Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   338 / 3999
(#) aderka hozzászólása Nov 19, 2008 /

Üdv!

Valaki tudna adni lábkiosztást az UAA180-as IC-ről? Egy Datasheet-ben sem találtam.
(#) aderka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Kösz
(#) moltam hozzászólása Nov 19, 2008 /

Helo!
Van e olyan számláló ic ami nem binary hanem ilyesmi:
1. H L L L
2. L H L L
3. L L H L
4. L L L H
Azaz sorba huzza fel a lábait de egyszerre csak egyet
kapcsol be?
(#) Medve válasza moltam hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

CD4017 pl
(#) lapose válasza moltam hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Szia!
Pl. 4017, 4022!
(#) moltam válasza lapose hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Köszi kész is lesz a futófényem Neked is Medve
(#) Medve válasza moltam hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Ha futófényre lesz, akkor annyit megjegyeznék, hogy ha az aktív kimenet épp L szinten van, az jobb, mert jobban terhelhető. Általában.
(#) moltam válasza Medve hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Tranzisztormezőt rakok a kimenetekre hogyha már a ledeket sem tudja ellátni árammal.
(#) aderka hozzászólása Nov 19, 2008 /

Szerintetek ebből a kapcsolásból nem felesleges egy két elem?
(#) mex válasza aderka hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Nem. Ha a két sorbakötött diódára gondolsz azok egy "referenciaforrásnak" is felfoghatók,a tervező szándéka szerint. A két diódán eső feszültséget leosztva a potival állitható be a nullpont,azaz kivezérlés nélkül ne világitson egy led sem. Az már más tészta,hogy a diódák nyitófeszültsége hőmérsékletfüggő,és elmászhat a beállitott érték,de ide megfelel.
(#) aderka válasza mex hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Köszi!
Akkor jó, megépítem!
(#) lapose válasza aderka hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Szia!
Mire akarod használni?
Kivezérlésjelzésre nem a legjobb, mert lineáris!
Persze ha van IC, akkor oké!
Ha venni akarsz, jobban jársz az LM3915 vagy LM3916-ossal!
(#) aderka válasza lapose hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

hmm!
Mindenki az UAA180-ast emlegeti a kivezérlésjelzőnek. Láttam kapcsolásokat LM-re is , de a kommentek csak olyanok voltak, hogy " nekem nem jött össze, valakinek működik? " szoval jah.. Olvastam az UAA180-asét ott mindenkinek ment. Valakinek igy valakinek ugy.
(#) aderka válasza aderka hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Megnéztem az LM-et.. Hát a datasheet-jében van egy ajánlott bekötési mod. Lenne rá kapcsolásod? Ami tuti h működik? És ez hogyan villogtatja a LED-eket, ütemre??
(#) proli007 válasza aderka hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Helló!

Ej-ej! Nem gondolod komolyan, hogy egy több millió példányban legyártott IC nem működik? Hogy ki mit bénázik össze, az más dolog. De abból levonni valamit, hogy a kezdők mit tesznek és mit nem, nem okos dolog. Ha valami az adatlap szerint és a paraméter követelmények szerint van megtervezve, az működni is fog. Az IC az áramkörök 99,999%-ban nem hibás!

Idézet:
„És ez hogyan villogtatja a LED-eket, ütemre??”

Ha egyszerűen akarnék válaszolni, akkor azt mondanám sehogy!

Az IC-k csak egy növekvő egyenfeszültség nagysága szerint gyújtják be a Led-eket, szép sorba, a bemeneti feszültséggel arányosan. Lineáris, vagy logaritmikus arányban.
Tehát ha Te az erősítő váltakozó feszültségét egyenirányítod és szűröd, akkor kapod meg a zenének a "dinamika burkológörbéjét". Ennek az egyenfeszültségnek a lüktetése lesz arányos, a zene amplitúdójával, azaz a kivezérlésével. Ha ezt vezeted az IC bemenetére, akkor a dinamika szerint fog változni a led-sor hossza.
Tekintve, hogy a fül hallásgörbéje logaritmikus a hangerőre nézve, jobb, ha a logaritmikus skálázású IC-t választod. Ha az erősítő kivezérlésnek maximumát szeretnéd figyelni, akkor pedig a lineáris IC a megfelelőbb választás.

üdv! proli007
(#) aderka hozzászólása Nov 20, 2008 /

Üdv!
Lenne még 1 kérdésem.. Ez a kapcsolás elé kell erősítés? Mert megépítettem, de a LED-ek még csak meg sem villannak. Küldöm a kapcsolást ujra ne keljen megkeresni
(#) aderka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Ha a bemenetre, a Hangfal kimenetéről egy fülhallgató zsinorral jövök, aminek csak az egyik felét használom és abbol is a kék zsinort az jo? Mert azt kötöttem bementnek..
(#) mex válasza aderka hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

A hangfal pozitivot kösd a bemenetre,a negativot pedig a kivezérlésmérőd testpontjára kösd.

Működik. Az áramkör egy része rosszul volt bekötve.. És még annyi volt, hogy a bemenő jelet jól oda kell szórítani a vezetékhez, és az 1N4007-es Diodát is kivettem az áramkörből, igy működik! Köszönöm mindenkinek a HELP-et.
(#) proli007 válasza aderka hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Hello!

Idézet:
„Elektronikai technikusnak készülök.”

Idézet:
„És még annyi volt, hogy a bemenő jelet jól oda kell szórítani a vezetékhez, és az 1N4007-es Diodát is kivettem az áramkörből, igy működik!”

Bocs, de a kettő így együtt, kissé vicces. :no:

Ha elfogadsz egy jó tanácsot, akkor mindent amit csinálsz meg kellene érteni. Mert látom, elég okkult tudománynak tekinted a szakmát. Pedig hidd el, nem az.

Jó tanulást! proli007
(#) aderka válasza proli007 hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Nem lehet mindenki ilyen profi mint te.. Készülök, és nem vagyok az.. Éppen tanulom. Minden kapcsolással tanulok ujat. De azért kösz...

(#) Imi65 válasza aderka hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Bizony. Proli007 is így kezdte. Csak ettől már nagyon messze van.
(#) aderka válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Tudom, de ne feledkezzen meg róla. Mert úgy gondolom ez amit mondott senkinek nem esett volna túl jól. És ha jól tudom ez a "Kezdő kérdések" topic. Szóval 1 másodpercig sem állítottam magamról, hogy technikus, profi -->proli vagyok...
Azért ide írtam mert segítséget vártam, amit egy pár embertől meg is kapok.
(#) Imi65 válasza aderka hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Proli007 nagyon segítőkész. Ezt senki nem vitathatja el tőle. Nézd meg, hogy mennyi kérdésre válaszol. Azonfelül igen komoly tudású szakember. Szerintem örüljünk neki, hogy a köreinkben van. Lehet, hogy néha én is hasonlóképpen válaszolok, az ember hangulata nem egyforma minden nap. Remélem, még nagyon sokat fogsz tőle tanulni. Csak semmi sértődés, oké?

Nem, nincs Igazából proli nekem is rengeteget segített, csak max nem emlékezik rám. De ilyen hangulatban még nemvolt, legalább is velem. De aztán lehet h a tudatlanságom váltotta ki belőle. Ez van ez a kezdő kérdések
(#) szezam hozzászólása Nov 20, 2008 /

Üdvözlet!

egy kis teljesítményű léptető motorral szeretnék 1 tengelyt meghajtani....

motor fordul 7 fokot, tengely forduljon 1 fokot...

ha jól tudom ezt fogaskerékkel lehet megvalósítani....(azzal is)

de nem szeretném semmiből kibarkácsolni a fogaskereket... hol találok olyan hobbi CNC-st aki meg tudja ezt csinálni....(fogaskereket)

a léptetőmotoron jelenleg is van 1 fogaskerék abból ki lehet indulni...

Köszenettel Laci
(#) Imi65 válasza szezam hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Akkor 1:7 áttétel szükséges, ami azt jelenti, hogy a motoron lévő fogszám 7x-e kell a meghajtandó tengelyre. Fogaskereket nem olyan egyszerű gyártani, elég sok paramétert kell figyelembe venni.
(#) szezam válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Kedves Imi

köszönöm gyors válaszodat...

sajnos erről már tájékoztattak

ezzel arra céloztál hogy amatőrben nem találok ilyet?

és cégeknél próbálkozzak akik ezzel foglalkoznak?

vagy ne fogaskerekes megoldást keressek?

Köszönettel Laci
(#) Hujikolp hozzászólása Nov 20, 2008 /

Üdv!

Erre az egyszerű adóra, valahogy az mp3 egyik hangszóró oldalát közvetlenül rátudom valahogy kötni, hogy azt sugározza?

Esetleg, milyen kisebb módosítás kell hozzá?
(#) Imi65 válasza szezam hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Szerintem a megfelelő embert kell megtalálni, de ez esetleges, vagy sikerül,......
Lehet érdeklődni maszeknál, cégnél, de - mivel 1 db kell - az árak ki tudja, hol realizálódnak. Igazából nincs ilyesmi infóm, de azért - valljuk be - elég egyedi kívánság ez.
Következő: »»   338 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem