Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hali!
Van nekem 1db hangfalam amibe van 1 250W-os 4 ohmos hangszór és 1db hangfalam amibe van 2db 200W-os 8 ohmos hangszóró. Ezeket a hangszórókat hogyan kössem,hogy 8 ohm legyen belőlük?"ha lehet így kötni őket és nem lesz baja az erősítőnek.Egyébként az erősítő 8 és 4 ohmon is üzemel."A hangszórók wattszáma merre fog vátozni és mennyivel?"már ha változik"
Jajj azt el is feletettem írni ha lehetne akkor légszí rajzoljátok már le nekem.
Nagyon szépen köszönöm. "bocsi,hogy nem írtam oda az előző hozzászólásomhoz de már nem lehetett kijavítani" :no:
A másik hangfalban hogy van kötve a két hangszóró?
Vagy nincs egybekötve? Egyébként, ha nagyobb teljesítményt akarsz kihozni, akkor minél kisebb ellenállásúnak kéne lenni az egész kapcsolásnak. Hány wattos az erősítőd? Mennyi a kimeneti feszültség? Ha hülyeségeket beszélnék javítsatok ki!
Abba a hangfalba ameikbe 2 hangszóró van azok nincsennek egybe kötve. Mind a kettőnek külön kivezetése van.
Ilyen erősítőm van: Bővebben: Link Kimeneteni feszültség????? Nem a táp feszültsége kell neked amit megkap az erősítő?
Köszönöm a választ!
Itt a proci dokumentációja ha az segít. A 15. oldalon vannak a VID-ek kódjai, a 43-on a VID lábak, nem tudom, hogy még mi kell. Lehet, hogy hülye kérdés, de nem lehetne-e a proci programján változtatni, hogy maga "zárja össze" a lábakat?
Bocs, ez egy nagyon rossz skicc.
A lényeg: így az egész kapcsolás 8 ohmos lesz. a két 8 ohmos párhuzamosan 1/8 +1/8 =1/4 --> 4 ohm sorbakötve a 4 ohmossal pedig 4 + 4 = 8 ohm A kapcs. rajzon rajta van, hogy az erősítő 8 ohmon 150W-os. mindjárt küldök egy másik varációt nagyobb teljesítményre.
Azt nem is kérdeztem,hogy valamelyik hangszóró teljesítménye csökkeni fog e.
Bocs, hogy mégse küldtem nagyobb teljesítményre,
de ezekből másként csak 4 ohmnál kisebb ellenállást lehet kihozni, az pedig veszélyes az erősítőre nézve. ennél a kapcsolásnál pedig a 250w -os hangfalra jut az erősítő teljesítményének a fele (75w), a két 200-asra pedig a negyede (35watt). lehet hogy jobb lenne megprónbálni valamilyen hangváltó szerű cuccal összekapcsolni a hangfalaid, mert akkor pl a 250 -esre mehetne a mély, a másik kettőre meg magas, és lehet, hogy a 4ohmot is kilehet hozni - és ezzel a 200w-ot az erősítődből. De ebben már nem tok segíteni. :nemtudom:
Helló! Meg szeretném kérdezni, hogy a kondenzátorok között hogyan kell értelmezni a feszültséget?
100V 22uF 63V 22uF 35V 22uF Ha én mind a hármat 12V-hoz használom, akkor mi a különbség? A 100V-osból hamarabb elszökik az áram? Gagyi villogó áramkörhöz kellett 35V 22uF, de nekem csak 100V 22µF-os volt, és villogni villog ezzel is, de nem tudom, mi lenne a különbség. Lécci írjátok meg, én olyan béna vok! thanx! domel
Húha! Egy nagy lecseszésre számítottam, de akkor azt megúsztam
Szóval 100V 22uF, vagy 35V 22µF az teljesen mindegy a 12V-nak, mindkettő ugyanazt a teljesítményt nyújtja? (ja igen, hiszen ezt írtad ) Gondolom valami oka lehet, ha külön gyártják 35V-osan és 100V-osan, de én annál bénább vagyok, hogy ez számítson Üdv, és thanx! Domel
Üdv mindenkinek!
Szükségem lenne olyan kapcsolásra ami mV nagyságrendű AC feszültséget erősít. Rengeteget próbálkoztam FET-ekkel, működnek V nagyságrendben, aztán mV-hoz közeledve a csillapítás szépen elmegy -40dB-ig.. Az már csak hab a tortán, hogy mindehhez egy szelektív szűrő kellene 48.5kHz-re. Ilyet is terveztem, V-nál ok, de mV-t nál szintén túl nagy a csillapítása.. Akinek van ötlete, az kérem ne tartsa magában! Köszi!
A ráírt feszültség azt jelenti, hogy az alkalmazott dielektrikum , lemezek, és ezek távolsága úgy van kialakítva , hogy ezen a feszültségen még ne jöjjön létre átütés, mikoris tönkremegy a kondenzátor.
Műveleti erősítő a te barátod!
Igazából két oka van a különböző feszültségeknek:
-méret -ár Ezek tudatában gondolom már érthető miért van olyan sok feszültségértékű kondi.
Azért így elolvasva bennem is felmerült egy kérdés.
Ha a kapacitás az egy töltésmennyiséget határoz meg, akkor az nem úgy van, hogy a 12V-on a kondi valós kapacitása alacsonyabb lesz, ha a max. feszültsége magasabb? Vagy a kapacitás az feszültségfüggetlen? Ha egy nagyobb kondit max. feszre töltök, majd elkezdem kisütni, akkor ahogy fogy a töltés, csökken a feszültség, így azt gondolnám, hogy ha már vettem ki belőle, akkor a kapacitás egy részét kiaknáztam. Ha pedig soha nem is töltöm fel, csak pl. 12 V-ig, akkor nem használom ki a teljes kapacitást. Vagy?
Az alapképlet: Q=C*U
Itt nem szerepel semmi töltöttségi arány, vagy max fesz. A kondit ne úgy képzeld el, mint egy hordó vizet, h mennyire van feltöltve és ennek függvénye a benne levő nyomás, hanem mint egy autón a festést. Mindig homogén lesz, eloszlik a töltés(festék mindenhol jól takar). Csakhogy ha túl sok festéket teszel rá, akkor összeragad az ajtó-motorháztető-kilincs a kocsin, azaz rövidzár lesz benne, vagyis átütés. Hülye példa mi? Ha nem töltöd fel teljesen, akkor persze hogy nem használod ki a teljes kapacitást. De egy Farados kondit is fel lehet tölteni 1V-tal is akár. A valóságban biztos függ a C a fesztől, de elhanyagolható számunkra. mint pl LZ kondik. Pufferként nincs plusz értelme, de audiótechnikában jól jöhet...
Műveleti erősítővel is próbálkoztam, hiába állítottam az erősítést 10db-re, V nagysárendben ment, mV-nál nem.. Lehet, hogy a műv.er. típusát rosszul választom, ilyen kis feszültséget milyen konkrét típussal érdemes erősíteni?
Konkrét tipust nem tudok(741), de az összesnek kell tudnia.
(Hiszen műveleti erősítővel létezik mV-os egyenirányító is.) Adatlapba belenézve... ÁÁ, ilyen kis feszhez offszetelhető műveleti erősítő kell!
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy... ha van egy quadom, ami 4 Ohmos hangszóróra lett építve és 1 panelre 2db 4 Ohm-os hangszórót kötök, akkor ez minek számít? Rendes ellenállásoknál, ugye ez 2 Ohm lenne. De itt ilyenkor mi a helyzet? Esetleg mi történik akkor ha 4 Ohm-os hangszóró helyett 8-asat kötök a quadra. (Ezt elméletileg csak akkor lenne lehetséges, ha az 50V-os táp feszültségét 60-65V-ra emelném meg. De ha nem nyúlok hozzá, akkor történni fog valami?)
Szia!
Ha két 4 ohmos hangszórót párhuzamosan kötsz 2 ohmos lesz! Ha két 8 ohmos hangszórót párhuzamosan kötsz 4 ohmos lesz! 2 ohmmal ne terheld az erősítőt, nem biztos hogy szeretni fogja! Ha a 200W-os verziót építetted meg 4 Ohmra 200W-ot 8 Ohmra pedig 100W-ot ad le!
A 200W-os verzió lesz megépítve 4 Ohm-ra, csak nem tudtam, hogy itt a hangfalaknál mi történik ha 1 panelre 1-et vagy 2-őt kötök rá...
Egy másik elvetemült kérdés .... Tegyük fel, hogy a 200W-osat 8 Ohm-ra építem meg de csak 4 ohmos hangszóróm van és 1 panelre 1-et akarok kötni... akkor a hangfallal sorosan beköthetek egy 4 ohmos ellenállást és akkor a hangszóró 4 ohm-jával 8 lesz és akkor már megfelel az erősítő számára?
Elvetemült megoldás!
Kell hozzá egy 4 ohmos 100W-os ellenállás! A teljesítmény fele az ellenálláson diszipálódik el! Ha 8ohmos verziót építed meg, tegyel bele erős tranzisztort(MJ15003), és nyugodtan járathatod 4ohmra, csak a védelem fog benne hamarabb megszólalni!
4 ohmra lesz megépítve, csak kíváncsi voltam, hogy mi történne meg, hogy lehet-e amit fentebb kérdeztem, mert nem voltam egyátalán tisztába ezekkel a dolgokkal. Igen, MJ15003-masok kerülnek bele.
Köszi szépen a válaszokat!
Hali!
van egy pufferkondi és vele párhuzamosan egy 100nf-os kondenzátor. Ezt ha jól tudom kerámiakondi szokott lenni. nekem valamilyen poliészter kondenzátorom van(a képen) 1600v-ig. Ezt betehetem a kerámia helyére?
Üdv! Kíváncsi lennék a véleményetekre hogy Ez a kapcsolás mit is csinál? ha jól gondolom akkor az adó közelségétől függöen gyulladnak ki a ledek nem?
Ill. mi történne akkor ha beleraknék még néhány ledet , csökkenő ellenállással, mint ahogy ottvan? mert sztem az az érzékenységet nem befolyásolja. vmint a 15-450pf az azt jelenti hogy ebben a tartományban valahol egy változtatható kondi mit befolyásol ez?a hatótávot? tehát pl. egy 10-60pf jó bele? És mégvalami.. a 400-2000uH itt is az a lényeg h ebben a tartományban legyen vagy ez függ a konditól? és hogyan lehet ijen tekercset készíteni, hogyan lehet kiszámolni? ééés a trimmerekkel mit lehet álítani? azzal és a tekercsel kell hangolni? előre is köszi
Sziasztok
Találtam egy kapcsolást (milyen érdekes ) és van benne egy "OP275" nevezetű IC. Rákerestem mivel nem ismerem. HQ-nál találtam de majdnem 600,-Ft, ez nekem drága. Találtam egy hsz-t itt a HE-n, mégpedig ezt. Ebben fel van sorolva pár műv. erősítő IC: TL072, NE5532, LM833, OP275 (ez kellene nekem), OPA2134. Ezek az IC-k akkor lényegében ugyan azok? Egy kapcsoláson belül helyettesíthetőek egymással? Vagyis akkor a kapcsolásban használhatok TL072-t? Csak mert van itthon pár db. Köszi, Üdv
Érdekes. Köszönöm, meg köbzolinak is!
Mondjuk még így sem értem, de legalább már tudom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |