád intéztem. Annyira még nem csavarodtam be, hogy magammal beszélgessek. Üdv: hortamas75
Hali!
Van valakinek tapasztalata a Cold Heat Cordless Soldering Iron-ról? Bővebben: Kép 4db AA elemmel megy, és egy pillanat alatt feltud hevülni, és utána le is hűl, ha kikapcsolom. Mennyire megbíztahtó? Mennyire eszi az elemet/akksit? Hírtelen forrasztásokhoz jó lenne, meg kérés, hogy lehet-e hozzá kapni "tű betétet".
Hello !
Köszönöm az eddigi segítséget, működik. A csőtermosztátok érzékelőit bevezettem a fűtőtest belsejébe, ezáltal sokkal közvetlenebbűl érzékelik a hőt, illetve a termosztátok bekötésén változtatam, mert idáig akkor bontott, ha elért egy hőfokot, nem pedig akkor zárt. Valószínű nem olvastam el elég figyelmesen a hozzászólásod. A lényeg, hogy megy. Mégegyszer köszi. Ja és gratulálok a szakértelmedhez, biztos sokaknak fogsz még segíteni. Az oldal remek. Üdv: hortamas75 Idézet: „a kimenet csak akkor megy le a minusztápra, ha az nem a pluszhoz képest van terhelve” ??? Mire gondolsz? Fesz. követőként szeretném használni, egy tápfeszről. ( TL431 ref. feszültséget és egy áteresztő tranzisztoros fokozatot szeretnék belőle készíteni. TL084 egy tápról nem tudja 0-ig vezérelni a kimenetét ugyanilyen kapcsolásban, ezért gondoltam az LM324-re. )
sziasztok!
én még csak 7.-es vagyok ,és az elekromosságról csak jövőre tanulunk ,de én már pár dolgot tudok róla meg az alaktrészek is nagyjából ismerem meg azt is h mire való. Szóval szeretnék komolyabbban is foglalkozni vele ,és meg szeretném építeni ezt a ledes villogót:Link Már az alkatrészeket meg is vettem hozzá csak még nem tudom hogy hogy kezdjek hozzá. szóval tudnátok tanácsokat adni? (ha valaki tudja hogy hol lehet a villogónak a NYÁKrajzát letölteni akkor az elküldené a címet ? mert próbáltam megszerkeszteni számítógépen de nem sikerült ) Előre is köszi a segítséget!!
Hello!
Nem egészen látom át, miről beszélsz, lerajzolhattad volna. - Ha ellenállás van az IC kimenete és a plusz tápfesz között, akkor nem tud a kimenet lemenni a mínusz tápig. Viszont ha az ellenállás a mínusz táp és a kimenet között van, akkor le tud menni. (mivel minden erősítő kimenetén aktív elemek vannak, így azok szaturációs (maradék) feszültsége hibajelként megmarad. Ennek mértéke természetesen függ a terhelés nagyságától. (katalógban általában 10kohm és 2kohm-ra meg is szokták adni a kimenet feszültségeit. - Minden műveleti erősítőnek a bemeneti és kimeneti feszültség tartománya korlátos. (Kivételt képeznek a Rail to Rail erősítőket, melyek pont erre a problémára vannak kitenyésztve. Bár általában ezek tápfeszültség tartománya szűkös.) A kimenet értelmezhető tartománya, VOH és VOL paramétere között használható. (A katalógusban garantált paraméterek között) A bemenet feszültség tartománya nagymértékben függ az alkalmazott bemeneti tranzisztor típusától. Ez a VICR adat adja meg. LM324 esetében, mivel a bemeneti differenciál erősítő PNP tranzisztorokból készült, a bemenetet így, le lehet kötni a mínusz tápra. (A bázis-emitter feszültsége 650mV, míg a kollektor-emitter szaturációs feszültség akár 200mV-is lehet. Így marad 450mV működés a tranyó számára.) Így a bemeneti feszültség akár -300mV-al alacsonyabb is lehet, mint a mínusz táp. Pozitív tápfeszültségnél, más a helyzet, mert szükség van a 650mV-ra, és a diff erősítő tranyók emitterében még áramgenerátor is van beépítve, (annak is kell a működéséhez fesz.) még rosszabb a helyzet. Így a bemenetet kb. a +Ut mínusz 1,5V-ig lehet felvinni. - TL084 esetében a diff bemenet, Fet tranyók alkotják. Így annak bemenete elérheti a plusz tápfeszt (sőt meg is haladhatja). Viszont mínusz oldalt már nem közelítheti meg csak 1-2V-ra. A katalógus, nem minden esetben mutatja ezt elég jól, de a valóságban ez a helyzet. Szóval ha egy áramkört tervezünk ezeket a paramétereket figyelembe kell venni. A kimeneti oldalon segíthet egy Fet alkalmazása, aminek küszöbfeszültsége meghaladja a kimenet szaturációs szintjét, és akkor nem kell küzdeni az illesztéssel. (Vagy valamilyen szinteltolást kell biztosítani. Dióda-Led-Zéner-fesz.osztó..) A bemeneti oldalon olyan típusú IC-t kell alkalmazni, ami illeszkedik a jelforráshoz. Azt azért tudni kell, hogy ezekben a "tápfeszültség közeli" alkalmazásoknál és jelszinteknél a jel linearitása - a csökkenő CMMR miatt - kívánni valókat hagy maga után. (De mérd meg egy követő erősítő ki-bemeneti feszültségdifferenciáját és látni fogod.) (Ezeket a jeltartományokat az offset és a hőfok is befolyásolja majd.) Bocs, ha kissé hosszadalmasabb lettem volna, de a műveleti erősítőket hajlamosak vagyunk idealizálni, de a helyzet ennél kissé komplikáltabb. üdv! proli007
Üdv!
Astabil multivibrátorként keresgélj a neten! Sok sikert! |
Bejelentkezés
Hirdetés |