Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   190 / 2499
(#) Tomy27 hozzászólása Nov 6, 2008 /
 
Valakinek nincs kapcsrajza Denon PMA-757 típusú erősítőhöz de a 777 is jó lenne mert szinte ugyanaz...
(#) lorylaci válasza feri44 hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Kedves Feri!
Szóval egy IC-s erősítőt szeretnél építeni 500 watt környékén?
Hát ez nehéz ügy.

Mire kell neked 500 watt? Mert ha a most vett 1500 Watt PMPO-s autós mélynyomódat akarod vele meghajtani, akkor azt mondanám azt a mélynyomót dobd ki a kukába, és vegyél egy 100 wattos jó hatásfokú hangszórót. Érdemes tanulmányozni a hangszórók hatásfokát. Nekem is van 800 Watt RMS teljesítményű hangszóróm, de az 18"-os és 98dB-t ad 1 watton. (össze nem lett hasonlítani egy átlagos 88 dB-es autós mélynyomóval, egy ilyen autós mélynomó 8.000 Watt esetén szólna úgy mint az én jobb hatásfokú hangszóróm).

Maga a téma, mint nagyteljesítményű IC-s erősítő érdekes lehet, javaslom hogy a témát nevezzék át, mivel akkor sokkal érdemi társalgás folyhat.

Komolyra véve a szót, két dolgot tudok javasolni:

- hagyományos AB osztályú megoldásból nincs oylan IC ami önmagában 100 Watt feletti teljesítményre képes lenne. A TDA7293 vagy TDA 9294 bridge illetve parallel kötésével meg lehet kozelíteni a kívánt teljesítményt. Ha jól tudom a TDA 7294 csak bridge, még a TDA 7293 bridge és parallel kötést is tud. Habár 4 db TDA 7293 bridge-pallarel módban elvileg képes 400 Watt RMS teljesítményre, de nem stabil. Ezek az IC-k védelmeket is tartalmaznak a leggyakoribb hibák ellen.

Létezik egy D-osztályú (PWM) erősítő IC, ami IRS 2092 névre hallgat. Ez tartalmaz comparatort, gate drivert, valamint rengeteg védelmet. Én most fogok ebből D-osztályú erősítőt építeni. Az adatlap szerint 500 W-ig érdemes alkalmazni önmagában. Mindösszesen két darab végfoktranzisztor kell az IC melett.
Egyszerűsége ellenére mégsem ajánlom első projectnek, meg D-osztályú erőítőnél rengeteg komplikáció lép fel.

Tekintettel a hozzászolásod jellegére elég kezdő lehetsz, így eleve egy 500 wattos végfok építését egyáltalán nem ajánlom.

Első projectnek egy 50-100 wattos erősítő építését ajánlom a TDA 7293 IC-vel. AZ adatlapján van kapcsolás, nyákterv, minden.
(#) lapose válasza Robi85 hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Szia!

Én már használtam ilyet! Főleg olyan helyre jó, ahol több különböző vastagságú dolgot kell hűteni.
Nem tudom ennek mennyire tesz jót ha erősen meghúzza az ember?
(#) korgs2 válasza lamalas hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Üdv!Nem,ez tranyós. Egy Vermona 100W os keverőerősítő. Nembaj h csöhhen a teljesítménye mert nekem ahova kell bőven elég k 20W is
(#) bancsi15 hozzászólása Nov 6, 2008 /
 
Sziasztok!

Egy sztereo erősítőt építek TDA2003-mal. A gyári kapcs. rajzon a Cx kondi 39nF. Ilyet enm találtam. Na az lenne a kérdésem , hogy 33nF-os vagy 47nF-os kondit tegyek be helyette?

Köszi
(#) hapro válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Itt az adatlapja, és az szerint ez az alkatrész a sávszélességért felelős, és egy képletet is írnak, hogy kell kiszámolni az értékét.

Bővebben: Link

A 8. oldalon lévő táblázatban van ez leírva, és ott van képlet is.
Mindezek mellett nem gondolom, hogy probléma lenne ha annyival nagyobb kondit teszel oda be.
(#) cuprik hozzászólása Nov 6, 2008 /
 
sziasztok! szerintetek egy 100w-os egy csatornás erősítőre rá tehetek-e 2db 50w-os hangszórót??
(#) Pyte válasza cuprik hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Az attól függ hány Ohmos a hagszóróid és hány Ohmos az erősítő!Pl ha ez erősítő 4Ohmos és ha hangszóród 8ohmos akkor párhuzamban ráteheted!De ha a hangszórórd 4ohmos és az erősítő is akkor csak sorba kötheted!
(#) drhati hozzászólása Nov 7, 2008 /
 
Sziasztok! Röviden elmesélem a sztorit. Mivel a maximtól lehet ingyen rendelni, ezért sokszor nézelődök ott és nemrég rátaláltam a MAX9709-es ic-re, ami 2x25W vagy 1x50W. Gondoltam pont ez kell nekem és rendeltem is belőle 2 db-ot. De elkövettem azt a hibát, hogy nem néztem meg az adatlapját. Azt hittem ez az ic olyasmi mint például az STK sorozat tagjai. Tévedtem. Mikor megérkezett a csomag és kibontottam 2db kis miniatűr smd ic került elém. Szerintetek érdemes nekiállni erősítőt építeni belőle, ha csak egy hobbiműhelyem van? Itt van róla 2 kép és az adatlapja.
(#) Imi65 válasza drhati hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Ez azért olyan kicsi, mert ez egy digitális erősítő (D class).
Evvel a technológiával itt nem sokan rendelkez(het)ünk tapasztalattal. Ha meg tudod csinálni hozzá a NYÁK-ot, azért lehet, hogy érdemes volna "eljátszani" vele. Gondolom, vissza úgy sem veszik.
(#) cuprik válasza Pyte hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
köszi szépen a segítséget
(#) Dj TSM válasza cuprik hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
szerintem megoldhato a nyak elkeszitese,de ettol az ic tol nagy teljesitmenyt nevarj.50 watt de szerintem meg annyi se nagyon mert ugye 50 watt azert mar melegedik is es nem valami jo a hutes megoldasa.En a ic s vegfokot csinalok ezentul csak TDA vagy LM,Amugy inkabb tranzisztor.Ep ma lett kesz egy STK val epitett vegfokom 2 darab STK 4050 re epul,es mikor meg eresztettem nagyobb hangon elszaltak szepen sorjaban.Eloszor egyik oldal asztan meg a masik is.Felidegesitett rendesen.Nemszolnak egy szot se ha az elso erositom lenne,de amikor mar legalabb a 150 venedik.
(#) sound.man válasza Dj TSM hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Ez D osztály ez már nem annyira melegedik mert elég magas hatásfokkal dolgozik.
(#) Dj TSM válasza sound.man hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Hat az is igaz,erdemes megprobalni,es azutan kiderul milyen eredmenyes.Az ilyen ic ket a pc hang kartyakon szoktak hasznalni,nekem is volt valami hasonlo mini ic vel hang kartyam.
(#) drhati hozzászólása Nov 7, 2008 /
 
Az biztos, hogy 50W-hoz meg kell erőltetni. Ha megnézitek az adatlapjában a különböző karakterisztikákat láthatjátok, hogy 50W-on azért elég nagyot torzít. A hűtéssel kapcsolatban pedig ahogy én tudom, szépen hűthető szakszerű beszereléssel. Nem várok sokat ettől az ic-től, csak egyszerűen tanácstalan vagyok hogy most akkor nekiálljak, vagy ne?! SMD ellenálláson és kondenzátoron kívűl még semmilyen SMD-vel nem dolgoztam, és hát azért tönkretenni nem szeretném...
(#) nebszter85 hozzászólása Nov 8, 2008 /
 
Helló sziasztok.
Egy kis kedvcsináló a topikba.
Most készültem el sztereó végerősítőmmel!
Töltöttem fel két fotót nézzétek meg. Szerintem jól sikerült.
(#) Directors hozzászólása Nov 8, 2008 /
 
Üdv mindenkinek!

Nem tudom sikerül e elmondanom konkértan mi a baja az erősítőmnek de megpróbálom.
Ez egy B5-ös erősítő.

Ha nincsen bemeneti jel nincs is rákötve semmire,(ha van is rákötve valami akkor is ugyan ez a helyzet)akkor ha feltekerem a hangerőt majdnem teljesen(háromnegyedétől) akkor a kivezérlés jelző ledjei egyre jobban elkezdenek világítani ahogy feljebb és feljebb tekerem a hangerőszabályzó potit.Ja és aztán ilyen sípoló hangot ad ki és a hangszóró elkezd mozogni.
(Mint ha gerjedne)

Ez mitől lehet?
Mi lehet erre a gyógyszer?
(#) DJ Szabcsa válasza Directors hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
A bemeneti jelet árnyékolt kábelen viszed a hangerő potihoz, a végfokhoz és a kivezérlés jelzőhöz?
(#) Directors válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
Hát a bementtől a hangszínszabályzóig és a hangszínszabályzótól a potiig ehhez hasnoló kábel van:Bővebben: Link

A potitól az erősítőig pedig 100%,hogy árnyékolt kábel van.A kivezérlésjelzőnek nem árnyékolt a kábele.
(#) DJ Szabcsa válasza Directors hozzászólására (») Nov 9, 2008 /
 
Én ehhez hasonlót javasolnék mindenhova, ahol audio jel megy az erősítőben:
2 eres árnyékolt vezeték
(#) djyuri hozzászólása Nov 9, 2008 /
 
Sziasztok!

Remélem jó helyen járok..egy pár órája keresgélek,de csak nem találok jobb helyet a kérdésemnek. És irományt sem.

Szeretném megtuningolni TDA2052 IC-met tápáram vezérelt fokozattal. De már elfelejtettem,hogy mint hogyan kell.Kitűzött cél BD243/244 komplemeterpár.


Olyan apró infók érdekelnének,hogy elég-e 2Ohm-os ellenállás a tápágakba és táp melyik polaritásához kell a PNP és melyikhez az NPN.

Köszönöm!
(#) Tomy27 válasza djyuri hozzászólására (») Nov 9, 2008 /
 
Szia!Ez talán segít felidézni az emlékeket...
(#) djyuri válasza Tomy27 hozzászólására (») Nov 9, 2008 /
 
nem véletlen maradtam ennél a fórumnál

Köszönöm gyors segítséged!
(#) Directors válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Nov 9, 2008 /
 
Rendben megpróbálom ehhez hasonló vezetékkel de attól félek nem ez lesz a probléma. De ki tudja

Köszi!
(#) szamóca válasza Directors hozzászólására (») Nov 9, 2008 /
 
Szia Directors!
Próbáld KD mestert itt, vagy inkább a B5 topikban kérdezni. :yes:
(#) Alkotó hozzászólása Nov 9, 2008 /
 
Sziasztok!

Én sem találok jobb helyet a kutatásaimhoz.
Én olyan elvetemült(eket) keresek, akik rajtam kívül, időt pénzt és energiát nem kímélve megépítették ezt az erősítőt, vagy akár csak olyat, aki már hallott olyan valakiről, aki elkövette ezt.
A rajz egy példánya mellékelve, de pontosan ez, jópár helyen megjelent már, pl. az 1980-as RTÉK-ban is, ami az első megjelenése volt. Éppen ez bátorított fel engem, hogy próba nélkül, mindjárt kész projektbe fogjak.
Láthatjátok, hogy szépen megépítettem, de ez a kapcsolás NEM MŰKÖDIK!!! Pontosabban nagyon furcsán. Az áramok jól beállíthatóak, így mint kályha már jó lenne, de nagyon halkan szól, és akkor is iszonyú rossz hangja van.

Nos szeretnék konzultálni olyanokkal, akik szintén belefutottak a csapdába, vagy esetleg olyanokkal, akiknek jól működik ez a kacat. (Elsőre talán zárjuk ki, hogy elkötöttem, meg rosszak az alkatrészeim stb. Túl azon, hogy precíz vagyok, ezen már rég túl vagyok)

Aki tud segíteni, az értelmet adna vagy 30000 Ft-nyi alkatrésztemetőnek, és a spec. trafót még nem is számoltam, mert az másra is jó lehet még.
(#) Directors válasza szamóca hozzászólására (») Nov 9, 2008 /
 
Rendben ,köszi.
(#) djyuri válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 9, 2008 /
 
ízirájder öcsém....ez egy nagy dícséretet mindenképp megérdemel!

Szép munka!

Én nem értek ehhez,de munkapont beállítást még sose láttam ott,ahol ezen van.

Ui.: az egyik jelenségedre viszont van egy lehetséges variánsom. nekem is van egy kaszkádos nagy teljesítményű végfokom...és ott pl ezt a kis és torz jelet akkor produkálta,amikor át akartam térni más meghajtó IC-re....asszem TL071....És kénytelen voltam visszatenni az eredetit,mert egyszerűen nem hajtotta ki semmilyen kompatibilis IC....de a jelenség ugyanez volt...halk és furcsán torz...de nem torzított,csak torz volt....mintha a null átmenetnél egy sáv kimaradt volna.


(#) Alkotó válasza djyuri hozzászólására (») Nov 10, 2008 /
 
Igyekeztem elsőre rendesen megcsinálni, de ettől még sajnos egy "moslék" az egész. Azért lenne jó olyat találni, akinek esetleg működik is. Eddig én egy embert találtam, aki állítólag összerakott egy ilyet (csak asztalon, lengőben, -nehéz elképzelni), akinek szintén nem ment, viszont neki meg se szólalt.
Én már olyanra is gondolok, hogy el van írva egy érték, vagy valamit egyszer arrébb kötöttek, és a rossz elvi rajzot vette át mindenki, stb.
De egy működő példány mindenre fényt deríthetne. HA LENNE ILYEN, de eddig még nincs tolongás a klubban.

Alkotó
(#) lamalas válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 10, 2008 /
 
Szia,

En ugyan nem epitettem meg ezt az erositot (ez egy Nelson Pass erosito), de sztem rossz a rajzod! Az 1983-as RT evkonyvben a germanium dioda katodja mashova van bekotve (lasd csatolt kep), illetve ha megnezed az eredeti cikket ITT (pdf file!), akkor latod, hogy itt is mashova van bekotve a dioda katodja! Sok sikert

PASS-A.jpg
    
Következő: »»   190 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem