Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   337 / 1319
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

Ujabb jatekszer

PICkit3
(#) vicsys válasza trudnai hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

A "Low Cost"-ra kiváncsi leszek...
Naggggyon dögös ez a piros szín!
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

Az a kérdés, miben tér el a Pickit2-től? A leírása nekem nagyon egyezőnek tűnik a Pickit2-vel...

De két hónap múlva megtudjuk, hogy mi is akar ez lenni
(#) Blint hozzászólása Nov 12, 2008 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy MPLAB (asm) a Debugoláskor a Watch Window-ban nem tudok saját regisztereket hozzáadni, szürkén figyel csak. Próbáltam, hogy az ablakban a Symbol Name alatt két kattintással beírni a regiszter nevet, de úgy meg azt írja ki, hogy nem talál olyat...

Az a furcsa, hogy másik project-ben meg működik szépen a Watch Window, csak ebben nem.

Van valami ötletetek, hogy mi lehet a hiba forrása?

Blint
(#) trudnai válasza vicsys hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

Idézet:
„A "Low Cost"-ra kiváncsi leszek...”

Hat azt irjak 70 dolcsi ($69.99) de ha ezt az ICD3-mal hasonlitjuk ossze ($220 ha jol emlekszem) es ha a RealICE-szal... azt meg sem emlitenem nennyi PICkit2 kb $20-al olcsobb, sot ha klont epit az ember...
(#) trudnai válasza potyo hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

Idézet:
„Az a kérdés, miben tér el a Pickit2-től?”

Na erre lennek en is kivancsi! Valami mintha lenne ott a rovidzar ill tulfesz vedelemmel kapcsolatban, meg mintha 6V-is lenne kepes a Vdd-s eloallitani, tehat lehet bele tettek egy Vdd pumpat is - de ezt csak talalgatom.
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

Idézet:
„mintha 6V-is lenne kepes a Vdd-s eloallitani”
Ez a 6 V-os felső határ valóban eltérés az eddigi 2-5 V-os tartománytól, de hát van ennek értelme? Az In Circuit programozás esetén még veszélyes is (kinyírhatja a PIC körüli IC-ket).
(#) G-Lex hozzászólása Nov 12, 2008 /

hello,

Olyan problémám van, hogy ilyen bedugdosós próba panelen próbáltam meg életre kelteni első PIC-es LED villogatóm.

Az ic egy 16F877A. mind a két oldalára bekötöttem a tápfeszültséget és a füldet. Az MCLR lábat egy 10K ellenálláson keresztül 5V-ra kötötem. Egy 4Mhz -es kvarcot raktam rá 27pF kondikkal.

Mikor ráadom a fesztültséget (stabilizált 5V) A PORTB-re kötött led (aminek 1mp-ig világítani kellene, majd 1mp-ig nem) kb fél fényerő mellett villágít (Van egy led a tápon is és kb fele akkor fénnyel világít). De világításnak semmi nyoma.

A programot mikroPascal demoi közül nyomtam rá (pont ez volt kéznél )

Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a probléma? Próbáltam másik 877-tel is de ugyanez a probléma jelentkezett
(#) kissi válasza G-Lex hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

Szia!

Valószínűleg bemenetként működnek a lábak, tehát nem indult el a programod... A konfigurációs bitek rendben vannak ( a programot jónak feltételeztem, de ha nem, akkor bármi lehet!) ?

Steve
(#) G-Lex hozzászólása Nov 12, 2008 /

Tovább játszadoztam vele és ha kirántom a kvarcot az áramkörből akkor sem történik semmi változás. Mintha meg sem moccanna a programom rajta

Konfig biteknél defaultot nyomtam.
WDT off + XT azt hiszem ennyi
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

Idézet:
„Ez a 6 V-os felső határ valóban eltérés az eddigi 2-5 V-os tartománytól, de hát van ennek értelme? Az In Circuit programozás esetén még veszélyes is (kinyírhatja a PIC körüli IC-ket).”

Gondolom nem automatan allit be akkora feszultseget, csak megadhatod manualisan - es ilyen szempontbol legalabb annyira veszelyes mint az 5V ha 3V-os IC-k vannak a paneleden

Mindenesetre ha lenne rajta pumpa nem lenne rossz, mert eddig a legnagyobb problema az volt, hogy az USB-n keves esetben van meg az 5V, 4.7 vagy meg ennel is kevesebb lehet, es igy kimenetre vedo diodat mar nem lehetett rarakni hiszen azzal egyutt mar nehany PIC nem lenne programozhato. Igy meg gondolom fel tudjak turozni a feszultseget, es abbol lehet mar garazdalkodni - kicsit mar a prduction programmer tudasat surolna ez - ha tudna, de hat ebben meg nem lehetunk bizonyosak, csak spekulalgathatunk max ameddig valamelyik fejleszto nem hajlando elarulni a muhely titkokat vagy a keszulek ki nem jon.
(#) bbalazs_ válasza G-Lex hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

A pgm lab le van kotve foldre? Minden taplab be van kotve? WDT ki van kapcsolva?
Egyebkent erthetetlen nekem, hogy miert szenvedtek meg mindig ezekkel a 16F-esekkel, amikor a 18F-esek olcsobbak is es tobbet is tudnak (pl. belso oszci is van benne, eggyel kevesebb hibalehetoseg...)
(#) zolike2007 hozzászólása Nov 13, 2008 /

Szoval elöszöris sziasztok most tanulmányoztam,kisérleteztem végig az egész Nulláról a robotokig cikksorozatot és nagyon tanulságos volt... .Szoval köszönöm a szerzönek és izgatottan várom a következö részt.
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Szép piros! Kár, hogy nincs adatlapja még, de majd kivárjuk. Egyébként az az érzésem, hogy a PK2 olyan sokat tud, hogy egy amatörnek semmi szüksége többre! Gondolj bele, dsPIC-eket, 24 és 32-eseket is programozza! Debuggolni nem érdemes ezeket, mert hamar elfogy ám a 100...1000 endurance!!! Én is szimulációt használok ezerrel...
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Megfordult a fejemben, hogy egy USB-csatis be-kimenetű "közdarabot"(kockát) tervezek, amin van egy DC-DC, és a 4,5..4,8V USB feszt kiegészíti 5,5V-ra. Az mindenhol elég lenne. Persze rá is lehetne tervezni a nyák végére, de praktikusabb lenne a külön kocka, és a gyárihoz is kompatibilis lenne. Na ha nagyon szükségem lesz rá, akkor majd....
(#) G-Lex válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

PGM láb levegőben lóg.
Mind a kettő VDD tápon van, Mind a kettő VSS földön.
MCLR/VPP 10K ellenálláson keresztül +5V-on.
RB6,RB7-en van 1-1 LED (270R ellenálláson keresztül)

Hamarosan rendelem a 18F szériát, de pár 16F-es volt itthon régebbről.
(#) bbalazs_ válasza G-Lex hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Probald meg foldre kotni. A program visszaolvasasa jo?

Nem probalnal meg egy masik peldaprogramot?
Akkor rogton eldonthetnenk hogy hardver vagy szoftver hiba-e.

Miert pont az RB6/7-en van??????
Ird at RC6/7-re es ideiglenesen kosd at. Akkor mit csinal?

(#) trudnai válasza G-Lex hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

100nF keramia a Vdd es a Vss kozott kozvetlenul a labak mellett ott van? Az MCLR-re is jo lenne a Vss fele egy hasonlo meretu, de lehet kiseb is, 47-100nF szerintem jonak kellene lennie.

Jo lenne ha a teljes programot csatolnad amiben a konfig bitek is benne vannak, hatha kiszurunk valamit - bar... microPascal... Na mindegy, hatha, de a nullatol a robotokig cikkbol is vehetnel egy pelda progit es az abban levo kapcsolast is megepithetned.

Amugy ezt a 'fel fenyero-t' nem ertem? Most akkor vilagit vagy sem? A fel fenyero az mit jelent, hogy nincs mg a tapodon az 5V?
(#) G-Lex válasza trudnai hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

VSS és VDD között nincs kondi.
Este megyek haza, csatolom a forrást.

Fél fényerő azt jelenti, hogy a breadboard-on a táp ágba raktam egy ledet (korlátozó ellenállással). Ugyanakkora korlátozó ellenállással raktam egy-egy ledet az RB6 és RB7 lábakra. A PIC lábára kötött led kb fele akkora fényerővel világít mint a tápon lévő.

Ma szerzek egy új vinyót a gépembe aztán újratelepítem és akkor lesz rajta CCS meg MPLAB is (most csak egy 4GB-os háttért sikerült elővarázsolnom és arra bizony nem tudok nagyon telepítgetni )
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Ez nem is rossz otlet! En meg arra gondoltam a jomultkor, hogy szinten USB kozdarab, de a tapot egy kulso forrasbol lehetne neki adni - ha nincs kulso forras akkor megy az USB-rol, de amugy meg barmit ra lehet adni - csak akkor meg kellene egy dioda a Vusb agra ami megintcsak feszultseg esessel jarna, tehat a vegeredmeny ugyis az lenne, hogy gyakorilatilag kulso taplalas nelkul nem tudnam hasznalni
(#) trudnai válasza G-Lex hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Idézet:
„A PIC lábára kötött led kb fele akkora fényerővel világít mint a tápon lévő.”

Akkor igy latatlanban azt mondanam, hogy az idozitesed nem jo es gyakorlatilag egy szoftveres PWM-et valositottal meg 50%-os duty cycle-lal.

100nF kondit ettol fuggetlen rakd ra, nem veletlenek ezek. Egy visoznylag rovid szakaszu kabel is mar nagy EMI-t fel tud venni. Az MCLR ala a kondi meg arra kell, hogya chip ne resetelodjon ha a tapon barmifele zavar van - sot a Microchip meg egy soros ellenallast is javasol amivel ESD ellen vedekeznenek.
(#) mrfencer válasza watt hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Üdv!

Átnéztem a STATUS regisztert, meg az utasitásokat, is és kijegyzeteletem magamnak a dolgokat. Hát minél többet olvasok, annál joban rájövök, hogy egyre többet kell tanulnom
Az viszont még nem igazán realizálódott bennem, hogy a STATUS regiszter mire is jó? Vannak ezek a jelzőbizek, Z,CD,TO sb. Ezek ugyebár mind a status regiszterben vannak. Szóval ha én mondjuk irok egy ANDLW utasitást és azt akarom figyelni, hogy a Z nulla-e a végeredményben, akkor az ugyan az mint a status reg. Z bittje?
Olvastam olyat a status reg. PD bitjénél, hogy
"0" - SLEEP utasítás után;
"1" - POR után és CLRWDT utasítás után
De mi az a POR? Sehol nem találom ( max a szobámban vany egy kevés )
Köszi!
(#) watt válasza mrfencer hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Igen, jól gondolod. A Z, C , DC, PD, TO a STATUS regiszter bitjei. Ezek állítódnak be ha művelet után a megfelelő eredmény születik(nulla(Z), túlcsordulás(C), Félbájton történű túlcsordulás(DC), ill. Power on Reset(PD), és a Watch Dog túlcsordulás(TO).
A Power-on Reset (POR) is és a többi is megtalálható az adatlapban. Ha ilyen dolgokat keresel, használd a pdf keresőjét!

Ha átnézted az utasításokat, rájöttél e, hogy melyiket használnád két bájt összehasonlítására és melyikkel döntenéd el, hogy merre menjen tovább a program?
(#) trudnai válasza mrfencer hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

A Z, C stb az mindig a STATUS regiszteren belul talalhato meg - gyakorlatilag inden mikroprocesszornak van valamilyen STATUS regisztere, csak van ahol ezt Flag-nek hivjak. Maskepp nem is nagyon tudod ellenorizni, hogy egy muvelet vegeredmenye nulla-e, vagy tulcsordult-e stb. Ill itt a PIC-nel van ket utasitas, az egyikkel meg lehet csinalni, hogy leellenorzod egy File Regiszter tartalma 1-e, a masikkal pedig, hogy 0xFF -e (szerk: anelkul, hogy lekerdezned a STATUS bitjeit!) -- kivancsi vagyok megtalalod-e ezt a ket utasitast?

A "Reset" az ujrainditast jelent, pontosabban hogy az MCU elolrol kezd el mindent. Kulonbozo esemenyek kivalthatjak a resetet (hogy ujra induljon a chip-ed), pl az MCLR vagy amikor legeloszor raadod a feszultseget az aramkorre akkor is ez tortenik - de van sokkal tobb minden. Az adatlapban egy kulon bekezdes foglalkozik azzal, hogy milyen reset-ek leteznek es hogy hogyan lehet lekerdezni miert indult el a chip (milyen reset esemeny kovetkezett be), hogy mik lesznek a regiszterek beallitasai egy-egy ilyen reset utan, es, hogy elektronikailag ez mit jelent, pl mennyi ido telik el az esemeny bekovetkezte es a tenyleges ujraindulas kozott...

(Remelem watt most nem veszed a fejem - igyekeztem csak a kezdo loketet megadni ebben a temaban )
(#) Csaplar hozzászólása Nov 13, 2008 /

Sziasztok!

Lenne egy technikai kérdésem. Nem közvetlen pic-es, de úgy gondolom hasznos ha tudják az ilyen amatőr építgetők, mint én is.

Szóval van egy kis pic-es készülékem, amit szeretnék szabadlevegőn üzemeltetni. Persze rendesen be van dobozolva.
A tápot 7805-ön keresztül biztosítom, ami eléggé melegszik még hűtőbordával is. Nem tűzveszélyes, de langyos a doboz kívülről tapintva is.

A kérdésem az lenne, hogy ha télen kint van a készülék, a külső hőmérséklet kicsi, a belső magas, akkor nem fogja-e a páralecsapodás tönkretenni ???
(#) geri12 hozzászólása Nov 13, 2008 /

Üdv mindenkinek!

Lenne egy kérdésem amit így utolag vettem észre...

Adott a F84A-s vezérlő, aminek a progiját átraktam 628A-ra. Jól működik, de van egy aprocska probléma.

Képzeljetek el egy 2X16ch szövegkijelzős LCD-t, aminek az alsó sorában fút egy szöveg. A szöveg egy i2c-s eeprom-ban van és annak a tartalmát rakja be ideglenesen a felhasználói regiszterterületbe. (23h-63h)

A próbléma az hogy a 64 bit-es szöveg vége felé 4 karkter nem jelenik meg a szövegben. Az okát tudom. Úgyanis 60h van egy címzés és ez zavahat be. Ez F84-nél ez nem okozott próblémát. De hogy miért??? Ott 10h és 43h között volt ez a terület. Próbáltam átrakni ezt a 60h BANK1-be A1 címzésre, de nem ilyen egyszerű a dolog...

Ti mit csinálnátok?

Köszi a választ előre is.
(#) szilva válasza trudnai hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Ehhez annyit hozzátennék még, hogy nem minden utasítás állítja a STATUS bitjeit, és ami állítja, az sem mindet. Az táblázatos és a részletes leírásoknál is szerepel, hogy egy adott utasítás melyik STATUS biteket állítja, ezt azért érdemes átnézni.

Például a matematikai műveleteketnél keletkezhet túlcsordulás, és ezek az utasítások állítják is a C bitet, ugyanakkor a logikai műveleteknél az átvitelnek nincs értelme, ezért azok nem is állítják el az átvitelt jelző bitet (ilyenkor az utasítás előtti értéke megmarad).

Érdekes dolgokat is felfedezhetsz a STATUS bitek kezelésében, pl. a regiszternövelő/csökkentő utasításoknál: a csak növelő (csökkentő) utasítás állítja a Z bitet, a növelés (csökkentés) után zero érték szerinti skip-et is tartalmazó utasítás pedig nem állítja a STATUS bitjeit!
(#) szilva válasza Csaplar hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Szerintem a páralecsapódás pont fordított esetben lenne problémás: a pára a hideg felületre csapódik ki. Itt az elektronika melegebb, tehát ott nem fog.

Ellenben minden kültéri eszköznél fokozott figyelmet kell fordítani a pára/cseppszigetelésre, sőt, pl. olyasmire is gondolni kell, hogy a rovarok bejutását is megakadályozza az ember (nyáron egy kapunyitóban láttam egy zsák hangyát, amik a 230V-os oldalon néha megpörkölődtek, ha szerencsétlenül léptek a fólián). Szerintem ilyen eszközök elhelyezésére érdemes szétnézni villanyszerelő boltban, kifejezetten kültéri, szigetelt dobozok után.
(#) potyo válasza geri12 hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Idézet:
„Ti mit csinálnátok?”

Átraknánk máshová. De csak akkor, ha van mit és van miben átrakni. Remélem érted a célzást
(#) geri12 hozzászólása Nov 13, 2008 /

Értem-értem!

A félreértés elkerülése végett az F84A-ban így volt:

13h-43h

Ott 40h volt egy címzés.

628A-ban:

23-63h

Itt 60h-ra raktam/számoltam.

De hogy lehet hogy F84-ben gond nélkül ment????
Következő: »»   337 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem