Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális optocsatolás
Lapozás: OK   1 / 3
(#) instantwater hozzászólása Okt 4, 2008 /

Hello.
A probléma a következő: Veszek majd egy FT245R USB IC t. Ezzel majd ledeket/stb szeretnék kapcsolni. Namármost szeretém a gépet védeni, és nem szétégetni az uSB t és az IC t, arra gondoltam, veszek 8 optocsatolót a 8 bit lábra.
PC900V0NSZXF-re gondoltam, mert TTL es, és 74HC595 ö(ke)t szeretnék majd vezérelni vele. ULN2803 as darlingtonnal, vagy 595+2803 helyett MIC5821 et.
Szóval az a cél, hogyha valami történik ne süljön szét a FT245R és rosszabb esetben a gép.
Teát jó hozzá a fentebb említett optocsatoló?
Köszi
(#) googa válasza instantwater hozzászólására (») Okt 4, 2008 /

Most akkor ezzel akarod megúszni a PIC használatot a LEDcube-hoz? Én már most lebeszélnélek erről, ha ilyesmiről van szó, de Te tudod.
(#) instantwater válasza googa hozzászólására (») Okt 4, 2008 /

így van. ezzel igaz hogy kell gép, de olyan nyelven olyan programot írok rá amilyen nyelven és amilyet akarok.
1Mbps a sebessége. gondololm elég a ledcubehoz.

Milyen szempontok miatt akarsz lebeszélni erről?
(#) proli007 válasza instantwater hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Hello!

VATERÁ-n van 6N137 egy kazallal, 13Ft-ért.

üdv! proli007
(#) instantwater válasza proli007 hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

High CMR, High Speed TTL Compatible Optocouplers

Király.
Köszi az ötletet. lényegesen olcsóbb
(#) instantwater válasza instantwater hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

vajon miért ilyen olcsó?
mert a boltban 130-160 ba kerül egy ilyen.
Most már csak az a kérdés, hogy a FT245 8 adatbitjét optocsatolja, vagy a 16 ledet az 595 ösök után. bár az 595ösök ha meg vannak erősítve egy darlingtonnal akkor bírják a strapát.
Hozzáértők véleménye?
(#) kobold válasza instantwater hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Mint hozzá nem értő, én egy kicsit feleslegesnek tartom ide az optót, biztos, hogy szükség van rá pár led miatt?
(#) instantwater válasza kobold hozzászólására (») Okt 7, 2008 /

nem a pár led miatt van rá szükség.
Hanem a PC miatt. nem azt a pár 100 Ft ot féltem amennyiben benne van az IC, hanem ha vmit elrontok/elromlik/beüt a villám akkor a gépnek ne legyen baja..
#286140 es kérdésem még mindig áll
(#) kobold válasza instantwater hozzászólására (») Okt 7, 2008 /

Abban a hsz-ben nem is volt kérdés
Nézzük az elejétől: ha a PC-t akarnád védeni, közé és az FT közé kellene optót tenni. Ez egyrészt nem igazán megy a kétirányú kommunikáció miatt, másrészt pl. pendrive-okban sincs ilyen.
Tehetsz az FT és a meghajtó 74HC595 közé, aminek nem sok értelme van; ha "odakint" pl. zárlatot csinálsz a kimeneteken, elreppen az 595, legfeljebb akkor visz magával mást is, ha a tápvonalat is gyilkolgatja. Ettől azonban nem véd az optó, szóval ide sem kell.
Végül lehet az 595 után, a külső periféria elé tenni, de akkor nagyobb teljesítményeknél (relé) megint kell egy teljesítményfokozat, ledek esetén pedig az ember megtervez egy jó nyákot, elkészíti, beforrasztja, majd bedobozolja. Szóval szerintem leginkább ide lehetne csatolót tenni, de megfelelő építésnél ennek sincs sok értelme. Ha LedCube lesz belőle, akkor a szabadon lévő vezetékelés miatt lehetne létjogosultsága, csak teljesítményfokozatnak nem a legjobb.
(#) instantwater válasza kobold hozzászólására (») Okt 7, 2008 /

Nah én úgy gondoltam, hogy megy az FT az USB tápról, de utána optóval leválasztott 595 ösök saját tápot kapnak mondjuk egy 5V ra stabilizált teló töltőtől.

amúgy a kétirányú kommunikáció nem kell.. nem akarok vacakolni ilyen kiolvasósdikkal csak kifele osztom az észt

Ez nem optó de az a feladata hogy galvanikusal veválasszon? mert a ...írják.
(#) instantwater hozzászólása Okt 14, 2008 /

akor csatoljam opto vagy ne?
(#) kobold válasza instantwater hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Tegyél Ha tényleg külön tápon lesz az FT és az 595, akkor rakd a kettő közé, így nem kell a teljesítményével sem foglalkozni (és megnyugodhat a lelked is )
(#) instantwater hozzászólása Okt 15, 2008 /

áááhhh köszi csak tudod nem szeretném a közel 200k s notit elszúrni még csak az USB jét se.
(#) kobold válasza instantwater hozzászólására (») Okt 15, 2008 /

Kollégám vagy két hete nyírta ki az alaplapját: elővette a zsebéből a pendrive-ot, lekapta a kupakját, majd bedugta. Azt mondja, hallott egy kis pattanást, mikor a két fémház összeért, abban a pillanatban gép magától reboot, viszont USB nincs többé rajta. Neki a sztatikus töltés okozta a gondot, ami máskor, másnál is előfordulhat, viszont semmiféle opto nem véd ellene...
(#) instantwater hozzászólása Okt 16, 2008 /

jó, akkor majd berakom az FT t antisztatikus zacsiba
elhiszem amit mondasz, de ez azért extrém eset.
(#) instantwater hozzászólása Okt 19, 2008 /

Amúgy az opto elé kell ellenállás mint a lednél?
(#) icserny válasza instantwater hozzászólására (») Okt 20, 2008 /

Igen, mivel többnyire a benne lévő LED két végét vezetik ki. Tehát korlátozni kell az átfolyó áramot, az adatlap szerint.
(#) instantwater hozzászólása Okt 25, 2008 /

és a "másik" felére ahova majd kötöm az alkatrészeket, oda is kell ellenállás? vagy csak megcsinálom az áramkört mintha csak egy sima kapcsoló lenne?
(#) spikk válasza instantwater hozzászólására (») Okt 25, 2008 /

Oda nem kell, az olyan, mint egy tranzisztor emittere és kollektora. Vagyis az is.
(#) instantwater válasza spikk hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

még egy kérdés: teszem azt nem kap 20mA t a LED fele csak mondjuk 16 ot vagy 13 at. akkor is "kapcsol" a másik fele? vagy csak ilyen "vérszegény" kapcsolást fog csinálni, és egy gigantikus ellenállásként fog viselkedni?
(#) instantwater hozzászólása Okt 30, 2008 /

up. (tudom, nem szeretik az upolást errefelé)
(#) kobold válasza instantwater hozzászólására (») Okt 30, 2008 /

Megnézted már az adatlapjában, hogy milyen az áram-átviteli görbéje a bemeneti áram függvényében ("Current Transfer Ratio vs. Forward Current" szokott lenni a diagram címe)? Általában egy fejreállított V-re hasonlít, arról le tudod olvasni, hogy egy adott meghajtó áramnak hányszorosát tudja a kimeneten biztosítani.
(#) kobold válasza kobold hozzászólására (») Okt 30, 2008 /

Visszavonom az előbbi kérdésemet, mivel az említett diagram nincs is benne a PC900V0NSZXF adatlapjában...
Ehelyett: 4 mA vezérlőárammal 16 mA-t is el tud nyelni, miközben kellően alacsony marad a kimenet bármilyen logikai IC bemenetének testre húzásához; 1k ellenállással Vcc-re húzva a kimenetet, és szintén 4 mA vezérlőárammal meghajtva, 0.1 us alatt fel- vagy lefut a kimenet szintje, és 1-2 us körül van a kimenet késlekedése a bemeneti változáshoz képest.
Így - szerintem - nem kell túl sokat macerálni vele: 4-5 mA vezérlőáram bőven elég neki (5 V-os Vcc mellett 820 Ohm ... 1 kOhm előtét), a kimenetét pedig felhúzni 4k7, 10k ellenállással.
Közben az jutott eszembe, hogy nyolc adatvonal, nyolc optocsatoló; miért nem építesz be olyat, ami egy tokban több optót tartalmaz (pl. CNY74-4)? Mégiscsak kevesebb hely kellene neki.
(#) instantwater válasza kobold hozzászólására (») Okt 31, 2008 /

de én 6N137 et vettem
mert mondjuk drága? alapesetben egy opto több mint 100 Ft. a 6N317 et meg 13 (!) Ft ért árulják a Vaterán. ennél nincs olcsóbb....
(#) kobold válasza instantwater hozzászólására (») Nov 1, 2008 /

Ha ennyi pénzért még működik is, azzal sem lesz baj
1k előtéttel, 4k7 (vagy nagyobb) felhúzóval a kimenetén tökéletesen ki fog nyitni.
(#) instantwater válasza kobold hozzászólására (») Nov 5, 2008 /

eléje 300 Ohmosat vettem (LED felére) mert úgy számoltam, hogy 5V jön elvileg a FT245 ről, és akkor 5V on a 300Ohm az pont keveseb 20mA nél (17mA).
Akkor ezt így meg ..... hetem?
mögé pedig nem gondoltam semmit. egyik lábon be az 5V másikon ki, megy az alkatrészre.

Rosszul képzeltem?
(#) kobold válasza instantwater hozzászólására (») Nov 5, 2008 /

300 Ohm előtéttel is ki fog nyitni, csak mivel jóval kisebb áramnál is ugyanez a helyzet, feleslegesen tolsz bele nagyobb áramot. Egyrészt nem kell a bemenetet határra kihegyezni, másrészt az előtétellenállás értéke úgy áll elő, hogy (vezérlőfeszültség - leden eső feszültség) / ledáram. Ha a vezérlőfeszültség 5 V, a leden esik kb. 1.5 V (adatlapban VF), akkor 300 Ohm előtéttel 11.67 mA folyik majd a leden. Az adatlapot megnézve 4 mA vezérlőáram már biztonságosan elég mindenhez, amit a kimenet kibír.
A kimenetet biztosan rosszul gondoltad, mert ez nyitott kollektoros csatoló. A Vo lába a kimenet, ha a bemenetet vezérled, akkor a Vo-t testre húzza. Vagyis invertáló logika szerint működik, a kimenetet fel kell húzni Vcc-re egy ellenállással, és az opto utáni kapu bemenetének vagy az ellenállás ad majd magas szintet, vagy a kinyitott opto húzza le alacsonyra. Vannak olyan optók, ahol - korlátozott mértékben - lehetne kimenő áramot kapni az optóból (pl. CNY-17), de ez meg nem az igazi a digitális kapuk bemeneteinek, ráadásul a te csatolód belső logikája is a GND vonalra csatlakozik, így ott nem vehetsz ki belőle semmit.

nah ezt most nem nagyon értem.
Egy rajzzal jobban megérteném.

most ezzel azt akarod mondani, hogy vegyek még egy elenállást az optohoz?
egyet a lednek, egyet meg a kimenethez húzni?

VE t összekötöm VCC vel akkor az úgy lesz hogy ha világít a led akkor szakadás, ha nem világít a led akkor zár.
igaz?
(#) instantwater válasza instantwater hozzászólására (») Nov 5, 2008 /

nah elolvastam mégegyszer a kommentedet, meg megnéztem a rajzot is a datasheetben.
Most már értem mit mondasz.
de muszáj ellenállás vagy a sima drót is jó?
csak mert már naponta szaladgálok 1-1 alkatrészért
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem