Fórum témák
» Több friss téma |
Kaptam egy DVD-t amit villámcsapás ért.A tápjában látszólag három alkatrész ment tönkre.A biztosíték, egy hűtőbordára szerelt tranyó és mellette egy TO92 tokozású tranyó. A sérülés miatt nem olvasható a tranzisztorokon a típusjel. Rajzot nem találtam a neten. A kérésem az lenne , hogy aki tudja a tranyók tipusát segítsen. Előre is köszönöm !
A képek a 0003 DVD Nyák -on vannak .
Szia! Nekem van itthon egy dvd-ből származó táp, működik is. Sajnos a videóid nem tudtam lejátszani, így nem tudom neked milyen kell, jó lenne róla kép. Lehet jó a te dvd lejátszódba, baráti áron oda is adom akkor.
Na megvannak a képek. Valami ilyesmi van nekem is. sima 3 eres kábel jön ki belőle, semmi más.
Akkor sajnos nem azonos a két panel mert az enyémnek hat eres csatlakozója van.2 db +5 volt, két test, + 12 volt, - 12 volt. Köszönöm a segítséget !
Csak van valami neve és típusa is annak a DVD-nek .
Jó lenne tudnunk . A sérülés miatt azért maradt valami értékelhető felírat is a félvezetőkön , gondolom .
Bocs , most látom a címben a típusát .
De azért nagyítóval próbálj valami felíratot azonosítani az alkatrészeken . Nyákon tranyónak vagy FET -nek a jelölése van -e . Ha tranyó , akkor akár BUT11 -el is megpróbálhatod helyettesíteni . Amennyiben a kicsi is tranyó nem IC , akkor BC639 próbára .Érdemes cserélni az opocsatolót és ha van TL431-et is , ilyen esetekben ezek is romolnak .
A nyákon Q1 ,Q2 a jelölés. A TO 92 tokozásúnál ennyi látszik: felül 50 alatta 31 .A hűtőbordásnál 003A .
Meg próbáltam a kicsiről is csinálni képet.Csak kamerám van de talán használható a kép.
Biztonság kedvéeért , nézd meg a nyákon , hogy a kivezetéseket jelölték -e ( E-C-B ), hogy a nagy tranyó nehogy mégis FET legyen .
Ha valóban tranyók akkor a fentebb említett típusokat tennék bele , nem drága érdemes megpróbálni . Cseréld a fentebb említett alkatrészeket is , érdemes minden diódát is ellenőrizni és talán szakadt ellenállásra is rátalálhatsz a primer kőrben . Probléma lehet még villám esetén , hogy más károkat is okozhatott ,MPEG nyákon is sérülhettek alkatrészek , de ez csak a táp javítása után derűlhet ki. Mivel olcsó alkatrészeket kell cserélni , érdemes megpróbálni .
sajnos a csatolmányokat nem tudom megtekinteni, de ha tényleg villám érte a picit, akkor valszeg a tápvezérlő ic-t is cserélheted és még jópár félvezetőt. ha szerencséd van, komolyabb dolgot nem művelt, de elképzelhető az is hogy a firmware törlődött/sérült a FLASH-ben és akkor még a másodlagos hatásról a félvezetők öregedéséről nem is beszéltem. de először éledjen a táp.
Szerintem nincs itt "tápvezérlő ic" , azzal nem lesz probléma .
Helló!
Próbálja meg az egész tápról csinálni képeket. A csatlakozókról is légyszives! Egy cm2-t se hagyj ki. Lehet van olyan tápom ami jó lesz.
Az a TO-92-es nagy valószínűséggel egy TL431, nem tranyó, "stab IC". Van a környékén egy optokapu?
Az a hűtőbordás a primer, vagy a szekunder oldalon van? Nem érzek elég kedvet ahhoz, hogy képek helyett videókat nézzek... :no: Üdv Inhouse
A hűtőbordás esetleg egy CD13003A, TO-126 (SOT-32) tokozással...
Megnéztem a videóid közül amit tudtam, 2 hibás. A minőség egész jó kis méretben... Üdv Inhouse
Szia!
Nagyon vigyázz a kapcsoló üzemű táp javitással ha nem vagy gyakorlott benne mert ha egyetlen hibás alkatrész elkerüli a figyelmedet hiába cseréltél ki egy csomo alkatrész amint bedugod ujra repülni fog minden, ez a kapcsolo üzemű táp hátránya hogy minden visz mindent.Én a helyedben külső tápegységekkel előálltanám a feszkokat és megnézném hogy egyáltalán müködik e a dvd mert lehet hogy az mpeg proci sem élte tul.
Ezért kell áramkorláttal indítani , bekötni 1db . 230V 40W izzót a 230V -os csatival sorosan .
Ha az izzó teljes fénnyel világít akkor még gáz van , csak parázslani szabad ilyen pici teljesítményű táppal . Leválasztó transzformátor is ajánlott a javításhoz .
Helyette mehet :Bővebben: Link
Talán könnyebben beszerezhető .
A TL431 a szekunder oldalon szok lenni, ez a primeren van.
Ha csinálna képet(videót), én megnézném neki hogy milyenem van itthon. De nem nagyon cselekszik
Köszönöm Mindenkinek a segítséget.Bocs ,hogy eddig nem jelentkeztem de dolgoznom kellett.Nos :a TL 431 a szekunder oldalon van , Anyákon nincs semmilyen jel amiből következtetni lehetne ,hogy tranyó vagy Fet.Optócsatoló is van rajta. Bekapcsolás előtt minden alkatrészt meg fogok vizsgálni , A soros izzó jó ötlet.Mellékelek néhány képet a komplett tápról (videó)
Már cselekszem,csak elötte el kell tartani a családot. Nos a TL 431 a szekunder oldalon van A nyákon nincs semmilyen jelölés ami tranyóra vagy FET-re utalna.Mielőtt bekapcsolom majd átvizsgálok miden alkatrész. Az izzó jó ötlet.
Köszönöm Mindenkinek a segítséget. Csatolok néhány képet a kompl. tápról.
Ezt egyszer elküldtem de nem ment el. Írtam egy újat erre mind a kettő felkerült .Bocs
Helló!
Van egy nagyon hasonló tápom, viszont ez olyan hogy 220V-os a bekapcsolója, nem sima digitális gomb, mind ahogy néztem a tiédet. Viszont az enyémben táp IC van, nem FET. Megéri amúgy javítani? Én 3000Ft-ért hirdetek DivX-es lejátszót, ami hibátlan, ORION.
Szevasz !
Ha megtudom javítani akkor az sikerélmény Ebben a korban ( 62 év ) már ez is számít. Ha nem sikerül akkor jó lesz alkatrésznek.
Hello nekem egy uromarkt 3602 tipusú dvd lejátszóm van és nem találok hozzá távirányítót.
Esetleg hav valakinek van feleslegbe az írhatna nekem msn-en :tompo51@hotmail.com . Előre is köszönöm.
Helló!Sajnos csak egy távirányítom van. Szeretnélek megkérni, hogy nézd meg a lejátszóban annak a két alkatrésznek a típusát amit pár sorral feljebb belinkeltem. Az enyémet villám csapás érte és ez a két félvezető füstölt el a tápban de a maradványokból nem lehet kideríteni a típust.
Előre is köszönöm ( ez 50 pontos kérés!) nagy hoho
Lidl, tanítható-univerzális távirányító 2000Ft.
Üdv Inhouse
A bordáraszerelt tranyoC 817, ami helyettesithető a HQ-nál 553 Ft.-ért kapható AN 7148-al.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |