Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor

Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 94
(#) botond válasza Szebence hozzászólására (») Szept 7, 2008 /

A trafónak milyen vastagok a szek tekercsei? A 35 V-os a kritikus. A táprajzokon a 10000µF kicsi, 3*200W-hoz min. 2*33000µF-ot raknék, a graetz is valami erősebb (200V/25A min). A pufferkondikkal párhuzamosan nagyfrekis szűrésre 100µF + 100nF.
(#) vandorbot hozzászólása Szept 10, 2008 /

Sziasztok
(#) vandorbot hozzászólása Szept 10, 2008 /

Van egy jókora toroid trafóm, nem tudom kihasználni. Adatai: Primer 0,9-es huzalból, Szekunder: 2x 36V 1,65-ös huzalból. Középátmérő 10cm. Teljesítménye nemtom mekkora lehet. Szerintem úgy 3-4-500 W környékén. Kell valakinek ? olcsón megszámítom. Sőt csere is érdekel.
(#) Szebence válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 10, 2008 /

Szia!

Apróhírdetésbe tedd fel, ott több sikerrel jársz, mint itt, ha nem tudod hány W-os lehet, akkor esetleg tudod, hogy mibe volt beépítve? Aki ért hozzá, már ez is sokat jelenthet...
(#) vandorbot válasza Szebence hozzászólására (») Szept 11, 2008 /

Saját építésű 2x40w erősítőbe volt.
Anno kaptam a trafót egy havertól.
De biztos nem piskóta, időnként leküldi a 16A-es ottomatát.
(#) Szebence válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 11, 2008 /

Már egy kisebb trafó is lenyomja, ha nincs beépítve lágyindító, ezek szerint nincs, így az erősítőben a tranzisztorok is könnyen tönkremehetnek.
(#) Zed hozzászólása Nov 7, 2008 /

Nagyon elvetemült gondolat lenne, ha PC alaplapokon / PC tápokban lévő toroid magos tekercsek magját felhasználva készítenék kis toroid trafót? Mondjuk 12V/12V 300-400mA terhelést ki lehetne belőlük sajtolni? Esetleg uram bocsá' 220V/12V 300-400mA-t? ( Tudom, hogy elvetemült/macohista vagyok, de egyelőre az érdekel, hogy elviekben ez működhet-e? )
(#) cimopata válasza Zed hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Még ha alkalmas is lennem ilyen kis keresztmetszetre rengeteg menet kellene, ami egy toroid trafó elkészítésénél házilag eléggé macerás.
(#) sirály12 válasza Zed hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Én meg azt mondom próba szerencse.
Sokminden van, amiről azt hisszük nem lehet, pedig dehogynem.
(#) Zed válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Szándékosan nem írtam frekvenciát!!! Honnan vetted az 50Hz-et? Miért ne lehetne meghajtani nagyfrekivel?

Idézet:
„Nem tudom belegondoltál e,az elmúlt száz évben mennyi "ádáz"fejlesztésen ment keresztül az elektronika?Ha az ötleted életképes lenne,már régen kapható lenne,mivel senki nem szereti a nagyobb holmikat,ha egyszer van kisebb is.”

Régóta készítenek kapcs. üzemű tápokat, mégsem haltak ki az 50Hz-es transzformátorok... Toroidokat nem készítenek nagy teljesítményekre, mert bonyolult és ezért drága a tekercselésük. Hiába fejlesztették "ádázul" az elektronikát.
(#) Zed válasza cimopata hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

A méretezésről találok valahol anyagot?
(#) Zed válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

A fesz./áram értékeket a témaindítóban csak hasra írtam. Vannak alkalmazások, ahol töredéke elég lenne. Olyan alkalmazásokra gondolok, ahol 50Hz-es 1-2 VA-es trafókat használnak. Oda lehet, hogy meg lehetne oldani ( tudom,hogy nagyon macerás és nem éri meg )
(#) Zed válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Olvasd végig, mit írtam:
Idézet:
Mondjuk 12V/12V 300-400mA terhelést ki lehetne belőlük sajtolni? Esetleg uram bocsá' 220V/12V 300-400mA-t?”
(#) Picboy válasza Zed hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Javaslom, hogy Legközelebb úgy tedd fel a kérdést, hogy érteni lehessen, hogy pontosan mire gondolsz. Nagyfrekvenciával természetesen meg lehet csinálni, sőt még sokkal többet is ki lehet belőle szedni, mint 3-4W. Attól függ, hogy milyenek a paraméterei annak a gyűrűvasnak. Ha PC tápból építed ki, akkor végig kell nézni, mert van amelyiket nem erre a feladatra találták ki.
(#) Skori hozzászólása Nov 7, 2008 /

Ha az általában sárga színű, a PCtápban eredetileg tekercsnek használt vasmagra gondolsz, azt nem célszerű semmilyen trafó készítéséhez sem felhasználni. Ugyanis az nem ferrit, hanem ugynevezett porvasmag, trafónak használni több okból sem célszerü: alacsony az AL száma, és nagyon nagy a vesztesége.
Viszont a PC táp főtrafóját felhasználva egész jó tápegységeket lehet építeni. Megfelelő kapcsolásban 12V, 24V vagy 48V körüli feszültségű táphoz is felhasználható áttekercselés nélkül , és 150...200W kimenő teljesítményig ventillátoros hűtés nélkül is bírja.
(#) Sebi hozzászólása Nov 7, 2008 /

Értem én a célt, a fojtó magja - ahogy Skori is írja - erre nem jó. Viszont az ATX tápokban ott van a standby táp, a pici trafójával, ami 24V-ot meg 5V-ot ad, ezenkívül a mobilteló töltőkben is találsz feleakkora trafóval szerelt tápot.
(#) Zed válasza Picboy hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Idézet:
„Javaslom, hogy Legközelebb úgy tedd fel a kérdést, hogy érteni lehessen, hogy pontosan mire gondolsz.”

Bocs, azt hittem, így is az volt. Természetesen tudom,hogy 50Hz-re nem ezek a vasak valók, a témaindítóban ezért nem írtam frekvenciát. Nem értem, miért gondoltatok 50Hz-re? ( 230V lehet DC is. )

Legközelebb megpróbálok egyértelműbb lenni!
(#) Zed válasza Skori hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Igazából nem tápot szeretnék építeni, hanem kisteljesítményű ( 4-5W ) DC-DC leválasztót. A tápban lévő trafó gondolom egyenirányított 230V-ból dolgozik, ugye?
(#) Zed válasza Sebi hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Idézet:
„...a fojtó magja - ahogy Skori is írja - erre nem jó...”

Igazából 1:1 vagy 1:2 áttételű, nagyfrekis trafóra lenne szükségem, néhány watt erejéig.

A fojtók között nincs olyan, amelyik használható lenne? Mi alapján tudom a vasmag anyagát meghatározni?

Valóban, a 230V lehet DC is, csak, ha egyenirányítod és szűrüd a 230V-ot, akkor már nem 230, hanem 320V!
Valamint az egyenfeszültséget nem lehet transzformálni! Amit a PC tápban lévő trafó transzformál, az az egyenfeszültségből szaggatott nagyfrekvenciás feszültség.

1. színéről. Nem vicc! Mint Skory is mondta: a PC tápban sárga színűek is vannak.
2. méréssel: tekersz egy pár menetes tekercset simán levegőbe, megméred az induktivitását, majd ugyanennyi menetet feltekersz egy üres gyűrűmagra és ott is megméred, majd a vasmagon mért értket elosztod a vas nélküli értékkel.
(#) Zed válasza Picboy hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Én speciel 230V DC tápfeszültségre gondoltam. ( Üzemeknél akkumulátorokból raknak össze ilyen szünetmentes pakkokat. )

Idézet:
„Valamint az egyenfeszültséget nem lehet transzformálni!Amit a PC tápban lévő trafó transzformál, az az egyenfeszültségből szaggatott nagyfrekvenciás feszültség.”

???
Ez eddig is világos volt, lásd
  1. (#302711)
-os hozzászólásom.

Idézet:
„1. színéről. Nem vicc! Mint Skory is mondta: a PC tápban sárga színűek is vannak.”

Melyik szín a nyerő nekem? ( Van, amelyik fekete színű, az miből van? )

Idézet:
„2. méréssel”

Jó, mérek/számolok. Gondolom a különböző anyagokra vannak jellemző értékek. Ennek hol tudok utánanézni? ( Talán ez a permeabilitás? )

(#) Zed válasza alex.taylor hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Köszi, ezt megnézem!
(#) Skori hozzászólása Nov 7, 2008 /

A hálózati zavarszűrő általában ferritmagos. Az sem egy szuper minőség, de nagyfrekin (50..60kHz-en) néhány wattot simán át lehet vinni rajta. Van olyan táp amiben ez is gyürüvas, van amelyikban E vasból van, és van amelyikből kisprórolták a kínaiak .
(#) Feri007 válasza Skori hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

A PC-tápok kimementi fojtója is gyakran közös, toroid magra tekercselt. Ez porvasmag, jó kell, hogy legyen egy záróüzemű táphoz, nem?
(#) proli007 válasza Zed hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Hello!

Valaki elsorolná a toroid előnyeit?
Kis szórás... de aztán, én itt el is akadtam.

Egyébként a "legperverzebb" toroid trafót, egy amcsi leválasztó erősítőben láttam. A tekercselése meghatott.
Alul a tekercs a nyák, felül, pedig a termokompresszióval hegesztett aranyszál. A gép ugyan úgy huzalozta be, mint az IC-k lábainak kivezetését. Úgy 1..3MHz-en járt. Ez volt a tápláló, és egyben jelátvivő trafója is az "IC"-nek.

üdv! proli007
(#) Skori válasza Feri007 hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Persze jó hozzá, csak rossz lesz a hatásfoka. Ha ez nem probléma (hogy a bevitt teljesítmény egy számottevő részét elfűti) akkor fel lehet használni.
(#) Skori válasza proli007 hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

>
Idézet:
„Valaki elsorolná a toroid előnyeit?”

A felépítése miatt jobban hűthető, ezért nagyobb áramsűrűséget lehet a huzalokra engedni.
Mivel a vasmag nem szétszedhető nem fordulhat elő, hogy szerelési hiba miatt légrésesnem rakjuk össze.
Azonos teljesítményre általában kisebb/könnyebb a toroid trafó mint a más felépítésűek.
Nem kel rá, és nem foglal helyet rajta csévetest, és ezért nem rontja a hűthetőségét sem.
Kis menetszámok esetén (1...5 menet) kényelmes megtekercselni. (sok menet esetén viszont már macerás, de vannak rá tekercselő gépek)
Általában a belső ellenálása is kisebb, tehát kevésbé csökken a szekunderfeszültsége a terhelés hatására, mint egy sima (nem speciálisan tekercselt) trafónak. Most így hirtelen ennyi jutot eszembe.
(#) (Felhasználó 1947) válasza Zed hozzászólására (») Nov 7, 2008 /

Szia !

DC-DC konvertert lehet készen venni.
Persze ha mazochista vagy állj neki nyugodtan.
Nézz utána a kapcsolóüzemű tápok működési
elvének,hogy legyen valami fogalmad a dologról.

Üdv! Luki
Következő: »»   13 / 94
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem