Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   335 / 3998
(#) Szárnyas hozzászólása Nov 13, 2008 /

Még egy kérdés: az MBR1645 Schottky dióda helyettesíthető-e az MBR20100 dual Schottky diódával?
(#) Directors hozzászólása Nov 13, 2008 /

Hali!

Van nekem 1db hangfalam amibe van 1 250W-os 4 ohmos hangszór és 1db hangfalam amibe van 2db 200W-os 8 ohmos hangszóró.

Ezeket a hangszórókat hogyan kössem,hogy 8 ohm legyen belőlük?"ha lehet így kötni őket és nem lesz baja az erősítőnek.Egyébként az erősítő 8 és 4 ohmon is üzemel."A hangszórók wattszáma merre fog vátozni és mennyivel?"már ha változik"
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Jajj azt el is feletettem írni ha lehetne akkor légszí rajzoljátok már le nekem.

Nagyon szépen köszönöm.

"bocsi,hogy nem írtam oda az előző hozzászólásomhoz de már nem lehetett kijavítani" :no:
(#) vpist válasza Directors hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

A másik hangfalban hogy van kötve a két hangszóró?
Vagy nincs egybekötve?

Egyébként, ha nagyobb teljesítményt akarsz kihozni,
akkor minél kisebb ellenállásúnak kéne lenni
az egész kapcsolásnak.

Hány wattos az erősítőd? Mennyi a kimeneti feszültség?

Ha hülyeségeket beszélnék javítsatok ki!
(#) Directors válasza vpist hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Abba a hangfalba ameikbe 2 hangszóró van azok nincsennek egybe kötve. Mind a kettőnek külön kivezetése van.

Ilyen erősítőm van: Bővebben: Link

Kimeneteni feszültség?????
Nem a táp feszültsége kell neked amit megkap az erősítő?
(#) labu01wx válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Köszönöm a választ!
Itt a proci dokumentációja ha az segít. A 15. oldalon vannak a VID-ek kódjai, a 43-on a VID lábak, nem tudom, hogy még mi kell. Lehet, hogy hülye kérdés, de nem lehetne-e a proci programján változtatni, hogy maga "zárja össze" a lábakat?
(#) vpist válasza Directors hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Bocs, ez egy nagyon rossz skicc.

A lényeg: így az egész kapcsolás 8 ohmos lesz.
a két 8 ohmos párhuzamosan 1/8 +1/8 =1/4 --> 4 ohm
sorbakötve a 4 ohmossal pedig 4 + 4 = 8 ohm

A kapcs. rajzon rajta van, hogy az erősítő 8 ohmon
150W-os.

mindjárt küldök egy másik varációt nagyobb teljesítményre.

8.jpg

(#) Directors válasza vpist hozzászólására (») Nov 13, 2008 /

Rendben,köszi.
(#) Directors válasza vpist hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Azt nem is kérdeztem,hogy valamelyik hangszóró teljesítménye csökkeni fog e.
(#) vpist válasza Directors hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Bocs, hogy mégse küldtem nagyobb teljesítményre,
de ezekből másként csak 4 ohmnál kisebb ellenállást lehet kihozni, az pedig veszélyes az erősítőre nézve.

ennél a kapcsolásnál pedig a 250w -os hangfalra jut
az erősítő teljesítményének a fele (75w), a két 200-asra pedig a negyede (35watt).

lehet hogy jobb lenne megprónbálni valamilyen hangváltó szerű cuccal összekapcsolni a hangfalaid,
mert akkor pl a 250 -esre mehetne a mély, a másik kettőre meg magas, és lehet, hogy a 4ohmot is kilehet hozni - és ezzel a 200w-ot az erősítődből. De ebben már nem tok segíteni. :nemtudom:
(#) xakk hozzászólása Nov 14, 2008 /

Helló! Meg szeretném kérdezni, hogy a kondenzátorok között hogyan kell értelmezni a feszültséget?
100V 22uF
63V 22uF
35V 22uF
Ha én mind a hármat 12V-hoz használom, akkor mi a különbség? A 100V-osból hamarabb elszökik az áram? Gagyi villogó áramkörhöz kellett 35V 22uF, de nekem csak 100V 22µF-os volt, és villogni villog ezzel is, de nem tudom, mi lenne a különbség.

Lécci írjátok meg, én olyan béna vok!

thanx!
domel
(#) xakk válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Húha! Egy nagy lecseszésre számítottam, de akkor azt megúsztam
Szóval 100V 22uF, vagy 35V 22µF az teljesen mindegy a 12V-nak, mindkettő ugyanazt a teljesítményt nyújtja? (ja igen, hiszen ezt írtad )
Gondolom valami oka lehet, ha külön gyártják 35V-osan és 100V-osan, de én annál bénább vagyok, hogy ez számítson

Üdv, és thanx!
Domel
(#) papirhajo hozzászólása Nov 14, 2008 /

Üdv mindenkinek!

Szükségem lenne olyan kapcsolásra ami mV nagyságrendű AC feszültséget erősít. Rengeteget próbálkoztam FET-ekkel, működnek V nagyságrendben, aztán mV-hoz közeledve a csillapítás szépen elmegy -40dB-ig..

Az már csak hab a tortán, hogy mindehhez egy szelektív szűrő kellene 48.5kHz-re. Ilyet is terveztem, V-nál ok, de mV-t nál szintén túl nagy a csillapítása..

Akinek van ötlete, az kérem ne tartsa magában!

Köszi!
(#) Dudus válasza xakk hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

A ráírt feszültség azt jelenti, hogy az alkalmazott dielektrikum , lemezek, és ezek távolsága úgy van kialakítva , hogy ezen a feszültségen még ne jöjjön létre átütés, mikoris tönkremegy a kondenzátor.
(#) Sir-Nyeteg válasza papirhajo hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Műveleti erősítő a te barátod!
(#) Sir-Nyeteg válasza xakk hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Igazából két oka van a különböző feszültségeknek:
-méret
-ár
Ezek tudatában gondolom már érthető miért van olyan sok feszültségértékű kondi.
(#) spikk válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Azért így elolvasva bennem is felmerült egy kérdés.
Ha a kapacitás az egy töltésmennyiséget határoz meg, akkor az nem úgy van, hogy a 12V-on a kondi valós kapacitása alacsonyabb lesz, ha a max. feszültsége magasabb?
Vagy a kapacitás az feszültségfüggetlen?
Ha egy nagyobb kondit max. feszre töltök, majd elkezdem kisütni, akkor ahogy fogy a töltés, csökken a feszültség, így azt gondolnám, hogy ha már vettem ki belőle, akkor a kapacitás egy részét kiaknáztam. Ha pedig soha nem is töltöm fel, csak pl. 12 V-ig, akkor nem használom ki a teljes kapacitást.
Vagy?
(#) Sir-Nyeteg válasza spikk hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Az alapképlet: Q=C*U
Itt nem szerepel semmi töltöttségi arány, vagy max fesz.
A kondit ne úgy képzeld el, mint egy hordó vizet, h mennyire van feltöltve és ennek függvénye a benne levő nyomás, hanem mint egy autón a festést. Mindig homogén lesz, eloszlik a töltés(festék mindenhol jól takar). Csakhogy ha túl sok festéket teszel rá, akkor összeragad az ajtó-motorháztető-kilincs a kocsin, azaz rövidzár lesz benne, vagyis átütés.
Hülye példa mi?
Ha nem töltöd fel teljesen, akkor persze hogy nem használod ki a teljes kapacitást. De egy Farados kondit is fel lehet tölteni 1V-tal is akár.
A valóságban biztos függ a C a fesztől, de elhanyagolható számunkra. mint pl LZ kondik. Pufferként nincs plusz értelme, de audiótechnikában jól jöhet...
(#) papirhajo válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Műveleti erősítővel is próbálkoztam, hiába állítottam az erősítést 10db-re, V nagysárendben ment, mV-nál nem.. Lehet, hogy a műv.er. típusát rosszul választom, ilyen kis feszültséget milyen konkrét típussal érdemes erősíteni?
(#) Sir-Nyeteg válasza papirhajo hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Konkrét tipust nem tudok(741), de az összesnek kell tudnia.
(Hiszen műveleti erősítővel létezik mV-os egyenirányító is.)
Adatlapba belenézve...
ÁÁ, ilyen kis feszhez offszetelhető műveleti erősítő kell!
(#) Szebence hozzászólása Nov 15, 2008 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy... ha van egy quadom, ami 4 Ohmos hangszóróra lett építve és 1 panelre 2db 4 Ohm-os hangszórót kötök, akkor ez minek számít?
Rendes ellenállásoknál, ugye ez 2 Ohm lenne. De itt ilyenkor mi a helyzet?

Esetleg mi történik akkor ha 4 Ohm-os hangszóró helyett 8-asat kötök a quadra. (Ezt elméletileg csak akkor lenne lehetséges, ha az 50V-os táp feszültségét 60-65V-ra emelném meg. De ha nem nyúlok hozzá, akkor történni fog valami?)
(#) lapose válasza Szebence hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Szia!
Ha két 4 ohmos hangszórót párhuzamosan kötsz 2 ohmos lesz!
Ha két 8 ohmos hangszórót párhuzamosan kötsz 4 ohmos lesz!
2 ohmmal ne terheld az erősítőt, nem biztos hogy szeretni fogja!
Ha a 200W-os verziót építetted meg 4 Ohmra 200W-ot 8 Ohmra pedig 100W-ot ad le!
(#) Szebence válasza lapose hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

A 200W-os verzió lesz megépítve 4 Ohm-ra, csak nem tudtam, hogy itt a hangfalaknál mi történik ha 1 panelre 1-et vagy 2-őt kötök rá...

Egy másik elvetemült kérdés ....

Tegyük fel, hogy a 200W-osat 8 Ohm-ra építem meg de csak 4 ohmos hangszóróm van és 1 panelre 1-et akarok kötni... akkor a hangfallal sorosan beköthetek egy 4 ohmos ellenállást és akkor a hangszóró 4 ohm-jával 8 lesz és akkor már megfelel az erősítő számára?
(#) lapose válasza Szebence hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Elvetemült megoldás!
Kell hozzá egy 4 ohmos 100W-os ellenállás!
A teljesítmény fele az ellenálláson diszipálódik el!
Ha 8ohmos verziót építed meg, tegyel bele erős tranzisztort(MJ15003), és nyugodtan járathatod 4ohmra, csak a védelem fog benne hamarabb megszólalni!
(#) Szebence válasza lapose hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

4 ohmra lesz megépítve, csak kíváncsi voltam, hogy mi történne meg, hogy lehet-e amit fentebb kérdeztem, mert nem voltam egyátalán tisztába ezekkel a dolgokkal. Igen, MJ15003-masok kerülnek bele.

Köszi szépen a válaszokat!
(#) Doncso hozzászólása Nov 15, 2008 /

Egy kérdés az urakhoz! Mi az a PSOPHOMETER???
Üdv.
(#) taj1989 hozzászólása Nov 15, 2008 /

Hali!
van egy pufferkondi és vele párhuzamosan egy 100nf-os kondenzátor. Ezt ha jól tudom kerámiakondi szokott lenni. nekem valamilyen poliészter kondenzátorom van(a képen) 1600v-ig. Ezt betehetem a kerámia helyére?

DSC03775.JPG

(#) s4nguinis hozzászólása Nov 15, 2008 /

Üdv! Kíváncsi lennék a véleményetekre hogy Ez a kapcsolás mit is csinál? ha jól gondolom akkor az adó közelségétől függöen gyulladnak ki a ledek nem?
Ill. mi történne akkor ha beleraknék még néhány ledet , csökkenő ellenállással, mint ahogy ottvan? mert sztem az az érzékenységet nem befolyásolja.
vmint a 15-450pf az azt jelenti hogy ebben a tartományban valahol egy változtatható kondi mit befolyásol ez?a hatótávot? tehát pl. egy 10-60pf jó bele?
És mégvalami.. a 400-2000uH itt is az a lényeg h ebben a tartományban legyen vagy ez függ a konditól? és hogyan lehet ijen tekercset készíteni, hogyan lehet kiszámolni? ééés a trimmerekkel mit lehet álítani? azzal és a tekercsel kell hangolni?
előre is köszi
(#) vtsoftware hozzászólása Nov 15, 2008 /

Sziasztok

Találtam egy kapcsolást (milyen érdekes ) és van benne egy "OP275" nevezetű IC.
Rákerestem mivel nem ismerem. HQ-nál találtam de majdnem 600,-Ft, ez nekem drága.
Találtam egy hsz-t itt a HE-n, mégpedig ezt.
Ebben fel van sorolva pár műv. erősítő IC:
TL072, NE5532, LM833, OP275 (ez kellene nekem), OPA2134.
Ezek az IC-k akkor lényegében ugyan azok?
Egy kapcsoláson belül helyettesíthetőek egymással?
Vagyis akkor a kapcsolásban használhatok TL072-t? Csak mert van itthon pár db.

Köszi, Üdv
(#) spikk válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Érdekes. Köszönöm, meg köbzolinak is!
Mondjuk még így sem értem, de legalább már tudom.
Következő: »»   335 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem